האם בנק
הפועלים עומד לעקוף את בנק
לאומי ולחזור להיות הבנק הגדול בישראל? "הפער הגדול שנפתח בין הבנקים הגדולים לא היה מוצדק", אומר אלון גלזר, סמנכ"ל מחקר בלידר, "לאומי נסחר במכפיל הון יותר גבוה אבל אין לכך שום הצדקה, בטח אחרי שבנק הפועלים מכר את רוב התיק הבעייתי בחו"ל".
"להערכתי", מוסיף גלזר, "התוצאות של הפועלים בשנה הקרובה יהיו טובות יותר מאלו של לאומי, וכתוצאה מכך הוא יסגור את הפער בשווי השוק מול לאומי".
פועלים הוביל לאורך שנים
המשבר הפיננסי שהחל במחצית השנייה של 2007, שינה את שווי השוק של חמשת הבנקים הגדולים, ואת מאזן הכוחות ביניהם. אמנם בשנה החולפת כל מניות הבנקים ירדו בשיעור של עשרות אחוזים, כך שכיום הם כולם נסחרים במכפיל הון נמוך מאחד, אולם לא כל הבנקים ירדו באותו שיעור.
כתוצאה מכך נרשמו בשוק שני שינויים עיקריים: במחצית 2008 עקף מזרחי טפחות , שנפגע פחות מבנקים אחרים מהמשבר ומנוהל על ידי אלי יונס, את דיסקונט בניהולו של גיורא עופר, והפך להיות הבנק השלישי בגודלו במונחי שווי שוק.
השינוי הגדול יותר אירע עוד קודם, כאשר בנק לאומי עקף את בנק הפועלים והפך להיות הבנק הגדול בישראל. הפועלים היה במשך שנים הבנק הגדול ביותר במונחי שווי שוק, אך לאורך שנת 2007 סגר לאומי בניהולה של גליה מאור את הפער בהדרגה.
במארס 2007 עמד הפער בין הבנקים על 3.3 מיליארד שקל, כ-16%. באוגוסט הוא הצטמצם ל-1.6 מיליארד שקל, כ-7%. ובנובמבר 2007, על רקע הסתבכות בנק הפועלים במחיקות עקב השקעתו במכשירים פיננסיים כמו SIV ו-MBS, הפער נסגר. ב-7 בנובמבר 2007, עקף לאומי את הפועלים, המנוהל על ידי צבי זיו, ב-0.3%, ומאז הוא הבנק הגדול ביותר במונחי שווי שוק.
המגמה התהפכה
לאורך 2008 גדל בהתמדה ההפרש בשווי השוק בין הבנקים. הצרות של הפועלים והפסדיו בתיק ה-MBS הלכו וגדלו. אמנם מניות שני הבנקים צללו מטה, אך הפועלים נפגע יותר. אם בסוף הרבעון הראשון של 2008 עמד הפער בשווי השוק של הבנקים על 23%, ביוני הוא עלה ל-26%, בסוף ספטמבר ל-28.7% ובסוף אוקטובר כבר היה שווי השוק של לאומי גבוה מזה של הפועלים ב-30.7%.
ואז התהפכה התמונה. המשקיעים התחילו לחוש שהצרות של הפועלים כבר מאחוריו, בעוד צרותיו של לאומי עדיין לפניו. גם אזהרת רווח שפרסם לאומי לא סייעה במיוחד למניה, וכך גם ההפסד שהציג ברבעון השלישי של 2008.
וכך, בחודשיים בלבד, בנובמבר ובדצמבר, צנחה מניית לאומי ב-18% בעוד שהפועלים ירד רק ב-1.5%. בדצמבר לבדו ירד לאומי ב-7.8% בשעה שמנית הפועלים עלתה ב-1.8%. בסוף החודש עמד הפער בין שני הבנקים על 9.12%.
בינואר הסיפור כבר היה שונה: מניית לאומי ירדה ב-2.9% בעוד שמניית הפועלים איבדה 6.4%, כך שהפער גדל ל-13.2%. עם זאת, עדיין מדובר בפער נמוך יחסית וההפרש עומד כעת על 1.3 מיליארד שקל בלבד. "השילוב של CDO ,CLO ואג"ח חו"ל, ביחד עם חשיפה גבוהה לבנקים זרים, גורם לכך שללאומי יש תיק ניירות ערך לא פחות בעייתי מזה של הפועלים", טוען גלזר. "גם תיק האשראי של לאומי לא יותר טוב מזה של הפועלים, ואני לא חושב ששיעור ההפרשות בהפועלים יהיה גבוה יותר. בנוסף, היתרון הגדול של לאומי בחברות כלולות כמו החברה לישראל נעלם כמעט לגמרי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.