ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, בראשותו של ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), דנה אתמול (ג') בהצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי (ליכוד) להגבלת התקציב של לשכת עורכי הדין.
הדיון התמקד בסעיף המרכזי שבהצעת החוק, האוסר על הלשכה להפנות את דמי החבר שהיא גובה מעורכי הדין לטובת מימון פעילותה הציבורית - לרבות מעורבות בהליכי חקיקה והשתלמויות מקצועיות. ההצעה מבקשת להתיר מימון רק עבור פעילויות החובה, ובהן רישום מתמחים, הסמכת עורכי דין וניהול שיפוט משמעתי לעורכי דין.
● יום העדות הראשון | לראשונה, ראש ממשלה מכהן עלה לדוכן העדים
● נציג הממשלה בבג"ץ: "נדון בהקמת ועדת החקירה רק בסוף המלחמה"
ח"כ רוטמן הודיע כי החוק יאפשר להוסיף לתקציב עבור פעילויות החובה של הלשכה סכום עבור חלק מפעילויות הרשות, כגון השתלמויות מקצועיות, ועם דגש על אלה המתבצעות במחוזות. שאר הפעילויות הציבוריות יהיו מותנות בנכונות עורכי הדין לשלם עבורן. לדבריו, המהלך יוביל להפחתה בגובה דמי החבר, אך היה בדיון מי שחלק על כך.
יו"ר לשכת עורכי הדין, עו"ד עמית בכר, אמר בדיון כי גם בימים האחרונים הובהר ללשכה כי אם תתמוך בעמדתו של שר המשפטים יריב לוין נגד בחירת נשיא לבית המשפט העליון בוועדה לבחירת שופטים - הצעת החוק תרד מהפרק.
לצד זאת, בכר הציע כי אם הצעת החוק תקודם, פעילות הוועדות המקצועיות בלשכה - כמו גם ההשתלמויות המקצועיות וההגנה על עורכי דין - יוגדרו כחלק מפעילויות החובה, שאותן ניתן יהיה להוסיף ולממן מדמי החבר. לדבריו, הדבר יבטיח את מימון רוב ההשתלמויות המקצועיות, כולל במחוזות, בעוד שהכנסים הגדולים של הלשכה - ובראשם הכנס השנתי באילת - ימומנו מתשלומי רשות.
"החוק כולו קונצים ונקמה"
נציגי המחוזות של לשכת עורכי הדין שהשתתפו בדיון עמדו על הפגיעה הצפויה בפעילותם. כך, יושבי-הראש של מחוזות דרום וירושלים בלשכה הבהירו כי אם דמי החבר יוגבלו למימון פעילויות החובה, המחוזות לא יוכלו לקיים את ההשתלמויות המקצועיות. מנגד, יו"ר מחוז מרכז צידדה בהצעת החוק וטענה כי דמי החבר מכבידים על עורכי דין בפריפריה, וכי יש לאפשר גבייה שלהם באופן מדורג.
הגישות השונות שביטאו ראשי המחוזות בנושא הובילו את ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) לתהות האם החוק נועד להתערב במחלוקות הפוליטיות הפנימיות בלשכת עורכי הדין.
ח"כ גלעד קריב (העבודה) מתח אף הוא ביקורת על הצעת החוק וטען כי גבייה מדורגת תהפוך את פעילויות הרשות של הלשכה לאות מתה. לדבריו, "החוק הזה כולו קונצים ונקמה בגלל תוצאות הבחירות בלשכת עורכי הדין. גבייה מודולרית פירושה חיסול רוב המפעלות של הלשכה בניגוד להכרעת רוב החברים בה. כל הצעה שלפיה יהיו רק מחוזות, והגוף הארצי יהיה חלש ומדולדל, תביא לסוף הלשכה. אם יש מחוז שטוען שקיפחו אותו, הוא יכול להתלונן על כך בתוך הלשכה או בבית משפט. לבוא ולחתוך את הענף שכולנו יושבים עליו, זו טעות".
ההליך המואץ של רוטמן
הדיון שהתקיים אתמול הוא חלק מההליך המואץ שבו מקדם רוטמן את הצעת החוק. הצעתו של מיליבצקי, אשר במקור הציעה להכפיף את תקציב הלשכה לשליטתו של לוין, זכתה לתמיכת הממשלה ועברה בקריאה טרומית לפני פחות מחודש - וכבר היא מצויה בהכנה לקריאה השנייה והשלישית.
לפני שבוע אישרה מליאת הכנסת את הצעת החוק בקריאה הראשונה ברוב של 55 מול 53 חברי כנסת. לקראת הדיון אתמול הבהיר רוטמן כי ייתכן שתתקיים הצבעה על הצעת החוק, ולמרות שכזו לא התקיימה, הדיון הבא נקבע מראש ליום שני הקרוב.
מדובר בקצב זריז ביותר, אפילו בהשוואה לחוקים נוספים שבהם תומכת הממשלה.
הדבר מעיד על הדחיפות שבה מבקשת הקואליציה להגביל את תקציב לשכת עורכי הדין על רקע התנגדות הלשכה למהלכיו של של שר המשפטים לוין.
הצעת החוק להגבלת תקציב לשכת עורכי הדין
● ייאסר על הלשכה לממן פעילות ציבורית והשתלמויות מדמי החבר שמשלמים עורכי הדין
● הלשכה תורשה לגבות תשלומי רשות למימון פעילויות אלה
● העברה תקציבית לאחד המחוזות תחייב תמיכה מקרב שני שלישים מראשי המחוזות
● בהמשך עשויה להינתן זכות וטו לחשב משרד המשפטים על תקציב הלשכה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.