העסקה עם OpenAI התפוצצה, וגוגל "חוטפת" את המייסדים ואת הטכנולוגיה במיליארדי דולרים

רכישת החברה המבטיחה ווינדסרף על ידי OpenAI נפלה, וגוגל ניצלה את ההזדמנות: תשלם כ-2.4 מיליארד דולר בתמורה לרישיון לא בלעדי על חלק מהטכנולוגיה, ותגייס את המנכ"ל והמייסד

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל. נצחון טראמפ יסיר העננה מדפדפן כרום? / צילום: ap, Jose Luis Magana
סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל. נצחון טראמפ יסיר העננה מדפדפן כרום? / צילום: ap, Jose Luis Magana

רק חודשיים לאחר שהוכרזה כעסקת ענק, מתברר כי הרכישה המתוכננת של חברת הבינה המלאכותית ווינדסרף (Windsurf) על ידי OpenAI לא תצא לפועל.

במקום, החברה חתמה על עסקה שונה לגמרי עם גוגל: החברה תשלם כ-2.4 מיליארד דולר בתמורה לרישיון לא בלעדי על חלק מהטכנולוגיה של ווינדסרף, ולגיוס מנכ"ל החברה והמייסד שלה, וארון מוהן, לצד מייסד-שותף ועובדים נבחרים, כך לפי הודעה רשמית שפורסמה אמש על ידי ענקית החיפוש.

המהלך של גוגל מגיע כאמור לאחר כישלון המגעים בין OpenAI לווינדסרף, שהובילו מוקדם יותר השנה לחתימת מכתב כוונות לקראת רכישה תמורת כ-3 מיליארד דולר, במה שהייתה אמורה להיות העסקה הגדולה בתולדות OpenAI. אלא שלפי דיווחים, אחת מנקודות המחלוקת המרכזיות הייתה דרישתה של מיקרוסופט, המשקיעה העיקרית ב- OpenAI, לקבל גישה לקניין הרוחני של ווינדסרף, דרישה שהחברה סירבה לה. בעקבות כך פקעה תקופת הבלעדיות של ההצעה, מה שפתח את הדלת למתחרות.

גוגל, שמחזקת בשנים האחרונות את חטיבת הבינה המלאכותית שלה DeepMind, זיהתה את ההזדמנות, אך בחרה כאמור במבנה עסקה שונה מהותית: במקום לרכוש את החברה בשלמותה, כפי שתכננה OpenAI, היא ״מסתפקת״ ברישיון לשימוש בטכנולוגיה, ובגיוס ממוקד של מייסדי החברה וצוות ליבה. עוד לפי ההודעה, הצוות החדש צפוי להתמקד בתחום המתפתח של agentic coding - מערכות בינה מלאכותית שמסוגלות לבצע משימות תכנות מורכבות באופן עצמאי. העבודה תתבצע בעיקר במסגרת פיתוחים הקשורים למודל הבינה המלאכותית של גוגל, ג'מיני (Gemini).

גוגל: גיוס ממוקד של כישרונות וטכנולוגיה מבטיחה

בינתיים, בתוך ווינדסרף עצמה - ג'ף וואנג, מי שמכהן כסמנכ"ל התפעול, מונה למנכ"ל זמני, וגרהאם מורנו, סמנכ"ל המכירות הגלובלי, לנשיא החברה. החברה צפויה להמשיך לפעול באופן עצמאי.

ווינדסרף, שפעלה בעבר תחת השמות Codeium ו-Exafunction, נוסדה בשנת 2021 והושקה רשמית ב-2022. היא מתמקדת בפיתוח כלים מבוססי בינה מלאכותית למפתחים, כולל השלמה אוטומטית של קוד, ניתוח באגים בזמן אמת והצעות לשיפור קוד, הכל מתוך אינטגרציה ישירה עם סביבת הפיתוח היומיומית. עד כה גייסה החברה מעל 200 מיליון דולר מקרנות הון סיכון דוגמת Greenoaks Capital ו- AIX Ventures.

הרכישה המיועדת של החברה מצידה של OpenAI הייתה אמורה לסמן את כניסתה של OpenAI לשוק הארגוני. כעת, כשהעסקה ירדה מהפרק, דווקא גוגל היא זו שמנצלת את המומנטום, וממשיכה את המגמה המתהווה בענף: גיוס ממוקד של כישרונות וטכנולוגיה מבטיחה, זאת כאמור מבלי לרכוש את החברה עצמה, תצורה שמאפשרת לה בים היתר גם להתחמק מהשלכות רגולטוריות של רכישה מלאה.

וגוגל ממש לא היחידה- מהלך דומה נרשם בשנה שעברה מצד מיקרוסופט, שגייסה את מייסדי Inflection AI והצוות הבכיר, וכן ממש לאחרונה מצד מטא, שהשקיעה החודש כ-14 מיליארד דולר ברכישת 49% מחברת Scale AI , וגייסה לשורותיה את מייסד החברה, אלכסנדר וונג. בנוסף על כך, גם אמזון נקטה גישה דומה מול חברת Adept.