טיסות | שאלות ותשובות

אותה טיסה, רק זולה יותר: כל מה שצריך לדעת על קוד־שייר

הסכמי קוד־שייר בין חברות תעופה מאפשרים להזמין כרטיסים לאותו קו טיסה דרך חברות שונות, בהפרש של עשרות דולרים • זה עשוי לבלבל את הנוסעים באשר לחברה שמפעילה את הטיסה, אך גם לחסוך להם כסף • ממי עדיף לקנות כרטיס, ומה קורה במקרה של ביטולים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock
נתב''ג / צילום: Shutterstock

שוק התעופה הישראלי חוזר לעצמו בימים אלה, לאחר משבר לא פשוט ברקע המלחמה בגזרות השונות. רבים מהנוסעים הישראליים שמזמינים טיסות לא שמים לב לאותיות הקטנות שמגלות מי החברה שבאמת תפעיל את הטיסה שלהם.

חברות התעופה טרם חזרו לארץ, ורבים משלמים יותר על חופשה מקומית
חברת התעופה האמריקאית חזרה לישראל. כמה תעלה טיסה?

לעתים מדובר בהסכמי קוד־שייר (Codeshare) - שיתופי־פעולה בין חברות תעופה, המאפשרים לכל אחת מהשותפות למכור את אותה טיסה תחת הקוד שלה, ולעתים גם במחיר שונה.

מה זה קוד־שייר? (Codeshare)

הסכם בין שתי חברות תעופה המאפשר לכל אחת מהן לשווק טיסות של השנייה תחת מספר טיסה משלה

עבור הנוסעים, זה יכול להיות מקור לבלבול אך לעתים גם להזדמנות לחיסכון. כך למשל, מבדיקת גלובס לתאריך אקראי בחודש ספטמבר עולה כי מחיר התחלתי לכרטיס לטיסה לפריז שמשווקת אל על עומד על 262 דולר, בעוד שאותה הטיסה בדיוק דרך אייר פראנס עומד על 206 דולר.

למעשה, מדובר בטיסה של אייר פראנס ולא של אל על, אך אל על מאפשרת לרכוש כרטיסים דרכה.

מהן היתרונות והחסרונות של טיסות קוד־שייר, ומאיזו חברה עדיף להזמין כשביטולים של חברות זרות על הפרק? גלובס עושה סדר.

מהי טיסת קוד־שייר, ומה היא כוללת?

קוד־שייר הוא הסכם בין שתי חברות תעופה שונות שמאפשר לכל אחת מהן לשווק טיסות של השנייה תחת מספר טיסה משלה. המשמעות היא שטיסה אחת יכולה להופיע באתרים של שתי חברות שונות, עם מספר טיסה שונה כשבפועל מדובר באותו מטוס, עם אותו צוות ואותה שעת המראה.

כך למשל, אל על יכולה למכור כרטיסים לטיסות שמופעלות בפועל על־ידי דלתא, כאשר הטיסה שמופיעה כהזמנה של אל על היא למעשה טיסה של דלתא שתופעל עם מטוס, צוות ודיילים אמריקאים.

לנוסעים זה עשוי להיראות כטיסת אל על, אך השירות, המדיניות והחוויה בטיסה יהיו של דלתא, כולל סוג המטוס, סדר הישיבה, הגבלות המטען ואפילו אפשרויות הארוחות.

דוגמה לקוד־שייר: כמה תעלה לכם טיסה לפריז בחגים באמצעות מפעילה זרה? *

אל על: 262 דולר
אייר פראנס: 206 דולר 

* כיוון אחד

מה היתרונות של קוד־שייר, ומה החסרונות?

טיסות קוד־שייר מאפשרות לנוסעים להזמין טיסות המשך דרך חברה אחת, גם אם קטעים שונים בטיסה מופעלים על־ידי חברות שונות. דבר זה מרחיב את היצע היעדים של כל חברה, מבלי שתצטרך להפעיל בעצמה טיסות לכל מקום. כמו כן, הזמנת טיסה בקוד־שייר מאפשרת צבירת נקודות נוסע מתמיד גם בטיסות של שותפות.

עם זאת, נוסעים שרוכשים כרטיס לטיסת קוד־שייר עלולים להיות בעדיפות נמוכה יותר במספר היבטים. כך למשל, בחירת מושב, שדרוג למחלקת שירות גבוהה יותר או שיבוץ מחדש במקרה של ביטול טיסה עשויים להינתן קודם לנוסעים שרכשו את כרטיסם ישירות מהחברה שמפעילה את הטיסה בפועל.

גם בטיפול בשירות לקוחות, צבירה במועדוני נוסע מתמיד ושליטה בשינויים, לרוב יש יתרון למי שהזמין ישירות מהחברה המפעילה, ולא דרך שותפה קוד־שיירית.

לכן, במקרים שבהם השירות חשוב לא פחות מהמחיר, כמו במצב ביטחוני עדין שבו עלולות להתבטל טיסות, מומלץ לבדוק מי מפעיל את הטיסה בפועל ולשקול לרכוש ממנה ישירות.

מה קורה אם קניתי כרטיס במסגרת קוד־שייר, אך החברה זרה ביטלה טיסות?

במקרה של ביטול טיסה במסגרת הסכם קוד־שייר, האחריות על הנוסעים חלה על החברה שהייתה אמורה להפעיל את הטיסה בפועל - גם אם הכרטיס נרכש מחברה אחרת.

יוני וקסמן, סמנכ"ל אופיר טורס, מסביר כי "תמיד מומלץ להזמין מהחברה שאיתה מתחילה הטיסה, כי היא תהיה אחראית למקרה של ביטולים בחברה השנייה".

אם מדובר בחברה זרה שביטלה את טיסותיה לישראל, היא אינה מחויבת להעביר את הנוסעים לחברה הישראלית עמה יש לה הסכם קוד־שייר, אלא אם קיים ביניהן גם הסכם נפרד של אינטרליין שכולל "הגנה הדדית" (Reprotection). גם אז, העברה כזו תלויה במוכנות ובשיקול־דעת של שתי החברות.

החברה שמכרה את הכרטיס היא זו שמתנהלת מול הנוסע, אך מדיניות ההחזר או השיבוץ תיקבע לרוב לפי תנאי ההובלה של החברה שמפעילה את הטיסה בפועל.

כך למשל, נוסע שרכש כרטיס באל על לטיסה שמופעלת על־ידי דלתא ובוטלה מסיבות ביטחוניות - לא בהכרח יועבר לטיסת אל על חלופית, אלא יקבל מענה בהתאם להחלטות של דלתא. בפועל, אל על עשויה להציע סיוע כמו החזר או שיבוץ בטיסה אחרת אך אינה מחויבת לכך.

איך יודעים שמדובר בטיסת קוד־שייר?

כדי לדעת אם מדובר בטיסת קוד־שייר, כדאי לשים לב לפרטים הקטנים שמופיעים בזמן ההזמנה. הדרך לזהות זאת היא באמצעות שורת מידע (לרוב יופיעו המילים Operated by) במהלך ההזמנה.

בנוסף, אפשר להסתכל על מספר הטיסה. אם הקוד הוא של חברה אחת, אך ההפעלה היא של חברה אחרת, מדובר בשיתוף־פעולה מסחרי בין השתיים. במקרה כזה, כל היבטי השירות - מהמטוס והצוות ועד למדיניות הביטולים - יהיו באחריות החברה שמפעילה את הטיסה בפועל.

האם תמיד משתלם יותר להזמין טיסה זרה דרך חברה זרה?

המחיר של טיסת קוד־שייר עשוי להשתנות באופן משמעותי בין החברות השותפות. לעתים הכרטיס יהיה דווקא זול יותר דווקא דרך החברה שמפעילה את הטיסה, ולעתים דרך זו שמשווקת אותה. אין כלל קבוע, והפערים נובעים ממספר גורמים.

ראשית, החברה שמפעילה את הטיסה מחזיקה בשליטה רחבה יותר על מלאי המושבים, ולעתים יש לה גמישות גבוהה יותר בתמחור. לעומת זאת, לחברה המשווקת מוקצים רק מקומות בודדים, וכשהם אוזלים, המחיר קופץ.

שנית, כל חברה מתמחרת את הטיסות לפי השוק המקומי שלה, ולכן ייתכנו פערים על אותה טיסה בדיוק בהתאם לאתר ההזמנה ולמטבע.

בנוסף, ייתכן כי החברה שמפעילה את הטיסה תתמחר גבוה יותר כיוון שהיא מציעה מוצר מועדף, צוות, מושבים או מדיניות מזוודות נוחה, בעוד שהחברה השותפה תוריד מחיר כדי לפצות על כך.

פערי המחירים בין חברות קוד־שייר אינם צפויים מראש, ולכן מומלץ להשוות תמיד את המחיר באתר של שתי החברות, במיוחד כשמדובר בטיסות שמופעלות על־ידי אחת מהן אך נמכרות גם על־ידי שותפה.