החברות המסקרנות בתחום, המהלכים החשאיים והטכנולוגיות שמעצבות את העתיד: המדור שמציג בגלובס את החדשות המרכזיות מהשבוע החולף בענף ההייטק.
● אנבידיה מגייסת אלפי מהנדסים. שלוש פקולטות יבטיחו את הדרך לשם
● "צומחות יותר מהמשק": יש עדיין אפסייד במניות ה-IT
● אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר
1הרכישה של אפל שבזכותה האווטארים שלה יפותחו בישראל
אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי TrueMeeting (לשעבר CommonGround), שמפתח אווטארים דיגיטליים ריאליסטיים לשיחות וידאו ולפגישות במציאות רבודה. מאחורי הרכישה, שהתבצעה בינואר האחרון ופורסמה רק השבוע, עומדת הכוונה של אפל לשלב את הטכנולוגיה במשקפיים החכמים של החברה, ה־Vision Pro, שהושקו בשנה שעברה.
החברה הוקמה על־ידי היזמים הוותיקים אמיר בסן־אשכנזי ורן עוז, שפעלו בעבר יחד בחברות דוגמת אופטיבייס, Vcon ו-BigBand, כולן בתחום הווידאו.
הטכנולוגיה של TrueMeeting מאפשרת לסרוק את הפנים בטלפון וליצור דמות דיגיטלית שמשקפת תנועות, הבעות ושפת גוף בזמן אמת; זאת, במטרה לגשר על הפער בין פגישה פרונטלית לבין שיחה בזום. באפל מתכננים לשלב את הפיתוח בתכונת Personas של משקפי המציאות הרבודה Vision Pro, תוכנה שמאפשרת למשתמש להופיע במרחב הווירטואלי באמצעות אותו אווטאר מותאם אישית. עד היום, הספיקה המערכת של אפל לספוג ביקורות ממשתמשים על כך שהאווטארים אינם ריאליסטיים ואינם דומים למשתמשים.
TrueMeeting גייסה כ־45 מיליון דולר לפני שנרכשה, בין היתר, מהקרנות גרוב ונצ'רס, סטייג' וואן ו-Matrix Partners, וממשקיעים פרטיים, בהם מייסד צ’ק פוינט גיל שויד. כ־20 עובדיה צפויים להצטרף למרכז הפיתוח של אפל בישראל.
2האם מייסד טוויטר משיק מתחרה למהפכה שהוא עצמו התחיל?
ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת הפינטק Block, הכריז השבוע על אפליקציית מסרים חדשה בשם Bitchat, שמבוססת על רשת Bluetooth בלבד - כלומר, ללא אינטרנט, שרתים, מספרי טלפון או זהות משתמש. האפליקציה זמינה כרגע לניסיון מוקדם, לפני השקה רשמית (מה שנקרא "גרסת בטא"), דרך פלטפורמת TestFlight של אפל. היא מאפשרת לשלוח הודעות בין טלפונים שנמצאים בקרבת מקום, בלי להשתמש באינטרנט. כל טלפון משמש כמעין "תחנת מעבר", שמעבירה את ההודעה למכשיר הבא, עד שהיא מגיעה ליעד. ההודעות מוצפנות, לא נשמרות בענן, נמחקות אוטומטית מהמכשיר ולא עוברות דרך שרתים מרכזיים, כפי שקורה בשירותים מוכרים, כמו WhatsApp או iMessage.
דורסי תיאר את הפרויקט כ"ניסוי אישי" במודלים של תקשורת מבוזרת, שבין היתר, מאפשרת העברת הודעות, גם כשחלק מהמשתמשים מנותקים זמנית מהרשת. בעתיד, צפויה האפליקציה לתמוך גם ב-WiFi Direct, כדי לשפר את המהירות וטווח ההעברה. הבחירה לבנות אפליקציית תקשורת שמנתקת את המשתמשים מהענן, ממספרי טלפון ומזהויות בכלל, מהדהדת את הביקורת שדורסי עצמו הפנה בשנים האחרונות כלפי פלטפורמות ריכוזיות וחשופות למעקב, כולל זו שהקים. במובנים רבים, Bitchat אכן מהווה ניסוי רדיקלי: לא רק בתקשורת חסינה לצנזורה ולהפסקות שירות, אלא גם באפשרות לייצר רשתות חברתיות ופלטפורמות תקשורת שאינן תלויות כלל באינטרנט או בענקיות הטכנולוגיה.
3שוברת שיאים: SpaceX בוחנת שווי של 400 מיליארד דולר
חברת החלל של אילון מאסק, SpaceX, נמצאת במגעים לגיוס הון לפי שווי של כ־400 מיליארד דולר - כך, בין היתר, לפי דיווח של בלומברג. מדובר בעלייה של 50 מיליארד דולר לעומת השווי האחרון שנקבע רק בדצמבר 2024, ועמד על כ-350 מיליארד דולר. המהלך ממצב אותה שוב כאחת החברות הפרטיות, אם לא החברה הפרטית הכי יקרה בעולם.
המהלך שמתכננת החברה כולל שני חלקים: גיוס כספים חדש ממשקיעים פנימיים - כלומר, כאלה שכבר מחזיקים מניות בחברה; ובמקביל, הצעה לעובדים למכור חלק מהמניות שברשותם. זו דרך עבור החברה לאפשר לעובדים "לממש רווחים על הנייר", בלי להפוך, עדיין, לחברה ציבורית.
עוד לפי בלומברג, SpaceX מבצעת מהלך כזה בערך פעמיים בשנה. ובכלל, בשנים האחרונות, הפכה החברה לאחת השחקניות המרכזיות בתחום החלל, בזכות שיגורים מוצלחים של לוויינים, פריסת רשת האינטרנט הלווייני Starlink, ופיתוח טכנולוגיות שיגור כמו Falcon 9 ו־Starship. הביקוש לשירותים כאלה גובר, גם מצד ממשלות וצבאות וגם מצד חברות תקשורת, והמשקיעים ממשיכים לגלות עניין, למרות שהחברה עדיין לא מתכננת הנפקה בעתיד הקרוב. לפי הדיווח, הפרטים הסופיים של הגיוס עדיין בדיונים, והמחיר עשוי להשתנות לפי רמת הביקוש. אם העסקה אכן תצא לפועל בשווי של 400 מיליארד דולר, SpaceX תתמקם, כאמור, מעל כמעט כל חברה פרטית אחר - ותתקרב לשווי של חברות ענק ציבוריות דוגמת נייקי, דיסני ונוברטיס.
4שני גיוסים, כיוונים שונים, אבל אותו טרנד - סוכני AI שנכנסים לעבודה
שני סטארט־אפים ישראליים הודיעו בשבוע החולף על גיוסי הון בשלבים מוקדמים. חברת Nominal, שמנסה לעשות סדר במחלקות הכספים, הודיעה השבוע כי גייסה 20 מיליון דולר בסבב A, זאת בהובלת הקרנות Next47 ו־Workday Ventures, זרוע ההשקעות של חברת Workday. הפלטפורמה של החברה מתחברת למערכות ניהול פיננסי (ERP) קיימות, ומבצעת משימות כמו התאמות חשבונאיות ורישום פקודות יומן, באופן אוטומטי, באמצעות סוכני AI שפועלים לפי המדיניות של הארגון. מאחורי החברה עומדים גיא ליבוביץ' וגולן קופיצ'ינסקי, שמכרו בעבר את חברת Cognigo לחברת NetApp בכ־70 מיליון דולר. כיום, מעסיקה Nominal כ־40 עובדים, בישראל ובארה"ב.
חברת Wonderful, שהוקמה רק בתחילת השנה, מתמקדת דווקא בקו הראשון של שירות הלקוחות, ובמיוחד בשווקים בהם האנגלית אינה השפה המרכזית. החברה פיתחה סוכני AI שמסוגלים לנהל שיחות קוליות, צ'אטים ואף דוא"ל מול לקוחות, בשפה מקומית, תוך חיבור למערכות הפנימיות של הארגון. הסוכנים יכולים לבדוק נתונים, לעדכן פרטים, לענות על שאלות שגרתיות או להעביר את הפנייה לנציג אנושי - זאת, כשהמערכת מתאימה את עצמה לתרבות ולשפה של כל שוק.
Wonderful הוקמה על־ידי היזמים בר וינקלר ורועי ללזר, שניהם כבר הקימו בעבר חברות בתחום התשלומים והלוקליזציה. בשבוע החולף, הודיעה החברה כי גייסה סבב סיד בגובה של 34 מיליון דולר, זאת בהובלת אינדקס ונצ'רס, לצד קרנות דוגמת בסמר ו־Vine Ventures. למרות גילה הצעיר, החברה טוענת כי היא כבר פועלת עם אלפי לקוחות בעשרות ארגונים, ומטפלת במאות אלפי פניות בחודש, ובעיקר במדינות שלטענתה הוזנחו עד כה על־ידי פתרונות AI גלובליים.
מושג השבוע: אווטאר דיגיטלי
דמות וירטואלית שמדמה אדם אמיתי, עם תנועות שפתיים, הבעות פנים ודיבור שנשמע טבעי. אווטארים משמשים היום בין היתר בשירות לקוחות, שיווק, הדרכות ושיחות וידאו. הם פועלים בעזרת טכנולוגיות שמבינות שפה, ממירות טקסט לדיבור, ומסנכרנות את הדיבור עם תנועות הפנים. כיום, באמצעות אווטארים, חברות יכולות למשל להסביר מוצרים ללקוחות, להדריך עובדים, להפיק סרטונים מותאמים, או ליצור דמויות שמייצגות את המשתמשים בעולמות וירטואליים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.