היחסים בין סלקום ל־wecom עולים על שרטון. שתי החברות בקושי החלו לעבוד ביחד במסגרת הסכם הרשת הסלולרית המשותפת, וכבר התגלע ביניהן סכסוך עסקי שעומד להגיע לבית משפט.
● החרפה במאבק: wecom תעתור נגד הכוונה לחלט לה ערבויות
● משרד התקשורת בהתראה ל-wecom: שלמי דמי רישיון או שנחלט ערבויות
● למה wecom מעכבת תשלום של 45 מיליון שקל למשרד התקשורת?
● wecom למשרד התקשורת: התערבו ביחסינו עם אפל
כפי שהדברים נראים כעת, מה שאמור היה להיות סידור מוצלח עבור שתי החברות, שחתמו על הסכם שיתוף רשתות כחלק מהסדר חוב של wecom, עומד להפוך כעת למסלול של התכתשות משפטית שמעכירה את כל מערכת היחסים ביניהן.
כאילו שלא די ל־wecom עם הצרות שיש לה מול אפל, שמעכבת את שחרור מכשיריה לשימוש בדור החמישי ברשת של המפעילה החדשה־ישנה בשוק, כעת מתווספת מחלוקת בין סלקום לבינה. זאת לאחר שהתברר כי wecom מעוניינת להחזיר רצועת תדרים בתחום ה־1,800 מגה הרץ.
ב-wecom טוענים כי הרשת המשותפת אינה זקוקה לתחום התדר הזה, אך הם נדרשים לשלם אגרות תדרים בהיקף של כ־6 מיליון שקל בשנה עבורה. בחברה ניסו להגיע להבנות עם סלקום, על־מנת שהיא תישא בתשלום אגרות אלה במקרה שהיא סבורה כי התדרים חיוניים לרשת המשותפת, אך המשא־ומתן התפוצץ. סלקום, שטענה כי מדובר בהפרה של הסכם, העבירה את המחלוקת לטיפול עורכי דינה.
המחלוקת בין החברות אינה מבשרת טובות לאף אחד מהצדדים, אך היא בעיקר מעיבה על wecom, שכשחקנית חדשה נקלעת לסיטואציה מורכבת של מאבק מול השותפה המרכזית שלה ברשת, ומצד שני צריכה להתמודד מול ענקית כמו אפל. לא כך קיוו בעלי החברה החדשים לפתוח את השנה.
עיתוי החזרת התדרים
נזכיר כי wecom הוקמה על בסיס חברת מרתון, שהייתה בשליטת חזי בצלאל והפעילה את המותג WE4G. האחרונה נקלעה להסדר חוב אחרי שהסתכסכה עם סלקום, גם כן על הסכם שיתוף הרשתות. במסגרת הסדר החוב קרן כלירמארק ואיש העסקים יריב לרנר רכשו את השליטה בחברה, והסבו את שמה ל־wecom לאחר שהגיעו להסכם שיתוף רשתות חדש עם סלקום.
על הדרך, הם גם קיבלו הנחות ממשרד התקשורת, שהתעקש שהחברה תמשיך לפעול כשחקן סלולרי עצמאי עם תדרים במסגרת שיתוף־הפעולה עם סלקום. חשוב להזכיר זאת, כי המשרד לא היה מוכן לראות את החברה הופכת למפעיל וירטואלי.
ההבדל בין מפעיל וירטואלי למפעיל רגיל הוא הבעלות על התדרים: להיות בעלים של תדר משנה את מהות הפעילות של המפעיל מבחינת משרד התקשורת, וזה מה שהופך אותו למפעיל סלולרי לטווח ארוך, שמבצע השקעות ברשת (גם אם היא משותפת).
אומנם החזרת רצועת תדרים על־ידי מפעיל סלולרי אינה אירוע חריג, והיו מקרים דומים בעבר, אך במקרה של wecom הדבר כן נראה חריג. הרי החברה ידעה לאן היא נכנסת, וידעה על מלאי התדרים שיש ברשותה וכמה אגרות יהיה עליה לשלם, אז מדוע כבר בשלב כה מוקדם היא מדברת על החזרת תדרים?
גם האירוע עם אפל נתפס כחריג, אבל כאן לפחות ניתן לומר לזכות ראשי wecom, לרנר שמשמש כיו"ר ואסף עופר שמשמש כמנכ"ל, שהם התריעו מבעוד מועד ופנו למשרד התקשורת כדי שיתערב בעניין עוד לפני שהחברה עלתה לאוויר.
הניסיון של סלקום
זה לא מחזה נפוץ לראות חברה סלולרית נכנסת לשוק, ואחרי חודש של פעילות ובשיאו של קמפיין, בולמת את עצמה בחריקת בלמים בגלל ויכוח מול אפל העולמית על הכרה בה כמפעילת דור חמישי.
קשה לבוא בטענות ל־wecom, שטוענת כי אינה יכולה לגייס לקוחות בלי שתוכל להפעיל רשת דור 5 על אייפונים של אפל. מצד שני, לקוחות הרבה יותר גדולים ממנה עומדים ועמדו בתור כדי לקבל את החותמת של אפל לכשירות הרשת, אז איך זה ש־wecom לא יודעת על כך מבעוד מועד ונערכת בזמן?
תזכורת קצרה: כחודש אחרי ההשקה, החברה נדרשה לשלם דמי רישיון לדור החמישי בסך 45 מיליון שקל. ב-wecom סירבו, בטענה כי על משרד התקשורת מוטלת אחריות להסדיר את פתיחת הרשת שלהם לדור החמישי באייפונים. כל עוד הרשת חסומה לדור החמישי, אייפוניסטים לא יכולים לגלוש בדור חמישי, ולכן לא מצטרפים אליה.
הטענה של החברה כלפי משרד התקשורת היא שהרישיון שלה "נכה" כל עוד אפל לא מאשרת אותה, וללא אפל, אין הצדקה לפעילות החברה - ולכן אין סיבה שתשלם 45 מיליון שקל שיירדו לטמיון. נזכיר כי בזמן רכישת החברה היו לה 300 אלף מנויים, ומאז המספר לא השתנה מהותית.
יש הטוענים כי מדובר בטיעונים שמשקפים חשיבה מחודשת לגבי כדאיות העסקה שבה נרכשה החברה, אך בעלי השליטה דוחים את הטענות על הסף וטוענים כי יהיו מוכנים להסתפק בהתחייבות של המדינה שהנושא יוסדר.
בכירים בשוק הסלולר מזכירים כי גם חברות גדולות אחרות בישראל עוכבו על־ידי אפל בהשקת דור חמישי. כך, למשל, קרה בשנה שעברה עם סלקום, שעוכבה 3.5 חודשים בהשקת הדור החמישי ברשת שלה, אחרי פרטנר ופלאפון. זה לא פורסם ולא נחשף, אבל חברת הסלולר הגדולה בארץ עוכבה, וזאת למרות שהיא מוכרת הכי הרבה אייפונים דרך דינמיקה שבבעלותה.
אפל לא נותנת יותר מדי הסברים. יש לה את שיטת העבודה שלה, והיא "לא סופרת" אף מפעיל, גדול כקטן. כפי שהגדיר זאת מנכ"ל של אחת מחברות הסלולר, "אתה מקבל מהם את החוזה וחותם עליו, אתה לא יכול לשנות בו כלום".
הפנייה לרשות התחרות
סביר להניח שגם wecom תקבל את ההכרה, ושזה רק עניין של זמן עד שזה יקרה, פשוט כי יש תור. אבל הטענה שלה קצת יותר מורכבת, מפני שהיא טוענת כי הסיבה לעיכוב היא שאינה מוכרת מכשירי אפל. ואם אפל מפלה אותה לרעה ומנצלת את כוחה מול שחקנית קטנה כמוה, היא בכוחות עצמה לא תוכל להתמודד עם הסיטואציה.
מכאן הכדור מתגלגל למשרד התקשורת, אשר פנה לרשות התחרות וביקש את התערבותה בנושא. כלומר, גם במשרד מבינים שאם נכונה הטענה שחברה מופלית לרעה בגלל שהיא לא מוכרת מכשירים של אפל, יש כאן פרקטיקה תחרותית בעייתית. ברשות התחרות מאשרים שהנושא נמצא בבדיקה.
אבל גם אם רשות התחרות תיכנס לעובי הקורה, ספק אם יש בכוחה להשפיע על האירועים. בסופו של יום, הבעיה הרבה יותר גדולה מאשר שוק מקומי קטן כמו ישראל. מדובר בפרקטיקות של אפל שעובדת כך בכל העולם, וסביר להניח כי ישראל לא תהיה הראשונה שתכופף אותה כדי שתיתן אישור לחברה קטנה כמו wecom להפעיל דור 5.
החדשות הטובות הן שהפניות של משרד התקשורת לאפל הביאו את האחרונה להגיב ולרמוז שהנושא קרוב לפתרון. לפחות מהבחינה הזו, wecom תוריד מעליה תיק גדול. השאלה כיצד ייגמר העימות עם סלקום נשארת פתוחה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.