תחרות המחירים בשוק המשכנתאות המשיכה גם במחצית הראשונה של 2008. אם במערכת הבנקאית היתה אשליה כי הסבסוד האגרסיבי ב
דיסקונט הוא אירוע זמני, הרי בחודשים האחרונים חלחלה ההבנה שדיסקונט מתכוון להמשיך לסבסד את הריביות ללקוחותיו לטווח ארוך, כדי לבצר את מעמדו כבנק הרביעי בגודלו בשוק המשכנתאות.
"בניגוד לדיסקונט, אנחנו לא רואים במשכנתא לוס לידר שעל בסיסו נביא לקוחות, שאולי יום אחד יפיקו הכנסות ויחפו על ההפסד במכירת המשכנתא", אמר בחודש מאי אבי בזורה, מנכ"ל בנק ירושלים. אבל בזורה בעמדת מיעוט. בנקים אחרים הגיבו במענה מצד המחיר, והתוצאה - המרווחים המשיכו לרדת לשיעורים שנחשבו בעבר להפסדיים.
כך קורה, שהרווח של הבנקים מפעילות המשכנתאות במחצית 2008 עלה ב-0.35% בלבד בהשוואה למחצית המקבילה, בשעה שההלוואות החדשות זינקו ב-32%. גם התשואה על ההון בפעילות המשכנתאות נמוכה מאוד. בבנק הפועלים למשל עמדה התשואה על 4.8%, שיעור המשקף כמחצית מתשואת הבנק מפעולות רגילות. שאר הבנקים פשוט לא מדווחים על התשואה להון במשכנתאות, והם כנראה יודעים למה. הנה ארבעת המספרים של שוק המשכנתאות במחצית 2008.
17 מיליארד שקל - היקף שוק המשכנתאות להלוואות חדשות (כספי בנק וכספי אוצר) במחצית 2008, קפיצה של 32.1% בהשוואה למחצית 2007. ההערכות בשוק הן כי הריבית הנמוכה ששררה במחצית הראשונה, לצד התחושה כי המחירים הגיעו לשפל והריבית רק תעלה, הביאו לעלייה חדה בנוטלי משכנתאות לרכישת דירות. במקביל חלה עליה של 9.9% במחזור משכנתאות שנלקחו בשנים קודמות, והמרתן למשכנתאות חדשות בריבית טובה יותר.
על-פי הנחיות בנק ישראל, מחזור פנימי בתוך הבנק נספר בנפרד, אך כאשר לקוח עובר מבנק לבנק ומשדרג את תנאי המשכנתא שלו, מבחינת הבנק המלווה נרשמת הלוואה חדשה. כך שהיקף המחזורים ותרומתם לעליית השוק אינם ידועים, אך בוודאי גבוהים משמעותית מ-11%, חלקם הרשמי בשוק. מחזורי משכנתאות עמדו במחצית על 2.3 מיליארד שקל, בהשוואה ל-2.1 מיליארד שקל במחצית המקבילה. ברבעון השני היה היקף המחזורים 1.55 מיליארד שקל, כפול בהשוואה ל-737 מיליון שקל ברבעון הראשון של השנה.
13% - נתח השוק של קבוצת דיסקונט במחצית 2008, בהשוואה ל-5.73% במחצית המקבילה. מנכ"ל דיסקונט למשכנתאות היא אתי לנגרמן. היקף ההלוואות שנתן דיסקונט עמד במחצית על 2.26 מיליארד שקל, בהשוואה ל-752 מיליון שקל אשתקד, קפיצה פנטסטית של בדיוק פי 3. האשראי לדיור שהעמיד דיסקונט משכנתאות במסגרת מה שמכונה "מתווה דיסקונט" היה 1.81 מיליארד שקל, שהם 91.5% מהיקף האשראי שנתן דיסקונט משכנתאות.
הבנק חושף בדו"חותיו את שיעורי הריבית הממוצעת שהוא גבה מהלקוחות במסגרת הסבסוד - 3.8% במגזר צמוד מדד, ו-4.03% במסלול צמוד למרווח מהפריים. התוצאה של הסבסוד משתקפת בקיפאון ברווחי דיסקונט מפעילות המשכנתאות, 20 מיליון שקל בהשוואה ל-19 מיליון שקל אשתקד.
30% - נתח השוק של מזרחי טפחות , הבנק הגדול ביותר בשוק (כולל נתוני בנק אדנים). היקף ההלוואות של מזרחי טפחות עלה במחצית 2008 ב-34.3% ל-5.2 מיליארד שקל, בהשוואה ל-3.9 מיליארד במחצית המקבילה.
היקף המחזורים במזרחי טפחות עמד על 608 מיליון שקל, עלייה של 16%. ההישג של מזרחי טפחות ראוי לציון כיוון שהבנק הוא מוביל שוק שאמור להיפגע מהגדלת התחרות, אך בפועל אפילו גדל מזרחי טפחות מעבר לצמיחת השוק, כך שנתח השוק שלו, שהיה 29.6%, נשק ל-30%. הרווח של מזרחי טפחות מפעילות משכנתאות עמד על 136 מיליון שקל, המהווים 37% מרווחי הבנק.
15 נקודות אחוז - שיעור הירידה בנתח השוק של בנק הפועלים . ובכן, יש תחרות קשה בשוק המשכנתאות. מזרחי טפחות, מוביל השוק, רק התעצם, נתח השוק של דיסקונט קפץ, והשאלה היא על חשבון מי? מהדו"חות עולה כי המפסידים הם בנק הפועלים ובנק לאומי.
הפועלים ירד לנתח שוק של 19%, בהשוואה ל-22.35% במחצית המקבילה. לא שבנק פועלים לא צמח: היקף ההלוואות למשכנתא עלה ב-15%, אך השוק עלה בשיעור כמעט כפול.
מפסיד נוסף הוא בנק לאומי , הנמצא במקום השני עם נתח שוק של 24.8%, בהשוואה ל-27.2% במחצית המקבילה. היקפי הלוואות המשכנתא שנותן לאומי צמח ב-20%, אך כאמור השוק גדל בשליש.
מפסיד נוסף הוא הבנק הבינלאומי , שאיחד במהלך 2006 את הבנקים למשכנתאות שלו, בינלאומי למשכנתאות ועצמאות, לתוך הבנק. נתח השוק של הבינלאומי עמד לפני שנה על 7.7%, וכעת הצטמצם ל-6.5%. היקפי ההלוואות של הבינלאומי עלה ב-11%.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.