הדוחות הכספיים של טסלה לרבעון הראשון של 2025, שהוצגו בחודש שעבר, זכו על ידי אנליסטים בארה"ב לכינוי הלא מחמיא "תאונת דרכים". הכנסות החברה מפעילות הרכב שלה צנחו ב-20% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, והרווח הנקי צנח ב-71%. כתוצאה קרסה גם מנייתה לאחר פרסום הדוחות.
● הדוח שיגלה: האם אנבידיה בדרך לאבד את התואר "המניה הלוהטת בעולם"?
● בלעדי | החברה מרעננה שמחזיקה בהזמנות של מיליארד דולר, ומכוונת לשוק של אנבידיה
אבל כמו קופץ באנג'י מיומן, שבה המניה לזנק לאחר שהגיעה לתחתית, והחזירה את רוב הירידות. זאת, למרות שמסירות הרכב של החברה באירופה קרסו באפריל ב-49% לעומת אפריל אשתקד, והיא נעקפה שם, בפעם הראשונה, על ידי יריבתה הסינית BYD. גם מסירות טסלה בסין ירדו באפריל ב-6%, בשל לחץ תחרותי כבד, ואילו בשוק האמריקאי החברה עדיין נאבקת בהשלכות של מעורבותו הפוליטית של אילון מאסק.
ההתאוששות המהירה נובעת בין היתר מהפעילות הנמרצת של טסלה בתחום הרכב האוטונומי, ובפרט לאור הכרזתה על השקת שירות ראשון של "מוניות אוטונומיות" (ROBOTAXI) ביוני הקרוב, באוסטין, טקסס.
השאלה הגדולה שנותרה היא האם טסלה תצליח סוף סוף להפוך את הרכב האוטונומי מחזון מאכזב לטרנד עולמי שמייצר הכנסות, או שאולי מדובר בעוד ניסיון קצר-טווח "לעשות סיבוב" על שוק ההון.

אינפו
ההבטחות של מאסק
"הרומן" של טסלה עם הרכב האוטונומי נמשך כבר למעלה מעשור, וידע הרבה הבטחות שלא מומשו. אילון מאסק חזה כבר בדצמבר 2015 שכל כלי הרכב של טסלה ישיגו "אוטונומיה מלאה" עד 2017. באוקטובר 2016 הוא הבטיח, שעד סוף 2017 מכוניות אוטונומיות של טסלה "ייסעו בין לוס אנג'לס לניו יורק בעת שהנהג שלהן ישן".
באוקטובר 2024 הציגה טסלה אב-טיפוס של מונית אוטונומית ייעודית, ה-Cybercab, שלגביה נטען כי "לא יהיו לה הגה ודוושות, והיא תוכל לייצר לבעליה הכנסות גם בזמן שהוא ישן". החודש, כאמור, הודיעה החברה שתתחיל לפרוס מוניות אוטונומיות באוסטין, טקסס, בחודש יוני.
ההכרזה של טסלה עוררה עניין מצד משקיעים גלובליים בתחום הטכנולוגי הרדום, והשחקנים הפועלים בתחום לא בזבזו זמן. החודש הודיעה ענקית ההסעות השיתופיות UBER על שיתוף פעולה עם חברת הטכנולוגיה הסינית "מומנטה", לפריסת שירות של מוניות אוטונומיות באירופה ובערים גדולות נוספות בעולם החל מ-2026.
במקביל הודיעה UBER בתחילת מאי על שיתוף פעולה עם מספר חברות סיניות בתחום הפיתוח והמסחור של רכב אוטונומי. גם המתחרות האמריקאיות של אובר - LYFT ו-WAYMO - הציגו "דד-ליין" מואץ להרחבה של שירותי מוניות אוטונומיות בארה"ב החל מהקיץ.
ולא נשכח גם את מובילאיי הישראלית, השותפה של קבוצת פולקסווגן בפיתוח מוניות רובוטיות, שתתחיל להציע שירותי הסעות אוטונומיים מסחריים במספר ערים באירופה כבר בסוף השנה הנוכחית. וזו רשימה חלקית.
המפתח הוא הרגולציה
השאלה, כאמור, היא "מה נשתנה הפעם", והאם יש כעת סיכוי ממשי שאנחנו בפתחו של רכב אוטונומי, שאינו רק "ניסוי" מתוקשר אלא תחום עסקי גלובלי ומניב. שהחומרה והתוכנה הנדרשות לנסיעה בטוחה של מוניות ללא נהג במסלולים קבועים כבר הגיעו לבשלות בשנים האחרונות, אבל נתקלו במכשולי רגולציה בשל החששות הבטיחותיים.
אבל טסלה מבטיחה כעת לשבור את המחסום, בזכות המעמד יוצא הדופן של אילון מאסק במוקדי קבלת ההחלטות המרכזיים בעולם. בארצות הברית, מעמדו כ"יד ימינו" של טראמפ כבר מכופף את הרגולציה, ורק בימים האחרונים הודיעה הסוכנות הפדרלית לבטיחות בדרכים (NHTSA) על אימוץ סט תקנות בטיחות מורכב פחות מבחינה ביורוקרטית, שיקל על פריסת מוניות אוטונומיות מתוצרת ארה"ב.
למאסק יש מעמד גם מול הממשל הסיני, ופרויקט המוניות האוטונומיות שלו זוכה שם לתמיכה למרות עימותי הסחר. האיחוד האירופי הכריז לאחרונה על כוונות להשקיע כמיליארד אירו "בסגירת הפער מול סין בתחום הרכב האוטונומי". לא מן הנמנע, שעסקת הסחר המתרקמת כיום בין ארה"ב לאיחוד תכניס את טסלה "בדלת האחורית" לפרויקט האירופי לפיתוח רכב אוטונומי.
ישראל לא מוזכרת
ישראל, לעומת זאת, כלל לא מוזכרת כיום כיעד לפריסת שירותי "מוניות אוטונומיות". זאת, למרות שהרכב האוטונומי החל את דרכו בישראל, לפני יותר מעשור, באמצעות מובילאיי הישראלית; למרות שעשרות חברות הייטק ישראליות עדיין מייצרות נדבכים שונים, שחיוניים למימוש החזון; למרות שמובילאיי מבצעת על כבישי ישראל לא מעט ניסויים בדגמים שעתידים להפוך בקרוב למוניות רובוטיות מסחריות בעולם; ולמרות שכמה וכמה מדינות שכנות במזרח התיכון צפויות להיות בחזית פריסת השירותים האלה כבר השנה.
אם מסננים "גורמי רקע", כמו חוסר יציבות ביטחונית, מגלים שהסיבה העיקרית היא היעדר רגולציה שתאפשר שירותים מסחריים של מוניות אוטונומיות. הרגולציה הישראלית מאפשרת כיום רק הפעלה ניסיונית, ולא מסחרית, של כלי רכב ללא נהג, וזאת במסגרת תיקון לפקודת התעבורה, ממרץ 2022. בהסבר לאותו חוק נכתב כי הוא נועד בין השאר "להסדיר את המעבר משלב הניסויים בכלי רכב עצמאיים.... לשלב של נסיעות ניסיוניות ברכב עצמאי בלא נהג כלל ואף עם הסעת נוסעים וכן למטרות מסחריות כלומר בשכר או שלא בשכר".
אבל השלב האחרון של המעבר הזה לא התרחש, למרות שבמרץ 2024 פורסם דוח המלצות של צוות בין-משרדי בהובלת משרד המשפטים ורשות שוק ההון, שנתן מענה לסוגיות משפטיות מרכזיות שמונעות הפעלת שירותים כאלה בישראל, בהן כללי האחריות והביטוח שיחולו על רכבים אוטונומיים ביחס לנזקי גוף ורכוש.
יש הטוענים, שהסיבה היא לובי חזק של בעלי המוניות, שכבר מנע כניסה לישראל של שחקנים כמו אובר. כך או כך, נראה שסיפור "בטר פלייס" עתיד לחזור: הבשורה הגלובלית יוצאת מישראל, אבל כשהעולם מתקדם אנו נשארים מאחור.
משרד התחבורה מבקש להבהיר, שעד כה לא הוגשה פנייה מצד אף גורם לגבי אישור הפעלה שוטפת של שירותי הסעה אוטונומיים. ככל שתוגש פנייה רשמית בנושא, המשרד יבחן אותה ויפעל לקידום תהליך האישור בהתאם להוראות החוק.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.