ראש בראש, יזם הנדל"ן והפיננסייר: דמרי ולוקסי יתמודדו על רכישת אפריקה ישראל

באסיפות מחזיקי האג"ח של החברה אמש, שתי הצעות הרכישה שקיבלו את מרב הקולות הן אלה שהגישו חברת הבנייה י.ח דמרי, שנמצאת בשליטת יגאל דמרי, וחברת ההחזקות לפידות קפיטל, שבשליטת יעקב לוקסנבורג

יגאל דמרי / צילום: איל יצהר
יגאל דמרי / צילום: איל יצהר

המכרז לרכישת הבעלות על חברת אפריקה ישראל עובר לסיבוב השני: מספירת קולות המצביעים באסיפות מחזיקי האג"ח של החברה עלה אמש (א') כי שתי הצעות הרכישה שקיבלו את מרב הקולות, הן אלה שהגישו חברת הבנייה י.ח דמרי, שנמצאת בשליטת יגאל דמרי; וחברת ההחזקות לפידות קפיטל, שבשליטת יעקב (לוקסי) לוקסנבורג, השולטת בין השאר ביבואנית מכשירי הסלולר סאני תקשורת. 

בעקבות התוצאות האלה תיערך הצבעה נוספת שבה יתמודדו שתי החברות "ראש בראש" על רכישת אפריקה ישראל.

עם זאת, לפי החלטת נאמני האג"ח של אפריקה, אם תוגש עד אז הצעה בעלת ערך הגבוה בלפחות 30 מיליון שקל מההצעה הגבוהה ביותר, תוכל נציגות מחזיקי האג"ח לאשר להעלות גם אותה להצבעת המחזיקים בסיבוב השני.

המציע שהצעתו תקבל את מרב הקלות בהצבעה בסיבוב השני, יקבל את הזכות לנהל משא-ומתן עם נציגות מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל על רכישת הבעלות במסגרת הסדר חוב כולל לחברה. הסדר חוב זה יביא להעברת הבעלות על אפריקה ישראל לידי הרוכש, כאשר המניות הקיימות כיום, שבהן מחזיקים בעל השליטה הקודם, לב לבייב, והציבור - יימחקו ויתבטלו.

מבטח שמיר "תבחן המשך צעדיה"

מלבד י.ח דמרי (הנסחרת בשווי שוק של קרוב ל-1.5 מיליארד שקל) ולפידות קפיטל (שווי של כ-600 מיליון שקל), התמודדו על הרכישה עוד שלושה מציעים שונים: חברת מבטח שמיר, שנמצאת בשליטת מאיר שמיר; קבוצת קולרידג' של לארי מייזל בשיתוף עם חברת נתנאל גרופ; וכן גד זאבי. ביום חמישי האחרון נערכה הצבעה בקרב מחזיקי האג"ח על חמש ההצעות, וכאמור השתיים שקיבלו את מרב הקולות (דמרי ולפידות) עלו לסיבוב השני.

כל חמש ההצעות שהוגשו במכרז אפריקה ישראל הורכבו מחבילת תמורות שכללו, בין השאר, תשלום חלקי במזומן, הנפקות ניירות ערך שונים והשתתפות ברווחים עתידיים. כלל החבילות הוערכו בידי היועץ הכספי של הנציגות, רו"ח איציק עידן מבייקר טילי, לפי שווי של 1.1-1.2 מיליארד שקל (לפני חלוקת המזומן שבקופת החברה), והן משקפות תספורת של כ-50% על יתרת החוב הקיים של אפריקה ישראל.

דווקא הצעתו של זאבי זכתה לאומדן הכלכלי הגבוה ביותר (1.196 מיליארד שקל לפני חלוקת המזומן שבקופת אפריקה ישראל), אבל היא לא נבחרה לבסוף, לאחר שכללה מרכיבים בעלי סיכון גבוה יחסית, כמו איגרות חוב חדשות של אפריקה ישראל בעלות משך חיים ממוצע של 4.6 שנים. הצעותיהן של לפידות ושל דמרי, שעלו לשלב הסופי, הוערכו ב-1.184 מיליארד שקל וב-1.141 מיליארד שקל, בהתאמה, וכעת יוכלו המציעים לשפרן לקראת ההצבעה הסופית ביניהם.

בתגובה לתוצאות הודיעה היום (ב') מבטח שמיר כי "החברה תבחן את המשך צעדיה ותדווח בהתאם ככל שיהיו התפתחויות בנושא".

אפריקה ישראל נמצאת כבר יותר משלוש שנים במצב של חדלות פירעון, ונמצאת במהלך ארוך להסדר שני של חובותיה. לחברה חוב של כ-2.25 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח שלה משלוש הסדרות (כ"ו-כ"ח), לאחר שכבר פרעה להם חובות של כ-1.8 מיליארד שקל באמצעות מכירת מניות השליטה בחברות הבנות אפי פיתוח ואפריקה נכסים.

בעקבות מכירת ההחזקות באפי פיתוח, אפריה נכסים וחברות המפעיל (שעדיין לא הושלמה), נותרה אפריקה ישראל עם נכס עיקרי אחד, שכולל החזקה ב-100% ממניות קבלנית הבנייה והתשתיות דניה סיבוס. דניה סיבוס עצמה מחזיקה ב-74.2% ממניות אפריקה מגורים בשווי של כ-800 מיליון שקל, שרכישתן מומנה בהלוואה שיתרתה כ-200 מיליון שקל.

נכון להיום, מחזיקה אפריקה ישראל במזומנים בשווי של 363 מיליון שקל, והיא צפויה לקבל בזמן הקרוב סכום נוסף של 182 מיליון שקל (בתוספת ריבית) ממכירת החזקותיה בחברות המפעילות את כביש 6 וכבישים מרכזיים נוספים בישראל (חברות המפעיל) לקרן קיסטון. לנוכח סכומי המזומן הגבוהים שברשותה, פנתה אתמול החברה לבית המשפט בבקשה לאשר לה לפרוע למחזיקי האג"ח חוב של 230 מיליון שקל, ובמקביל לשלם למס הכנסה סכום של 71 מיליון שקל, במסגרת הסכם לפתרון שומות עבר שנקבעו לה.

לדברי אפריקה ישראל, לאחר החלוקה יישאר ברשותה סכום של 62 מיליון שקל, וזאת עוד בטרם קיבלה את הסכום האמור מקרן קיסטון. לפיכך, אין חשש כי החלוקה למחזיקי האג"ח והתשלום לרשויות המס יותיר את החברה ללא מזומנים.