הבורסה בת"א | סיקור שוטף

בעקבות הפגיעה הישירה בגליל העליון: נעילה אדומה בבורסת ת"א, השקל נחלש

מדד ת"א 35 ירד ב-0.8% • השקל מחק את כל הייסוף של חודש יולי; פריקו ניהול סיכונים: "הביקושים היום מגיעים בעיקר משוק ההון, מהבנקים וממשקיעים זרים, דבר המלמד על פוטנציאל הפיחות אל עבר רמות גבוהות עוד יותר"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי
בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

17:47

יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות התייחס אחר הצהריים להחלשות השקל: "על רקע ההסלמה בצפון והחשש מהידרדרות ביטחונית רחבה, הדולר שב והתחזק אל מעל לרמת 3.75 שקל לדולר, לאחר שבלילה על רקע הרגיעה שהסתמנה הדולר ירד אל מתחת לרמת 3.72, דבר שסימל פיחות של כ-1%". 

"להערכתנו, היצעי היצואנים בתשלומי שכר ממשיכים למתן את עודפי הביקוש, אולם בניגוד לביקושי המט"ח שאפיינו את המסחר אמש כאשר סקטור האנרגיה רכש סכומים גבוהים ותרם לפיחות, הרי שהיום הביקושים בעיקרם מגיעים משוק ההון, מהבנקים וממשקיעים זרים, דבר המלמד על פוטנציאל הפיחות אל עבר רמות גבוהות עוד יותר".

17:31

בעקבות מטח הרקטות שנורה לצפון, המסחר בבורסת ת"א ננעל הערב בירידות - מדד ת"א 35 ירד ב-0.8% ומדד ת"א 90 ב-1.1%. מבין המדדים הענפיים בלטו בירידות מדדי הטכנולוגיה והדואליות שירדו במעל ל-1.5%. מדד רשתות שיווק ירד מעט יחסית, 0.15% וזאת בזכות עליות במניות שטראוס , ריטיילורס  ודלתא מותגים 

המניות שבלטו בירידות במדד ת"א 125 הן קמטק , נופר אנרג'י  ודלק רכב 

השקל נחלש היום ב-0.45% מול הדולר ונסחר בכ-3.75 שקלים לדולר, הייסוף המהיר בשקל במהלך יולי נמחק כולו בימים האחרונים.

במקביל לירידה בשוק המניות, בשוק החוב נרשמו דווקא ביקושים באגרות החוב הממשלתיות ובעיקר באיגרת החוב הממשלתית לשנתיים - התשואה עליה ירדה בחדות בכ-30 נקודות בסיס ל-4.2%, התשואה על האג"ח הממשלתית ל-10 שנים ירדה ב-2 נקודות בסיס ל-4.19%. מדדי האג"ח הקונצרניות, תל בונד 20, 40 ו-60 ירדו בכ-0.5%. 

16:41

המסחר בבורסה ממשיך ומתנהל כעת בירידות שערים במדדים המובילים ובכל המדדים הענפיים - מדד ת"א 35 יורד ב-0.7% ומדד ת"א 90 ב-1.2%, גם מדד הבנקים עבר לירידה של 0.4%. 

כתשעים מניות במדד ת"א 125 נסחרות כעת בירידה, בולטות בירידה קמטק , נופר אנרג'י  וורידיס . מנגד שטראוס  וריטיילורס  עולות. 

השקל נסחר כעת בירידה של 0.4% וב-3.748 שקלים לדולר וב-4.05 שקלים לאירו. 

15:51

בעקבות מטח הרקטות שנורה לצפון הירידות בבורסה מחריפות, מדד ת"א 35 יורד ב-0.7% ומדד ת"א 90 ב-1.1%. למעט מדד הבנקים שעולה בכ-0.2% כל המדדים הענפיים נצבעו באדום. האיום הפוטנציאלי על אסדות הגז בצפון מפיל את מדד נפט וגז שיורד ב-1.3% בהובלת מניות תמר תמר פטרוליום  ונפטא . ירידות בולטות נרשמות כעת גם במדד הטכנולוגיה ובמדד המניות הדואליות שיורדים בכ-1.5%. 

השקל נחלש אף הוא בכ-0.5% ל-3.75 שקלים לדולר אחד. באגף הכלכלה של הראל מציינים היום ש""הייסוף המהיר בשקל במהלך יולי (הגיע ל-3% מול סל המטבעות) נמחק כולו בימים האחרונים. לאור זאת עדכנו כלפי מעלה את תחזית מדד אוגוסט ל-0.5% (בעיקר שכירות ונופש) לאור הציפיות לירידה מזערית בלבד במחיר הבנזין המפוקח, ואת התחזית ל-12 החודשים הבאים עדכנו ל-2.9%". 

"במקביל פערי התשואות של אג"ח ממשלת ישראל מול העולם התרחבו בימים האחרונים, זאת לאחר שהפערים הצטמצמו במהלך יולי. התגובה בשווקים ממשיכה להזכיר לנו את הרגישות של השווקים בישראל להתפתחויות המלחמה". 

15:01

זוז פאוור  מרכזת עניין לאחר שהחברה, העוסקת בפיתוח, ייצור ומכירת מערכות אגירת אנרגיה קינטית, דיווחה לפני זמן קצר fh קיבלה הזמנה חדשה לרכישת מערכת חמישית של המוצר "Zoozter 100" לטעינה אולטרה-מהירה של רכב חשמלי/

14:07

המדדים המרכזיים בת"א נסחרים לפי שעה בירידות שערים. מדד ת"א 35 מאבד מערכו  כ-0.5% ות"א 90 יורד ב-0.9%.

מניית חברת עין שלישית  מזנקת היום במעל ל-8%. זאת לאחר שהחברה, המפתחת מערכות אלקטרואופטיות המשלבות יכולות בינה מלאכותית, דיווחה על השלמת מסירה של מערכות ראשונות לאיתור רחפנים וכן הדרכה ללקוח, בתמורה ל-3 מיליון שקל.

12:28

חברת בלייד ריינג'ר , העוסקת בפיתוח טכנולוגיה לניקוי אוטונומי של מתקנים סולאריים, דיווחה הבוקר כי אלירן טוויטו מתמנה לתפקיד סמנכ"ל השיווק והמכירות של החברה. טוויטו, מגיע לתפקיד לאחר שביצע אקזיט ומכר את החברה שהקים, אלירן סולאר (כעת נקראת "תדיראן סולאר") לקבוצת תדיראן כשזו החלה לבנות את פעילות האנרגיה המתחדשת שלה. בסוף 2022, לאחר מכירת יתרת מניותיו, פרש טוויטו מתפקידו כמנכ"ל ודירקטור בתדיראן סולאר, אך המשיך להעניק שירותי ניהול לחברה במסגרת הסכם לקבלת שירותי ניהול שהחל בינואר 2021 למשך תקופה בת 3 שנים.

11:33

הירידות בתל אביב מתחזקות. ת"א 35 יורד ב-0.8%, ות"א 90 יורד בשיעור דומה. מדד ת"א-דואליות משיל מערכו 1.3% ות"א טכנולוגיה יורד בשיעור דומה.

חברת גב ים  פרסמה את תוצאותיה הכספיות למחצית הראשונה של השנה. ההכנסה התפעולית הנקייה (NOI) של החברה עלתה בכ-7% בהשוואה לתקופה המקביל והסתכמה בכ-340 מיליון שקל. התזרים השוטף מפעילות (FFO) הסתכם במחצית הראשונה של השנה בסך של 203 מיליון שקל.

במקביל החברה דיווחה כי הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות הסתכם במחצית הראשונה של השנה בסך של 331 מיליון שקל, לעומת סך של 335 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

10:56

בשוק המט"ח המקומי השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים. שער הדולר-שקל מתקרב לרמה של 3.74, שנראתה לאחרונה בתחילת חודש יולי. שער האירו-שקל נסחר סביב 4.04 שקלים.

10:19

קרן קיסטון  דיווחה הבוקר כי היא מגדילה יחד עם קרן המורים את אחזקותיה באגד מ-60% ל-78%. ההודעה מגיעה לאחר שדווח כי חברי אגד בחרו לממש אופציות שניתנו להם בהיקף מצטבר של כ- 18% בסך של 850 מיליון שקל.

10:03

יום המסחר בתל אביב נפתח בירידות שערים קלות. מדד ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.3% ות"א 90 יורד ב-0.1%. בקרב המדדים הענפיים, בולט לשלילה מדד ת"א ביומד שיורד בכ-1.3%.

בקרב מניות מדד ת"א 125, בולטות לשלילה מניות קמטק , אקרו , פריורטק , אופקו הלת'  ואודיוקודס .

מנגד, מלם תים , אקויטל , אלקטרה  ואלביט מערכות  נסחרות בעליות קלות.

09:13

יום המסחר בשוק המט"ח המקומי נפתח בהתחזקות קלה של השקל מול המטבעות הזרים: שער הדולר-שקל עומד על 3.72 שקלים ושער האירו-שקל נסחר סביב 4.03 שקלים.

08:12

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוקי המניות 

יום המסחר (ג') בתל אביב צפוי להיפתח בירידות שערים קלות. אמש (ב'), המסחר בתל אביב ננעל במגמה מעורבת. מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ות"א 90 ירד ב-1.2%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א ביומד זינק בכ-3% ומנגד, מדד ת"א נפט-גז ירד בכ-2%.

"לא זוכר תקופה כזו": מנהל ההשקעות שממליץ איך להשקיע כעת 

אלביט מערכות  זכתה בחוזה בסכום של כ-190 מיליון דולר לאספקה של פצצות מרגמה (פצמ"ר) למשרד הביטחון הישראלי. עוקץ פלדה הוא פצצה מונחית מדויקת לטווח של עד 10 ק"מ, הנורית ממרגמת 120 מ"מ, תוך שימוש בטכנולוגיות משולבות GPS חסין ולייזר.

רשת המלונות פתאל החזקות  חתמה עם PowerGen, חברת האנרגיה שבבעלות קרן ג'נריישן קפיטל, על מזכר הבנות לתקופה של 15 שנה, להקמת מתקני אגירה ומנועי גז ואספקת חשמל במלונות הרשת.

הבוקר באסיה, המדדים המרכזיים נסחרים בירידות שערים. הניקיי יורד ב-0.3%, ההנג סנג משיל מערכו 1.2%, בורסת שנגחאי מאבדת מערכה 0.5% והקוספי יורד ב-1%.

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים הבוקר בירידות קלות.

אמש בוול סטריט, יום המסחר ננעל במגמה מעורבת. הנאסד"ק עלה ב-0.1%, ה-S&P 500 נסחר במגמה דומה, והדאו ג'ונס יורד ב-0.1%.

טסלה  קפצה אמש (ג') בכ-6% לאחר שאנליסט הרכב של מורגן סטנלי, אדם ג'ונאס, ציין את טסלה כהבחירה המובילה בענף, כשבעבר חברת פורד  זכתה בתואר הנכסף. להערכתו, המאמצים של טסלה לצמצם עלויות הפחיתו חלק מהסיכון במניית הרכב החשמלי. ג'ונאס ציין כי הוא שומר על דירוג של "משקל עודף" במניה עם מחיר יעד של 310 דולר, מחיר המהווה אפסייד של 41% ממחיר הסגירה של המניה ביום שישי האחרון. 

וורן באפט מוכר מניות מהחזקות הענק שלו. בשוק מנסים לנחש למה 

במסגרת עונת הדוחות, מיקרוסופט  צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות הערב לאחר המסחר. על פי התחזיות המוקדמות, ענקית הטכנולוגיה צפויה להציג הכנסות בסך 59.18 מיליארד דולר ורווח למניה של 2.7 דולר למניה. במקביל, המשקיעים ממתינים לראות האם מיקרוסופט מצליחה לתרגם את פיתוחי ה-AI שלה לרווחים.

ענקית טכנולוגיה נוספת שמרכזת עניין היא אפל . ב-CNBC דווח אמש (ב') כי יצרנית האייפונים ציינה כי דגמי הבינה המלאכותית שלה המיוצרים במערכת ה-AI שלה, Apple Intelligence, מיוצרים בעזרת מעבדים שתוכננו על ידי גוגל, מה שמרמז על כך שבשוק מחפשים חלופות למעבדי ה-GPU של ענקית השבבים אנבידיה . מעבר לכך שהמעבדים של אנבידיה נחשבים ליקרים בשוק, הביקוש הגובר אליהם במהלך השנים האחרונות הקשה על חברות להשיג אותם בכמויות גדולות והוביל את אותן חברות לחפש חלופות. 

2. שוקי האג"ח

גם בשוק החוב המקומי, אמש (ב') תשואת איגרת החוב הממשלתית לשנתיים קפצה ב-19 נקודות בסיס לרמה של 4.37%, בעוד תשואת האיגרת הממשלתית ל-10 שנים עלתה קלות ל-4.92%. מדדי התל בונד 20, 40 ו-60 נסחרו ביציבות.

בארה"ב, תשואות האג"ח הממשלתיות עולות קלות הבוקר (ג'). התשואה ל-10 שנים נסחרת סביב 4.18% והתשואה לשנתיים נסחרת סביב 4.4%. 

3. שוקי הסחורות והמטבעות

אמש (ג') נחלש השקל מול הדולר ביותר מ-1.5%, והוא נסחר בכ-3.73 שקלים לאור החששות מהסלמה ביטחונית. האירו נסחר בשער של 4.02 שקלים.

"תלוי בתגובה הישראלית": מה צפוי השבוע במט"ח? 

מבט על שער הדולר לאחרונה מעיד עד כמה תמונת המצב בשוק המט"ח הפכפכה. התנודתיות החלה לפני כשבועיים, אז עמד על שער של 3.61 שקלים, כך שהשלים מאז עלייה של 3.2%. אמנם בסיכום השנה החולפת עלה הדולר למול השקל בכ-1% בלבד, אך נזכיר כי לאחר פרוץ המלחמה באוקטובר הוא כבר ביקר ב-4.08 שקלים.

תרחיש של מלחמה רחבה בצפון עלול להגדיל משמעותית את הוצאות הביטחון בהמשך ואף להוביל לנזקי תשתיות בישראל כתוצאה מלחימה מול חיזבאללה, מה שתומך בשינויים בשוק. 

קובי לוי, ראש אסטרטגית שווקים בבנק לאומי, מסר לגלובס כי "החשש העיקרי בשווקים הוא מפני הסלמה ביטחונית והתפתחות קונפליקט צבאי רחב בגבול הצפון, במקביל להמשך הלחימה בעזה, תוך סיכון שבתרחיש קיצון יתפתח לקונפליקט אזורי".

"אין ספק שהסיבה לזינוק בשער הדולר היא החשש מהסלמה בצפון", מוסיף רמי דרור, מנכ"ל משותף בוואליו השקעות מתקדמות. "בתחילת החודש הדולר עוד היה מעל ל-3.73 שקלים, וככל שהתקדמנו לכיוון נסיעת רה"מ נתניהו לארה"ב, לצד הקולות מהמערכת הצבאית שיש בשלות אפשרית לעסקת חטופים, הדולר ירד. אנחנו רואים חזרה של הדולר לאותה רמה שבה היה עד לאחרונה".

"אני לא רואה דרמה גדולה מעבר לתגובה הנקודתית שקרתה", הוא אומר. "ברגע שיש חשש בציבור אנחנו רואים שהתנודתיות בדולר גדלה, ואחר כך זה נרגע. זה יום המסחר הראשון במט"ח מאז האסון במג'דל שמס, וזה התמחור שלו".

"בניגוד לעבר, מי שרצה בקרב המשקיעים הזרים לצאת משוק ההון המקומי - כבר יצא. כלומר מי שרצה למכור את המניות (בשקלים) בארץ, לקנות דולרים ולעזוב - כבר עשה זאת. גם המוסדיים המקומיים צמצמו את החשיפה לשוק בארץ. כך שאנחנו רואים אמנם תנודתיות גבוהה אבל התגובות אינה חריגה באופן יחסי", מסכם דרור.

4. מאקרו

בנק אוף אמריקה התייחס בסקירתו לעונת הדוחות של הרבעון השני באירופה לאחר ש-40% מהחברות דיווחו את התוצאות. בבנק מסכמים ומציינים כי עד כה, צמיחת הרווח למניה ברבעון השני באיחוד האירופי עומדת על 4%, מעט מעל הציפיות - קצב הצמיחה החיובי הראשון מאז 2022.

להערכתם, חולשה צרכנית משמעותית מתגלה על פני מגוון מגזרים וקיצוצי תחזיות להמשך השנה שעולות בחדות. כתוצאה מכך, אומדני הרווח למניה לרבעון השלישי ולשנה כולה מופחתים, בעוד שחברות שמחמיצות את הציפיות נענשות.

עוד מסבירים בבנק כי: "הביקוש הרפה המתמשך בסין התווסף לחולשה המפתיעה בארה"ב, כאשר שני האזורים מהווים בעיה מיוחדת עבור מוצרי יוקרה, מוצרי צריכה בסיסיים וכלי רכב ברבעון השני, בעוד שהידרדרות מגמות הפרסום והתחבורה בארה"ב השפיעה גם על עמיתיהם באירופה".

לומברד אודייר מציינים כי הכלכלה הסינית ממשיכה להפגין אי יציבות ועלולה לספוג מכה אם טראמפ ייבחר לקדנציה נוספת: "בשנת 2018, כאשר התקיימה המליאה של המפלגה הקומוניסטית סקטור הנדל"ן בסין היה בעלייה, אמון הצרכנים היה חזק והכלכלה צמחה בכמעט 7% בשנה. מדד ההנג סנג היה יותר מכפול מהרמה הנוכחית שלו. האופטימיות הייתה גבוהה והתחזית הכלכלית יציבה, עם מעט דיבורים על 'שיא של סין' למרות ההיטלים של טראמפ.

"כיום, לאחר שש שנים של קשיים כלכליים וגיאופוליטיים, הפוקוס השתנה. המליאה הנוכחית התמקדה ברפורמות, הביטחון הלאומי ושליטת הממשלה. הטון הידידותי לשוק הוחלף במסרים על העמקת היכולות המקומיות ל-'מודרניזציה בסגנון סיני'".

במקביל הם מציינים כי הסיכויים הגוברים לניצחון של טראמפ בבחירות בארה"ב מרמזים על עלייה במתחים הגיאופוליטיים בין בייג'ינג לוושינגטון. טראמפ דיבר על הטלת מס אחיד של 60% על יבוא מסין, מה שעלול להחליש את תחזית הצמיחה הפגיע.

עוד הם מדגישים כי: "אפילו בתרחיש מתון של הסטת סחר דרך מדינות שלישיות כמו מלזיה ומקסיקו, אנו מעריכים שהמיסים עשויים לגרוע בין 1.0-1.5% משיעור הצמיחה של סין, ולהוריד את הצמיחה השנתית ל-3% בשנים 2025-26. אם המיסים יתפשטו גלובלית, ההשפעה תהיה גדולה יותר והצמיחה עלולה לרדת לכ-2%.

לבסוף הם מציינים כי: "לאחר התאוששות חזקה בין סוף ינואר לאמצע מאי בציפייה לתמריצים אגרסיביים, שוקי המניות הסיניים חזרו לכיוון לא מוגדר. הכרזת צעדי תמיכה ממוקדים עשויה להביא להתאוששות, בשל הרגשות הדיכאוניים בשוק והערכות הנמוכות של המניות הסיניות. עם זאת, צדים אלו לא צפויים לשנות משמעותית את המצב".

"ללא רפורמות ותמריצים ידידותיים לשוק, שוקי המניות יתקשו למשוך עניין מצד משקיעים. לכן, נשמור על מיקומים בנכסים סיניים ברמות הבנצ'מרק של השוק, מתוך ראייה שכל קטליזטור מדיניות קצר-טווח יתקזז עם אתגרים רבים שרק חלקם משתקפים במחירים. לקראת בחירות בארה"ב שעלולות להוביל להלם חדש לעסקים של סין, גישה ניטרלית נראית המתאימה ביותר למשקיעים".

5. תחזית

רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות, מתייחסת להשפעות הצפויות בתרחיש של הסמלה ביטחונית בצפון על הכלכלה הישראלית והמסחר בשוק ההון המקומי: "קשה להעריך את עלויות המלחמה בגזרה הצפונית, אך ניתן להעריך כי מדובר בסדרי גודל שונים של פגיעה כלכלית. לצד הפגיעה בפעילות העסקית וגיוס כוח מילואים נרחב יותר, צפויה גם תגובת השווקים: פיחות חד ומהיר בשער הדולר, עלייה בפרמיית הסיכון של ישראל, יציאת כספי המשקיעים (הזרים והמקומיים), תגובה שלילית בשוק המניות והאג"ח, לפחות בשלב הראשון.

"ניתן להניח כי בתרחיש כזה בנק ישראל יתערב בשוק המט"ח ובמידת הצורך גם בשוק האג"ח ויוריד את הריבית כדי לסייע לכלכלה. טרם המלחמה, כלכלת ישראל הייתה במסלול צמיחה של 2.7%. בהנחת לחימה עצימה בצפון שנמשכת רבעון ומניחה פגיעה בתשתיות בארץ, התוצר צפוי להתכווץ ב-1.5%. ניתן לשער כי זו תחזית שמרנית יחסית (התבססה על נתונים עד ינואר)".