בקבוצת דלק נערכים להשלמת רכישת השליטה בחברת ישראכרט, על פי ההערכות בתוך כ־10 ימים עד שבועיים, לאחר שבשבוע שעבר העניק בנק ישראל את היתר השליטה לבעלי הקבוצה, יצחק תשובה. במהלך הימים הבאים צפוי דירקטוריון ישראכרט להכריז על גובה הדיבידנד המיוחד שיחולק לבעלי המניות בחברת כרטיסי האשראי טרם השלמת העסקה (1.2־1.3 מיליארד שקל).
● היום הכי גרוע מאז אפריל: מה עומד מאחורי הירידות בבורסת ת"א?
● מור מכניס רגל לתחום האשראי החוץ-בנקאי באמצעות מנכ"ל המכללה למינהל
למרות שבקבוצת דלק מקפידים להדגיש כי טרם הוחלט דבר בנוגע לשינויים בהנהלת ישראכרט, ההערכות בשוק הן כי בכוונת הקבוצה לבצע שינויים ובראשם החלפת מנכ"ל ישראכרט רן עוז. זאת על רקע הכוונה להוביל מהלך לשיפור ביצועיה העסקיים של ישראכרט, שלמרות היותה החברה גדולה בענף כרטיסי האשראי המקומי (מבחינת מספר הכרטיסים) היא אינה הרווחית ביותר.
באשר לשינויים הצפויים בדירקטוריון ישראכרט - זה מונה כיום 10 דירקטורים, מתוכם 4 דירקטורים רגילים (ובהם היו"ר תמר יסעור) הניתנים להחלפה. היתר הם דירקטורים חיצוניים ובלתי תלויים. בכוונת דלק למנות 3־4 דירקטורים מטעמה כשעדיין לא ברור האם היו"ר יסעור מועמדת להחלפה. סביר להניח שאחד הדירקטורים שימונו מטעם בעלת השליטה החדשה יהיה עידן וולס, מנכ"ל קבוצת דלק ומי שהוביל את מהלך ההשתלטות.
לפחות בינתיים שוק המניות מביע אמון בבעלת השליטה החדשה. מניית ישראכרט זינקה ביום חמישי האחרון ב־5.5% (לאחר פרסום קבלת היתר בנק ישראל) והשלימה עלייה של כ־25% מתחילת השנה לשווי שיא של מעל 4 מיליארד שקל. מדובר בשווי הגבוה ביותר מ־10% מזה שלפיו רוכשת דלק את השליטה בישראכרט (3.56 מיליארד שקל): "זו הבעת אמון של השוק, המשקיעים מצפים להצפת ערך", אומר גורם בשוק.
כיצד ובאיזו דרך תושלם העסקה?
בהסכם שנחתם בין ישראכרט לדלק בינואר השנה נקבע כי העסקה תושלם "לא יאוחר משבעה ימי עסקים לאחר התקיימות כל התנאים המתלים", שהמרכזי שבהם - היתר בנק ישראל - הושג בשבוע שעבר. יש לציין כי לפיו הצדדים גם יכולים להסכים על הארכת המועד האחרון להשלמת ההסכם.
תנאי נוסף הוא כאמור שישראכרט תודיע על חלוקת דיבידנד מיוחד לבעלי המניות קודם להשלמת העסקה. כל עיכוב בקבלת ההחלטה הזו ידחה את הלו"ז להשלמת העסקה. גורמים בשוק המכירים את פרטי התהליך מסרו כי "אין שום אישור נוסף שנדרש לעסקה - היא נעה על טייס אוטומטי לקראת השלמתה".
לפי תנאי ההסכם בין הצדדים קבוצת דלק משתלטת על ישראכרט על ידי השקעת סכום של 2.1 מיליארד שקל בחברה. ההשקעה תהיה בכפוף להתאמות שיבוצעו בשווי ישראכרט, כאשר העיקרית היא חלוקת הדיבידנד המיוחד שהיקפו מוערך כאמור בין 1.2 ל־1.3 מיליארד שקל. כנגד ההשקעה תקצה ישראכרט לדלק 37.05% ממניותיה, כך שבתוספת החזקות קיימות של קבוצת דלק בישראכרט (קרוב ל־5% מהמניות) יעלה שיעור החזקותיה ליותר מ־40% ממניותיה.
הפגישה בין ראשי דלק לבכירה מישראכרט והתגובה של בנק ישראל
המשנה למנכ"ל ישראכרט, יפית גריאני, נועדה לפני מספר שבועות עם בכירים בקבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה. ככל הידוע, מדובר היה בפגישה ראשונית בלבד, שנבעה מהרצון של דלק להרחיב את הכרתה עם ישראכרט.
עם זאת, גריאני לא דיווחה או קיבלה היתר לכך מהנהלת החברה. בעוד שמבחינת קבוצת דלק לא הייתה ככל הנראה מגבלה מלהיפגש עם גריאני בטרם קבלת היתר הרכישה מבנק ישראל, הציפייה בתוך ישראכרט הייתה שעל המנהלת היה לעדכן את צמרת החברה בדבר הפגישה.
בדירקטוריון ישראכרט הוקמה ועדת אד־הוק, בראשות הדח"צ אבי הוכמן, שבדקה את הנושא. מדובר היה בתהליך משמעתי שבסופו, כך נראה, לא הוחלט על נקיטת צעד אופרטיבי כלפי גריאני.
המפקח על הבנקים בבנק ישראל, דני חחיאשווילי, הרגולטור המופקד על ישראכרט, עודכן בפרטי הפגישה בעל פה לפני כחודש. בפיקוח על הבנקים רואים שני נדבכים לאותו אירוע: זה של ישראכרט, שבו בכירה בחברה נפגשת עם הרוכש הפוטנציאלי ללא ידיעת ההנהלה. עניין זה טופל כאמור באופן משמעתי.
בקשר לנדבך השני, של קבוצת דלק, אומרים בבנק ישראל: "הבהרנו לתשובה שלמרות שאין פה משהו בעייתי מבחינת החוק, מרגע שהוא יהפוך לבעל שליטה בישראכרט, אלה דברים שלא יכולים לקרות. בגוף מפוקח, בעל שליטה לא יכול להיפגש עם נושא משרה שלא במסגרת ישיבות הדירקטוריון".
בשוק יש מי שאומר לגלובס כי "מי שרצה שדבר הפגישה יתפרסם, תכנן לפגוע בעתידה העסקי של גריאני". בנקאי בכיר שמכיר אותה מציין עוד כי "היא מוכשרת וזה יהיה מצער אם העתיד העסקי שלה ייפגע. היא הגיעה אחרי 30 שנה בדיסקונט".
מישראכרט נמסר: "ישראכרט מתנהלת על פי כל דין". מיפית גריאני לא נמסרה תגובה.
מה התוכניות של דלק בישראכרט?
ישראכרט היא חברת כרטיסי האשראי הגדולה במשק. יש לה קרוב ל־6 מיליון כרטיסי אשראי מונפקים, בעוד שלמתחרה כאל יש 4.8 מיליון כרטיסי מונפקים. במקום השלישי נמצאת חברת מקס עם 4 מיליון כרטיסים מונפקים.
עם זאת, בדיקת נתוני הרווחיות של ישראכרט ברבעון הראשון לשנת 2025 מלמדת כי במקום האחרון מבחינת רווחיות מבין שלושת חברות האשראי. היא רשמה רווח נקי של 7 מיליון שקל, כאשר גם בנטרול אירועים חד פעמיים היה עולה ל־55 מיליון שקל, וזה עדיין מממקם אותה אחרי כאל (97 מיליון שקל) ומקס (78 מיליון שקל).
כל זאת למרות שמחזור ההנפקה בכרטיסי האשראי של ישראכרט (עסקאות שגוהצו) עומד על 61 מיליארד שקל ברבעון הראשון, מול 43 מיליארד שקל ו־36 מיליארד שקל בכאל ומקס בהתאמה.
בראש ובראשונה, מעוניינים בקבוצת דלק להפוך את ישראכרט ל"בנק קטן", אך זה תלוי גם בהשלמת הרפורמה שיזם הפיקוח על הבנקים. אך במקביל שואפים שם להיכנס באמצעות ישראכרט לתחומים נוספים. בדלק מכוונים לכניסה לתחומים כמו סליקה ומתן אשראי חוץ בנקאי, בדומה למודל של הפניקס עם חברת גמא. התוכנית היא להרחיב את פעילות ישראכרט, בין היתר במתן אשראי צרכני ועסקי, לצד כניסה למתן אשראי בתחומים כמו נדל"ן וכן התרחבות בתחום הביטוח.
עוד בונים בדלק על שדרוג טכנולוגי משמעותי לישראכרט, תחום שבו היא נמצאת בפיגור מסוים מאחורי כאל ומקס. כמו כן, ירצו שם לראות אותה ממשיכה להתרחב במתן אשראי לעסקים ולצרכנים, תחומים שנחשבים למנועי צמיחה בענף האשראי בשנתיים האחרונות מאז עידן הריבית הגבוהה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.