מהפך בגמל ובפנסיה: בית ההשקעות שמוביל את הגיוסים ומי איבד את הבכורה

מגיבים לתשואות: אלטשולר שחם איבד באפריל את הבכורה בהיקף כספי חסכונות הציבור המנוהלים ע"י בתי ההשקעות • ילין לפידות רושם את החודש הגרוע ביותר שלו זה שנתיים בניוד מהמתחרים, ומור עקף אותו על רקע התשואות הגבוהות • וגם: החשש בתעשייה לכיוון השווקים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר
גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

מהפך התרחש בתקופה האחרונה בקרב גופי הגמל בישראל, על רקע השונות בתשואות שהשיגו הגופים המנהלים בשנה החולפת. בין היתר עקף מיטב את אלטשולר שחם בהיקף ניהול הנכסים בגמל ובפנסיה ואילו מור עבר את ילין לפידות.

הישראלית שצללה בכ-20% תוך שבוע, וזאת שעלתה בעקבות המלצה בבארונס
בשורה טובה למיטב: ירשום גידול של 285 מיליון שקל בהון בגין פרשת דמי הניהול

בחודש אפריל המשיך בית ההשקעות אנליסט להיות הגוף הבולט בהעברות חיוביות בתחום הגמל, ומנגד אלטשולר שחם המשיך לאבד הכי הרבה למתחריו, כאשר אובדן הכספים שלו שוב הולך וצובר תאוצה.

אנליסט העביר אליו מהמתחרים באפריל כמעט 1.7 מיליארד שקל, ומתחילת השנה כבר גייס סכום עצום של 5.8 מיליארד שקל. מנגד, אלטשולר שחם איבד כמעט 1.6 מיליארד שקל למתחריו בחודש שעבר, ומתחילת השנה יצאו ממנו כספים בהיקף של כמעט 5 מיליארד שקל. התוצאה זו ממחישה שוב עד כמה הכסף בשוק הגמל נע לפי התשואות, כשגוף שמצליח לייצר תשואה טובה ביחס למתחרים, מגייס, ומי שהתשואות שלו חלשות מאבד כסף.

זה שעולה (מור) וזה שיורד (ילין לפידות)

הדרמה האמיתית כפי שעולה מסיכום החודש החולף בגמל, התרחשה דווקא אצל שלושה גופים אחרים. הראשון הוא ילין לפידות שכבר לא מצליח להעביר אליו כסף מהמתחרים, ואם המגמה תימשך יש חשש כי יעבור לטריטוריה אדומה בחודשים הבאים. בדומה לאלטשולר שחם גם ילין לפידות הימר בגדול על שוק המניות האמריקאי, אלא שעל רקע מלחמת הסחר של טראמפ, ארה"ב מספקת תשואת חסר ביחס לעולם מתחילת השנה, עם ירידה של 1% במדד S&P 500 ושל 3% בנאסד"ק, לעומת עלייה של 19% בגרמניה ו-8.5% במדד ת"א 125.

כך, אחרי שנה חלשה עבורו שבה הידרדר ילין לפידות לחצי התחתון של טבלת התשואות (בעיקר בגלל חודשים חלשים במיוחד ביולי, אוגוסט ואוקטובר 2024 ותשואות ממוצעות מאז), בחודש אפריל כבר לא הצליח כמעט לנייד כסף ממתחריו, והעביר 10 מיליון שקל בלבד. כדי להבין עד כמה עמוק הבור של ילין לפידות, נציין שמדובר בחודש הגרוע ביותר שלו זה שנתיים (מאז אפריל 2023).

המספר בולט במיוחד כאשר משווים לשנה שעברה, אז רשם קצב העברות מהמתחרים חודשי ממוצע של יותר ממיליארד שקל. זהו החודש השני השנה שבו ילין לפידות רושם גיוס כמעט אפסי, אחרי שבמרץ העביר רק 32 מיליון שקל מהמתחרים. ובכל זאת מתחילת השנה הוא עדיין הספיק לגייס כמיליארד שקל, בעיקר בזכות גיוס משמעותי בחודש ינואר.

"אנשים רואים את התשואות וגם מסתכלים קדימה וחוששים", אומר לגלובס גורם בכיר בשוק. "בנוסף לחולשה בארה"ב, גם החשיפה הנמוכה של ילין לנכסים הלא סחירים נמצאת בעוכריהם. התחום מהווה כרית ביטחון בזמן ירידות בשווקים".

אינפו
 אינפו

בצד השני של המטוטלת נמצא בית ההשקעות מור. מי שמוביל את טבלת התשואות מתחילת השנה, בעקבות חשיפה נמוכה יחסית לארה"ב, וכך גם בשלוש השנים האחרונות (2.2% ו-21.8% בהתאמה), רשם את החודש עם הגיוס החזק ביותר שלו בשנתיים האחרונות, כשהעביר מהמתחרים 789 מיליון שקל. מתחילת השנה נייד מור מהמתחרים 1.7 מיליארד שקל. הגיוס מתחילת השנה ממקם אותו שלישי מבין המגייסים, כשלפניו כאמור אנליסט, וגם מיטב שהעביר מהמתחרים יותר מ-2.6 מיליארד שקל.

מור, בית ההשקעות שעד לפני מספר שנים היה קטן מאוד, רושם לעצמו ציון דרך נוסף כאשר העפיל למקום הרביעי בהיקף הכספים המנוהלים בגמל, תוך שהוא עוקף את ילין לפידות, עם 80.5 מיליארד שקל (לעומת 80.2 מיליארד שקל אצל ילין), ולנוכח המומנטום המנוגד הפער ביניהם עשוי להמשיך ולגדול.

"אנחנו חוזרים לצמיחה משמעותית", אומר אורי קיסוס, משנה בכיר למנכ"ל מור השקעות, המנהל את חטיבת הלקוחות וערוצי ההפצה. "אנחנו בשיא המומנטום ומתחזקים בקצב". אם קצב הגיוס הנוכחי של מור יימשך, ייתכן שהוא אף יצליח לעקוף עד סוף השנה את הפניקס, שמנהל כמעט 83 מיליארד שקל.

"לאורך שנים אנחנו במקומות הראשון עד הרביעי ויש לנו יציבות", מוסיף קיסוס. "אפילו בירידות בשנת 2022, וגם היום, אנחנו יודעים לשמור על הלקוחות, או להפסיד פחות בתשואות או להרוויח יותר. לצד זאת יש לנו קשר מאוד חזק עם ערוצי ההפצה".

מיטב עקף את אלטשולר בנכסי הגמל והפנסיה

אם הזכרנו את בית ההשקעות מיטב, מעניין לציין כי אמנם התשואה שלו הייתה החלשה ביותר בחודש אפריל, אך בשנה האחרונה הוא נמצא בצמרת, במקום השלישי, עם תשואה של 11.3% במסלול הכללי של קרנות ההשתלמות. ביצועיו בולטים לטובה גם בשלוש וחמש השנים האחרונות, ועל רקע זה מיטב ממשיך לגייס בצורה חזקה, ומתחילת השנה הוא במקום השני בהיקף ההעברות מהמתחרים (כאמור יותר מ-2.6 מיליארד שקל).

ההישג של מיטב מרשים יותר כאשר משווים אותו לאלטשולר שחם. במיטב יכולים לחייך אחרי שעקפו בחודש האחרון את אלטשולר שחם בהיקף הנכסים המנוהלים בגמל ובפנסיה (יחד), עם 163 מיליארד שקל נכסים, בעוד שאלטשולר שחם מנהל 160 מיליארד שקל.

המומנטום של מיטב חיובי ובאלטשולר שלילי כך שהפער עשוי להמשיך ולגדול. את עוצמת השינוי ניתן גם לראות בהיקף הנכסים של מיטב שזינק מתחילת שנת 2022 ב-91%, בעוד זה של אלטשולר הצטמק מאז ב-32%, כשהמתחרים מצליחים "לגנוב" ממנו לקוחות בהיקף של יותר מ-116 מיליארד שקל (מתוכם 103 מיליארד שקל בגמל). התוצאה היא מחיקת כלל הנכסים שצורפו בעסקת הרכישה של בית ההשקעות פסגות, על ידי אלטשולר שחם בשנת 2021.

"זו נקודת ציון משמעותית אך לא המטרה", אומר חגי אורן, מנכ"ל מיטב גמל ופנסיה, שאינו מסתיר את שמחתו מגודל ההישג. עם זאת, "אנחנו נמצאים כאן לטווח הארוך ומבינים שצריך להמשיך לצמוח הלאה ולהיות יותר רעבים ויותר מפוקסים, כך שנצמח מאוד בפנסיה וגם נגדיל הצמיחה בגמל. יש לנו מגוון מכשירי השקעה, והשילוב של אפשרויות בתחומים הפסיבי והאקטיבי מסביר את הגיוסים".

עד שתהיה בהירות, "השוק רווי סיכונים"

ומה באשר לכיוון השווקים בעולם? המנהלים לא אופטימיים במיוחד. אורן ממיטב מציין כי "האי ודאות כאן כדי להישאר, רואים את זה גם בעלייה של 20 נקודות במדד הפחד (VIX האמריקאי המודד תנודתיות, נ"א). יש עצבנות גדולה וכל כותרת יכולה להקפיץ או להפיל את שוק המניות, כפי שממחישה הדוגמה של הירידה החדה באפריל ואז התיקון המרשים. השוק רווי סיכונים ואני לא חושב שנאמרה המילה האחרונה מבחינת התיקון, כך שבהחלט תיתכן ירידה נוספת בשוקי המניות. זה צפוי להימשך עד שתהיה בהירות במלחמה בעזה ובהסדרים המדיניים של טראמפ במזה"ת, ועד שנושא המכסים יוסדר בין ממשל טראמפ לשאר העולם, בטח כששומעים חדשות פחות חיוביות כמו מכסים על אפל. השוק ממתין לתום הדחייה בת ה-90 יום שנתן ממשל טראמפ כדי לגזור תובנות קדימה".

קיסוס ממור מסכים: "המכפילים עדיין גבוהים והשוק מאוד תנודתי. בגלל זה הורדנו חשיפה לנאסד"ק בתחילת השנה ללא קשר לטראמפ. אנחנו מאמינים בפיזור מאוד גדול כעת, גיאוגרפי וסקטוריאלי. הגדלנו שוב את רכיב ישראל וגם אירופה על חשבון ארה"ב. לא חוכמה לתת תשואה חזקה רק כשהשוק עולה ואתה 'פול גז במניות'. ניהול ההשקעות נבחן דווקא בתקופות כאלה".