התוכנית להרחבת תחנת הכוח של חברת OPC בחדרה, שנפסלה בעבר בישיבת ממשלה על אף שאושרה על ידי גורמי התכנון, חוזרת כעת לשולחן וצפויה להתקדם בהסכם פשרה.
● האשמות הדדיות ומחלוקות על מיליונים: נחשף סכסוך ענק בצמרת משרדי עורכי הדין
המהלך התאפשר בין היתר בעקבות עתירה של היזמים לבג"ץ, במסגרתה טענו כי החלטת הממשלה נגועה בשיקולים לא ענייניים. שר הפנים משה ארבל טען גם הוא כי השיקולים מאחורי אי-אישור התחנה היו פוליטיים, וקשורים לשאיפות הפריימריז של שר האנרגיה אלי כהן מהליכוד, ולרצון שלו להיענות לדרישות ראשי רשויות ששייכים למפלגה - כמו אלו שבחדרה. ניר בן חיים, ראש העירייה, ניהל מאבק נגד הקמת התחנה, בעיקר בשל חששות מזיהום אוויר ופגיעה באיכות החיים של התושבים.
כעת, לפי גורמים בשוק האנרגיה, נשקלות שתי אפשרויות: הפחתת ייצור החשמל בגז בתחנת אורות רבין בחדרה, אשר מבין כל המפעלים ותחנות הכוח בישראל בדיקת המשרד להגנת הסביבה הצביעה עליה כמזהמת ביותר, או לחילופין שדרוג טכנולוגי משמעותי של התחנה החדשה על מנת לצמצם את הפליטות.
הביקורת של בג"ץ
השופטים ציינו מסמכים של רשות החשמל מהם עולה צורך באספקת חשמל נוספת עוד לפני שנת 2030, המחייבים את אישור התחנה כדי שתוכל לפעול כבר בשנים הקרובות. בנוסף, הם ביקרו את הממשלה על כך ש"מתצהיר התשובה של המדינה עצמה עולים אי-דיוקים נוספים שנפלו באופן הצגת הנושא לדיון".
עוד נאמר כי התוכנית כבר כוללת התחשבות בתושבי חדרה, משום שאחד התנאים שהוצבו בפני חברת OPC להפעלת התחנה הוא סגירה של יחידות הייצור הפחמיות המזהמות באורות רבין. בנוסף, על פי מדיניות הממשלה, יש עדיפות להקמת תחנות כוח בצמוד לתחנות קיימות - ממש כמו זאת הקטנה של OPC שתורחב עתה משמעותית.
בג"ץ ביקש עדכון מהמדינה עד ל־14 באוגוסט, וכעת נראה שהדרך לפתרון נסללת. אחת האפשרויות היא כאמור צמצום הפעילות בתחנת אורות רבין - לא רק ביחידות הפחמיות כמו שהפשרה החדשה מציעה, אלא גם ביחידות המונעות בגז. עם זאת, לא ברור אם חברת החשמל תסכים לכך. אפשרות אחרת היא לחייב את OPC להשתמש בטכנולוגיות מתקדמות להפחתת פליטות - טכנולוגיות שכבר נמצאות בשימוש בתחנות שהחברה מפעילה בארה"ב.
צריכת האנרגיה בישראל צפויה לעלות משמעותית בעשור הקרוב, מה שמביא את גורמי התכנון והאנרגיה לדחוף להקמת תחנות כוח, בעיקר בסמוך לאזורי הביקוש. במסגרת זו כבר אושרו שלוש תחנות כוח: הרחבה של תחנת הכוח דוראד ליד אשקלון ושל תחנת הכוח דליה בתל צפית, והקמת תחנת כוח חדשה לגמרי בקסם. אך שתי תחנות עוד מחכות לאישור הממשלה: ריינדיר בשרון ו־OPC ליד חדרה, סמוך לתחנת כוח קטנה (150 מגה־וואט) שמשרתת את מפעל הנייר אינפיניה (לשעבר "נייר חדרה") ולקוחות פרטיים נוספים. הקיבולת שלה תהיה 850 מגה־וואט, כלומר תחנה סטנדרטית בגודלה, והיא תמכור חשמל לרשת הארצית.
ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה: "ראשית נציין שסוגיית OPC נידונה בימים אלו בין החברה והגורמים המקצועיים במשרד. המדיניות שלנו לגבי הקמת תחנות כוח חדשות היא כזאת שתבטיח את צרכי משק האנרגיה וכן את הגדלת הייצור ללא התחייבות של המדינה לרכוש - קרי עידוד שוק חופשי. שיקול נוסף הוא יצירת פיזור אנרגטי באופן שיבטיח יתירות של אנרגיה ושיקול נוסף הוא לא ליצור מפגע זיהומי במקום אחד".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.