הארכת שיעורי מס הרכישה על דירה נוספת מגיעה סוף־סוף לדיון בוועדת הכספים: הוראת השעה שתותיר את שיעורי מס הרכישה למשקיעים כפי שהם לשנתיים נוספות, תידון ביום שני הקרוב בשעה 11 בוועדה בראשותו של ח"כ משה גפני, זאת לאחר פנייה שנייה של האוצר שהוגשה ליו"ר, בבקשה לדון בהצעה.
● בלעדי | בלי מנהרה תת-קרקעית ועם 1,100 דירות קטנות: אושרה תוכנית מתחם כורזין בגבעתיים
● הפקעה של חצר במרכז תל אביב הולידה פיצוי של מאות שקלים בלבד
כפי שפרסמנו כאן בעבר, שיעורי מס הרכישה על דירה נוספת הקיימים היום - 8% על שווי דירה עד 5,348,565 שקלים חדשים ו־10% על שווי דירה מעל לכך - נקבעו בהוראת שעה שתוקפה יפוג בסוף השנה הנוכחית, קרי עוד פחות מחודש. השוק נותר באי ודאות רבה סביב העניין, ורבים אולי אף קיוו שהוראת השעה לא תוארך, שכן במקרה כזה שיעורי מס הרכישה ירדו. מצד שני, משרד האוצר ניסה לקדם החלטה שתקבע את שיעורי מס הרכישה הנוכחיים לצמיתות, אך נתקל בהתנגדות ו־ויתר על כך לפי שעה.
בעקבות כך, ביקשו באור לקדם החלטה אחרת, "מרוככת" יותר, שתאריך את הוראת השעה בשנתיים, קרי עד לסוף שנת 2026. אולם גם כאן הם נתקלו בקשיים: הפנייה הראשונה מצד האוצר ליו"ר ועדת הכספים גפני נשלחה כבר ביוני השנה, אולם נותרה על שולחנו במשך כחצי שנה. כעת, לאחר שנשלחה פנייה שנייה, הבקשה עלתה אל סדר היום של הוועדה, שצפויה לדון בה בתחילת השבוע.
חשש שמשקיעים יבחרו להמתין עם רכישת דירות
"אם לא תהיה הארכה של שיעורי מס הרכישה כאמור, ישנו חשש ממשי שמשקיעים יבחרו להמתין עם רכישת דירות עד לאחר פקיעת הוראת השעה, דבר שיכול ליצור קיפאון לא רצוי בשוק הדיור", נכתב בדברי ההסבר להצעה מטעם האוצר. "בתיקון מס' 98 לחוק מיסוי מקרקעין הועלו שיעורי מס הרכישה על דירה שנייה עד לסוף שנת 2024, במטרה למתן את הביקוש לרכישת דירות בידי משקיעים ולסייע בבלימת עליית מחירי הדירות. ניסיון זה טרם השיג את מטרתו ולכן, כדי לתת מענה לאתגרי השעה שעימם מתמודד שוק הדיור בעת הנוכחית, וכדי למתן את הביקוש לרכישת דירות בידי משקיעים ולסייע בבלימת עלייה פוטנציאלית של מחירי הדיור לצד יצירת יציבות מיסויית בשוק, מוצע להחיל את שיעורי מס הרכישה כהוראת שעה לשנתיים נוספות".
עוד נכתב בהצעה ש"ניסיון העבר מלמד כי אוכלוסיית המשקיעים בשוק הדיור מושפעת מאוד משינויים באחוז מס הרכישה על דירות שניות ומעלה. כך לדוגמה, אחוז עסקאות המשקיעים בשוק הדיור בשנים 2020-2021 עלה מ־13.6% לכ־20% בפרק זמן של שנה, לאחר שהופחת מס הרכישה על משקיעים, והמשיך לעלות עד לכ־28.6% מהעסקאות בשוק". באוצר מעריכים כי "הצו המוצע צפוי להגדיל את הכנסות המדינה ממסים בשנים 2025 ו־2026 בכ־500 מיליון שקל בשנה", ובמלים אחרות: אם לא תוארך הוראת השעה, המדינה תפסיד מיליארד שקלים בשנתיים, בתקופה שבה קופת המדינה זקוקה לכל שקל.
נציין כי המהלך לא מפתיע במיוחד, ודאי כאשר מדובר במהלך המגיע מכיוון האוצר ומוסכם על כל פקידי המשרד, וגם על שאר אנשי המקצוע הרלוונטיים. כך, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים של גלובס שנערכה השבוע, אמר מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', כי "זה נמצא בוועדת כספים ואנו מעריכים שבסופו של דבר יאושר לקראת סוף דצמבר".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.