הבורסה בת"א | סיקור שוטף

בורסת תל אביב ננעלה בירידות חדות; מניות הטכנולוגיה והדואליות צללו

ת"א 35 צלל ב-2.5%, ות"א 90 ירד ב-1.8% • השקל נחלש מול הדולר לשפל של 3 חודשים • מדדי המניות בוול סטריט סיכמו שבוע אדום, כשנאסד"ק ירד ב-3.4% ונכנס לטרטוריה של תיקון • אינטל רשמה את יום המסחר הגרוע ביותר מאז 1974 • בבריטניה הופחתה הריבית לראשונה זה שנים, ב-0.25%, ובארה"ב ממתינים להפחתת ריבית ראשונה בספטמבר • עם זאת, בישראל הסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים

ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

16:00

יום המסחר בתל אביב ננעל בירידות שערים חדות. מדד ת"א 35 ירד ב-2.5%, ות"א 90 צלל ב-1.8%. בקרב המדדים הענפיים, מדדי ת"א טכנולוגיה, ביומד ות"א דואליות צללו בכ-4% כל אחד.

מחזור המסחר הסתכם בכ-981 מיליון שקל.

בלטו לשלילה מניות פריורטק , נובה , קמטק , פריון נטוורק , ומיטרוניקס .

15:19

בשוק האג"ח המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות ממשיכות לרדת.

בלידר שוקי הון מציינים בסקירתם השבועית כי בחודש אוגוסט האוצר ינפיק 7.85 מיליארד שקל בשבועיים של הנפקות, קצב שבועי דומה לחודשים הקודמים. בנוסף, המח"מ הממוצע יתארך ל-5.79 שנים מ-5.54 שנים בחודש הקודם (אך עדיין נמוך יחסית לתחילת השנה). לא יהיו מכרזי החלף החודש. מדובר בתוכנית הנפקות טובה לשוק האג"ח, כאשר האוצר מאותת שהוא עדיין מגייס לפי יעד גירעון של 6.6% תוצר. בחודש
אוגוסט ייפדו 7.66 מיליארד שקל (קרן וריבית). עודף גיוס נמוך (יחסית לפדיון) מהווה גורם חיובי נוסף עבור שוק האג"ח, כמובן רק לאחר רגיעה מסוימת ברמת הסיכון להסלמה.

14:42

המדדים המרכזיים נסחרים לפי שעה בירידות שערים חדות. מדד ת"א 35 משיל מערכו 2.4% ות"א 90 יורד ב-1.7%. מדד ת"א טכנולוגיה ות"א דואליות צוללים בכ-4% כל אחד.

בגזרת המאקרו,  השכר הממוצע של ישראלים בחודש יוני 2024 עלה ב-4.7% בהשוואה ליוני 2023, מהר אפילו יותר מהאינפלציה שעמדה באותו החודש על קצב שנתי של 2.9%. השכר הממוצע בחודש יוני 2024 עמד על 13,865 שקל, כאשר בחודש המקביל אשתקד, עמד על 12,836 שקל. כלומר, השכר הריאלי נמצא בעלייה, למרות האינפלציה - כך על פי "נתוני הבזק" של הלמ"ס, המביאים את הנתונים העדכניים ביותר. 

14:14

חברת הנדלן המניב ויתניה , דיווחה כי דן פרופר וגד פרופר, לשעבר בעלי השליטה באוסם, מוכרים את כלל החזקותיהם בחברה (13%) לחברת טלקאר - ששייכת ליבואן הרכב רמי אונגר, בפרמיה של 20% ממחיר המניה בשוק. לאחר מכירת המניות אונגר יחליף את המוכרים בגרעין השליטה בויתניה והחזקותיו בחברה יעלו מ-30% ל-43%.

13:38

מדד ת"א 35 משיל מערכו 2.6%, ת"א 90 יורד ב-1.8%. את המגמה השלילית מובילים מדדי ת"א טכנולוגיה ות"א דואליות שצוללים ב-4.2% ו-4.1%, כל אחד.

בשוק האג"ח, התשואה לאג"ח ממשלת ישראל ל-10 שנים יורדת ב-14 נקודות בסיס לרמה של 4.79%. התשואה לשנתיים יורדת ב-9 נקודות בסיס ועומדת על 4.19%.

13:11

המגמה האדומה בתל אביב ממשיכה. ת"א 35 משיל מערכו 2.6%, ת"א 90 יורד ב-1.9%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א טכנולוגיה ות"א דואליות צוללים במעל ל-4% כל אחד.

מניית חברת אלארום , ספקית גלובלית של פתרונות גישה לאינטרנט ואיסוף נתונים מקוונים, צוללת היום ב-10% ומשלימה ירידה של 52% בחודש האחרון. על רקע הירידות החדות במניה, החברה הציגה לפני כשבועיים תחזית חיובית לגבי תוצאותיה בסיכום המחצית הראשונה של השנה, שככל הנראה לא סיפקה את ציפיות המשקיעים. במקביל, בשוק יש מי שמעריכים כי לצניחה הוביל מימוש של משקיעים אחרי הזינוק הגדול של מניית האינטרנט הסנסציונית שבשנה האחרונה התנפח שוויה ליותר ממיליארד שקל.

12:07

הירידות החדות בתל אביב נמשכות. ת"א 35 משיל מערכו 2.3%, ת"א 90 יורד ב-1.6%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א טכנולוגיה ות"א ביומד צוללים בכ-3.9% כל אחד.

בניגוד למגמה השלילית, מניית אפולו פאוור , העוסקת בפיתוח טכנולוגיות לתחום האנרגיה הסולארית, נסחרת במגמה חיובית. זאת לאחר שהחברה דיווחה הבוקר כי התקשרה עם תאגיד אירופאי בתחום הפתרונות לגגות בהסכם הפצה להפצת יריעה סולארית יעודית - "אפולו-כרמל" לתקופה של שלוש שנים.עוד דווח מטעם החברה כי התאגיד ירכוש את המוצרים של אפולו בתמורה ל-620 אלף אירו (כ- 2.5 מיליון שקל).

10:43

בנק הפועלים  עומד בראש עסקת סינדיקציה שתממן לרשת פתאל רכישה של 12 בתי מלון. הבנק השלים סגירה פיננסית למימון, רכישה ושיפוץ של פורטפוליו בתי מלון באמסטרדם ובערים מרכזיות נוספות בהולנד בהיקף אשראי של 260 מיליון אירו. סך עלות הרכישה והשיפוץ מוערך ב-405 מיליון אירו, כאשר בהסכם הסינדיקציה השתתף גם הבנק ההולנדי ING, אחד הגולים באירופה.

10:23

הירידות בתל אביב נמשכות. מדד ת"א 35 צולל בכ-2.6% ות"א 90 משיל מערכו 2.4%. מדד ת"א טכנולוגיה ות"א דואליות צוללים בכ-3.8% ו-3.3% בהתאמה.

בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות יורדות בשעה זו. התשואה ל-10 שנים מאבדת מערכה 6 נקודות בסיס ונסחרת סביב 4.87% והתשואה לשנתיים צוללת ב-10 נקודות בסיס ונסחרת סביב 4.17%.

10:07

יום המסחר בת"א נפתח בירידות שערים חדות. מדד ת"א 35 צולל בכ-2.6% ות"א 90 משיל מערכו 2.2%. בולט לשלילה מדד ת"א-דואליות שמשיל מערכו כ-3%.

על רקע הירידות השערים החדות בת"א, המניות הדואליות נובה , קמטק , פריון ונטוורק  נסחרות בירידות שערים חדות.

08:29

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוקי המניות 

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח בירידות שערים על רקע פיגוע הדקירה בחולון הבוקר, בו אישה כבת 70 נרצחה ועוד שלושה גברים נפצעו אנוש וקשה. במקביל, גם החשש בשווקים מפני הידרדרות למלחמה בחזית הצפונית לאחר חיסולים של בכירים בחיזבאללה ובחמאס צפוי להעיב על פתיחת שבוע המסחר.  

היום האחרון של יולי סידר לחוסכים בקרנות הפנסיה וקופות הגמל את החודש 

בשבוע החולף, מדדי ת"א 35 ות"א 90 ירדו בכ-3.2% ובכ-7.1%. את ירידות השערים הובילו מדדי חברות הנדל"ן, בראשם מדד ת"א-בנייה שירד השבוע בכ- 11%, ומדד ת"א-נפט וגז שירד בכ- 7.3% בהשפעת החשש לפגיעה במאגרי הגז שמול חופי ישראל במקרה ותהיה התלקחות של הלחימה בצפון, ובהשפעת ירידת מחיר חבית נפט ברנט בשבוע החולף.

מתחת לרדאר: המניה הביטחונית שעשתה סיבוב בת"א ומככבת בוול סטריט 

בסיכום חודש יולי, המסחר התנהל על רקע כוננות גבוהה ברחבי הארץ בעקבות הסלמה במצב הביטחוני וחשש מפני התרחבות הלחימה במזרח התיכון, כשבמקביל נמשכים המאמצים להגיע להסכם שבמסגרתו יוחזרו החטופים.

מדדי ת"א-35 ות"א-90 עלו בכ-1% ובכ-5%, בהתאמה, זאת לעומת מגמה מעורבת במדדי מניות מובילים בבורסות מפותחות בעולם. עליות שערים אפיינו החודש את מרבית המדדים הענפיים ביולי, בראשם מדדי ת"א-בנייה ות"א-ביטוח שעלו בכ- 12% ובכ-11%, בהתאמה. מנגד, ירידות שערים בשיעור של עד כ- 3% אפיינו את מדדי חברות ההייטק, זאת בדומה לירידת מדד הנאסד"ק.

בבורסה מציינים כי ביולי נרשמה ירידה במחזורים במרבית אפיקי המסחר, הנובעת בין היתר מירידה עונתית המאפיינת את מחזורי המסחר בחודשי חופשות הקיץ יולי-אוגוסט. המחזור היומי הממוצע בשוק המניות (בבורסה ומחוצה לה) הסתכם בכ-0 מיליארד שקל, נמוך בכ-6% מהמחזור הממוצע במחצית הראשונה של שנת 2024. 

בוול סטריט, המסחר ננעל בסוף השבוע האחרון (ו'), בירידות חדות. הנאסד"ק ירד בכ-2.4%. מדד הדאו ג'ונס ננעל בירידות של כ-1.5%, ה-S&P 500 איבד כ-1.8%.

בסיכום שבועי, מדד ה-S&P500 ירד ב-2.1%, נאסד"ק ירד ב-3.4% ונכנס לטרטוריה של תיקון לאחר שהשלים ירידה של מעל 10% מאז השיא שנרשם ב-10/07. הדאו-ג'ונס ירד ב-2.1% והראסל 2000 ירד ב-6.7%.

מתן שטרית, כלכלן ראשי בקבוצת הפניקס מסביר כי ירידות השערים שנרשמו השבוע בוול סטריט נבעו לאור התהיות האם השוק הלך רחוק מדי עם ה-AI לאחר דוחות מאכזבים של חברות הטכנולוגיה, בפרט בתחום השבבים. במקביל הוא מוסיף כי סיבה נוספת לירידות מגיעה מכיוון גזרת המאקרו, כאשר הפד הכין את הקרקע להפחתת ריבית בספטמבר, אך בינתיים מדד מנהלי הרכש (ISM בתעשייה) ודו"ח התעסוקה העלו את החשש מפני מיתון כלכלי. 

וורן באפט מפתיע: מכר כמחצית מאחזקותיו בחברה הגדולה בוול סטריט 

מניית אינטל  צנחה ב-26% ביום שישי האחרון אחרי שפרסמה ביום ה' דוחות מאכזבים ורשמה את יום המסחר הגרוע ביותר שלה מאז 1974. שווי השוק של אינטל עומד כעת על 96 מיליארד דולר. על רקע ירידות השערים במניה, הדוחות הכספיים שפרסמו הוכיחו כי חברת השבבים מתקשה להשתלב במהפכת הבינה המלאכותית וביכולת להחזיר לעצמה את התואר של אחת מיצרניות השבבים הגדולות בעולם.

לאחר ששנת 2023 רשמה מגמה חיובית סך הכל של חזרה לרווחיות, עלייה ברווח הגולמי, ושל צמיחה, מדווחת אינטל על קיטון בהכנסות, מעבר חד מרווח של מעל מיליארד דולר להפסד בהיקף דומה, ועל ירידה ברווחיות התפעולית לנתון שלילי של 38% בלבד. 

בעוד שמצבה של אינטל הולך מדחי אל דחי ככל שעובר הזמן, בחברה מתעקשים כבר שנים למכור את חלום ה"פיבוט", שבו בבת אחת תבצע אינטל כמה קפיצות דרך טכנולוגיות - מחברה שמפגרת אחרי טייוואן סמיקונדקטור - שמייצרת כיום את שבבי אנבידיה, אפל ו- AMD - לחברה שמייצרת כמה מהשבבים המתוחכמים ביותר בשוק בזירה של מפעלי ענק חדשים בכל העולם.

זהו דילוג משמעותי מעל לשניים או שלושה דורות טכנולוגיים ממה שאינטל מצליחה לספק כיום, אבל בחברה מתעקשים שוב כי טכנולוגיית הייצור העתידית המבוססת על מעגלים בגאומטריה של 18 אנגסטרום, או 1.8 ננומטר, ייוצרו במפעליה כבר במחצית הראשונה של 2025, כלומר עוד כשנה.

המתנה מענקיות הטק וזינוק השווי הגדול בהיסטוריה: מה עובר על מניות השבבים? 

הדוחות האחרונים של חברות הטק מעלות את התהיות בקרב המשקיעים האם הטירוף סביב הבינה המלאכותית הלך רחוק מדי. אמזון  שפספסה את התחזית בשורת ההכנסות בדוחות שפרסמה ביום חמישי צנחה ביותר מ-8%, אנבידיה  ירדה בכ-1.7%. גם מניות הבנקים רשמו ירידות - בנק אוף אמריקה  ירדה בכ-4.8%, וולס פארגו  ירדה ביותר מ-6.3%.

במהלך מפתיע, חברת ההשקעות ברקשייר האת'וויי  של וורן באפט מכרה כמעט מחצית ממניותה בענקית הטכנולוגיה אפל . ברקשייר דיווחה בסןף השבוע האחרון על המכירות, שבוצעו במהלך הרבעון האחרון. על פי הדיווח, החזקותיה באפל עמדו בסוף הרבעון השני של 2024 על כ-84.2 מיליארד דולר, לעומת כ-172.5 מיליארד דולר בהן החזיק קודם לכן. כלומר, שהחברת האחזקות מכרה כ-49% ממניותה באפל. עם זאת, גם לאחר המכירה, אפל היא ההחזקה הגדולה ביותר של ברקשייר.

2. שוקי האג"ח

בשוק האג"ח המקומי, אגרות החוב הממשלתיות ננעלו במגמה מעורבת ביום חמישי האחרון. התשואה ל-10 שנים נסחרה ביציבות סביב 4.93%. מנגד, התשואה לשנתיים צללה ב-14 נקודות בסיס ועמדה על 4.12%. 

בסיכום שבועי, את ירידות השערים הוביל מדדי תל גוב-שקלי 10+ ותל גוב-שקלי 5+ שירדו בכ- 1.9%, כל אחד. התשואה לפידיון של אג"ח ממשלתי שקלי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.2%. יוצאי דופן, מדד תל גוב-צמודות 0-2 שנים שעלה בכ- 0.3%, ומדד תל בונד-דולר שעלה בכ-2.5% וזאת בהשפעת התחזקות הדולר ביחס לשקל.

בסקירתו השבועית, מודי שפריר, אסטרטג ראשי לשווקים פיננסיים בבנק הפועלים, המליץ לשוב ולהגדיל את ההחזקה באג"ח הצמודות הקצרות-בינוניות, ולחזור לתת עדיפות קלה לאפיק הצמוד על פני האפיק השקלי. המלצתו בנוגע למח"מ התיק נותרת ללא שינוי, והוא ממשיך לנקוט בגישה מאוזנת/נייטרלית בשוק האג"ח המקומי, ולהחזיק את התיק בחו"ל במח"מ בינוני-ארוך.

בשוק החוב האמריקאי, המשקיעים מחכים בכיליון עיניים להחלטת הריבית של הפד בחודש ספטמבר, שם הוא צפוי להפחית את הריבית ב-25 נקודות בסיס. בהמשך לכך, התשואות הממשלתיות על רשמו ירידות חדות השבוע לכל אורך העקום, כאשר התשואה ל-10 שנים צנחה ב-40 נ"ב לרמה של 3.8% והתשואה לשנתיים צנחה ב-48 נ"ב לרמה של 3.88%.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

השקל המשיך גם ביום שישי במגמת ההיחלשות שלו מול הדולר והאירו, ומצוי כבר בשפל של 3 חודשים, על רקע האירועים הביטחוניים האחרונים שמגבירים את החששות בשוק מפני התרחבות המלחמה. שער הדולר-שקל עמד על 3.8 שקלים. בחודש יולי שהסתיים השבוע, הדולר התחזק ב-0.2% מול השקל. האירו התחזק ב-1.5% ביולי וחזר שוב להיסחר מעל רף ה-4 שקלים לאירו.

מחירה של חבית נפט מסוג ברנט ירד ביום שישי בכ-1% ונסחר סביב 80.5 דולר, לאחר עלייה של 3.9% ביומיים החולפים, אולם המחיר עדיין נמוך מהשיא השנתי שנרשם בחודש אפריל, כ-91.2 דולר.

4. מאקרו

בבריטניה, הבנק המרכזי הוריד ביום חמישי את הריבית לראשונה אחרי מספר שנים, ל-5% מ-5.25%.

בארה"ב, ביום שישי האחרון פורסם דוח תעסוקה חלש לחודש יולי בו נוספו 114 אלף משרות חדשות, לעומת הצפי בשוק ל-179 אלף משרות חדשות. שיעור האבטלה עלה ל-4.3%, לעומת 4.1% ביוני וצפי ל-4.1%.

"תוספת המשרות בארה"ב היום נמוכה באופן חריג מהקונצנזוס.היא עקבית יחסית לנתונים המקדימים החלשים יותר שראינו מוקדם יותר השבוע, אבל בהרבה חודשים זה לא היה ככה", כותב יוני פנינג, אסטרטג ראשי חדר עסקאות בבנק מזרחי טפחות. "מספרים ברמה הזו, לכשעצמם, הם נמוכים ממה שהמשק האמריקאי צריך כדי לשמור על איזון. באופן דומה, הנתון הזה גם עקבי עם רמת האבטלה, שעלתה באופן ניכר החודש. ואותו הסיפור משתקף בשכר השעתי הממוצע. בפרט, אם נפחית מה-3.6% עליית שכר שנתית את תוספת הפריון השנתית האופיינית לארה"ב, אשר עומדת על אחוז, ואת יעד האינפלציה השנתי של הפד, העומד על 2%, נותרים רק שברי אחוזים של לחצים אינפלציוניים מכיוון שוק השכר".

פנינג מוסיף כי "נתוני התעסוקה היום מסכמים שבוע פעיל במיוחד בשווקי הריביות בארה"ב. התבטאויות יו"ר הפד פאוול בהודעת הריבית המשיכו להיות מסויגות מאוד. אבל בשביל השוק גם קריצה קלה כזו היא אשרור חשוב לציפיות שכבר מתמחרות בוודאות הורדת ריבית בספטמבר, אם לא כזו של 0.5%. באופק הקצר מעבר לכך, יחד עם המהלך היפה שראינו השבוע בריביות, ולאחר פרסום הנתון היום, השוק בארה"ב כבר מצביע על קרוב להורדת ריבית של אחוז שלם עד סוף השנה. ולא נופתע אם הציפיות יעקפו את זה עד סוף היום, כשהשוק יסיים לעכל את הנתונים".

נתוני מאקרו שיפורסמו בשבוע הקרוב כוללים את מדדי מנהלי הרכש בכמה מדינות גוש האירו ובאיחוד עצמו, וכן בארה"ב ובבריטניה. בארה"ב יתפרסם גם המאזן המסחרי לחודש יוני ובבריטניה יתפרסמו נתונים משוק הנדל"ן. ביום חמישי יתפרסמו בארה"ב נתוני אבטלה ותעסוקה וסין תפרסם את מדד המחירים לצרכן ליולי.

בישראל יתפרסמו בין היתר סקר הערכת המגמות בעסקים ליולי, נתוני כניסות ויציאות לישראל/חו"ל ליולי וכן נתונים על אקזיטים בישראל לשנים 2010-2023.

דוחות כספיים בולטים שיתפרסמו השבוע בוול סטריט הם של חברת הטכנולוגיה פלנטיר, חברות התרופות אמג'ן, אליי-לילי ונובו נורדיסק, בנק HSBC, חברת הנסיעות השיתופיות אובר, חברת הבידור וולט דיסני וחברת המסחר המקוון עליבאבא. גם חברות ישראליות רבות שנסחרות בוול סטריט יפרסמו דוחות בשבוע הבא, ביניהן חברת האנרגיה הגיאותרמית אורמת, חברת האינטרנט Wix וחברת הגיימינג פלייטיקה. בת"א יפורסמו דוחות חברת התקשורת בזק והבורסה לניירות ערך.

5. תחזית

בזמן שבארה"ב המשקיעים ממתינים להפחתת ריבית ראשונה בספטמבר, בישראל נראה כי הסיכוי להפחתת ריבית הולך ומתרחק. מודי שפריר, אסטרטג ראשי, שווקים פיננסים בבנק הפועלים מסביר בסקירתו השבועית:

"העלייה החדה (מאד) בפרמיית הסיכון של ישראל, התחזקות הדולר והעלייה בציפיות
האינפלציה כתוצאה מהעלייה המחודשת במתיחות הגיאופוליטית מקטינים עוד יותר את הסבירות (שמלכתחילה הייתה נמוכה) כי בנק ישראל יוריד בחודשים הקרובים את הריבית. השוק עדיין מתמחר סבירות של כ-15% להורדת ריבית בסוף אוגוסט.

"בצד הגורמים הנוספים אשר אינם תומכים בהורדת ריבית, נציין את העלייה הנוספת הצפויה באינפלציה לעבר הרף העליון של היעד (ואף מעבר), והמדיניות הפיסקאלית המרחיבה מאד של הממשלה.

"ל-12 החודשים הקרובים השווקים עדיין מתמחרים קרוב ל- 2 הורדות ריבית (לרמת ריבית של 4.03%), על רקע הציפייה לסיום המלחמה בשנה הקרובה, והתגברות הציפיות לרצף הורדות ריבית חד בארה"ב ובאירופה. נזכיר כי תחזית חטיבת המחקר של בנק ישראל צופה ריבית של 4.25% ברבעון השני של 2025".