הבורסה בת"א | סיקור שוטף

נעילה חיובית בתל אביב; וואן טכנולוגיות עלתה בכ-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% • עונת הדוחות המקומית צוברת תאוצה ובשבוע הקרוב יפרסמו חברות הביטוח ורשתות המזון • השקל התחזק בחדות מול המטבעות הזרים בסוף השבוע האחרון • מדד המחירים לצרכן בישראל חצה את הגבול העליון של יעד יציבות המחירים של בנק ישראל • בהפניקס מדגישים: "הסיכונים ביחס לתחזית האינפלציה עדיין מוטים כלפי מעלה" • ועד מתי יימשכו הביקושים החזקים לשבבים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

16:00

יום המסחר בת"א ננעל במגמה חיובית. מדד ת"א 35 עלה ב-0.5%, ות"א 90 הוסיף לערכו 0.9%. מדד הבנייה בלט לחיוב ועלה ב-1.4%.

מחזור המסחר הסתכם בכ-718 מיליון שקלים.

בלטו לחיוב מניות וואן טכנולוגיות , קרסו מוטורס , אפריקה מגורים  ואו פי סי אנרגיה .

מנגד, טאואר , נובה , מטריקס , פז נפט  וכלל  ננעלו בירידות שערים.

בשוק החוב המקומי, מדדי התל בונד הקונצרניים ננעלו בעליות קלות. התשואה על אג"ח ממשלת ישראל ל-10 שנים ננעלה ביציבות והתשואה לשנתיים עלתה קלות לרמה של 4.18%.

14:54

אפריקה מגורים , העוסקת ביזום פרויקטי בניה למגורים, פרסמה את תוצאותיה הכספיות לרבעון השני של השנה: הכנסות החברה הסתכמו בכ-244.4 מיליון שקל לעומת כ-325.4 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. הרווח הנקי ברבעון השני הסתכם בכ-34 מיליון שקל, לעומת כ-40 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד. בחברה ציינו כי הקיטון ברווח נבע בעיקר מקיטון בהכנסות הנובע בעיקר משלביות הביצוע בפרויקטים.

13:50

אלקטרה  דיווחה הבוקר כי נבחרה להוביל את התכנון וביצוע של העבודות האלקטרו-מכאניות בפרויקט להקמת בית כלא ברובע קווינס בניו-יורק. מטעם החברה נמסר כי את העבודות תבצע באמצעות שתי חברות בנות שלה - Hellman Electric ו- F.W.Sims, וכי חלקן של החברות מקבוצת אלקטרה בעבודות צפוי לעמוד על כ-3.1 מיליארד שקל (כ-829 מיליון דולר). עוד דווח כי התכנון יחל באופן מיידי והעבודות יימשכו עד שנת 2030. 

12:29

המגמה החיובית בתל אביב נמשכת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 מטפס ב-0.7%. מדד ת"א בנייה מוביל את המגמה החיובית ומטפס במעל ל-1%. 

אנלייט אנרגיה  הודיעה הבוקר על הפעלתו המסחרית של פרויקט Tapolca בהונגריה. הפרויקט, בעל הספק ייצור של 60 מגה וואט החל במכירה מסחרית של חשמל ב-31 ליולי 2024. מדובר בפרויקט החמישי של אנלייט בהונגריה, המביא את החברה להספק ייצור מניב מצטבר של 144 מגה וואט במדינה זאת. החברה תמכור את החשמל בפרויקט במחירי שוק (Merchant), והוא צפוי לספק חשמל מאנרגיה ירוקה, השווה לצריכה השנתית הכוללת של כ-30,000 משקי בית בהונגריה.

עלות ההקמה הכוללת הסתכמה ב-48 מיליון דולר, כאשר ההכנסות הצפויות לפרויקט בשנת ההפעלה המלאה הראשונה צפויות לעמוד על כ-6 מיליון דולר, וה-EBITDA על כ-5 מיליון דולר.

11:17

אחרי שחברת הטכנולוגיה נייס  דיווחה על מינויו של סקוט ראסל, בכיר ב-SAP, לתפקיד המנכ"ל במקום ברק עילם שהודיע על פרישה, בבנק הפועלים מעריכים כי החברה תמשיך להציג ביצועים עסקיים מעולים גם בשנים הבאות.

לדברי האנליסט דוד לוינסון, הירידה מהשיא של נובמבר 2021 (כ-47%) בעוד שהרווח למניה צמח בכ-45%, הופכות את תמחור המניה הנוכחי לאטרקטיבי. לפיכך הוא ממליץ להחזיק את המניה בתיקים מעבר למשקלה במדד ברמות השערים הנוכחיות. המלצתו נותרת "תשואת יתר" במחיר יעד של 250 דולר, פרמיה של 41% על המחיר בנאסד"ק.

10:26

המגמה החיובית בתל אביב נמשכת. מדד ת"א 35 עולה ב-0.6% ות"א 90 נסחר במגמה דומה. ת"א ביטוח מוביל את המגמה החיובית ומטפס בכ-0.9%.

מניית מנועי בית שמש  קופצת בכ-6%. החברה, העוסקת בייצור ושיפוץ חלקי מנועי מטוסים אזרחיים וצבאיים פרסמה את תוצאותיה הכספיות לרבעון: הכנסות החברה ברבעון גדלו בכ-2% והסתכמו לכ-62 מיליון דולר, לעומת כ-51.6 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. מטעם החברה נמסר כי הגידול בהכנסות ברבעון מול אשתקד נובע מעלייה במכירות בשני מגזרי הפעילות של החברה. 

במקביל, החברה דיווחה כי הרווח הנקי ברבעון קפץ פי 3 לעומת אשתקד והסתכם לשיא של כ-9 מיליון דולר לעומת רווח נקי של כ-3 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. 

10:07

יום המסחר בתל אביב נפתח במגמה חיובית. מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ות"א 90 עולה ב-0.5%. בקרב המדדים הענפיים, מדד ת"א נפט וגז עולה בכ-1.1%.

בקרב מניות מדד ת"א 125 בולטות לחיוב אלקטרה , קרסו מוטורס , דלתא מותגים  ונייס .

08:15

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוק המניות

שבוע המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת. הסנטימנט בשווקים יהיה תלוי בהתקדמות שיחות המשא ומתן סביב עסקת החטופים. 

אוקטאי קברק, אסטרטג מוצר בחברת ההשקעות הבינלאומית Leverage Shares, הסביר הבוקר כי: "על רקע המגעים להפסקת אש בעזה, אם אכן הם יבשילו לכדי הסכם עשויות להיות לכך השלכות על הסנטימנט בשוק כולו. מדד ה-VIX, שכבר ירד מרמות השיא, צפוי להמשיך במגמה מטה, שוק המניות המקומי והגלובלי צפויים לקבל דחיפה חיובית, מאחר שהסיכון הגיאו-פוליטי הכביד על אהבת הסיכון, וגם הזהב והנפט, שעלו משמעותית בתקופה האחרונה, צפויים לרדת. ייתכן כי גם מניות ביטחוניות יתקנו מטה".

ביום חמישי האחרון, התנהל המסחר בבורסה בתל אביב במגמה חיובית זאת, בדומה לרוב ימי המסחר במהלך השבוע החולף. מדד ת"א 35 עלה ב-1.5%, ת"א 90 זינק ב-1.8%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א רשתות שיווק זינק בכ-4% ות"א בנייה ב-2%. 

הקרנות המתוחכמות של העשירים בישראל מכות את מדדי ת"א, אבל לא את וול סטריט 

במסחר ביום חמישי בלטו מספר חברות שפרסמו דוחות, בהן אל על  שמנייתה נחלשה למרות דוחות חזקים, בנק מזרחי טפחות  שנסחר בעלייה אחרי שהציג דוח עם תשואה להון של כמעט 20% ברבעון האחרון, ובנק דיסקונט , שמנייתו ירדה לאחר שהציג דוח מעט פחות חזק מאשר מתחריו. הבנק דיווח על ירידה של כמעט 13% ברווח, אך זה עמד בכל זאת על סכום גבוה של 1.04 מיליארד שקל. מדד הבנקים עלה בצהרי חמישי בכ-1% ומתחילת השנה עלה ב-10.2%.

חברת הטכנולוגיה נייס  פרסמה דוחות רבעוניים וניצלה את ההזדמנות להודיע על מנכ"ל חדש שיחליף את ברק עילם הוותיק שפורש בסוף השנה - סקוט ראסל האוסטרלי (51) שמילא תפקידים בכירים ב-SAP. ברבעון השני רשמה נייס הכנסות של 664 מיליון דולר ורווח נקי Non-GAAP של 2.64 דולר למניה, גבוה מתחזיות האנליסטים.

בשבוע החולף, מדד ת"א 35 עלה השבוע בכ-2.5% ואילו מדד ת"א 90 עלה בכ-1.5%. מדדי ת"א-רשתות שיווק ות"א טכנולוגיה בלטו השבוע בעלייה של כ-5.2% ושל כ-2.5%, בהתאמה. ומנגד, מדדי ת"א תקשורת וטכנולוגיות מידע ות"א תשתיות אנרגיה בלטו השבוע בירידה של כ- 0.8% כל אחד.

בתוך כך, מתחילת השנה, מדד ת"א 35 סגר עלייה של כ-10%. ת"א בנקים 5 עלה בכ-12% מתחילת 2024 ות"א רשתות שיווק הוסיף לערכו כ-23%. 

בבורסה בתל אביב עונת הדוחות צוברת תאוצה, ובין המדווחות בשבוע הקרוב נמצאות חברת הביטוח מגדל, בית ההשקעות מיטב, קבוצת עזריאלי והרשתות שופרסל, ויקטורי, טיב טעם ויוחננוף.

בסוף השבוע האחרון, המסחר בוול סטריט ננעל ביום ו' בעליות שערים קטנות - נאסד"ק, S&P 500 ודאו ג'ונס עלו ב-0.2%. למרות העליות הקטנות, בסיכום שבועי המדדים התאוששו לאחר שהמשקיעים הפכו לאופטימיים תודות לפרסום כמה נתונים כלכליים שהצביעו על כך שהכלכלה האמריקאית לא נכנסת למיתון כפי שחששו בסוף השבוע שעבר.

מדד S&P 500 עלה בשבוע החולף ב-4% וב-6.6% בששת ימי המסחר האחרונים שכולם הסתיימו בעלייה. המדד סגר את הרצף הכי ארוך מאז נובמבר 2022, והשלים ביום שישי האחרון עלייה של 16% מתחילת השנה, ונמצא כעת רק 2% משיא כל הזמנים שנקבע באמצע יולי. נאסד"ק עלה השבוע ב-5% ודאו ג'ונס ב-3%.

מניית אנבידיה  זינקה בשבוע החולף ב-18%, אפל  ומיקרוסופט  ב-4% וב-3% בהתאמה. 

לענקיות הטכנולוגיה נמאס מהמונופול של אנבידיה. אז הן כרתו ברית 

אחד ממשקיעי העל בוול סטריט סטנלי דרוקנמילר שניהל בעבר את קרן ההשקעות של ג'ורס סורוס מנהל כיום פמילי אופיס דרכו הוא משקיע. הרקורד המרשים שלו מושך משקיעים רבים לעקוב אחר הפעילות שלו בשוק ההון. 

במאי האחרון הקטין דרוקנמילר את החזקתו באנבידיה ב-4% או ב-160 מיליון דולר, באותה עת הוא אמר ל-CNBC שיתכן שבום הבינה המלאכותית עומד להסתיים. דרוקנמילר רכש את מניותיו באנדבידיה ב-2022, "אז בקושי ידעתי איך מאייתים את השם שלה", הוא אמר. לאחרונה הוא מכר 1.5 מיליון מניות נוספות שמהוות 90% מהחזקתו בחברה. 

האם הטרנד החם בוול סטריט מתנפח לבועה? התשובה של מנהל קרן הגידור 

בוול סטריט יתפרסמו מספר דוחות בולטים השבוע, בהם של חברת אבטחת הסייבר פאלו אלטו, חברת הקוסמטיקה אסתי לאודר, חברת המכשור הרפואי מדטרוניק ורשת החנויות טרגט. 

2. שוקי האג"ח

המסחר בשוק החוב התנהל ביום חמישי במגמה חיובית מתונה ברוב מדדי איגרות החוב, הן הקונצרניות והן הממשלתיות.

סדרות האג"ח של חברת התקשורת סלקום נסחרו ביציבות לאחר הודעה על מינוי אלי אדדי כמנכ"ל במקום דניאל ספיר, וכן אשרור דירוג החוב על ידי S&P מעלות. לפי חברת הדירוג, סלקום תציג ב-12 החודשים הבאים יחס מתואם חוב ל-EBITDA של 2-2.4.

את עליות השערים השבוע הוביל מדד תל בונד-תשואות צמודות שעלה בכ-0.3% . מנגד, את ירידות השערים הובילו מדדי תל גוב-צמודות 15+ שירד השבוע בכ- 1.1%.

התשואה לפידיון של אג"ח ממשלתי שקלי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% ועמדה על כ- 4.75% בסוף השבוע - עלייה המשקפת את הסיכון ואת הורדת הדירוג. זאת בשונה מהתשואה לפדיון של אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים שנותרה כמעט ללא שינוי השבוע בשיעור של כ-3.9% ביום שישי האחרון.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

ביום שישי האחרון, השקל התחזק אל מול הדולר ועמד על 3.67 שקלים לדולר, התחזקות של יותר מ-1% בשער המטבע. גם מול האירו השקל התחזק בחדות ועמד על שער של 4.04 בלבד. 

 רפי גוזלן כלכלן ראשי ב- IBI הסביר כי יש גורם עיקרי להתחזקות המטבע וגורם משני שאחראים על התיסוף במטבע המקומי: "ראשית כל, יש אופטימיות בשוק המט"ח סביב המשא ומתן בקטאר, שם נעשה ניסיון נוסף על מנת להגיע להסכם הפסקת אש ושחרור חטופים". גוזלן מזכיר כי רק לפני כשבוע היינו בצד השני של המתרס והשווקים חששו מהסלמה איזורית במקרה של תקיפה איראנית. "המעבר החד והשינוי לעבר ציפייה לפריצת דרך במשא ומתן הביאה לאופטימיות והרגיעה את השווקים". 

פרמיית הסיכון כפי שהיא נתפסת בישראל ירדה ובאה לידי ביטוי בשוק המט"ח, הוא מסביר. אף על פי כן, ניתן לראות את התנודתיות הרבה בשוק, כאשר משבוע לשבוע ניתן לראות את השקל הולך ופוחת ולאחר מכן הולך ומתחזק. במקרה המשא ומתן בדוחא יכשל, לפי גוזלן, נראה שוב את השקל נחלש.

הגורם הנוסף לפי גוזלן הוא התחזקות השווקים בוול סטריט, "אנחנו יודעים שהגופים המוסדיים נמצאים בחשיפות גבוהות למט"ח ולכן כשהעליות בשווקים בארה"ב חזרו הם צריכים למכור מט"ח ברמות גבוהות במטרה לאזן מחדש את תיק ההשקעות שלהן". העליות בוול סטריט בשבוע הסתכמו ביותר מ-4% במדד ה-S&P בחמשת ימי המסחר האחרונים, הנאסד"ק זינק ביותר מ-5% ומדד הדאו ג'ונס עלה בכ-3%.

מחיר חבית נפט מסוג ברנט עמד במהלך יום שישי על 79.8 דולר. נורברט רוקר, ראש כלכלה ומחקר הדור הבא בבנק יוליוס בר, כתב השבוע כי הרושם הוא של שוק עצבני אחרי הזינוקים והירידות בשבועות האחרונים. לדבריו, הביקוש החלש מסין הסביר את הירידות במחירים, והחששות הגיאופוליטיים סביב ישראל ואיראן מסבירים את העליות האחרונות; עם זאת, שני הגורמים הללו כבר מתקיימים זמן מה במקביל. להערכתו, "לקראת 2025, היצע הנפט צפוי לגדול והרוחות הנגדיות היסודיות צפויות להתחזק, מה שידחוף את המחירים לכיוון התחתון של טווח המסחר האחרון. אנו נשארים זהירים כלפי הנפט כל עוד המחירים נשארים בטווח של 80 דולר לחבית".

4. מאקרו

ביום חמישי האחרון פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש יולי בישראל שעלה ב-0.6% בקצב חודשי. התחזיות המוקדמות ציפו לעלייה חודשית של 0.5% במדד. ב-12 החודשים האחרונים (יולי 2024 לעומת יולי 2023) המדד עלה ל-3.2%, כאשר התחזיות המוקדמות ציפו לעלייה של 3.1%-3.2%.

מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס התייחס לנתונים והסביר: "במבט שנה קדימה, התחזיות השונות בקרב האנליסטים ממשיכות לנוע סביב הגבול העליון (בין היתר בהשפעת המע"מ שצפוי לתרום לבדו כ-0.5 נ"א), אך חשוב להבין שהסיכונים ביחס לתחזית האינפלציה עדיין מוטים כלפי מעלה ממספר כיוונים - השפעות המלחמה על צד ההיצע, סיכונים פיסקליים, סעיף הדיור שחזר למגמת עלייה, ובנוסף, השכר הממוצע במשק שעולה בקצב מהיר.

"בסוף החודש תתקיים החלטת הריבית של בנק ישראל (28/08). על אף שהריבית בארה"ב צפויה לרדת בחודש ספטמבר ובאירופה הורדת הריבית כבר יצאה לדרך, הסיפור המקומי בישראל משנה את התמונה. בעוד שהאינפלציה בעולם הולכת ומאטה, בישראל האינפלציה מאיצה לצד אי וודאות גבוהה מאוד, ולכן, בבנק ישראל צפויים להותיר את הריבית ללא שינוי ולהמשיך להתמקד בייצוב השווקים הפיננסים".

נתוני הצמיחה של ישראל לרבעון השני של 2024 צפוים להתפרסם היום (א'). לאחר נתוני הרבעון הראשון של השנה שהציגו צמיחה של כ-14.4% והסתכמו בכ-3.4% בחישוב רבעוני , בשווקים מצפים להמשך התחזקות הכלכלה - אם כי באופן מתון יותר לעומת הרבעון הראשון. 

בין הנתונים המאקרו-כלכליים שיתפרסמו בשבוע הקרוב ניתן לציין את מדד המחירים לצרכן לחודש יולי בגוש האירו שיתפרסם ביום שלישי. עוד נתונים שיפורסמו במהלך השבוע הם מדד המחירים ליצרן בגרמניה, מדד המחירים לצרכן ונתונים משוק הנדל"ן בקנדה, המאזן המסחרי ומדד המחירים לצרכן ביפן, נתונים משוק התעסוקה האמריקאי, מכירות בתים חדשים וקיימים בארה"ב וכן מדד מנהלי הרכש בארה"ב. ביום רביעי יתפרסם פרוטוקול הישיבה האחרונה של ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב האמריקאי (הפד).

5. תחזית

הביקושים החזקים לשבבים, בפרט לתחום ה-AI, צפויים להימשך לפחות עד סוף 2025 - כך מעריך גיא רוזן, מנהל השקעות בכיר במגדל ניהול תיקי השקעות. לדבריו, הדאטה שבו מחזיקות ענקיות ההייטק משמש כחומר גלם קריטי לפיתוח מודלים מתקדמים של AI, ולצד העוצמה הפיננסית שמאפיינת את הענקיות, הדבר מאפשר להן לפתח תשתיות להמשך התפתחות הטכנולוגיה. "מהפכת הבינה המלאכותית כיום היא בעיקר משחק של החברות הגדולות, שיכולות לבצע השקעות מאסיביות. מכיוון שכך, המשקיעים נוהרים קודם כל אליהן", מציין רוזן.

להערכתו, טכנולוגיית AI תיכנס לכל תחומי החיים שלנו, "אבל הזמן מהווה פה פרמטר משמעותי - מתי הדבר יהפוך ממשהו שנחמד להחזיק בו למשהו שחייבים להחזיק בו. נוכח המצב כיום, בשלב הנוכחי אנחנו עדיין שמים דגש בהשקעה על ענקיות הביג טק וחברות השבבים, לגביהן יש ויזיביליות גבוהה. קשה מאוד להעריך עדיין מתי ובאילו היקפים תשפיע הבינה המלאכותית על ענפים נוספים", הוא מוסיף.

רוזן מעריך שעם התמתנות האינפלציה והורדת ריבית בארה"ב, הסביבה תהיה אידיאלית לחברות קטנות ופערי הצמיחה בין הענקיות לשאר המניות יצטמצמו, מה שעשוי לתמוך במעבר משקיעים למניות הקטנות.