התיירים האמריקאים רגילים בדרך-כלל לכך שהדולר שלהם הוא מטבע טוב לנסיעות, אבל הקיץ הם נאלצים להתמודד עם מציאות שונה. מדד הדולר של ICE, המשווה את הדולר לסל של שישה מטבעות אחרים, רשם זה עתה את מחצית השנה הראשונה הגרועה ביותר שלו ב-50 השנים האחרונות. הדולר צנח ב-11% לעומת האירו מתחילת השנה, וב-6% לעומת הין היפני.
● האזהרה של בנק אוף אמריקה למשקיעים בוול סטריט
● בתי ההשקעות שאיכזבו עם תשואות בינוניות מתחילת השנה, והסיבה
זהו היפוך חד של התנאים שקידמו את פני הנוסעים והמשקיעים האמריקאים עד 2024, אז העלה הדולר החזק את כוח הקנייה שלהם של סחורות מיובאות, עורר פריחת תיירות והזין שיח על הדינמיות של כלכלת אמריקה.
כל זה היה לפני שמדיניות הסחר של ממשל טראמפ, החששות מהחוב הלאומי הגדל והפער המצטמצם בין שיעורי הריבית בארה"ב לאלה של כלכלות גדולות אחרות, החלו להכביד על הדולר. רבים צופים כי מטבע הרזרבה העולמי יירד עוד יותר. ובעוד שירידתו הפכה את היצוא לזול יותר (יתרון לתעשייה האמריקאית) ופתחה הזדמנויות עבור האמריקאים להשקעה במניות זרות, היא הפכה את הנסיעות לחו"ל ליקרות יותר ממה שהיו בשנים האחרונות.
עד כה, הדבר לא מנע מרוב המטיילים לארוז את מזוודותיהם. רבע מן הצרכנים האמריקאים שנסקרו במאי על ידי דלויט תכננו לנסוע לחו"ל בשלושת החודשים העוקבים. נתח זה היה יציב ברובו בכל חודש מאז ינואר, והוא מעט גבוה יותר ביחס למאי 2023 או למאי 2024.

דבש מרחבי העולם
אלברט טרטליה טס לספרד ביום ראשון. משפחתו אוהבת לטעום דבש שמגיע ממקומות שונים בעולם, והוא קנה מלאי גדול כשהיה שם לאחרונה ב-2022. "פשוט קניתי דברים כדי להביא הביתה - בלי לחשוב", אמר טרטליה, רואה חשבון בן 45 מאינדיאנפוליס. כעת, כששער החליפין אינו כה מתוק, הוא אומר: "ייתכן שאעדיף להגביל את מה שנקנה".
העשור האחרון, שבו הדולר היה חזק באופן עקבי, היה מייסר עבור חברות אמריקאיות רב-לאומיות. כאשר הדולר זינק ברבעון הרביעי של השנה שעברה, תאגידי ענק אמריקאים כמו אפל ואמזון ספגו מכה משמעותית ברווחים. דולר חזק יותר הופך את היצוא האמריקאי ליקר יותר עבור קונים, ופוגע ברווחים מיחידות מעבר לים כאשר הוא מומר בחזרה לדולרים.
כעת, עם פתיחת עונת פרסום הדוחות הכספיים השבוע, שערי החליפין צפויים לתת דחיפה לחברות רב-לאומיות.
יותר מ-40% מההכנסות של חברות S&P 500 מגיעות ממכירות בינלאומיות, והפסדים מהמרות מטבע היו מקור עקבי להפחתות ערך עבור חברות אמריקאיות במשך שנים.
"יצואנים באמת אמורים להפיק מזה תועלת", אמרה לורי היינל, מנהלת השקעות ראשית ב-State Street Investment Management, חברת ניהול הנכסים בשווי 4.7 טריליון דולר.
רווחי מטבע על מניות
ירידת הדולר גם הופכת מניות זרות לאטרקטיביות יותר עבור אמריקאים, שנהנים מעלייה במטבע נוסף על רווחי הון בקרנות המניות הבינלאומיות שלהם.
לאחר שנים של ביצועים נמוכים ביחס לאלה של ארה"ב, מדדי הייחוס של המניות הבינלאומיות זכו לרצף של הצלחות בשנת 2025. עבור קונים אמריקאים של מניות זרות, הדולר החלש משפר עוד יותר את הרווחים הללו.
בדרך-כלל יש לרכוש מניות זרות במטבע המקומי, מה שיכול להוביל לזכייה כפולה - של רווחי מטבע ושל מניות, כאשר הן מומרות בחזרה לדולרים.
עד 3 ביולי, מדד MSCI של מניות גלובליות, לא כולל ארה"ב, הניב תשואה דולרית של 19%, וכמעט מחצית מכך נבעה מרווחי מטבע. הייתה זו רוח גבית למשקיעי קרנות המדד: הקרן הבינלאומית הכוללת של Vanguard עלתה ב-17% השנה, כמעט פי שלושה מן הרווח של 6.6% שהשיג מדד S&P 500.
לאמריקאים רבים יש חשיפה גבוהה יותר למניות אמריקאיות מכפי שממליצים היועצים, הן בשל העדפה והן בשל חוסר איזון מחדש של ההשקעות לאחר שנים של ביצועים טובים יותר בארה"ב.
דיוויד קלי, האסטרטג הגלובלי הראשי של ג'יי.פי מורגן ניהול נכסים, קרא ללקוחות לגוון את תיקי ההשקעות שלהם מעבר למניות אמריקאיות, וחושב שעכשיו זה הזמן המתאים לעשות זאת.
"היסודות שתחת כלכלת הדולר נשחקים בהדרגה", אמר קלי. "אם יהיה זעזוע כלשהו, קיים פוטנציאל לירידה גדולה בדולר או לירידה גדולה בשוק, ואנשים צריכים לגוון את תיקי ההשקעות שלהם במניות בינלאומיות כדי שיוכלו להתמודד עם זה".
מקדונלד'ס בסקוטלנד
ההשלכות החיוביות של היחלשות הדולר על ההשקעות לא ממש מנחמות את המטיילים.
שער החליפין המאתגר הוביל לאחרונה את ברנדון לאורי לטעום את התפריט במקדונלד'ס בסקוטלנד. משפחתו של בן ה-46, בת ארבע נפשות, הלכה לשם לארוחת ערב במהלך חופשה בחודש שעבר, כדי להימנע מחשבון מסעדה נוסף של כ-35 עד 50 ליש"ט, או שווה ערך לכ-50 עד 70 דולר.
הוא אמר שכריך עוף עם צ'אטני בצל כבוש, שאינו זמין בסניפי הרשת בארה"ב, היה "ממש טעים".
לאורי, פרופסור במכללה באזור יוסטון, בדק את שער החליפין בעת תכנון הטיול בפברואר, כאשר ליש"ט אחת הייתה שווה כ-1.25 דולרים. ביום השני של הטיול בן 11 הימים הוא הבין שערכו של הליש"ט עלה לכ-1.35 דולרים.
"עבור ארבעה אנשים, העלייה הקטנה הזו באחוזים מתחילה להצטבר בכל פעם שהיא מגיעה לכרטיס האשראי", הוא אמר.
טריש סמית', יועצת נסיעות בקנזס סיטי, מיזורי, אמרה שלקוחותיה אינם נרתעים מן הירידה בערך הדולר.
היא אמרה שמטיילים צעירים יותר רוצים לבקר ביעדים "טרנדיים" כמו באלי ויפן, כל עוד הם אופנתיים, ומבוגרים יותר אינם מתכוונים לשנות חופשות שתכננו במשך שנים.
"לעתים קרובות הם אומרים: 'הטיול הזה הוא ברשימת הדברים שאנחנו רוצים להספיק - אנחנו נוסעים בכל מקרה'", אמרה סמית'.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.