בית המשפט לענייני משפחה בפתח תקווה חייב היום (ג') אישה לשלם סכום חריג של 440 אלף שקל לגרוש שלה ועוד 50 אלף שקל הוצאות משפט. הסיבה: הנזק שנגרם לגרוש כתוצאה מהתנהלות האם, שהביאה לניכור הורי של ששת ילדיהם המשותפים כלפיו.
● אישה תבעה את תגמולי המילואים של הגרוש שלה. מה קבע בית המשפט?
● בצל המלחמה: האם ילדים להורים גרושים לא יורשו לצאת מהארץ מחשש שלא יוחזרו?
האב הגיש, באמצעות עו"ד משה אוסדויטשר, תביעה נזיקית נגד האם לפצות אותו על נזקים שנגרמו לו בשל התנהגותה, שגרמה לנתק בינו לבין 4 בנותיו מבין שמונת ילדיהם. במהלך ההליכים העמיק הקרע לנתק עם שני ילדים נוספים. האב טען לניכור הורי חמור.
הקרע בין ההורים שהחל לפני כעשור הביא להגשת תביעות הדדיות רבות. במהלך ההליכים מינה בית המשפט מספר רב של גורמי מקצוע לבחינת טובת הילדים ומתן המלצות טיפוליות, אך מטרה זו לא הושגה.
"תופעה חמורה שיש למגר"
התיק התנהל במשך 4 שנים בפני השופטת נאוה גדיש עד להכרעה החריגה בה חויבה האם כאמור בקרוב לחצי מיליון שקל. השופטת קבעה כי "התופעה של ניכור הורי תפסה בשנים אחרונות, למרבה הצער, תאוצה רבה, כך שבהחלט מצאתי שמדובר בתופעה חמורה שיש למגר".
עוד נקבע כי "אין צורך בחוות-דעת או במחקרים אקדמאים כדי להבין שכלל הילדים מושפעים מהתנהגות הוריהם, וכי אם ההורים בסכסוך, הדבר משפיע על הילדים; ואולם נראה כמעט מובן מאליו כי ילדים שייחשפו לסכסוך וליחס שלילי בין ההורים, ייפגעו באופן משמעותי יותר מאשר ילדים שהוריהם יבחרו להיפרד ויצליחו לעשות כן בדרך מכובדת וללא מאבק משפטי".
השופטת תיארה כי האם סירבה לשתף פעולה עם הבאת הקטינים למפגשים במרכז הקשר. היא לא בישרה לאב על נישואי אחת הבנות או דאגה שהבת תיידע אותו. חלק מהבנות הגיעו לדיון, והשופטת התרשמה כי הן עברו "ניכור הורי חמור, שגרם להן לבטל את דמותו של אביהן באופן חריג".
נקבע כי לא ניתן לקבל החלטה של ילד שאינו מוכן להיפגש עם מי מהוריו. "בהינתן אירוע כזה, מצופה מההורה האחר להפעיל סמכות הורית ולדאוג לקיומם של מפגשים".
עוד נקבע כי אין מקום להטיל על האב אשם תורם. בהתנהגות של האב יש קשיים, אך אין בכך כדי להפחית מאחריות האם לניכור הקשה של הילדים שמתגוררים עמה כלפי האב.
הילדים שילמו מחיר כבד
מערכת היחסים הקשה בין הצדדים שהביאו שמונה ילדים לעולם, השפיעה על הילדים וגרמה להם לשלם מחיר כבד. הם נאלצו לבחור צד, חלק נותרו בקשר עם האב, וחלק עם האם.
האם חויבה כאמור לשלם לאב 440 אלף שקל, כאשר הסכום ישולם בדרך של קיזוז החוב שהתובע חב לאישה, בגובה של 250 אלף שקל. האם גם חויבה ב-50 אלף שקל הוצאות משפט.
עו"ד דניאל פרידנברג ממשרד הופמן & פרידנברג, המתמחה בדיני משפחה וירושה, מציין כי "פסק הדין ממחיש את חוסר הסבלנות המוחלט של הערכאות המשפטיות ביחס לגילויים של ניכור הורי, ומשדר מסר חשוב לציבור. לצד החיוב הנזיקי קבעה השופטת חיוב הוצאות משמעותי, אולם קבעה בפירוש כי פעילות אקטיבית של האם להליך טיפולי שיקומי תביא לביטולו, ובכך לצד התוצאה הברורה של פסק הדין, ניתן גם תמריץ שמטרתו להשיג את טובת הילדים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.