הנגיד פישר נכנס לפעולה מיידית: בנק ישראל מודיע על הפחתת ריבית של 0.5% ל-3.75%

[לחמ"ל גלובס - המשבר העולמי: כל החדשות, הנתונים והפרשניות] בכיר בבנק ישראל: "רצינו להפתיע - ייתכן שגם בעוד שבועיים נחליט שיש מקום להפחתה נוספת ובהיקף דומה" ; שלמה מעוז: "הפחתת הריבית זה רק שלב ראשון" ; מיכאל שראל: "צעד מפחית פאניקה" ; הנימוקים: הלחצים האינפלציוניים צפויים לקטון, המשך הירידה במחירי הסחורות והצפי להאטה בצמיחה ; הבורסה מגיבה בעליות ; הדולר והאירו עלו ; יוסי פרנק צפה הבוקר באתר "גלובס" את הפתחת הריבית

בנק ישראל הודיע היום בשעות הצהריים (ג') על החלטה להפחית את הריבית במשק ב-0.5% לרמה של 3.75%, החל מה-12 באוקטובר (יום א' הבא).

ההחלטה התקבלה לנוכח העליה החדה באי הודאות בשווקים הפיננסיים בעולם והשלכותיה על השווקים הפיננסיים המקומיים.

ההחלטה התקבלה לאור הגורמים הבאים: הלחצים האינפלציוניים במשק הישראלי צפויים לקטון בצורה משמעותית, על רקע המשך הירידה במחירי הסחורות בעולם והצפי להאטה בקצב הצמיחה של המשק.

במסחר הבין-בנקאי מתחזקים הדולר והאירו בלמעלה מ-1%, כל אחד. בתגובה להודעת בנק ישראל, מדד המעו"ף עולה 4.7% ואילו מדד הבנקים מזנק 9.1%. [לאתר המט"ח]

הפחתת הריבית הנוכחית תפעל לחיזוק יכולתו של המשק להתמודד עם האתגרים הניצבים בפניו, מסבירים בבנק.

הפחתת הריבית, לדברי הבנק, פועלת להגברת רמת הנזילות בשווקים הפיננסיים המקומיים. עוד מדגישים כי ההחלטה להפחית את הריבית היא בהתאם ליעדי בנק ישראל לתמוך בצמיחת המשק וביציבותו הפיננסית.

"בנק ישראל ימשיך לעקוב מקרוב אחרי ההתפתחויות במשק הישראלי ובעולם ויפעל ככל שידרש על מנת להשיג יציבות מחירים, שהיא תנאי הכרחי לתמוך בצמיחה בת קיימא, ולתמוך ביציבות המערכת הפיננסית. בכפוף לכך, ימשיך הבנק לתמוך במכלול המטרות של המדיניות המקרו-כלכלית - בעיקר עידוד התעסוקה והצמיחה", נמסר מהבנק.

יוסי פרנק, יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס, צפה את המהלך בטור דעה שפורסם הבוקר באתר "גלובס".

היום, לאחר ההודעה על הורדת הריבית, אמר פרנק ל"גלובס": "זה היה מהלך מתבקש, כל הנתונים הראו שצריך להוריד את הריבית והדבר האחרון שאפשר היה לומר על השווקים הוא שהם נרגעו".

- ועכשיו, השווקים יירגעו?

"הורדת הריבית היום נותנת כיוון ומראה שהבנק המרכזי בישראל מוכן וערוך להילחם בשוק המט"ח וגם מול המשבר הפיננסי. עד עכשיו, הסתפקה הצמרת הכלכלית בישראל בהכרזות שהכול בסדר ויציב, אבל היה דרוש צעד אקטיבי. חשוב שהנגיד הוריד את הריבית לפני שכולם עולים על מטוס וטסים לוושינגטון, בשבוע הבא".


בכיר בבנק ישראל: רצינו להפתיע

בכיר בבנק ישראל אמר ל"גלובס": "רצינו להפתיע ולהוכיח לשווקים כי אנו נחושים להילחם במשבר תוך הזרקת מרץ לשווקים. אם היינו ממתינים עד סוף החודש, כולם כבר היו צופים מהלך שכזה ולא רצינו".

"יש הוכחות מובהקות כי להפתעות כאלו השפעה גדולה יותר מאשר לאותה הפחתה, באותו היקף, במועד הצפוי".

לשאלה האם הפחתה של היום באה להחליף את ההפחתה הצפויה בסוף החודש, השיב הבכיר בשלילה: "הכל פתוח. ייתכן שגם בעוד שבועיים נחליט שיש מקום להפחתת ריבית נוספת ובהיקף דומה" השיב הבכיר.

הכלכלן הראשי של הראל פיננסים: "מפתיע שפישר לא חיכה עד סוף החודש"

מיכאל שראל, הכלכלן הראשי של הראל פיננסים אמר ל"גלובס": "עצם הפחתת הריבית לא מפתיעה. מה שמפתיע הוא שבבנק ישראל לא חיכו לסוף החודש. אנחנו רואים את הפגיעה של המשבר בשווקים הפיננסים בעיקר בייצוא - ואת ההשפעה הצפויה על הצמיחה מצד אחד וההיחלשות הצפויה באינפלציה מצד שני.

- מתי אתה סבור שהאינפלציה תחזור להתכנס ביעד הממשלתי (1%-3% ב-12 החודשים האחרונים)?

"אני מעריך שזה יקרה במהלך 2009. מה שיותר חשוב זה שכולם בטוחים בזה; גם כלכלנים וגם הציפיות הנגזרות משוק ההון מצביעות על כך שתהיה ירידה ודאית בקצב האינפלציה בחודשים הקרובים - ולכן בנק ישראל יכול להרשות לעצמו להוריד את הריבית מבלי לערער את האמינות במדיניות תוך שמירה על יציבות מחירים".

לראיון המלא עם שראל

שלמה מעוז: "פישר ימשיך להפחית את הריבית"

שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס נשואה, אמר היום ל"גלובס": "הדבר אינו מפתיע, היה הכרחי, וצפיתי שיעשה כך - התפלאתי שלא עשה זאת לפני כן".

"כשהשקל מתחזק בצורה כזו בעוד שאר המטבעות נחלשים, המשמעות היא כניסה לשיעור אבטלה גבוה. הפחתת הריבית זה רק שלב ראשון. בנק ישראל נחוש להביא לפיחות השקל כדי להביא אותו בקו אחד מול המדינות המתחרות. אני מצפה שבהפחתת הריבית הבאה הוא ימשיך להפחית את הריבית".

בהתאחדות התעשיינים מברכים

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, בירך על היוזמה של נגיד בנק ישראל. ברוש ציין , כי יחד עם זאת, יש מקום להפחתות נוספות של הריבית - זאת במטרה להחזיר את היציבות לשווקים הפיננסיים ולסייע בחיזוק כושר התחרות של היצוא הישראלי.

איל סגל: "מסר חיובי"

איל סגל, מנכ"ל תכלית בית השקעות, אומר כי "טוב שהנגיד הוריד את הריבית כעת ולא המתין לסוף החודש. הפחתת הריבית היא מסר חיובי לשוק ההון. המשקיעים רואה שהנגיד אקטיבי ומגיב להתרחשויות בשוק".

סגל סבור כי "לאור הירידה החדה בציפיות האינפלציה, יש בהחלט מקום להורדות ריבית נוספות בהמשך". להערכתו, "התנהגות הדולר בתקופה האחרונה כבר גילמה ציפייה לירידת הריבית, ולכן אני לא מעריך שהדולר יתחזק בצורה משמעותית בעקבותיה. הורדת הריבית תשפיע לחיוב על שוק המניות, אך המגמה בשוק המקומי תושפע בראש ובראשונה מהמגמה בשוקי ההון העולמיים".

רונן מנחם, מזרחי-טפחות: "ההתלהבות הראשונית עלולה להתחלף בחשדנות"

"ההתלהבות הראשונית מהורדת הריבית היום עלולה להתחלף בהמשך בחשדנות לגבי מצב המשק". כך אומר רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסרטגיה במזרחי-טפחות.

מנחם הוסיף: "הורדת הריבית בידי בנק ישראל נעשתה במפתיע, אף כי ההערכות היו כי אכן תצטרך לרדת בתקופה הקרובה. זאת, בהתאם למגמה במדינות אחרות בעולם, כמו באוסטרליה, שם הורדה הריבית במפתיע ב-1%, ובהודו, שם הוקטנו דרישות הנזילות מהבנקים".

"גם בארה"ב עשוי בהחלט להיות צעד דומה בקרוב דבר המקטין את החשש מפיחות יתר בשער השקל. בדומה להודעה הראשונה של בנק ישראל בנושא רכישת מט"ח, שנמסרה ב-20/3 בשעות אחר הצהריים, גם כאן ההפתעה הייתה מוחלטת ושאלת העיתוי מסקרנת, מה עוד שמוקדם יותר היום הסתפק בנק ישראל בהודעה שימשיך להפעיל את כלי הריבית ככל שיידרש".

"ההודעה הלקונית של בנק ישראל מצביעה על דאגה גדולה יותר מנושא הצמיחה והרבה פחות מנושא האינפלציה. הבנק אומר שהלחצים האינפלציוניים במשק הישראלי צפויים לקטון משמעותית, על רקע הירידה במחירי הסחורות בעולם וצפי להאטה בקצב הצמיחה.

"בכך הבנק המרכזי עשה קפיצת מדרגה בהתייחסות לצמיחה, שכן בהודעה מה-22/9, כשהריבית לא שונתה, נאמר שההתרחבות נמשכת, תוך התמתנות. הפעם מדובר בסיכוי גובר להאטה בצמיחה במשק בתקופה הקרובה.

"לגבי האינפלציה, בהודעה הקודמת נאמר שהאינפלציה עשויה לרדת ואילו כעת מוזכרת כאמור ירידה משמעותית. נושא התנודתיות עלה כיתה ונושא הנזילות הוזכר במפורש לראשונה".