חברה שפועלת בתחום התשתיות, ואשר זכתה ב-19 מכרזי מדינה בהיקפים של מיליוני שקלים, נפסלה מלהשתתף במכרזי עבודות עבור המדינה, ו-15 פרויקטים שבהם זכתה במכרזים נשללו ממנה. זאת לאחר שוועדה במשרד האוצר הגיעה למסקנה כי לחברה יש מעורבות עם ארגוני פשיעה. ניסיון של החברה לבטל את ההחלטה בעתירה משפטית נדחה בבית המשפט לעניינים מינהליים, בפסיקה ראשונה מסוגה.
● המהלך החדש של האוצר להרחקת ארגוני פשע ממכרזי מדינה
● 36 עצורים בפשיטת ענק: חשד להשתלטות על מכרזי מדינה
חברת חורי אברהים ובניו תשתיות ופיתוח בע"מ עוסקת, על-פי מאגר הקבלנים הרשומים, בביצוע קווי מים ביוב וניקוז, כבישים תשתית ופיתוח ובנייה. בשנים האחרונות זכתה ב-19 מכרזי תשתיות מדינה.
את ההרשאה להשתתף במכרזים לתשתיות מדינה, מקבלות חברות קבלניות מהוועדה הבין-משרדית לקביעת מסירת עבודות לקבלנים מוכרים. זו פועלת תחת חטיבת הנכסים, רכש ולוגיסטיקה במשרד האוצר, ובראשה עומד נציג מטעם החשב הכללי. במסגרת עבודתה מנהלת הוועדה פנקס רישום של "קבלנים מוכרים", שכולל את רשימת הקבלנים העומדים בתנאי מכרזי המדינה. מפעם לפעם מוחקת הוועדה קבלנים, לאחר שמצאה בעיות בהתנהלותם.
לפני כחצי שנה מסרה המשטרה לוועדה מידע, לפיו חברת חורי אברהים מעורבת בפעילות עם ארגוני פשיעה, והמליצה להסיר את החברה מרשימת הקבלנים המוכרים. הוועדה דנה במידע החסוי שהעבירה המשטרה, והחליטה לגרוע את החברה מהרשימה ולהפסיק את ההתקשרויות הממשלתיות שנחתמו איתה ב-15 מתוך 19 המכרזים שבהם זכתה. ארבעת המכרזים הנותרים היו בהליכים מתקדמים, כך שהוועדה החליטה לאפשר לחברה לסיימם. כמו כן הוחלט כי בעוד שנה תוכל החברה לפנות לוועדה בבקשה לחדש את רישומה כקבלן מוכר.
החברה התנגדה לפסילתה, אך לפני כחודשיים הוועדה דנה בנושא, ולפני 4 חודשים קבעה כי ההחלטה עומדת בעינה. בקשה נוספת נענתה לפני כחודש באותה רוח, ועל כן החברה עתרה לבית המשפט לעניינים מינהליים בתל אביב, באמצעות עורכי הדין ציון אמיר, ג'רייס דחלודי, סוהיר דחלודי וניר לזר, לביטול ההחלטה.
החברה טענה כי היא הקורבן בסיפור
בדיון שהתנהל לפני כשבועיים בבית המשפט, הוברר כי בכתבי אישום שהוגשו באחרונה נגד ארגון הפשיעה של אבו לטיף מצוין מקרה במכרז תשתיות במועצה המקומית אעבלין שנערך ב-2022, שבו, לפי כתב האישום, סחטו חברי הארגון את חורי. החברה טענה בפני השופט שדן בעתירתה, קובי ורדי, כי חורי הוא הקורבן בסיפור, וכי היה נתון בין הפטיש לסדן.
נציגי המשטרה ואגף החשב הכללי, שיוצגו על-ידי עורכי הדין אריאל אררט ואפרת קרונברגר מפרקליטות מחוז תל אביב (אזרחי) ועו"ד תום וינד מהיחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות המדינה, טענו מנגד כי אין מדובר רק במקרה זה.
לדבריהם, זוהתה תופעה רוחבית של מעורבות גוברת והולכת של חדירת גורמי פשיעה למכרזי מדינה בתחום הפיתוח, התשתיות והבנייה, והמשטרה פנתה לוועדה שתבחן את זהות החברות הרשומות במאגר הקבלנים המוכרים, על-מנת לוודא שלא נכנסו למאגר גורמים המעורבים בפעילות עבריינית או שקשורים לארגוני פשיעה.
השופט ורדי כתב בפסק דינו כי "אין ספק שמדובר בהחלטת הוועדה בצעד קיצוני של החלטה הגורעת קבלן מרשימת הקבלנים המוכרים, שרק הם רשאים להשתתף במכרזים ממשלתיים ולזכות בהם, וביטול ההתקשרויות שנעשו עימו בפרויקטים שזכה במהם במכרזי מדינה, צעד הפוגע קשות בעותרת, במר חורי, במשפחתו ובעובדיו, אבל נגד תופעה קיצונית בחומרתה של חדירת גורמים עברייניים וארגוני פשיעה למכרזים ממשלתיים, יש לנקוט - כפי שאכן נעשה - בפעולות לא קונבנציונליות ואף יצירתיות".
נקבע כי העובדה שחורי נחקר במשטרה בעניין ארגון אבו לטיף, ולא הוגש נגדו כתב אישום פלילי, "לא גורעת מהראיות המינהליות הקיימות נגדו בחומר המודיעיני החסוי שהוצג לבית המשפט במעמד צד אחד, שעל בסיסו, בהתאם להמלצת המשטרה, התקבלה החלטת הוועדה".
לא המקרה היחיד
השופט התרשם גם כי המקרה של אבו לטיף מ-2022 לא היה ככל הנראה המקרה היחיד שבו החברה הייתה מעורבת בפעילות בעייתית, וכי "יש ראיות מינהליות הרבה מעבר לחקירה ולאירוע בכתב האישום שקשור לאירוע אחד ומכרז אחד".
לסיכום: השופט ורדי פסק כי בנסיבות המקרה החלטת הוועדה היא החלטה מינהלית סבירה שהתקבלה בסמכות ובהתאם לדין ולתקנות, ולא נפל בה פגם המצדיק את התערבות בית המשפט.
עם זאת, בהתחשב בתוצאה הקשה מבחינת החברה, השופט לא פסק לה הוצאות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.