מועמדים לעבודה, אלו השאלות שאתם צריכים לשאול בראיון

מועמדים למשרה? אל תחכו לסוף הראיון כדי לשאול מה שמעניין אתכם • בראיון עבודה שני הצדדים צריכים לבחון זה את זה, ואלה השאלות שיעזרו למרואיינים להדגיש את החוזקות שלהם ולהבין לאן הם נכנסים • ניהול וקריירה, מדור חדש

מה לא לשאול בראיונות
מה לא לשאול בראיונות

תקופת הקורונה טרפה את הקלפים בשוק העבודה. מנהלים ועובדים כאחד נאלצים לעכל שינויים מהירים ולהסתגל אליהם תוך כדי תנועה. איך מנהלים ומתנהלים בעולם כזה? במדור החדש "ניהול וקריירה", שיתפרסם בימי שלישי וחמישי, נציג בפניכם את מיטב המומחים שיציעו דרכים להתמודד עם עולם העבודה המשתנה, או לכל הפחות ייתנו לנו כמה נקודות למחשבה

ראיונות עבודה הם דו-סטריים, וכאשר הם נעשים כמו שצריך הם צריכים להיות שיחה בין המועמד למראיין. "אתה מראיין ובוחן אותם גם", אומר פול מקדונלד, מנהל בכיר ב-Robert Half, חברת ייעוץ בתחום משאבי אנוש. הדדיות כזאת אפשרית אם חקרתם על המעסיק והכנתם שאלות שמטרתן להבין כיצד תוכלו לתת ערך באופן מיידי. לא רק תצאו מהראיון עם מידע רב יותר, אתם גם תרשימו את המראיין עם בעניין שהפגנתם בתפקיד ובהתאמתכם אליו.

1. אל תחכו לסוף הראיון כדי לשאול שאלות

תהיו פרואקטיביים לגבי השאלות שלכם על המשרה ועל מה שהמעסיק מחפש במועמד, ושלבו אותן לאורך הראיון.

2. הבינו את התפקיד ואיך מצליחים בו

המטרה היא שתרגישו בטוחים מספיק כדי להתחיל לעבור כבר מחר. "איך אתם מודדים הצלחה בתפקיד הזה?" היא שאלה טובה שתוביל אתכם לשם, אומר דניאל סנטוס, מנהל Prepory, שירות לייעוץ קריירה. אם תבינו מה המועמד האידיאלי של המעסיק ישיג, תוכלו להציג את הישגי העבר שלכם באופן רלוונטי. התשובה גם תלמד אתכם כיצד יעריכו את ביצועיכם אם תקבלו את התפקיד.

"מדוע המשרה פתוחה?" היא שאלת מפתח נוספת, אומר מקדונלד. האם האדם האחרון בתפקיד קודם? אם כן, זו ההזדמנות שלכם לברר מה הוביל לקידום שלו ולהכין את עצמכם להצלחה דומה. אם אותו אדם לא ביצע את תפקידו כהלכה, אולי תוכלו ללמוד מאילו טעויות להימנע. אם התפקיד חדש והוא חלק מהתרחבות החברה, תוכלו לשאול מה הוביל להחלטה להרחיב את המחלקה הזאת, כדי להבין טוב יותר את מטרות המעסיק.

דוגמאות נוספות לשאלות על המשרה:

מהם תחומי האחריות היומיומיים בתפקיד? קבלו תחושה לגבי היומיום של המשרה ואם זה משהו שתרצו לעשות
מהם הדברים הראשונים שבעל התפקיד יצטרך לטפל בהם? התשובה לכך תדגיש את קצב העבודה כאשר רק תתחילו לעבוד ותיתן לכם הזדמנות לפרט כיצד תמלאו את הצרכים האלה.
מה הציפיות שלכם מהתפקיד הזה בחודש הראשון, כעבור שלושה חודשים, שישה חודשים, שנה? מה ייחשב הצלחה? זהו מה המעסיק מצפה מכם, כך שכשתתחילו תוכלו לעקוב אחרי ההישגים שלכם בתפקיד. תוכלו לשתף בהישגים דומים קודמים שלכם.
מה אתם חושבים שהאתגרים הגדולים למי שממלא את התפקיד הזה? קבלו תמונה מלאה לגבי היבטחים לא נעימים של המשרה, כך שלא תופתעו בהמשך.
■ מה מסלול הקריירה המקובל למישהו בתפקיד הזה? השאלה הזאת מראה למראיין את העניין שלכם בצמיחה עם הארגון ומאפשרת לכם להבין כיצד המעסיק משקיע בצוות שלו.

3. גלו עם מי אתם עומדים לעבוד ובשביל מי

חיקרו על המעסיק - לדוגמה על ידי גלישה באתר שלו, בערוצי הרשתות החברתיות שלו ובכתבות שנעשו עליו - כדי לוודא שהשאלות שתשאלו רלוונטיות ומספקות תובנות שלא ניתן לקבל מגוגל בלבד.

שאלו על אתגרים שהמעסיק התמודד איתם. לדוגמה, אם החברה השיקה מוצר חדש לאחרונה, שאלו על האתגרים שהיו בתהליך הזה. הדבר מראה שעשיתם שיעורי בית. בהתבסס על התשובה, תוכלו לתת דוגמה לקשיים דומים שהתגברתם עליהם במשרות קודמות, כדי להראות את הערך שתוכלו לתת בתפקיד.

בררו על תרבות העבודה. אחד ההיבטים של חברה שקשה לקבל עליהם תשובות ממחקר מקדים הוא התרבות הארגונית שלה. אפשר לבחון את אתר החברה, לקרוא את החזון שלה ולשים לב לחסויות, תמיכות או מטרות שהיא תומכת בהן, אבל אם תשאלו את המראיין באופן ישיר, זה ייתן לכם מושג טוב יותר.

דרך אחרת ללמוד על התרבות הארגונית היא לשים לב לפרטים הקטנים. "איך קיבלו אתכם אנשים במסדרון? מה הטון שקלטתם בארגון?" מדגים מקדונלד. הרמזים שאתם אוספים באמצעות תקשורת לפני, במהלך ואחרי הראיון יעזרו לכם לחוש את התרבות, כך שתוכלו להחליט אם החברה הזאת היא המקום בשבילכם. אם אתם אוהבים את מה שאתם רואים ושומעים, תארו מדוע אתם מתאימים. "זה נותן הזדמנות למרואיין להסביר מדוע הוא אוהב את סוג התרבות בחברה הזאת, מדוע הוא אוהב את סביבת העבודה וכיצד הוא ישגשג בה", אומר סנטוס.

דוגמאות לשאלות נוספות על המעסיק:

איך היית מתאר את התרבות הארגונית של החברה? זו דרך ישירה לקבל תשובה על התרבות הארגונית, שנותנת לכם הזדמנות להסביר איך ומדוע תשגשגו בסביבה כזאת.
■ איך אני יכול לעזור לקדם התרבות הזאת במסגרת התפקיד שלי? כך תבינו כיצד הצוות העתידי או המחלקה שבה תהיו מקושרת לשאר הארגון.
האם תוכלו לספר עוד על הצוות שאעבוד איתו ואיך הוא פועל עם שאר הארגון? זה ייתן לכם תמונה טובה יותר על המשרות השונות והאנשים שתעבדו לצדם,כך שתוכלו לדמיין כיצד תשתלבו.

4. צרו חיבור אישי עם המראיין

לא משנה מי המראיין, חשוב ליצור איתו מערכת יחסים. ייתכן שתעבדו איתו באחד הימים, וגם אם לא, הדעה שלו עליכם כנראה תובא בחשבון בהחלטה אם לקבל אתכם לעבודה. אפשר לשאול שאלות גנריות כמו "כמה זמן אתה עובד בחברה", אבל עדיפות שאלות ספציפיות לאדם.

"מה שלא כדאי לעשות זה לשאול רק כדי להיראות חכם", אומר סם אוונס, מייסד SamsCareerTalk.com. "המראיין יראה זאת מיד ולא תיראו חכמים". הוא ממליץ לשאול שאלות כנות שרק המראיין יכול לענות עליהן. כך, תיצרו שיחה זכירה.

שאלות לדוגמה:

מה אתה הכי אוהב בעבודה אצל המעסיק הזה? התשובה תגלה מהו הדבר המוערך ביותר מבחינתו ואיך העבודה במקום הזה.
איך התפקיד שלך התפתח מאז שהצטרפת לחברה? קבל מושג על המועמד של המראיין בחברה ועל ההזדמנויות להתפתחות בה.
אם יכולת לתת עצה אחת למי שמתחיל לעבוד כאן, מה היא הייתה? זה מראה את ההערכה שאתם רוחשים לתובנות של המראיין ועשוי להפוך את הכניסה שלכם לתפקיד לחלקה יותר.

5. אחרי שקיבלתם מידע, תנו את הפיץ' הסופי שלכם

"סיימו את הראיון בשיא ותנו לעצמכם הזדמנות נוספת להדגיש את ההשפעה שתהיה לכם בתפקיד הספציפי", אומרת טסה ווייט, יועצת קריירה ומייסדת The Job Doctor. דרך חכמה לעשות את תהיה לשאול מהן המשימות הכי חשובות למחלקה שצריך להשלים בשלושה או בשישה חודשים הקרובים. אחרי שתקבלו תשובה, תארו איך תעשו את זה.

שאלות שיאפשרו לכם להדגיש את החוזקות שלכם:

מהן המשימות הכי חשובות למחלקה שצריך להשלים? סיימו את הראיון בפירוט כיצד תסייעו להשיג את המטרות ולהשפיע לטובה
מה יעלה את המחלקה לשלב הבא בתוך החברה? בהתבסס על התשובה, הצביעו שוב על תוצאות שהשגתם במשרות קודמות והדגישו כיצד הניסיון הזה יעזור לכם לתרום להצלחת המחלקה.
מה אתם מקווים שהמחלקה הזאת תשיג בחמש השנים הבאות? אחרי שתשמעו את הרעיונות של המראיינים, אל תהססו לחלוק כמה מהרעיונות שלכם.

חיזרו על הנקודות האלה במייל תודה שתשלחו אחרי הראיון. זאת ההזדמנות שלכם לוודא מהם הצעדים הבאים בדרך למשרה.