חוצה ישראל | בלעדי

המאבק על חוצה ישראל עולה מדרגה: תקבל עוד סמכויות או תיסגר

ברשות החברות מעוניינים למזג את החברה, המנהלת את מרבית כבישי האגרה בישראל, אל תוך חברת נתיבי איילון מטעמי התייעלות • במשרד התחבורה פועלים מול השר הממונה, דוד אמסלם, למנוע את המהלך: "עלול לפגוע משמעותית ביכולת המדינה לקדם ולנהל פרויקטים"

עתיד חברת חוצה ישראל בסימן שאלה / צילום: צילומים: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט' דני שם טוב, דוברות הכנסת. עיצוב: נטלי פורטי
עתיד חברת חוצה ישראל בסימן שאלה / צילום: צילומים: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט' דני שם טוב, דוברות הכנסת. עיצוב: נטלי פורטי

הורדת סיווג, סירוב למנות יו"ר קבוע - המאבק לסגירת חברת חוצה ישראל עולה מדרגה. כפי שנחשף בגלובס, בכוונת רשות החברות להביא לסגירת חברת חוצה ישראל הממשלתית ולמזג אותה לתוך חברת נתיבי איילון.

בגלל הפעולה בעזה: בריטניה הודיעה על השעיית השיחות על הסכם סחר חופשי עם ישראל
החל ממחר: יושבת מקטע מהקו האדום ברכבת הקלה בירושלים

חוצה ישראל היא חברת ביצוע ממשלתית שהקימה את כביש 6 ואמונה על תפעולו באמצעות זכייניות. החברה מקדמת שורת פרויקטים, ובהם קו הרכבת הקלה בין חיפה לנצרת, הוספת נתיב בכביש 6 בקטע קסם עין תות, הארכת כביש 6 צפונה עד לשלומי, והקמת קווי מטרונית נוספים במטרופולין חיפה. גם נתיבי איילון היא חברה ממשלתית, שאמונה על תחזוקת נתיבי איילון ומקדמת פרויקטים רבים - בהם נתיבים מהירים בכניסות לגוש דן, רשת נת"צים ושבילי אופניים במטרופולין, מימוש פרויקטי תשתית ביישובי החברה הערבית ועוד. סיווגן של חברות אלו הוא 8 מתוך 10.

למעשה, מעט חברות מסווגות בסיווג הגבוה ביותר של החברות הממשלתיות שמכתיב את שכר העובדים והבכירים בה, כשרכבת ישראל שבה עובדים למעלה מ־4,000 עובדים מסווגת ברמה 10. לשם השוואה חוצה ישראל שאמונה על מעט פרויקטים יחסית ושכולם מוקמים בשיטת PPP (המוקמים על ידי המגזר פרטי) מסווגת ברמה 8, בעוד שחברת נתיבי ישראל שבאחריותה מאות פרויקטים במיליארדי שקלים מסווגת ברמה 9.

לחברה מבנה יעיל

לעמדת רשות החברות, מהלך הטמעת חברת חוצה ישראל בתוך נתיבי איילון ישיא חסכון של עשרות מיליוני שקלים בשנה בעלויות ישירות ועקיפות: תקציב המנהלה השנתי בחברה עומד על 80 מיליון שקל שמרביתם ייחסכו.

בנוסף, בשנת 2023, מדד הביצוע של משרד התחבורה נתן לחברת חוצה ישראל ציון 85 לעומת 95 לנתיבי איילון. שיפור מדדי הביצוע בפרויקטים שמקדמת החברה (אם תמוזג) צפוי לחסוך עשרות מיליוני שקלים מדי שנה בעקבות עמידה בלוחות זמנים ובתקציב פרויקטים.

ואולם במשרד התחבורה מתנגדים בתוקף למיזוג. שם סבורים כי לחברה זכות קיום בשל היותה החברה המנהלת את מרבית כבישי האגרה בישראל ויש לה מבנה יעיל. במסגרת המאבק על עתידה, ברשות החברות פועלים כנגד הווטו של משרד התחבורה ויביאו הצעת החלטה להורדת דירוג החברה לסיווג 7, באופן שיפגע בגובה השכר המשולם בה וביכולתה לגייס אנשי מקצוע ולהתחרות בחברות תשתית אחרות. לאחרונה סיים את תפקידו יו"ר החברה רוני מילוא, והמשמעות של הורדת הסיווג היא גם שלחוצה ישראל לא יהיה יו"ר פעיל וישיבות דירקטוריון ינוהלו ע"י אחד החברים.

במשרד התחבורה לא רק רוצים להשאיר את החברה, אלא גם להוסיף לסמכויותיה.

מעבר לדיון המקצועי ולניסיונות לסגור את החברה בשנים האחרונות לנוכח ביצועיה הפחותים וריבוי חברות דומות, יש בענף מי שסבורים כי מאבק על מינויים בה ובחברת נתיבי איילון הוא פרנסונלי - בין השר הממונה על רשות החברות דוד אמסלם ובין שרת התחבורה מירי רגב.

קריצה למינויים בכירים

בתחילת השנה דירקטוריון חוצה ישראל האריך את כהונת המנכ"ל, דן שנבך, ב־5 שנים. גורמים בענף מייחסים את המהלך לניסיונות החברה לחשק את רשות החברות ולמנוע אפשרות למיזוג בין חוצה ישראל לנתיבי איילון, אך ברשות הביעו זעם על כך וגורמים בממשלה צפו כי היא תגיב בחריפות ליוזמה וכי זו תוביל לקיצוץ בשכר בכירים בחוצה ישראל - איום שכעת עומד בפני מימוש.

אם החברה אכן תמוזג לחברת נתיבי איילון, הרי שייתכן כי סיווגה של החברה המאוחדת דווקא יעלה, באופן שעשוי לקרוץ למינויים אפשריים לראשות הדירקטוריון. זאת לאחר שמינויה של נורית דאבוש ליו"ר דירקטוריון נתיבי איילון לא אושר בידי ועדת המינויים ברשות החברות.

מחוצה ישראל נמסר כי החברה ותיקה, מבוססת ובעלת ניסיון מוכח בתכנון, ניהול וביצוע של פרויקטי התשתית הגדולים והמורכבים ביותר במדינה ומוערכת מקצועית ע"י משרד התחבורה ומשרדי הממשלה. החברה מציגה צמיחה מתמדת, עם מחזור פעילות של כ־2.4 מיליארד שקל ב־2025 וצפויה להכפיל את המחזור בחומש הקרוב. לא נותר לנו אלא לתמוה על הדברים ועיתוי פרסומם וכן על המוטיבציות העומדות מאחוריהם, שניכר שאינן נובעות משיקולים ענייניים או מטובת הציבור".

ממשרד התחבורה נמסר, כי השרים מתואמים בכל הנוגע לפעילות החברות הבנות, וכי "מיזוג חוצה ישראל עם נתיבי איילון, והורדת הסיווג של חוצה ישראל, נדונו בעבר. בשלב זה קיימת הסכמה בין השרים שלא לבצע שום מהלך בנושא, בשל היקפי הפעילות הגדולים של חוצה ישראל ותפקודה המצוין. למיזוג צפוי להיות סיכון גבוה עם תועלת שולית בלבד, והוא עלול לפגוע משמעותית ביכולת המדינה לקדם ולנהל פרויקטים תשתיתיים רחבי-היקף".