הבנקים בישראל חוזרים לתשואה קטנה מ-10% על ההון העצמי - וב-UBS חותכים את הדירוג ומחירי היעד

בבנק השוויצרי מורידים את ההמלצה למניות הבנקים פועלים ומזרחי טפחות ל"נייטרלי" ; מחיר היעד הופחת למניות פועלים, לאומי, דיסקונט ומזרחי טפחות

הבנקים בישראל חוזרים לתשואה קטנה מ-10% על ההון העצמי - וב-UBS חותכים את הדירוג ומחירי היעד. בבנק השוויצרי מורידים את ההמלצה למניות הבנקים פועלים ומזרחי טפחות ל"נייטרלי" מ"קנייה". מחיר היעד הופחת למניות פועלים, לאומי , דיסקונט ומזרחי טפחות.

בפועלים מחיר היעד הופחת ב-10 שקל (47.6%) ל-11 שקל, גבוה ב-6.5% משער הפתיחה של המניה. בעוד שמניית בנק לאומי עדיין זוכה להמלצת "קנייה", מחיר היעד שלה הופחת על-ידי UBS אף הוא מ-22 שקל ל-16 שקל, ירידה של 27.2%. מחיר היעד החדש גבוה ב-34.5% משער הפתיחה של מניית הבנק.

גם בהמלצתו של UBS לבנק דיסקונט לא חל שינוי, אולם כאן מדובר בהמלצת "נייטרלי". מחיר היעד קטן ב-3.8 שקלים, השקולים לאובדן של 40.9% מערכו של מחיר היעד הקודם. המחיר הנוכחי, 5.5 שקלים, גבוה ב-7.5% בלבד משער הפתיחה. מחיר היעד של מניית מזרחי טפחות נחתכה ב-14 שקלים ל-23 שקל בלבד, ירידה של 37.8%. מחיר יעד זה גבוה ב-11.2% משער הפתיחה של מניית הבנק.

"למרות מאזנים חזקים המצביעים על צמיחה גבוהה במונחי ממוצע שנתי ויחס אשראי לפקדונות הנמוך מ-100%, אנו מאמינים שהבנקים ייאבקו על מנת להציג תשואה דו-ספרתית על ההון העצמי", כך פותח דארן שאו, ראש מחלקת המחקר של UBS ניירות-ערך ישראל, את סקירתו לענף הישראלי. שאו, כך נראה, מודאג מהמחיקות בטווח הקצר בגין ניירות-ערך מורכבים, גידול מהיר בשיעור ההפרשה לחובות מסופקים, ההאטה בגידול בתיק האשראי, תוצאות נמוכות מציפיות האנליסטים, היעדר קטליזטורים לצמיחה או עניין מצידם של המשקיעים.

החשש של שאו מבוסס על תוצאות הבנקםי המסוקרים על ידו במחצית השנה הראשונה, ובמיוחד שיעורי התשואה על ההון לפני מחיקות הערך שבוצעו. להנחתו, הבנקים צפויים לפעול תחת תנאים כלכליים קשים יותר במחצית הנוכחית של השנה וב-2009, וההפרשות לחומ"ס כמו גם מחיקות הערך "עשויים לגדול משמעותית", כך בסקירה. יתרה מזאת: חקיקה ופיקוח עשויים להגביל משמעותית, לדעת האנליסט, את היכולת לייצר רווחים בבנקים. כישלון צעדים הננקטים לקיצוץ בהוצאות בהשפעתם על השורה התחתונה מהווים חשש נוסף מבחינתו.

חוזקות המערכת, עם זאת, לדעת שאו, נוסף ליתרונות שהוזכרו לעיל, הן יחס הלימות הון, היעדר הסתמכות על מימון המגזר הקמעונאי בלבד והעובדה שהמאזנים החזקים שלהם מאפשרים לבנקים הישראליים לצלוח את המשבר הנוכחי. "ולמרות זאת, לבנקים הישראלים יש בעיות מבניות חמורות".