עובדים גויסו ולשכות חדשות נפתחו, אז למה עדיין צריך לחכות חודשים לדרכון חדש?

שרת הפנים איילת שקד הבטיחה בפברואר האחרון לפתור את משבר הדרכונים "בשבועות הקרובים" • אבל חצי שנה אחר-כך, בדיקת גלובס מעלה כי התורים ללשכות עדיין ארוכים: 6 חודשים בתל אביב וירושלים, 4 חודשים בבאר שבע וכמעט חמישה חודשים בחיפה

המרכז לדרכונים זמניים, סמוך לקניון איילון בבני ברק, במאי השנה / צילום: שלומי יוסף
המרכז לדרכונים זמניים, סמוך לקניון איילון בבני ברק, במאי השנה / צילום: שלומי יוסף

בחודש פברואר, על רקע סערת משבר הדרכונים, שרת הפנים איילת שקד הבטיחה לישראלים שלא מצליחים למצוא תור לחידוש דרכון: "נפתור את זה בשבועות הקרובים". חודש לאחר מכן היא ורשות האוכלוסין וההגירה פרסמו תוכנית שמטרתה להוסיף עוד כ-250 אלף תורים בלשכות ולקצר משמעותית את זמני ההמתנה הארוכים. 

700 אלף איש מחכים לדרכון. האם הצעדים הללו ישחררו את הפקק? 
בעקבות מצוקת התורים: רשות האוכלוסין פותחת מרכז ייעודי להנפקת דרכונים זמניים
הבוט הזה הצליח לקבוע תורים לחידוש דרכון ליותר מ-4,000 איש. עכשיו הוא נחסם 
המרוץ לדרכון: כל מה שצריך לדעת על התעודה שתאפשר לכם לצאת מהארץ 

איפה יש תור עוד שבוע ואיפה עוד חצי שנה?

חמישה חודשים עברו מאז, וכדי למצוא תור לחידוש דרכון, האזרח הממוצע עדיין צריך להמתין חודשים ארוכים לתור. בתל אביב ובירושלים הוא יחכה חצי שנה לתור (במזרח ירושלים ובלשכת צור באהר אין תורים זמינים כלל). גם בבאר שבע, ברהט, בעכו ובקריית שמונה הוא יידרש לארבעה חודשי המתנה.

כ-2 מיליון ישראלים צפויים לצאת מישראל לחופשה בחו"ל בעונת השיא של יולי-אוגוסט. חלק מהם לא הצליחו או הספיקו לחדש דרכון, והם יוכלו לצאת מישראל עם דרכון זמני שתוקפו הוארך לנוכח העומסים משנה לשנתיים, או עם דרכון זר - אפשרות שקיימת עד לינואר 2023. רשות האוכלוסין וההגירה מאפשרת גם להנפיק דרכון זמני בלשכה ייעודית שהוקמה לשם כך בבני ברק, סמוך לקניון איילון, במחיר של 435 שקל.

אבל גם זמינות תורים למוקד המיוחד שהוקם בבני ברק היא לא דבר מובן מאליו. כל כמה ימים פותחת רשות האוכלוסין וההגירה עשרות תורים לשבועות הקרובים במוקד. השבוע היא פתחה עשרות תורים בין התאריכים 24-30 לאוגוסט, אך כאמור מדובר בדרכונים זמניים בלבד, ועד לפני ימים ספורים לא נמצאו תורים במוקד כלל.

מי שחייב לצאת לחו"ל ולא הצליח למצוא תור להנפקה של דרכון בלשכות (בעלות של 275 שקל), או במוקד בבני ברק, ייאלץ לחדש את הדרכון בנתב"ג, שם זה יעלה לו כמעט פי שלושה מאשר בלשכות ופי שניים מאשר בני ברק: 845 שקל. הדרכונים הזמניים תקפים לשנתיים והם לא ביומטריים.

במאי האחרון מנכ"ל רשות האוכלוסין, תומר מוסקוביץ, אמר לגלובס: "אנחנו על הסף שיראו את ההקלה בשטח בימים הקרובים. הצעדים הגדולים נעשו, וההשפעה שלהם על הציבור הם עניין של ימים".

באותו חודש נפתח המרכז לדרכונים זמניים בבני ברק, ונוספו משמרות במרכז ייצור הדרכונים. אבל צעד מרכזי שביקשה הרשות לעשות לפני מספר חודשים אושר רק ביולי: הוספת 125 תקנים לתגבור הלשכות.

הסיבה להמתנה הזו, לדברי הרשות, היא משך התהליך ולא עיכוב בלתי צפוי. "העובדים שנקלטים כעת אמורים להחליף את העובדים הזמניים (שנקלטו עוד קודם, נ"ט) שהגיעו ממינהל אכיפה וזרים", הסבירו ברשות.

 
  

המרכזים והעובדים החדשים שבדרך

למרות חודשי ההמתנה לתור בלשכות, מנכ"ל הרשות מוסקוביץ אומר כי הוא "לא חושב שהמצב נורא". בתגובת הרשות נאמר כי בחודש מאי לבדו הונפקו רבע מיליון דרכונים. "נעשו עשרות צעדים לצמצום התורים", נמסר,  "לרבות פתיחת מרכז לדרכונים זמניים, שיפורים טכנולוגים להקלה על זימון התורים, אישור ליציאה בדרכון זר ועוד. אנו משוכנעים כי ההשפעות יוכיחו את עצמן גם בשבועות הקרובים".

על-פי הערכות הרשות, בדצמבר הקרוב הזמנים יתקצרו להמתנה של שלושה שבועות, ובמהלך 2023, ההמתנה לתור צפויה לחזור לימים בודדים. מוסקוביץ סיפר כי כעת בוחנים ברשות להקים עוד מתקנים להוצאת דרכונים זמניים. "כנראה אחרי החגים נפעל להקים עוד מקומות להוצאת דרכונים זמניים, כך נוכל לשחרר את עובדי מנהל האכיפה שגויסו לזה, והמתקנים הללו יוקמו בלשכות קיימות", הוא מסביר.

מוסקוביץ גם אומר כי הרשות מנסה לקדם תקנות שיאפשרו למי שהנפיק דרכון זמני בשל המצב לחדש את הדרכון בחינם כשיפוג תוקפו, בעוד שנתיים. אבל לשם כך צריך ממשלה, והמהלך לא יכול לעבור בתקופת בחירות.

ומה עם הפתרונות הטכנולוגיים?

בתחילת חודש מאי, כתבנו בגלובס על בוט של ארבעה יזמים שסרק את כל התורים הפנויים של לשכות רשות האוכלוסין כדי לסייע לאנשים לקבוע תורים בצורה יעילה יותר. לאחר שהבוט סייע בקביעת 4,000 תורים לישראלים מתוסכלים, החליטו בקולפלו המפעילה את MyVisit, התוכנה בעזרתו הממשלה קובעת תורים לאזרחים לשירותים שונים, לחסום את הבוט, בטענה כי הוא פועל בצורה יעילה מדי, לוקח את כל התורים הזמינים ולא משאיר לאזרחים שלא מכירים את הפלטפורמה. הרשות זיהתה בוטים נוספים שספסרו בתורים ללשכות, מה שחיזק את ההחלטה לחסום את כל פעילות הבוטים.

עברו מאז כשלושה חודשים, ועדיין אין חלופה דומה לפתרונות הללו. נכון לעכשיו אפשר לקבוע תורים רק בלשכות נקודתיות, ואין אפשרות לחפש תורים לפי מועד התור. עד כה בוצעו כמה שדרוגים במערכת כמו הצגת לשכות בהן יש תורים זמינים בלבד, סידור תוצאות החיפוש לפי הלשכה בה קיים התור המוקדם ביותר. לדברי קולפלו, השדרוגים הללו יעלו בימים הקרובים, מיד בתום עבודת אינטרגציה עם רכיבי הרשות עצמה ובשיתוף-הפעולה איתם.

בנוסף, מנכ"ל הרשות גם רומז כי נבחן פתרון טכנולוגי לקיצור התורים, כשהפיילוט הראשון מתוכנן לסוף השנה הזו, ובמהלך 2023 הוא צפוי להיכנס לתוקף. נקווה שעד אז כבר לא יהיה בו צורך.