אמריקה תחילה? המערכה בין ישראל לאיראן מפלגת את תומכי טראמפ

האגף הימני של תומכי נשיא ארה"ב מזהיר מהתערבות במלחמה, וטוען שהיא תפגע בעיקרון שהחזיר את טראמפ לבית הלבן - "אמריקה תחילה" • אלא שהנשיא טוען שעצירת הגרעין האיראני היא אינטרס אמריקאי, ועונה למבקריו כי בתור מי שפיתח את המונח - הוא גם יקבע את המשמעות שלו

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap
נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap

יחסו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להסלמה המתמשכת במזרח התיכון מוציא לאור את הפילוג ההולך וגובר בקרב קבוצת תומכיו. שורשי הפילוג בשאלה המרכזית שחוצה את הימין האמריקאי מאז בחירתו של טראמפ - מה תפקידה של ארה"ב בעולם, האם היא צריכה להיות מעורבת יחסית באירועי העולם, או שעליה להתכנס פנימה ולא להסתכל מחוץ לגבולותיה.

המיליארדר היהודי בפנייה לטראמפ: "עזור לישראל - אסור לנו לפספס את הרגע הזה"
כותרות העיתונים | בעולם טוענים: זו הייתה השגיאה הקשה ביותר של חמינאי

בהקשר הנוכחי, המאבק פרץ אל קדמת הבמה כאשר תומכיו של טראמפ מתגוששים סביב השאלה האם על ארה״ב להיות מעורבת בסכסוך בין ישראל ואיראן. סביב טראמפ נשמעו קולות התומכים בגישות שונות כלפי איראן, בזמן שממשלו ניסה לתווך הסכם שיגביל את תוכנית הגרעין של טהראן.

דמויות כמו חברת הקונגרס מרג'ורי טיילור גרין (חברת קונגרס רפובליקנית מג'ורג'יה) ומגיש פוקס ניוז לשעבר טאקר קרלסון טוענים שהבוחרים תמכו בטראמפ משום שהבטיח לא לערב את ארה״ב במלחמות זרות.

בניוזלטר ששלח ביום שישי בבוקר, כתב קרלסון כי טראמפ "שותף" להתקפה הישראלית על איראן, והזהיר שההסלמה בין שתי המדינות עלולה לגרור את ארה״ב למלחמה.

"מה שיקרה עכשיו יגדיר את נשיאותו של דונלד טראמפ," כתב קרלסון.

יש להדגיש כי קרלסון נחשב עד לאחרונה כמקורב מאוד לנשיא, וחבר קרוב לסגן הנשיא ואנס. הקרבה הזו בעבר גרמה להרמות גבה, שכן קרלסון אירח בתוכמיותיו אנטישמים וקידם תיאוריות קונספירציה מופרכות.

נזכיר כי רק בחודש שעבר ניסה טראמפ להושיט יד לפיוס כלפי איראן במהלך ביקורו במזרח התיכון, והדגיש כי ברצונו לראות את טהראן משגשגת כלכלית. הוא אף טען במהלך החודש שעבר כי הושג סוג של הסכם גרעיני בין הצדדים.

אך האופטימיות הזו התחלפה ברטוריקה תקיפה יותר בימים שקדמו לתקיפות הישראליות. טראמפ תיאר את איראן כ"יותר תוקפנית" במשא ומתן, ועמד על כך שטהראן לא תוכל להעשיר אורניום במסגרת שום הסכם.

"קרע עצום בתנועת MAGA"

בעוד הדיווחים על תקיפות קרבות של ארה"ב הולכים ומתרבים, וארה״ב אף החלה לפנות אנשי צוות מהאזור, קולות בולטים מקרב תומכי MAGA נראו לחוצים מהאפשרות לעימות.

צ'רלי קירק, מתומכיו הפופולרים ביותר של טראמפ, כתב ביום חמישי בבוקר, עוד לפני שישראל ביצעה את התקיפה על איראן, כי תקיפה אמריקנית על טהראן "תגרום לקרע עצום בתנועת MAGA ועלולה לפגוע בתנופה ובנשיאות המצליחה שלנו באופן חסר תקדים".

ימים קודם לכן האשים קרלסון את מארק לוין, עמיתו לשעבר בפוקס ניוז ודמות אהודה מאוד על ידי הנשיא טראמפ, בכך שהוא "דוחף למלחמה עם איראן". לוין השיב בהאשמה שקרלסון "שותל סיפורים."

לאחר התקיפות הישראליות, לוין חגג את האירועים תוך כדי שהוא לועג לקרלסון וכינה אותו בכינויים מזלזלים ומבודחים.

"הקרב הזה לא הסתיים. הוא רק התחיל," אמר לוין ביום שישי. "אנא המשיכו להתפלל ולתמוך בטובים, הישראלים ובכוחותינו המופלאים שנמצאים באזור".

מאז הדברים רק מסלימים, חברי קונגרס מהאגף היותר רדיקלי של תנועות MAGA מתבטאים נגד פעולה אמריקאית באיראן בטענה שזו תהיה בגידה במצביעי טראמפ.

ומה טראמפ עצמו חושב על כל זה?

בשיחה עם העיתון החשוב ה-Atlantic אמר הנשיא כי "אמריקה תחילה" פירושו מה שהוא מחליט שהוא פירושו. "טוב, בהתחשב בכך שאני זה שפיתח את 'אמריקה תחילה', ובהתחשב בכך שהביטוי הזה לא היה בשימוש עד שהגעתי, אני חושב שאני זה שמחליט מה זה אומר," אמר טראמפ לעיתון. "לכל האנשים שאומרים שהם רוצים שלום - אי אפשר שיהיה שלום אם לאיראן יש נשק גרעיני. אז לכל אותם אנשים נפלאים שלא רוצים לעשות כלום בנוגע לכך שלאיראן יש נשק גרעיני, זה לא שלום".

דבריו נאמרו בתגובה לשאלה של העיתון בנוגע למבקרים, כמו טאקר קרלסון, שהתנגדו בפומבי לתמיכת ארה"ב בישראל במהלך תקיפותיה באיראן, בטענה שזה מנוגד לעיקרון של "אמריקה תחילה".

לאורך השיחה, מספר כתב האטלנטיק מייקל שרר, הנשיא טען שלארה"ב יש אינטרס ביטחוני חיוני במניעת נשק גרעיני מאיראן.

"איראן לא יכולה להשיג פצצה גרעינית, פשוט מאוד. בלי קשר, עם ישראל או בלי ישראל, איראן לא יכולה להשיג פצצה גרעינית," אמר טראמפ.

כשנשאל אם שמע על דברי קרלסון, טראמפ טען שלא ראה את דבריו אך ביטל אותן וטען כי הוא פועל על פי עקרון אמריקה תחילה.