נשיא צרפת מקרון הודיע: נכיר במדינה פלסטינית בספטמבר הקרוב

בהודעה שפורסמה ברשתות החברתיות כתב מקרון כי "מתוך נאמנות למחויבותה ההיסטורית לשלום בר-קיימא במזרח התיכון, החלטתי כי צרפת תכיר במדינה פלסטינית" • ההכרה מהווה פגיעה במדיניות החוץ הישראלית הנוכחית, וגם מנוגדת לטון שנשמע מוושינגטון בחודשים האחרונים

עמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Shutterstock, Sasa Dzambic Photography
עמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Shutterstock, Sasa Dzambic Photography

נשיא צרפת עמנואל מקרון הודיע הערב (ה') כי ארצו מתכוונת להכיר במדינה פלסטינית במהלך כינוס מליאת האו"ם בספטמבר הקרוב בניו יורק. בהודעה שפורסמה ברשתות החברתיות כתב מקרון כי "מתוך נאמנות למחויבותה ההיסטורית לשלום בר-קיימא במזרח התיכון, החלטתי כי צרפת תכיר במדינה פלסטינית". צרפת היא למעשה המדינה האירופית הגדולה הראשונה להכיר במדינה פלסטינית, ולפי הערכות בשבועות האחרונים, מדינות אירופיות נוספות יצטרפו אליה.

ברשימה עם טורקיה ורוסיה: ההאשמה של הולנד נגד ישראל
העולם מזהיר את ישראל מהמשך המצב בעזה, והסנקציות עשויות להיות בדרך

ההכרה מהווה פגיעה במדיניות החוץ הישראלית הנוכחית, וגם מנוגדת לטון שנשמע מוושינגטון בחודשים האחרונים. צרפת התכוננה לכנס בניו יורק ביוני ועידת שלום על בסיס פתרון שתי המדינות, ביחד עם סעודיה, אך הוועידה נדחתה בשל המלחמה באיראן. היא תתקיים השבוע בנוכחות מצומצמת יותר. ארה"ב הזהירה בעבר מדינות שלא להשתתף בוועידה מכיוון שהיא "פוגעת בסיכויים לשלום במזרח התיכון". גם ישראל טענה כי הכרה במדינה פלסטינית בתזמון הנוכחי היא "פרס לטרור", ולחמאס שביצע את המתקפה האכזרית ב-7 באוקטובר.

שבדיה כבר הכירה במדינה פלסטינית בעבר, ובמאי בשנה שעברה הכירו חברות האיחוד ספרד ואירלנד במדינה פלסטינית. סלובניה הצטרפה אליהם חודש לאחר מכן. גם נורבגיה, שאינה חברה באיחוד, הכירה במדינה פלסטינית באביב שעבר. הממשלה בבריטניה עומדת תחת לחץ כבר מצד חברי מפלגת הלייבור, כולל שרים, לבצע צעד דומה במטרה "לקבע" את פתרון שתי המדינות. עד כה, העמדה של בריטניה וגרמניה, בין השאר, היתה שהכרה במדינה פלסטינית תיעשה רק בתום משא ומתן והשגת שלום.

"הכרחי שנבנה את מדינת פלסטין"

לקראת ועידת השלום שצרפת היתה אמורה לכנס, פירסם מקרון מכתב שקיבל מנשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס, שבו הוא מגנה בחריפות את מתקפת ה-7 באוקטובר. בהודעה שפירסם הערב כתב מקרון כי "העם הצרפתי רוצה שלום במזרח התיכון. המשימה מוטלת עלינו, יחד עם הישראלים, הפלסטינים ושותפינו האירופיים והבינלאומיים, להדגים כי הדבר אפשרי". הוא אמר כי לאור ההתחייבויות של עבאס בתחום המלחמה בטרור, המלחמה בשחיתות וארגון מחדש ברשות, "הודעתי לו על כוונתי להתקדם קדימה".

מקרון הוסיף כי יש להגיע במהירות האפשרית להפסקת אש על רקע המצב המידרדר בעזה. הוא קרא לשחרור החטופים, לעזרה הומניטרית לתושבי הרצועה ולפירוק חמאס מנשקו. "הכרחי שנבנה את מדינת פלסטין", כתב, "ונבטיח את קיומה ונאפשר לה - על ידי פירוז והכרה מלאה בישראל - לתרום לביטחון במזרח התיכון".