דן בדרום ודן באר שבע, החברות שהובילו במדדי השירות בתחבורה הציבורית לפני חמש שנים, הגיעו לתחתית הדירוג ובמשרד התחבורה מסרבים לחתום איתן על הסכם ההסדרה להארכת הזיכיון. נראה כי המסר נועד לטלטל את הענף אבל לא יספיק לבדו כדי לשפר את השירות.
● בלעדי | המאבק על חוצה ישראל עולה מדרגה: תקבל עוד סמכויות או תיסגר
● בלעדי | בגלל לחצים פוליטיים: הקמת שדה התעופה, שנפסל בעבר מסיבות מקצועיות, חוזרת לשולחן
הרשות הארצית לתחבורה ציבורית ומשרד האוצר גיבשו הסכמי הסדרה חדשים עם חברות התחבורה, שנועדו לעדכן את מודל ההכנסות: תשלום לפי מספר נוסעים בפועל, ולא לפי קילומטראז'. במסגרת זו, יבוצע גם קיצוץ בקווים לא יעילים.
החברות, מצידן, דרשו פיצוי על נזקי הקורונה והמלחמה וביקשו להכפיל את תקופת הזיכיון ל־20 שנה. בתמורה לשינויים במודל ההכנסות, בממשלה הסכימו לתת הארכה של שנתיים ואופציה לשנתיים נוספות - אך משרד התחבורה עצר את חתימתו מול החברות הדרומיות עד שיוכיחו שיפור בשירות.
הובילו את הדירוג, ואז ירדו לתחתית
עד לפני כ־20 שנה, ענף התחבורה הציבורית בישראל נשלט בידי שתי חברות ותיקות: אגד ודן. אלא שמאז החלה רפורמת התחרות בתחום, חולקה המדינה לאשכולות שירות, ויותר מ-20 חברות שונות מתחרות כיום על זיכיונות מטעם משרד התחבורה להפעלת התחבורה הציבורית למשך עשור לפחות.
החברות הזוכות נדרשות לספק שירות לפי מפרט המכרז, ומקבלות תשלום על פי קילומטראז' - כלומר, עבור כל קילומטר שבו האוטובוסים שלהן נוסעים בפועל. על אף שהמודל נשמע הגיוני, בפועל המדינה מתקשה לאסדר את התחום, ורמת השירות בתחבורה הציבורית נותרת בעייתית.
בשנת 2015 הקימה חברת דן את חברות־הבנות "דן בדרום" ו"דן באר שבע" כדי להתמודד על מכרזי תחבורה ציבורית בדרום - ונחלה הצלחה. דן בדרום מפעילה כיום יותר מ-300 אוטובוסים בכ-130 קווים באזורים כמו אשקלון, קריית גת, שדרות, אופקים, עוטף עזה ועוד. דן באר שבע מפעילה את התחבורה העירונית בבירת הנגב באמצעות כ־184 אוטובוסים.
ב־2019 כבר הובילו שתי החברות את דירוג השירות בענף, עם ציונים גבוהים מטעם משרד התחבורה ונוסעים מרוצים - וזאת למרות מחסור בנתיבי תחבורה ציבורית (נת"צים), נהגים ותשתיות. אלא שמאז הידרדר מצבן: תחילה ירדו מראש הדירוג, אך עדיין נותרו מעל הממוצע הארצי. בשנה האחרונה הן צנחו לתחתית.
לפי נתוני משרד התחבורה, במחצית השנייה של 2024 בוטלו כ-1.8% מהנסיעות שתוכננו - שהם כ-250 אלף נסיעות שלא בוצעו כלל, לעיתים מבלי שהציבור קיבל התרעה. המצב חמור במיוחד בדן באר שבע, שם לא בוצעו כ-5.5% מהנסיעות - השיעור הגבוה ביותר בארץ.
בחברה טוענים כי הירידה ברמת השירות נובעת בין היתר ממלחמת "חרבות ברזל", שפגעה במיוחד באזורים בדרום. אך חברות אחרות שפעלו בזמן המלחמה בחיפה ובנצרת דווקא הציגו ציונים טובים.
סיבה נוספת לירידה עלתה בתביעה שהגישו החברות לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד קבוצת בליליוס, המפעילה את סופרבוס. לטענתן, הן רכשו מהקבוצה אוטובוסים עם הסכם תחזוקה ל־10 שנים, אך בשנים האחרונות האוטובוסים מבלים זמן רב במוסך - מה שפוגע בזמינות השירות וגורם להן לנזקים כבדים. הן תובעות מעל 100 מיליון שקלים.
סימפטום לבעיה רחבה יותר
ראש הרשות לתחבורה ציבורית, עידן מועלם, שלח מכתב להנהלת דן בדרום בדרישה להציג תכנית מפורטת לשיפור השירות. גורמים בענף אומרים כי המסר ברור: חברות עם ציונים נמוכים לא יקבלו אוטומטית הארכת זיכיון - גם אם הן מפעילות נפח תחבורה גדול. המסר מכוון בין היתר לחברות כמו מטרופולין ודן, שזוכות לנתח שוק משמעותי אך מציגות שירות לקוי.
המקרה של דן בדרום ודן באר שבע הוא סימפטום לבעיה רחבה יותר: בשוק מופרט, האינטרסים של החברות לא תמיד חופפים לאינטרס הציבורי - במיוחד כשהרגולטור חלש ותלוי בהן.
גם כאשר הרשות הארצית פועלת להתערב ברווחיות של חברות שלא מספקות שירות איכותי, הדרך לתיקון עוד ארוכה. במכרזים עדיין ניתנת עדיפות למחיר נמוך על חשבון איכות השירות, והמדדים מבוססים על קילומטרים במקום על שביעות רצון ונגישות.
לכך מצטרפת התקדמות איטית מדי בקידום נתיבי תחבורה ציבורית והאכיפה הנדרשת לצדם - למרות שהמהלכים הללו הם שמבטיחים שירות אמין, שימשוך נוסעים ויעודד מעבר לרכב הציבורי. במקום זאת, מקודמים צעדים כמו העלאת מחירים לכלל הציבור כדי לממן הנחות - מבלי להוכיח שיפור בשירות.
תגובת דן בדרום: "חברת דן בדרום הפועלת בישובי עוטף עזה, אשקלון שדרות והסביבה ספגה את הפגיעה הקשה ביותר בעקבות המלחמה. בין היתר, התמודדה החברה עם קשיים שאינם תלויים בה בתחזוקת כלי הרכב, ולצערנו הדבר בא לידי ביטוי בירידה זמנית ברמת השרות לנוסעים.
"לאחרונה החברה הצטיידה בעשרות אוטובוסים חדשים וכבר ניתן לראות שיפור משמעותי במדדי השירות, שילך וישתפר לשביעות רצון הנוסעים. החברה מתנהלת מול משרד התחבורה באופן מקצועי וענייני".
מטעם חברת גולדן דראגון של קבוצת בליליוס נמסר: "גולדן דרגון מובילת מסירות האוטובוסים בשנים האחרונות ונותנת שירותים לעשרות חברות ציבוריות ופרטיות כאחד בנאמנות ובמקצועיות. את תגובתנו המלאה נביא בפני בית המשפט".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.