בג"ץ אישר: דיון נוסף בהליך מינוי נציב שירות המדינה

השופט דוד מינץ קיבל את בקשת הממשלה והורה לקיים תוך כחודשיים דיון נוסף בפסק הדין שפסל את ההליך שאיפשר לרה"מ בנימין נתניהו למנות נציב שירות מדינה מטעמו

השופט דוד מינץ / צילום: רפי קוץ
השופט דוד מינץ / צילום: רפי קוץ

אחרי שבג"ץ פסל לפני כחודשיים את ההליך שהממשלה ביקשה לקדם למינוי נציב שירות המדינה, שופט בית המשפט העליון, דוד מינץ, קבע היום (א') כי בג"ץ יקיים דיון נוסף בנושא.

לפי ההחלטה, הדיון הנוסף יתקיים בפני הרכב של 5 שופטים, אשר עליהם יחליט נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית. מינץ הוסיף כי הדיון ייקבע "עד תום שנת תשפ"ה" - כלומר במהלך החודשיים הקרובים ועד לסוף ספטמבר.

בג"ץ אישר לזמן את היועמ"שית לשימוע לפני פיטורים
הממשלה והיועמ"שית סיכמו: נתניהו ימנה את זיני לראש השב"כ תוך חודשיים

במאי האחרון פסקו כאמור שופטי בג"ץ נגד הליך המינוי שביקשה הממשלה ליישם. הליך זה אמור היה לחול על מינוי הנציב שיחליף את דניאל הרשקוביץ. האחרון סיים את כהונתו בדצמבר 2024. לפי הצעת הממשלה, הנציב היה אמור להתמנות לפי הצעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, כאשר הוועדה למינוי בכירים הייתה נדרשת לאשר רק את עמידתו בהיבטי טוהר המידות - מבלי להתייחס לכשירותו המקצועית ולהתאמתו לתפקיד.

בהחלטתם לפסול את ההליך קבעו נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית והשופטת דפנה ברק-ארז, בדעת רוב, כי יש לקיים הליך תחרותי לבחירת הנציב. במסגרת זו יוכלו להגיש שורה של מועמדים את מועמדותם, והם ייבחנו בהתאם לכשירותם המקצועית. השופטים עמדו על כך שהנציב ממלא סמכויות של שומר סף, לרבות מעורבות במינוי בעלי תפקידים בכירים במערכת אכיפת החוק.

באחרונה אישרה היועמ"שית את מינויו של דניאל הרשקוביץ לממלא-מקום הנציב לתקופה של שלושה חודשים - מינוי שנתניהו התנגד לו תחילה, אך שינה את עמדתו אחרי שמועמדים אחרים שהציע לתפקיד נפסלו. בין היתר, בג"ץ קבע כי לא תוארך כהונתו של רואי כחלון לנוכח הבדיקה המשמעתית המתקיימת בעניינו; מנכ"ל משרד החוץ, עדן בר-טל, משך את מועמדותו לתפקיד אחרי שהיועמ"שית קבעה כי יש לו זיקה לדרג הפוליטי; ומועמדותו של מנכ"ל הרבנות הראשית, יהודה כהן, לא קודמה אף היא בהמשך לפרסומים אודות בדיקה המתקיימת בעניינו.