מה אפשר ללמוד על כיוון השוק מדוחות גוגל וטסלה?

דוחות גוגל וטסלה הוכיחו לשוק כי לכל מעשה יש תוצאה - גוגל קוצרת את פירות ההשקעה בתשתיות הבינה המלאכותית, בעוד טסלה, שנשענה על הכנסות מהממשלה, מאבדת את אמון הציבור • בין שתי הענקיות אפשר ללמוד איפה באמת נבנים הסיפורים הגדולים של הבינה המלאכותית

אילון מאסק וסונדאר פיצ'אי / צילום: ap, Jose Luis Magana, Chip Somodevilla
אילון מאסק וסונדאר פיצ'אי / צילום: ap, Jose Luis Magana, Chip Somodevilla

שתי ענקיות טכנולוגיה, הנמנות על 7 המופלאות של וול סטריט, פרסמו אמש את הדוחות הכספיים שלהן לרבעון השני של 2025, ומציגות תמונת מראה אחת של השניה. בעוד שאלפאבית (גוגל) הציגה צמיחה מפתיעה בענן, טסלה דיווחה על תזרים חלש והתמתנות חזונית.

בלעדי | המדינה מצטרפת לרשויות המקומיות ומסתערת על מכרז הענק של אנבידיה
חדשות ההייטק | ענקית השבבים שהצטרפה למועדון טריליון הדולר, והשכר בחברות ה-AI שובר שיאים

כשגוגל הראתה למשקיעים כיצד השקעה אגרסיבית משתלמת כשהיא מתורגמת לנתח שוק אמיתי, במיוחד בתחום הבינה המלאכותית, שכבר משנה את כללי המשחק. טסלה נאלצה להסביר מדוע הקרדיטים הרגולטוריים נעלמים, המכירות בצלילה, וההבטחות העתידיות ממשיכות להידחות.

תגובת המשקיעים לדוחות מעידה שהשוק מתגמל תוצאות חזקות וצמיחה מבוססת, ולא נבהל מהשקעה מוגברת. מניית טסלה סיימה את יום המסחר הרגיל בעלייה קלה של 0.14%, ככל הנראה מתוך ציפייה לעדכונים חיוביים בנושאי רובוטקסי, בינה מלאכותית או הרגעה מצד אילון מאסק, מהלך שגרתי של אופטימיות טרום־דוח, אך לאחר פרסום התוצאות, המניה צנחה ב־4.3% במסחר המאוחר.

לעומתה, מניית אלפאבית רשמה בתחילה ירידה של כ־0.6% לאחר פרסום הדוח, ככל הנראה בשל חשש מהזינוק המתוכנן בהשקעות ההוניות ל־85 מיליארד דולר ב־2025. אלא שהמגמה התהפכה במהרה: עם התמקדות המשקיעים בזינוק של 32% בהכנסות הענן, ברווחיות הגבוהה מהציפיות ובדומיננטיות של גוגל בתחומי הבינה המלאכותית, המניה זינקה ב־3.7% במסחר המאוחר.

גוגל: ההשקעה השתלמה

לפי הדוחות, חטיבת הענן של גוגל צמחה ב-32% ברבעון האחרון, קפיצה משמעותית לעומת תחזיות האנליסטים שעמדו על 27%. המשמעות כפולה: מצד אחד, החברה סוף סוף מאיצה צמיחה בקצב שמצדיק את הוצאות ההון האדירות, ומצד שני, היא מתחילה לכרסם בנתח השוק של AWS, יריבתה הגדולה מבית אמזון.

אם בתחילת השנה דיברו על האפשרות שמשקיעים עשויים לעזוב את ענקיות הטכנולוגיה אם השקעות העתק של החברות בבינה מלאכותית, כעת אומר לגלובס אוראל לוי, מייסד ANEK Capital, כי "גוגל מראה תוצאה, ולכן מקבלת לגיטימציה להמשיך להשקיע בקצב גבוה".

והיא אכן עושה זאת, ענקית הטכנולוגיה העלתה את תחזית ההשקעות בתשתיות ל־85 מיליארד דולר ב־2025, לעומת צפי קודם של 75 מיליארד, והבהירה כי גם ב־2026 הרמה הזו תישמר.

טסלה: מאסק כבר לא מפזר הבטחות

לעומת גוגל, שקוצרת את פירות ההשקעה בדוחות, נראה שטסלה סופגת מכה - הכנסות החברה ירדו בכ־10% ל־22.5 מיליארד דולר, הרווח למניה עמד על 40 סנט בלבד, והתזרים החופשי התרסק ב־89% תוך רבעון, ל־146 מיליון דולר בלבד.

אלא שלוי מסביר, "המספרים זה לא מה שהפיל את המניה ביותר מ־4% במסחר המאוחר, אלא משפט אחד של מאסק: שטסלה צפויה לעבור 'כמה רבעונים קשים'. המשקיעים רגילים לשמוע ממנו חזון, אבל הפעם הם שמעו אזהרה מפורשת, וזה היה רגע מפתח".

מאסק התייחס לאובדן ההכנסות ממכירת קרדיטים רגולטוריים, תחום שהניב לטסלה הכנסות של מאות מיליוני דולרים מדי רבעון, אך כעת חווה ירידה חדה בעקבות שינוי במדיניותו של דונלד טראמפ. הנשיא החדש־ישן ביטל את הקרדיט בגובה 7,500 דולר לרכב חשמלי, הסיר קנסות על יצרניות מזהמות, והפך את יתרון הקרדיטים לנחלת העבר. טסלה רשמה הכנסות של 439 מיליון דולר בלבד ממכירת הקרדיטים, צניחה של כ־50% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

גם פרויקט הרובוט אופטימוס, שמיועד לייצור המוני, נדחה מ־2025 ל־2026, אם כי יעד הייצור ל־5 השנים הקרובות (מיליון יחידות) נותר בעינו. הדגם החשמלי המוזל של טסלה, שציפו לראות כבר השנה, עדיין ללא תאריך השקה.

למרות התחזיות הפסימית, מאסק ניסה לשדר אופטימיות, הוא הבטיח להרחיב את שירות הרובוטקסי עד סוף השנה ל־50% מהאוכלוסייה בארה"ב, אך נמנע מלספק פרטים ממשיים.

"הפעם לא קיבלנו את השואו הרגיל של מאסק", אומר לוי. "לא היו הדמיות, לא לוחות זמנים ברורים, ובטח לא הבטחות גדולות". גם בצד ההשקעות, טסלה הורידה את תחזית ההון מ־10 ל־9 מיליארד דולר, ונמנעה מלהתייחס לשאלת ההשקעה האפשרית ב־xAI, מיזם הבינה המלאכותית של מאסק עצמו. "זו דווקא נראית כמו השקעה טבעית ובריאה", מציין לוי, "אבל העובדה שהיא עברה לאישור בעלי המניות מצביעה אולי על ריסון מסוים מצד החברה".

אפשר לומר כי גוגל וטסלה מציגות שני צדדים של אותו המטבע: שתיהן מהוות סמל לעידן החדש של טכנולוגיה, חדשנות ו־AI, אך רק אחת מהן מצליחה לתרגם את זה לצמיחה עסקית בפועל. טסלה עדיין מחזיקה ביתרונות מובהקים - כרית מזומנים של כמעט 37 מיליארד דולר, תשתית ייצור גלובלית, ומותג חזק שמושך לקוחות ומשקיעים גם כשהמספרים מתכווצים. אך היא ניצבת כעת בפני רבעונים קשים, כפי שמאסק עצמו הזהיר. לעומתה, גוגל דווקא נהנית מאמון השוק, מהאצה בענן, ומהכרה בכך שהשקעה נועזת, כשהיא מלווה בביצועים, הופכת שוב לסיפור הצלחה.