מה עומד מאחורי הרכישה הגדולה ביותר של ענקית הבינה המלאכותית

3 מיליארד דולר שילמה OpenAI, מפתחת ChatGPT, על חברת ווינדסרף - שמציעה כלי AI למפתחים - במהלך שמסמן את כניסתה אל העולם הארגוני • כך תשתנה מפת התחרות בתחום

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: Reuters
סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: Reuters

חברת OpenAI, מפתחת ChatGPT ואחת השחקניות המרכזיות בתחום הבינה המלאכותית, הודיעה בשבוע החולף על רכישת Windsurf (לשעבר Codeium), בעסקה המוערכת בכ-3 מיליארד דולר. זוהי הרכישה הגדולה ביותר בתולדות OpenAI, ולדברי גורמים בענף, אחת העסקאות המשמעותיות עד כה בתחום הכלים למפתחים המשלבים בינה מלאכותית.

גוגל מציגה: הצעד הקיצוני ביותר לכיוון ה-AI של מנוע החיפוש
כך הפכה סעודיה למעצמת ה־AI הגדולה במזרח התיכון
מנוע החיפוש החדש שמאיים על גוגל ומושך את ג'ף בזוס ואנבידיה

ווינדסרף, שהוקמה ב-2021 והושקה ב-2022, ופעלה כאמור עד לא מזמן תחת השם קודיום, ולפני זה תחת השם Exafunction, פיתחה כלי בינה מלאכותית שעוזר למפתחים לכתוב קוד באופן יעיל יותר, כולל השלמות אוטומטיות, תיקון שגיאות והצעות לשיפור, זאת בסביבת הפיתוח שבה הם משתמשים ביומיום.

הפלטפורמה מאפשרת השלמה אוטומטית של קוד, ניתוח באגים בזמן אמת והבנת הקשר רחב של פרויקטים, תוך שימוש במודלי הבינה המלאכותית הקיימים בשוק, ובאמצעות שילוב פשוט באותן תוכנות של המשתמש.

עד היום נחשבה ווינדסרף לאחת השחקניות העצמאיות הבולטות בתחום, במיוחד בזכות הגישה האגנוסטית שלה - כלומר, היכולת לעבוד עם מגוון מודלים, ולאו דווקא עם GPT של OpenAI. יתרה מכך, טרם היוודע דבר הרכישה - על פי דיווחים - ווינדסרף ניהלה לאחרונה מגעים עם קרנות הון סיכון דוגמת General Catalyst לגיוס לפי שווי של כ-3 מיליארד דולר, מה שהיה מהווה זינוק חד מהשווי של 1.25 מיליארד דולר שנקבע לה רק בשנה שעברה.

לוטן לבקוביץ', שותף מייסד בקרן גרוב ונצ'רס, מציין כי העסקה התבצעה ברובה באמצעות מניות, מה שבעצם מאפשר ל-OpenAI לנצל את שווייה הגבוה, המוערך בכ-300 מיליארד דולר, מבלי לפגוע בנזילות. "הם משתמשים במניות, לא במזומן, ורוכשים את אחת החברות היחידות בעולם שבאמת יודעות ליישם אפליקציות AI בסביבת אנטרפרייז, כלומר בסביבות של ארגונים. זה תחום צומח, מוכח, עם ביקוש אמיתי".

להשתלט על כל השרשרת

לדבריו, OpenAI נחשבה עד כה לשחקנית שמובילה בפיתוח מודלים, אך התקשתה לבסס אחיזה בשוק הארגוני. לבקוביץ' מסביר במה שונה העסקה הזו מרכישות טכנולוגיה רגילות. במקרה הזה - במקום לרכוש רק טכנולוגיה גולמית (כמו למשל מודל AI או קוד פתוח), או שירות למפתחים (API), החברה רוכשת כאן מוצר שלם ומתפקד. כלומר, אפליקציה פעילה שיש לה כבר משתמשים, לקוחות משלמים ותהליכי מכירה קיימים. במילים אחרות: הם לא רק קונים טכנולוגיה - הם קונים גם את השוק שבא איתה.

הרכישה מסמנת תפנית ברורה ואגרסיבית באסטרטגיה של OpenAI. עד היום, החברה התמקדה בעיקר בפיתוח מודלים של בינה מלאכותית כמו GPT, והפצתם דרך שירותים צרכניים דוגמת ChatGPT, או באמצעות ממשקי API (חיבור שדרכו מפתחים יכולים להוסיף לאפליקציה שלהם יכולות של תוכנה אחרת - במקרה הזה את הבינה של OpenAI). כלומר, מדובר בכלים שמיועדים למפתחים ומשולבים באפליקציות קיימות. החברה פעלה בעיקר מול הקהל הרחב ומשתמשי הקצה - שוק ה-B2C. המהלך הנוכחי מציין כניסה ראשונה לעומק השוק הארגוני; במקום לספק רק את "המנוע" הטכנולוגי, OpenAI מבקשת כעת לשלוט גם בכלי העבודה עצמם, הסביבות שבהן המפתחים כותבים קוד בפועל.

ווינדסרף נבחרה לא במקרה. כיום, כך לפי גורמים בשוק, היא נחשבת לאחת מהחברות הבודדות שידעו לקחת את יכולות הבינה המלאכותית, ולעטוף אותן בחוויית משתמש פשוטה ואפקטיבית. "היתרון של ווינדסרף הוא לא בטכנולוגיה גולמית שקשה להעתיק", מסביר לבקוביץ'. "דווקא להיפך, קל להעתיק את הפיצ'רים, אבל קשה מאוד לשחזר את חוויית המשתמש שהם הצליחו לבנות".

במקביל, הרכישה מגיעה גם על רקע תחרות הולכת וגוברת בזירה. לצד GitHub Copilot, שנשען על טכנולוגיה של OpenAI, אך נשלט בפועל על ידי מיקרוסופט, פועלות גם ענקיות כמו גוגל ואנתרופיק. גוגל למשל מציעה את Gemini Code Assist - עוזר קוד משולב בסביבות פיתוח פופולריות, ואנתרופיק משלבת את Claude כעוזר קוד בפלטפורמות פיתוח. ויש גם סטארט-אפים עצמאים דוגמת Cursor, שביססה את מעמדה כמתחרה ישירה לווינדסרף, ואף עקפה אותה בהכנסות, לפי הערכות בתעשייה. "השוק הזה נהיה מאוד אגרסיבי", אומר לבקוביץ'. "OpenAI ראתה לנכון לרכוש עכשיו את מה שניתן - לפני שהמתחרות עושות את זה".

"מסר ברור לשוק"

התגובות לרכישה היו מעורבות. מחד, העסקה נתפסה בתעשייה כ"גיימצ'יינג'ר", שמעיד על כוונתה של OpenAI להעמיק את אחיזתה בשוק הפיתוח ולבנות סביב מוצריה מערכת אקולוגית מקיפה.

מאידך, עלו גם חששות מצד משתמשים וקהילות פיתוח. עד כה נהנתה ווינדסרף מגישה פתוחה יחסית, המשתמשים יכלו לבחור לעבוד עם מגוון מודלים של בינה מלאכותית, ולא היו מוגבלים לטכנולוגיה אחת בלבד. עם המעבר לבעלות של OpenAI, יש מי שחוששים שהגישה הזו תצטמצם, ושווינדסרף תהפוך לכלי שמותאם בעיקר או רק ל-GPT.

"העסקה הזו משדרת מסר ברור לשוק - מי שלא חלק מהקואליציה של OpenAI או מתחרות דוגמת אנתרופיק, יתקשה מאוד לשרוד", אומר לבקוביץ'. "הרבה חברות בתחום כלי הפיתוח מבוססי בינה מלאכותית גייסו עשרות מיליונים, אבל הן פשוט לא מצליחות לבנות יתרון מובהק. התחרות קשה מדי. זו תקופה שבה יותר קל מאי פעם להקים עסקים, אבל אולי יותר קשה מאי פעם להקים חברות גדולות".