ממשלת בריטניה הודיעה היום (ג') אחר הצהריים כי היא משעה עד להודעה חדשה את השיחות בינה לבין ישראל על הסכם סחר חופשי, כך מדווחים כלי התקשורת באירופה. הרקע למהלך החריף היא הפעולה הצבאית הישראלית בעזה ואי העברת סיוע הומניטרי ומזון לרצועת עזה בחודשים האחרונים. לפי הדיווחים, שר החוץ דייוויד לאמי אמר במהלך דיון בפרלמנט הבריטי כי הוא השעה את השיחות, וכן הודיע כי יזמן למשרד החוץ הבריטי את שגרירת ישראל בממלכה המאוחדת, כדי לעדכן אותה בהתפתחות. "אלו הפעולות של ממשלת נתניהו שהפכו את הצעדים הללו להכרחיים", אמר. משרד החוץ הבריטי הודיע כי זו הפעם הראשונה שבריטניה משעה שיחות סחר על רקע הומניטרי
● האיום הדרמטי וההסכמה השקטה של ארה"ב: הסכנה מאחורי התדרדרות היחסים עם אירופה
● שר החוץ הצרפתי מאיים: נתמוך בדיון אם ישראל עדיין מקיימת את ההסכם עם האיחוד האירופי
● בריטניה, צרפת וקנדה מאיימות בסנקציות על ישראל - אלה המשמעויות
במקביל, ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר החריף את הביקורת שלו כלפי ישראל, ואמר לתקשורת הבריטית כי הסבל של ילדי עזה הוא "לחלוטין בלתי נסבל". הממשלה הבריטית הודיעה על סנקציות חדשות על כמה מתנחלים, ביניהם דניאלה וייס ועל חברת הבנייה LIBI המעורבת לפי משרד החוץ הבריטי בבנייה בהתנחלויות. כל הדמויות והחברות שעליהן הוטלו סנקציות הופיעו גם ברשימות סנקציות דומות של ארה"ב ושל האיחוד האירופי.
הצורך בהסכם סחר חופשי נובע מעזיבתה של בריטניה את האיחוד האירופי בינואר 2021. בין המדינות קיים הסכם סחר בסיסי שנכנס לתוקף עם עזיבת הממלכה המאוחדת את האיחוד, אך בשלוש השנים האחרונות התקיימו דיונים רבים בין הצדדים בניסיון לגבש הסכם חדש ומקיף. הדיונים כללו ביקורים הדדים, כולל של השר הבריטי לענייני סחר עם המזרח התיכון בתחילת השנה בישראל. בריטניה מייצאת לישראל נשק רב, והודיעה באחרונה על השעיית כ-30 רשיונות יצוא מתוך כ-350 רכיבים לישראל "מחשש שהם ישמשו כחלק מפעילות העוברת על החוק הבינלאומי". בריטניה סירבה להשעות משלוחים של חלקי חילוף למטוסי F-35.
בריטניה, צרפת וקנדה: "לא נעמוד מנגד"
אתמול הודיעה בריטניה על נכונותה לנקוט "פעולות קונקרטיות" אם ישראל לא תפסיק את המבצע הצבאי הנוכחי בעזה ותאפשר הזרמת סיוע הומניטרי בכמויות הולמות לרצועה. בהודעה משותפת למנהיגי בריטניה, צרפת וקנדה, כתבו השלושה כי ההודעה של ישראל אמש, לפיה תכניס כמות בסיסית של מזון לעזה היא "לחלוטין בלתי מספקת".
"אנו קוראים לממשלה הישראלית להפסיק את הפעולות הצבאיות שלה בעזה ולאפשר באופן מיידי כניסת סיוע הומניטרי לרצועה", נכתב. בניגוד להצעה הישראלית-אמריקאית לכונן מנגנון חדש לחלוקת המזון והסיוע ההומניטרי, שלוש המדינות קובעות כי "(ישראל חייבת) להיות בקשר עם האו"ם כדי לאפשר את חזרת הסיוע לפי העקרונות ההומניטריים".
בנוסף קראו המדינות לחמאס לשחרר מיד את כל החטופים המוחזקים בידיהם מאז ה-7 באוקטובר, וגינו בחריפות את "דבריהם של שרים בממשלה הישראלית" שרמזו כי המצוקה שתיווצר ברצועת עזה בעקבות המצב הנוכחי תעודד את התושבים להגר למדינות אחרות. "עקירה כפויה היא הפרה של החוק הבינלאומי", נכתב.
"לא נעמוד מנגד בעוד ממשלת נתניהו מבצעת את הפעולות המרתיחות הללו. אם ישראל לא תפסיק את המתקפה המחודשת ותסיר את ההגבלות על סיוע הומניטרי, ננקוט צעדים מוחשיים בתגובה", נכתב. ביחס להתנחלויות, שלושת המנהיגים משתמשים בשפה חריפה אף יותר וכותבים כי "לא נהסס לנקוט פעולה נוספת, כולל סנקציות ממוקדות". גם האיחוד וגם בריטניה הטילו בעבר סנקציות על מתנחלים אלימים ואסרו עליהם כניסה לשטחן.
מכה כלכלית לישראל
השעיית השיחות הן מכה כלכלית לישראל. בעבר הודיע שר הכלכלה הישראלי כי "ההסכם המתגבש עם בריטניה צפוי להיות הגדול, המקיף והמודרני ביותר של מדינת ישראל ומהווה אינטרס משותף לשתי הכלכלות". בריטניה היא שותפת הסחר הרביעית בעולם של ישראל, בייצוא וביבוא סחורות ושירותים, אחרי ארה"ב, סין והאיחוד האירופי.
היקף הסחר בסחורות ושירותים בשנת 2023 עמד על כתשעה מיליארד דולר, לפי אתר משרד הכלכלה. עד כה התקיימו יותר משישה סבבים במסגרת המשא ומתן לשדרוג ההסכם הקיים, עם ממשלות השמרנים ששלטו בעבר והוכרזו תוכניות לקיים שיחות עם ממשלת הלייבור הנוכחית. הסכם סחר חדש אמור לסלול את הדרך להגדלת הייצוא הישראלי לבריטניה, במיוחד בתחום השירותים.
בתגובה לדברים משרד החוץ מסר: "גם לפני ההודעה מהיום - הנושא (הסכם הסחר) כלל לא קודם על ידי הממשלה הנוכחית בבריטניה.
"מעבר לכך, ההסכם הוא לתועלת הדדית של שתי המדינות. אם בשל אובססיה אנטי-ישראלית ושיקולים פוליטיים פנימיים מוכנה ממשלת בריטניה לפגוע בכלכלה הבריטית זאת החלטה שלה.
"הסנקציות נגד המתיישבים ביהודה ושומרון תמוהות, אינן מוצדקות ומצערות במיוחד כשהן ננקטות כשישראל אבלה על קורבן נוסף של הטרור הפלסטיני - צאלה גז ז״ל, שנרצחה בדרכה לחדר הלידה, והרופאים עדיין נאבקים על חיי תינוקה בבית החולים.
"המנדט הבריטי הסתיים לפני 77 שנים בדיוק. לחצים חיצוניים לא יסיטו את ישראל מדרכה במאבקה על קיומה וביטחונה נגד אויבים הפועלים להשמדתה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.