מור מציף ערך: ינפיק את חברת הגמל הצומחת שלו לפי שווי של 600 מיליון שקל

לצד ההנפקה יושלם גיוס הון של 53 מיליון שקל למור גמל מקבוצת משקיעים בראשות  אייל לפידות וקרן ספרה • פעילות הגמל, המנהלת כ-30 מיליארד שקל, עדיין רושמת הפסדים, אך מתומחרת בשווי של כשני שלישים מזה של מור השקעות כולו

יוסי לוי, מנכ''ל משותף במור השקעות / צילום: יח''צ
יוסי לוי, מנכ''ל משותף במור השקעות / צילום: יח''צ

מור קופות גמל, החברה הבת של בית ההשקעות מור , פרסמה טיוטת תשקיף לקראת הנפקה שמתוכננת להתבצע בשווי של 600 מיליון שקל, לפני הכסף. מדובר בשני שלישים משווי השוק של בית ההשקעה כולו, הגם שפעילות הגמל מהווה פחות ממחצית הכספים המנוהלים בו (כ-30 מתוך 66 מיליארד שקל), כאשר היתרה היא בניהול קרנות נאמנות ותיקי השקעות. 

בכוונת חברת הגמל של מור לגייס 100 מיליון שקל, שיתווספו להשקעה מותנית של 53 מיליון שקל שסוכמה טרם ההנפקה עם קבוצת משקיעים בראשות מנכ"ל הפניקס לשעבר אייל לפידות וקרן ספרה, כך שלאחר ההנפקה, שמובילה דיסקונט חיתום, יעמוד שווי החברה על כ-750 מיליון שקל.

"להערכת מור גמל, בהתבסס על תחזיותיה הקיימות למועד טיוטת התשקיף של מור גמל, ובשים לב למיצוב של מור גמל בשוק פעילותה, קצב ההצטרפות וההפקדות לקופות הגמל שבניהולה וזכייה בהליך קביעת קרנות נבחרות, צפויים היקף הנכסים המנוהלים של מור גמל והכנסותיה לשנים 2022 ו-2023 להמשיך ולצמוח", ציינו במור לקראת ההנפקה.

נכון להיום מחזיק בית ההשקעות מור (בשליטת משפחות מאירוב ולוי) בכ-84% ממניות חברת הגמל. אורי קרן, מנהל ההשקעות הראשי של מור, מחזיק בכ-15% מהמניות. מנכ"ל חברת הגמל הוא אורי קיסוס, שהצטרף למור בתחילת השנה שעברה, אחרי שכיהן כמנכ"ל הפניקס אקסלנס פנסיה וגמל. היו"ר הוא מאיר גרידיש.

קיטון בהפסדים לעומת שנת 2020

חברת הגמל של מור הוקמה בשנת 2018, וכגוף חדש יחסית היא עדיין רושמת הפסדים. החברה סיימה את שלושת הרבעונים הראשונים של 2021 בהפסד של 3.1 מיליון שקל, קיטון לעומת ההפסדים ב-2020, שהסתכמו ב-11.5 מיליון שקל בשנה כולה. זאת בזכות צמיחה בפעילות בתחום הגמל ותשואות גבוהות על ההשקעות שביצעה החברה.

בנוסף, החברה זכתה אשתקד במכרז קרנות הפנסיה הנבחרות של רשות שוק ההון ומתעתדת להתחיל להפעיל את קרן הפנסיה החדשה שלה עד חודש אפריל השנה. עוד יצוין כי מור גמל צופה במהלך שנת 2022 הצטרפות עמיתים לקרן הפנסיה הנבחרת, וזאת כתוצאה מגידול במספר העובדים שיצורפו על ידי מעסיקים שיבחרו בקרן הפנסיה של מור גמל כקרן הנבחרת שלהם.

כבר מחזיק נתח של 4% משוק הגמל

מור הוא אחד הגופים הצומחים ביותר בתחום קופות הגמל וקרנות ההשתלמות בשנים האחרונות. ב-2021 הסתכמה הצבירה נטו (הפקדות חוסכים בתוספת העברות מגופים אחרים ובניכוי משיכות כספים) בסכום של 17 מיליארד שקל, מהם כ-13 מיליארד שקל העברות מהמתחרים.

היום הוא מחזיק כאמור בכ-4% משוק הגמל, בעוד שלפני שנה בלבד נתח השוק שלו בעולם הגמל עמד על 1.65% בלבד. חלק נכבד מהצמיחה המהירה מגיע הודות לתשואות הגבוהות; כך למשל, הוא דורג בקרנות ההשתלמות במקום השלישי בסיכום השנתי, הן במסלולים הכלליים (הסולידיים יותר) והן במסלולים המנייתיים.

לפי שעה מור נהנה מיתרון הקוטן, שלפיו לכל עסקה מוצלחת השפעה גדולה על התשואה, אך ככל שהיקף הנכסים שהוא מנהל יעלה, בית ההשקעות יוכל לממן עסקאות גדולות יותר, והשפעת כל עסקה על התשואה תקטן באופן יחסי.

כאמור, היקף הנכסים המנוהלים במור גמל נכון לסוף שנת 2021 עמד על כ-30 מיליארד שקל, פי שלושה מאשר בסוף שנת 2020, והיא מחזיקה בנתח שוק של 4% מתעשיית הגמל. להערכת מור גמל, סך ההכנסות השנתיות של החברה לשנת 2021 צפוי לעמוד על כ-135.5 מיליון שקל, ועל פי התחזיות העצמיות המחזור יוכפל בשנה הקרובה - שבה תחל החברה כאמור בפעילות בתחום הפנסיה - ויגיע ל-250 מיליון שקל כמעט בסוף 2022.

ההנחות העיקריות שעמדו בבסיס התחזית הן כי חברת הגמל תצליח להגיע לצבירה נטו בקופות הגמל בגובה 10 מיליארד שקל בשנת 2022, ולצבירה נטו בקרנות הפנסיה בגובה 3 מיליארד שקל. הערכות אלה מתבססות על קצב צמיחה מהיר בעולם הגמל, לדוגמה - צבירה נטו של כ-1.4 מיליארד שקל בחודש נובמבר האחרון.