אפקט הקקאו והקפה: שטראוס העלתה מחירים והגדילה הכנסות אך הרווח צנח

ענקית המזון רשמה עלייה דו ספרתית במכירות בעקבות זינוק במחירי חומרי הגלם המרכזיים שלה לצד עלייה כמותית • מאידך היא נפגעה בשורה הגולמית והתפעולית, לצד מימוש בהפסד של עסקת גידור על הקקאו שמחירו נסק בשנה האחרונה

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר
מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

התייקרויות המחירים של פולי הקקאו והקפה אילצה את ענקית המזון שטראוס לייקר את מוצריה, וסייעו להגדלת הכנסות הקבוצה, אך הרווח שהציגה צנח, בין היתר בשל פגיעה ברווח הגולמי והשפעת הפרשי מטבע. התוצאות שלחו את מניית שטראוס להיסחר היום (ד') במגמה שלילית לאחר פרסום התוצאות כאשר מתחילת השנה היא עדיין מציגה תשואה חיובית נאה של כ-30%, ומשקפת לחברה שווי של 8.7 מיליארד שקל.

WSJ | גם סחרור המכסים לא מרתיע אותם: המשקיעים בארה"ב נוהרים לקרנות סל

שטראוס, בניהול המנכ"ל שי באב"ד והיו"ר עופרה שטראוס, מפרסמת מדי רבעון דוחות ניהוליים, לצד הדוחות הכספיים שלה. לפי הדוחות הניהוליים, שכוללים גם את חלקם של השותפים השונים בעסקיה ברחבי העולם, מכירות שטראוס ברבעון הסתכמו בכ-3 מיליארד שקל - עלייה של 15.5%. זאת הן בשל עליית המחירים כאמור, וכן גידול כמותי במכירות (בין היתר בתחום הקפה, חטיפים וממתקים).

אלא ששיעור הרווח הגולמי (הניהולי) נשחק מ-33.7% מהמכירות ברבעון המקביל אשתקד ל-26.1% בלבד ברבעון החולף, בעיקר עקב הפרשי מטבע וכן בשל התייקרות חומרי הגלם (ובראשם הקקאו והקפה). הרווח התפעולי (הניהולי) נשחק ב-11% והסתכם ב-181 מיליון שקל, בעיקר בשל השחיקה בשולי הרווח הגולמי, הגם שההנהלה צמצמה את הוצאות התפעול שלה. בשורה התחתונה הרווח הנקי (הניהולי) נחתך ב-55% והסתכם ב-73 מיליון שקל ברבעון הראשון.

על פי הדוחות הכספיים "הסטנדרטים" של שטראוס הסתיים הרבעון הראשון עם גידול של 9% בשורת ההכנסות ל-1.9 מיליארד שקל, כאשר צמצום חד בהוצאות החברה סייע להזניק את הרווח התפעולי ב-170% לכדי 181 מיליון שקל. בשורה התחתונה על פי דוחות אלה זינק הרווח הנקי בשיעור חד של 68% והסתכם ב-86 מיליון שקל.

קבוצת שטראוס היא החברה השנייה בגודלה בשוק המזון בישראל, ונכון לרבעון הראשון של השנה החזיקה על-פי סטורנקסט בכ-12.3% מסך שוק המזון והמשקאות בשוק הקמעונאי במדינה במונחי ערך כספי.

על פי הדוחות הניהוליים הסתכמו מכירות שטראוס בארץ ב-1.6 מיליארד שקל, עלייה של 6.2% בתוך שנה שהוסברה מעליות המחירים וגידול כמותי במכירות בשל השפעת עיתוי חג הפסח השנה וההתאוששות מהמלחמה (שהשפיעה באופן שלילי על הרבעון הראשון אשתקד). גם מכירות מכשירי "תמי 4" (שטראוס מים) השתפרו בין התקופות.

בישראל, מגזר בריאות החיים (מוצרי חלב וסלטים) השתפר ברמת הרווח התפעולי, כשבמגזר התענוג וההנאה הסיפור שונה. ההכנסות של מגזר זה (חטיפים וממתקים) עמדו על 394 מיליון שקל, עלייה של כ-9.2%, אך הוא הסב הפסד תפעולי של 16 מיליון שקל, כאשר מימוש פוזיציות "נגזרי סחורות הקקאו" בהפסד של 49 מיליון שקל היה בין הגורמים לכך.

מחירי פולי הקקאו זינקו בחדות

הצמיחה בהכנסות שטראוס והירידה ברווחיה נובעת כאמור בחלקה מהשפעת התייקרות חומרי הגלם. עיקר המשבר הוא במחיר פולי הקקאו והקפה (אלה זינקו בשנה האחרונה בכ-100% והם נמצאים בשיא כל הזמנים). ההתייקרויות בחומרי הגלם נובעות ממספר סיבות, ביניהן השינויים באקלים, הבצורות והשטפונות. השינויים הקיצוניים באקלים גורמים היצע לא מספק ולעודף ביקושים, מה שמשפיע בהכרח על המחירים. גם הרגולציה של ארגוני איכות הסביבה מקטינה את היכולת לרכוש מספקים מסוימים, מה שגורם שוב להקטנת ההיצע.

בד בבד שטראוס מרחיבה את פעילותה בארץ. בימים אלה היא נערכת לפתיחת המפעל החדש שלה לייצור מוצרי תחליפי חלב על בסיס צמחי בצפון. במפעל הושקעו מאות מיליוני שקלים לקראת סוף השנה הנוכחית, וביצעה השקעות נוספות במרכזים לוגיסטיים חדשים בברור חיל וביטבתה, ומתכננים גם במגזר המים לצאת במוצרים חדשים לשוק.

בשתי הגאוגרפיות בהן שטראוס דומיננטית מלבד ישראל - ברזיל וסין - היא פועלת בשותפות עם מותגים מקומיים חזקים - דוגמת חברת המים "האייר" בסין וחברת קפה ברזילאית (עם מותג מקומי שונה). לפחות בינתיים, השפעות כלשהן של רפורמת המכסים עליה הכריז הנשיא האמריקאי טראמפ עדיין לא ניכרות.