האיחוד האירופי החליט היום (ג') לבחון מחדש את הסכם האסוציאציה בינו לבין ישראל, לאור פעולותיה של ישראל בעזה והסירוב להכניס מזון וסיוע הומניטרי בחודשים האחרונים. מדובר בצעד חסר תקדים, המערער את היחסים בין ישראל לבין שותף הסחר הגדול ביותר שלה. הבחינה מחדש מטילה ספק על המשך היחסים, כולל סחר הדדי בשווי של קרוב ל-50 מיליארד אירו בשנה, הסכם "שמיים פתוחים" לטיסות, חילופי סטודנטים, תוכנית שיתופי הפעולה המחקריים "הורייזן" ולמעשה כל פן של שיתוף פעולה בין ישראל לאיחוד האירופי.
● ההודעה החריגה של בריטניה: משעה את שיחות הסחר החופשי עם ישראל
● האיום הדרמטי וההסכמה השקטה של ארה"ב: הסכנה מאחורי התדרדרות היחסים עם אירופה
על הצעד התקדימי הוחלט בישיבה של שרי החוץ של האיחוד האירופי היום בבריסל. קאיה קאלאס, הממונה על יחסי החוץ של האיחוד האירופי, הודיעה כי "רוב גדול" תמך בהחלטה הקובעת כי יש לבדוק אם ישראל עדיין מחויבת לסעיף 2 של הסכם האסוציאציה. סעיף זה קובע כי האיחוד וישראל מחויבות לערכים משותפים של כיבוד זכויות אדם ודמוקרטיה.
לפני כשנה החלו אירלנד וספרד לקדם יוזמה דומה, אך נתקלו בחומה של מדינות פרו-ישראליות ביבשת שטירפדו אותה. כעת, היוזמה הגיעה מהולנד, שהפגינה מדיניות פרו-ישראלית בעבר, אליה הצטרפו מדינות כמו שבדיה, פינלנד, פורטוגל, בלגיה ועוד. כדי לפתוח בבחינה של השאלה אם ישראל עדיין מחויבת לסעיף נדרש רוב מבין 27 המדינות החברות.
כאמור, רוב כזה התקבל בפסגה של שרי החוץ של האיחוד האירופי בבריסל היום. "המצב בעזה הוא קטסטרופלי", אמרה קאלאס, "עזרה חייבת לזרום מיד לעזה ללא הגבלות, זה מה שדרוש. הדגשתי את הנקודות הללו בפני מנהיגים ישראלים אך לחץ הוא דבר הכרחי כדי לשנות את המצב. הדיונים היום הראו כי יש רוב גדול לבחינה מחדש של מחויבות ישראל לסעיף 2, ואנחנו נשיק את הבחינה הזו כעת. אנו מקווים כי בינתיים העזרה ההומניטרית תשתחרר והמצב ישתפר". משמעות דבריה של קאלאס היא כי הבחינה לגבי מחויבות ישראל תהיה תלויה בסיוע הומניטרי שיזרום מעתה לרצועת עזה.
לפי דיווחים באירלנד, 17 מדינות אירופיות מתוך 27 תמכו במהלך.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.