בורסות עולם | סיקור שוטף

טראמפ ימסור "עדכון חשוב ביחס לאיראן"; השווקים באסיה מזנקים בחדות

עליות שערים חדות במיוחד הבוקר בשוקי אסיה, בהובלת הבורסה בדרום קוריאה • זאת לאחר שאמש רשמה וול סטריט את היום הטוב ביותר מאז מאי, אך סגרה חודש שלילי • דוברת הבית הלבן הודיעה כי טראמפ ימסור "עדכון חשוב לאומה" בנוגע למלחמה באיראן

בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young
בורסת דרום קוריאה, סיאול / צילום: Shutterstock, Ki young

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

8:55

המסחר באסיה מוסיף להתנהל בעליות חדות, בעקבות הריבאונד המשמעותי בוול סטריט אמש וההערכות כי המלחמה באיראן בדרך לסיום. הבורסה בסיאול ממריאה בכ-8.8%, בורסת טוקיו מזנקת בכ-5%, בורסת הונג קונג קופצת בכ-2.1% ובורסת שנגחאי מוסיפה לערכה כ-1.3%. במקביל, מחירי הנפט יורדים קלות, אם כי הם עדיין נמצאים מעל לרף ה-100 דולר לחבית.

מניית נייקי ירדה בכמעט 9% במסחר המאוחר, לאחר שחברת ההנעלה דיווחה כי ההכנסות ברבעון הנוכחי צפויות לרדת בין 2% ל־4%, בעיקר בגלל ירידה חדה במכירות בסין. החברה רשמה הכנסות של 11.3 מיליארד דולר ברבעון שהסתיים ב־28 בפברואר, מעל תחזיות וול סטריט, אך ללא שינוי לעומת השנה שעברה. עם זאת, תהליך ההתאוששות (turnaround) תחת המנכ"ל אליוט היל עדיין מדשדש. "חלקים מהתהליך לוקחים יותר זמן ממה שהייתי רוצה, אבל הכיוון ברור", אמר היל.

נייקי מציגה אמנם שיפור בצפון אמריקה, שם המכירות עלו ב־3% לעומת התקופה המקבילה. מנגד, הביקוש בסין וכן למותג Converse ולמוצרי ספורט כלליים נותר חלש. החברה צופה ירידה של כ־20% במכירות בסין ברבעון הנוכחי. המניה, שכבר ירדה ביותר מ־16% מתחילת השנה, נפלה ב־4.62 דולר לרמה של 48.20 דולר לאחר סגירת המסחר אתמול. זוהי בשורה רעה למניית ריטיילורס שנסחרת בת"א, החברה אשר בשליטת פוקס מפעילה 180 חנויות נייקי בארץ ובחו"ל.

7:20

הבורסות באסיה קופצות הבוקר בחדות על רקע התחזקות ההערכות כי המערכה באיראן קרבה לסיום. זאת, לאחר שאמש נרשמה מגמה דומה בניו יורק, עם עליות השערים היומיות החדות ביותר שנרשמו זה שנה. בתוך כך, הבית הלבן הודיע כי הנשיא דונלד טראמפ ימסור "עדכון חשוב לאומה" בנוגע למלחמה באיראן ביום רביעי בערב (חמישי ב-04:00 לפנות בוקר שעון ישראל).

הבורסה בסיאול מובילה את העליות, עם קפיצה של מעל 7% במדד קוספי. ביפן, הניקיי מטפס במעל 4%. גם באוסטרליה ובהונג קונג נרשמות עליות שערים, אם כי ברמה מתונה יותר. גם החוזים בניו יורק מצביעים על עליות קלות בפתיחת המסחר.

אמש, יום המסחר האחרון של מרץ בוול נסגר כאמור בעליות חדות, שהמתיקו מעט חודש שלילי במיוחד. מדד הנאסד"ק הוביל עם עלייה של 3.8%, הדאו ג'ונס עלה ביותר מ-2%, וה-S&P 500 ב-2.7%. בלטו במיוחד מניות השבבים.

גם בשוק האג"ח הממשלתיות נרשמת רגיעה מסוימת, כאשר התשואה ל-10 שנים נסוגה לרמה של כ-4.30% לאחר שנגעה בשיא של שמונה חודשים (4.44%) רק לפני יומיים. הדולר האמריקאי, שנחשב לנכס מפלט, נסוג מעט גם הוא בשל הציפייה לרגיעה באיראן מול סל המטבעות. שער הדולר-שקל התמתן גם הוא ועומד על 3.13 - לאחר שרק אתמול היה גבוה בכ-1%.

חרף ההתאוששות אמש, במבט חודשי ורבעוני הבורסה האמריקאית מציגה ביצועים שליליים. מדד ה־S&P 500 ירד ביותר ב-5.3% במהלך מרץ וב-4.8% השנה והרבעון. זהו החודש הגרוע ביותר של המדד מאז 2022. נאסד"ק ירד ב-4.8% החודש וב-7.3% מתחילת השנה. והדאו ירד בכ־4%.

שוק הנפט בינתיים לא מצטרף לאופטימיות שמשדר שוק המניות. מחירי הנפט נסחרים הבוקר בתנודתיות סביב רף ה-105 דולר לחבית ברנט, בעוד הנפט האמריקאי (WTI) נסחר ברמה של כ-102 דולר. מחירי הזהב מטפסים בפחות מאחוז לרמה של כ-4,700 דולר לאונקיה, לאחר שרשמו במרץ את שיעור הירידה החודשי החד ביותר מאז 2013.

בתוך כך, הדיווחים על ההתפתחויות באזור המפרץ הפרסי שוטפים את התקשורת העולמית. בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי באיחוד האמירויות נערכים להצטרף למהלך לפתיחת מצר הורמוז, כולל שימוש בכוח.

מוושינגטון, לעומת זאת, נשמעים מסרים מפויסים יותר. מזכיר המדינה האמריקאי, מרקו רוביו, רמז לרשת פוקס ניוז כי המגעים עם איראן יימשכו גם לאחר סיום השלב הצבאי של העימות. לדבריו, טראמפ מעדיף משא ומתן על פני מלחמה. "נמשיך לנסות. ישנם חילופי מסרים", אמר והוסיף כי ארה"ב "לא תאפשר למשא ומתן סרק לשמש כטקטיקת השהיה". דברים ברוח דומה הביע גם הנשיא עצמו אמש, כשאמר כי הכוחות הצבאיים עשויים לעזוב בתוך שבועיים-שלושה גם ללא עסקה.

שר החוץ האיראני עבאס אראקצ'י התייחס אף הוא לאפשרויות שעל הפרק. בראיון לרשת אל-ג'זירה, חזר על הקביעה כי טהראן מוכנה לכל עימות, אך אישר כי מתקיים מגע ישיר עם השליח האמריקאי סטיב וויטקוף. עם זאת, הדגיש כי "אין פירוש הדבר שאנו נמצאים במשא ומתן".

ביחס לחסימת מצא הורמוז, שזעזעה את שוק האנרגיה העולמי, הוסיף כי עם סיום העימות, איראן ועומאן, השוכנת בקצהו הדרומי של המצר, יקבעו כיצד לנהל את סידורי הביטחון בו, ותיאר את המצר כ"נתיב מים של שלום" פוטנציאלי. ‏