17 אלף מ"ר עומדים ריקים באיירפורט סיטי - מה הסיבה?

חברת אודיוקודס עברה לפני שנה לפארק נעימי, והמשרדים שפינתה ליד שדה התעופה עדיין ריקים • זוהי דוגמה נוספת לחולשה בשוק המשרדים מחוץ לתל אביב

הבניין שאכלסה חברת אודיוקודס באיירפורט סיטי צילום: תמונה פרטית / צילום: פרטי
הבניין שאכלסה חברת אודיוקודס באיירפורט סיטי צילום: תמונה פרטית / צילום: פרטי

אם עברתם לאחרונה בסמוך לקריית שדה התעופה - "איירפורט סיטי" - קשה היה לפספס את שלט הענק של חברת אודיוקודס המתנוסס על אחד המבנים הבולטים במתחם. אלא שהחברה עזבה את המתחם ועברה משם, והחלל העצום - כ־17 אלף מ"ר - נותר נטוש.

16 מיליון שקל לדירה ללא ממ"ד: השכונות המבוקשות בישראל שאין בהן מיגון פרטי
המניות שהרוויחו מהביקוש למוצרי גמר בנייה

אודיוקודס, המספקת פתרונות תקשורת לארגונים, הייתה מהשוכרות הוותיקות במתחם. היא החלה לפעול מאיירפורט סיטי כבר ב־2004, ועם השנים הרחיבה את שטח משרדיה והפכה לעוגן במתחם המשרדים שהתפתח סביב נמל התעופה בן גוריון. אלא שב־2022 דווח כי החברה שוקלת לעבור לפרויקט חדש - "פארק נעימי" - של היזם מיקי נעימי, בצומת מסובים.

אין עבודות לקראת כניסת שוכר חדש

באודיוקודס טענו כי המעבר מאיירפורט סיטי הושלם בסוף חודש אפריל 2024, ואף פרסמו הודעה רשמית לבורסה על שינוי כתובת התאגיד החל מתחילת חודש מאי באותה שנה. עם זאת, באיירפורט סיטי טענו כי הבניין פונה רק בינואר 2025. המחלוקת בין החברות הועברה להליך בוררות ולא נמסרה התייחסות מטעמן לגבי הנושא. כך או כך, משרדי אודיוקודס הישנים עומדים ריקים לכל המאוחר כבר מתחילת השנה. תמונות שצולמו במקום מלמדות שבינתיים לא החלו שם עבודות לקראת הכנסת שוכר חדש.

מתחם פארק נעימי, שאליו עברה אודיוקודס, משתרע על פני כ־126 דונם ומתוכנן לכלול כ־350 אלף מ"ר של משרדים, מסחר ושירותים משלימים. היתרון המרכזי שלו הוא רמת הנגישות הגבוהה שהוא עתיד להציע, כולל תחנה קרובה של הקו הסגול של הרכבת הקלה.

בפועל, הפתיחה של הקו, שתוכננה ל־2025, נדחתה ל־2028, וגם האכלוס של פארק נעימי מתקדם לאט. המתחם, שאמור להיות גדול יותר מהאיירפורט סיטי, מאוכלס כיום על ידי אודיוקודס ותאגיד השידור הציבורי "כאן", שעבר למתחם במרץ 2024.

השטח הרחב שהותירה אודיוקודס במתחם איירפורט סיטי אינו מקרה בודד. הוא חלק ממגמה של ירידה בביקוש לשטחי משרדים בטבעת שמחוץ לתל אביב, ואפילו במתחמים שקרובים לתחנת רכבת ישראל או לתחנת רכבת קלה - דבר שחסר ממילא באיירפורט סיטי. תחנות הרכבת הקרובות ביותר אליו הן בתוך נתב"ג, ובעיר לוד - שתיהן במרחק נסיעה.

הבניין שאכלסה חברת אודיוקודס באיירפורט סיטי / צילום: פרטי
 הבניין שאכלסה חברת אודיוקודס באיירפורט סיטי / צילום: פרטי

אפילו הרכבת לא עוזרת לאכלוס

לפי דוח נת"מ למחצית האחרונה של 2024, בעוד שבתל אביב ברוב האזורים שיעור האכלוס גבוה מ־95% (למעט ברמת החייל שם הוא עומד על 90% ובאזור הסיטי שם הוא עומד על 70% בלבד), באזורים שמחוץ לתל אביב רק בהרצליה שיעור האכלוס (של בניינים מקלאס A) עומד על 95%.

ביתר האזורים הוא נמוך בהרבה: בפתח תקווה 66%, במודיעין וסובב נתב"ג 85% וברעננה כ־80%.

אפילו משרדים שיש להם נגישות טובה לתחבורה ציבורית מתקשים למצוא שוכרים. כאלה הם לדוגמה מגדל אינפיניטי בצומת רעננה, שנמצא מרחק הליכה קצר מתחנת הרכבת של העיר, ומגדל מילניה במתחם האלף בראשון לציון מערב, שנמצא על נתיבי איילון וסמוך לתחנת הרכבת משה דיין.

לפי דוחות ריט 1 לרבעון הראשון של 2025, המשרדים במגדל אינפינטי מאוכלסים בשיעור של 70%. לפי דוחות פרשקובסקי לרבעון הראשון של 2025, מגדל מילניה, המשותף לה ולמגדל (50% כל אחת), מאוכלס בשיעור של 43% בלבד. מגדל המשרדים של אמות בחולון, שהנגישות אליו טובה פחות, מאוכלס (לפי הדוחות לסוף 2024) בשיעור של כ-40% בלבד.