להגדרות הציונים לחצו כאן
נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד
שאלת "האם העולם כולו נגדנו?" מלווה את העם היהודי פחות או יותר מראשית ימיו. אבל הנה שאלה אחרת: איזה חלק של העולם פחות נגדנו? לשר התפוצות עמיחי שיקלי הייתה תשובה לא מובנת מאליה: "איראן היא המדינה הכי פחות אנטישמית במזרח התיכון", הוא הפתיע את מאזיניו בכאן ב'. "רק 50% מהציבור שם מחזיקים בעמדות אנטישמיות". כדי לתת פרופורציות, הוא נתן את הרשות הפלסטינית עם 97% אנטישמיות ואת בחריין עם 95%. האם כל המספרים האלו נכונים?
● המשרוקית | האם יש לחברי הכנסת חסינות מזימון לחקירה במשטרה?
● המשרוקית | האם קוצצו ממערך הכבאות יותר מ־200 מיליון שקל?
שיקלי מתבסס על דוח שהוציא משרדו באפריל, שאומנם לא מספק מספרים, אבל מפנה לסקר בנושא שערכה הליגה נגד השמצה (ADL) מינואר. הסקר בחן את רמת האנטישמיות ב־103 מדינות וטריטוריות ברחבי העולם. בכל מדינה, בהתאם לגודלה, נערך מדגם של 500 או אלף משתתפים, בו הם נשאלו באמצעות הטלפון או ראיון פרונטלי 11 שאלות מהן הסוקרים ביקשו להבין אם הנשאלים מחזיקים בעמדות אנטישמיות.
הנשאלים לא נשאלו אם הם שונאים יהודים, אלא אם לדעתם היהודים שולטים בתקשורת או מתחילים את רוב המלחמות, האם נכון לקיים קשרים דיפלומטיים עם ישראל והאם הם שמעו על השואה (אם תהיתם, 20% לא שמעו עליה). פרופ' אמנון כוורי, ראש המכון לחירות ואחריות והמעבדה לחקר דעת קהל בארה"ב, סבור שזו מתודולוגיה סבירה: "מאוד מקובל לשאול מספר שאלות כדי לקבל תמונה טובה יותר על אנטישמיות". לדבריו, גם אצלו במכון שואלים שאלות דומות.
ומה אומרים המספרים? הליגה נגד השמצה חילקה את העולם למספר האזורים, כשהאזור הרלוונטי לענייננו הוא המזרח התיכון וצפון אפריקה, שנמצא כאזור האנטישמי ביותר בעולם: 76% מהאוכלוסייה היא אנטישמית, לעומת 46% בממוצע העולמי. הטריטוריה האנטישמית ביותר באזור זה (ובעולם כולו) היא הגדה המערבית ועזה, עם 97%, בהתאם לדברי שיקלי. גם מדינות שאמורות להיות ידידותיות כלפינו, כמו בחריין ואיחוד האמירויות, הן עם אחוזי אנטישמיות גבוהים (95% ו־91% בהתאמה). לפי פרופ' כוורי, "אלא אם יש טעות משמעותית בדגימה, נראה שיש שם אנטישמיות גבוהה".

ומה לגבי איראן? זו אכן נמצאת אחרונה מבין 18 מדינות האזור, עם 49% אנטישמיות בלבד, לא הרבה מעל הממוצע העולמי. איך מסבירים את זה? פרופ' מאיר ליטבק, ראש מרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת תל אביב, הסביר לנו: "אזרחי איראן הם מאוד אנטי־שלטוניים. הם נגד כל דבר שהשלטון תומך בו. ובכך, אף על פי שאיראן כמדינה היא אנטישמית - גם אם היא מתכחשת לכך - האנשים עצמם מתנגדים לתעמולה. עם זאת, כמובן שעדיין יש כאלו שהם אנטישמים, והם לרוב הדתיים".
בשורה התחתונה: דברי שיקלי נכונים. מבין מדינות המזרח התיכון שנבדקו בסקר הליגה נגד השמצה, באיראן אחוזי האנטישמיות הם הנמוכים ביותר, ועומדים על 49%.
תחקיר: עדין קליין
לבדיקה המלאה לחצו כאן
שם: עמיחי שיקלי
מפלגה: הליכוד
תוכנית: הבוקר הזה
ציטוט: "איראן היא המדינה הכי פחות אנטישמית במזרח התיכון - רק 50% מהציבור שם מחזיקים בעמדות אנטישמיות"
תאריך: 7.5
ציון: נכון
בעקבות המו"מ העקיף בין ארה"ב לאיראן על הנשק הגרעיני, שר התפוצות והמאבק באנטישמיות עמיחי שיקלי מהליכוד ביקש לתת זווית אחרת על איראן, לטענתו: "איראן היא המדינה הכי פחות אנטישמית במזרח התיכון - רק 50% מהציבור שם מחזיקים בעמדות אנטישמיות, ביחס ל-97% ברשות הפלסטינית, למשל, או 95% בבחריין". האם השר שיקלי צודק?
שר התפוצות מפריד בין המשטר האיראני והאזרחים עצמם. הוא מייחס את הבעיה כאן למשטר דיקטטורי ולא לכלל החברה האיראנית. כך, שלא כל איראן מסכימה עם המשטר לגבי יהודים וישראל, ומכאן שיש להם דעות פחות קיצוניות משאר מדינות המזרח התיכון בנושא.
ב-6 למאי פורסם דוח מצב האנטישמיות 2024 ממשרדו של השר שיקלי. הדוח עצמו לא מציג נתונים על כמה אנטישמית כל מדינה ומדינה (או אזור, למשל הגדה המערבית ועזה), אך הדוח מפנה לליגה נגד השמצה, אשר פרסמה סקר בינואר האחרון על רמת האנטישמיות של 103 מדינות בעולם (או רשויות) באחוזים. הסקר בוצע על ידי שאלון אנונימי, באמצעות שיחות טלפון, פגישות פרונטליות ומקוונות, תוך שימוש במדגם מייצג בכל מדינה או אזור, כאשר בכל מדינה נבדק מדגם של 500 (עם סטיית תקן של 4.4%) או אלף אנשים (עם סטיית תקן של 3.2%). איסוף הנתונים עבור המזרח התיכון וצפון אפריקה נעשה על ידי GDCC, Ronin, וחברת Catalyze Global Research (במדינות המערב השתמשו ב-IPSOS). כל הראיונות נערכו בין 23 ביולי ל-13 בנובמבר 2024. במסגרת הסקר נדגמו מעל 58,000 מבוגרים מה-103 מדינות ואזורים, המייצגים 94% מהאוכלוסיה הבוגרת בעולם.
כל מדינה קיבלה ציון על בסיס 11 שאלות על אמונות אנטישמיות. לדוגמה: שאלות על האם יהודים שולטים בתקשורת, האם יהודים מתחילים את רוב המלחמות בעולם, האם ליהודים יותר מדי כוח על עולם העסקים, וכו'. מעבר לשאלות אלו, הם גם נשאלו עוד כמה שאלות לגבי אמונות הקשורות ליהודים וישראל, למשל: האם צריך יחסים דיפלומטים ועסקיים עם ארץ ישראל וישראלים ככלל. ראוי לציין ש-20% מהקהילה הגלובלית אפילו לא שמעו על השואה. אומר פרופ' אמנון כוורי, ראש המכון לחירות ואחריות והמעבדה לחקר דעת קהל בארה״ב, בית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה באוניברסיטת רייכמן: "מאוד מקובל במחקר כזה לשאול מספר שאלות כדי לקבל תמונה יותר טובה של האנטישמיות. הרי שאלה כמו 'אני שונא יהודים' לא תהיה טובה. במקום זה שואלים כל מיני שאלות כמו 'יהודים תמיד רודפים אחר הצלחה וכסף' או 'יהודים חושבים רק על עצמם' או 'יהודים בעלי סולם ערכים שונה משל אנשים כמוני'. וכאן נשאלו אותו סוג השאלות שאני שואל במחקר שלי".
רמת האנטישמיות הממוצעת העולמית הייתה 46%. המדינות הכי אנטישמיות היו הגדה המערבית ועזה (97%), כוויית (97%) ואינדונזיה (96%). המדינות הכי פחות אנטישמיות היו שוודיה (5%), נורווגיה (8%), הולנד (8%) וקנדה (8%). זאת למרות המהומות סביב האירוויזיון של 2024 בשוודיה והתקיפה נגד אוהדי מכבי תל אביב הישראלים בהולנד בנובמבר 2024. יש גם מדינות מחוץ לאזור שלא נסקרו, למשל המלדיביים, אשר אסרו על כניסת ישראלים למדינתם. אך הסקר הזה די רחב ונותן לנו תמונה של רוב מדינות העולם.
אם נתרכז במזרח התיכון וצפון אפריקה, נמצא כי אלו השטחים הכי אנטישמיים, עם ממוצע של 76%. 18 מדינות ורשויות נסקרו בשטח זה: איחוד האמירויות הערביות, איראן, אלג'יריה, בחריין, הגדה המערבית ועזה (יחדיו), טורקיה, ירדן, כוויית, לבנון, לוב, מרוקו, מצרים, סודאן, עומאן, עיראק, ערב הסעודית, קטאר ותוניסיה. יש מדינות באזור שלא נכללו, לדוגמה סוריה ותימן.
בהתמקדות על המדינות ששיקלי הזכיר: בחריין עם 95% אנטישמיות במדינתה. , מה ששמציב אותה במקום השלישי מבין 18 מדינות האזור שנסקרו (כאשר המדינה במקום הראשון היא זו עם הכי הרבה אנטישמיות). מכל העולם, היא במקום ה-4 מתוך 103.
לאיראן 49% מהנשאלים נמצאו כאנטישמים. היא המדינה הכי פחות אנטישמית מתוך ה-18 שנסקרו באזור. היא במקום ה-32 מתוך 103 בעולם.
בגדה המערבית ובעזה נמצא ש-97% מהאוכלוסייה מחזיקה בעמדות אנטישמיות. הן במקום הראשון באזור וגם הראשונה בעולם - כלומר, הן השטחים הכי אנטישמיים בעולם.
עד כמה הממצאים האלה חזקים? פרופ' כוורי מסביר: "הסקר בוצע בקרב 500 איש בתקופה לא ברורה (יולי עד נובמבר). בחלק מהתקופה הזו היינו בעימות מאוד משמעותי. אבל, גודל המדגם לא משמעותי כאשר התוצאות מאוד חזקות. אחוז גבוה מאוכלוסיית המזרח התיכון הסכים עם השאלות (שבוחנות אנטישמיות). כלומר אלא אם יש טעות משמעותית בדגימה, נראה שיש שם אנטישמיות גבוהה".
בדוח של משרד התפוצות, הסקירה על הרשות הפלסטינית קצת שונה מזו של מדינות אחרות שמופיעות בו (קנדה, ארה"ב, דרום אפריקה, מדינות ברית המועצות לשעבר וכו'), בעקבות זאת שבשטחי הרשות הפלסטינית אין אוכלוסייה יהודית כלל, ולכן: "האנטישמיות המתבטאת בשטחיה מופנית באופן עקיף כלפי מדינת ישראל והעם היהודי, ולא כלפי קהילה יהודית מקומית". לדוגמה, החינוך שם מעודד אלימות נגד ישראלים ומשבח את הטבח ב-7 לאוקטובר. אך גם מחוץ לרשות הפלסטינית רואים עלייה מובהקת באנטישמיות, המצדיקה את עצמה על ידי המלחמה ואנטי-ציונות. כמו שמראה הליגה נגד השמצה, בשנת 2024 זו הפעם הראשונה שרוב מקרי האנטישמיות בארה"ב כוללים יחס כלפי ישראל או הציונות (58% מהמקרים).
אך למה איראן נמצאת במקום כל כך נמוך ביחס לשאר מדינות המזרח התיכון? שאלנו את פרופ' מאיר ליטבק, ראש מרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת תל אביב, והוא הסביר: "אזרחי איראן הם מאוד אנטי-שלטוניים. אפשר לראות זאת בבחירות של 2021, שבהן נפסלו כמעט כל המועמדים, ואז רק 23% מהחברה באו להצביע. לחברה הזאת שלטון אנטישמי, אך יש קרע הולך וגדל בין השלטון לבין החברה האיראנית. הם נגד כל דבר שהשלטון תומך בו. חלק ניכר מהחברה מתאפיין בטקסים תרבותיים פגאניים, לא למען הדת אלא למען הכרת התרבות הפרה-איסלאמית באזור. הם הולכים לקברו של כורש, עד שזה נאסר, וכדומה".
מעבר לכך, אפשר לזכור שבשנים האחרונות התרחשה מחאת החיג'אב באיראן, שמראה את אי-שביעות הרצון של האיראנים מהממשל. "החברה האיראנית כועסת על כל המיליארדים שאיראן מוציאה על סוריה וחמאס, בזמן שהם עצמם סובלים מעוני - יש מחסור בחשמל, מחסור במים, ועוד שלל בעיות", ליטבק ממשיך להסביר, "ובכך, אף על פי שאיראן כמדינה היא אנטישמית - גם אם היא מתכחשת לכך - האנשים עצמם מתנגדים לתעמולה. עם זאת, כמובן שעדיין יש כאלו שהם אנטישמים, והם לרוב הדתיים".
פרופ' ליטבק הראה שזה לא המקרה היחיד בעולם שבו ישראל מקבלת תמיכה בעקבות מוסד אנטישמי:
"בעבר, ברית המועצות הייתה מאוד אנטי-ישראלית. זה גרם לכך שמדינות מזרח אירופה החדשות, בשנות ה-90 - שבעבר היו חלק מברית המועצות - הפכו לפרו-ישראליות בקרב הצעירים. הם לא ידעו דבר על ישראל - זה נבע מרגש אנטי-שלטוני. המדינות האלו, שהתנגדו לקומוניזם, התנגדו גם לתעמולה האנטי-ציונית, והחברות בהן נהיו תומכות בישראל". דוגמה מובהקת למדינה אירופית שהייתה תחת ברית המועצות והלכה נגד תעמולת ברה"מ בכדי להיות תומכת בישראל היא צ'כיה, שתומכת גדולה בישראל מאז הקמתה, למשל, בכך שצ'כיה לרוב מצביעה נגד החלטות האו"ם המבקרות את ישראל. לפי הליגה נגד השמצה, בצ'כיה רק 15% מהחברה אנטישמית. זאת המדינה הכי פחות אנטישמית במזרח אירופה. גלובלית, צ'כיה היא במקום 93 מתוך ה-103 מדינות שנסקרו.
לסיכום, מתוך 18 מדינות במזרח התיכון שנסקרו, איראן היא באמת הכי פחות אנטישמית. הרשות הפלסטינית ועזה הם האזורים הכי אנטישמיים בעולם שנסקרו. ולכן, טענתו של שיקלי נכונה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.