מגמה מעניינת מתפתחת לאחרונה בתשואות החודשיות שמציגים הגופים מנהלי קופות הגמל וקרנות ההשתלמות בפרט. בתי ההשקעות שהובילו בדרך כלל את טבלת התשואות בשנים קודמות, וגם במחצית הראשונה של שנת 2024, "מפסידים" מזה שבעה חודשים לתשואות המנהלים מחברות הביטוח (בחישוב של ממוצע התשואות של הגופים הגדולים בשוק ניהול הגמל).
● בית ההשקעות שהיה כוכב התשואות של 2024 עושה זאת שוב גם בינואר
● "ישנה את החיים של כולנו": מנהל ההשקעות שממליץ על סקטור אחד בוול סטריט - וזה לא השבבים
● תעלומה בשמיים: התחרות חוזרת, אז מדוע מניית אל על לא מפסיקה לזנק
השינוי במיקומים בולט במיוחד במסלולי המניות בקרנות ההשתלמות, שהם מסלולים שעיקרם השקעה במניות (לפחות 75% ועד 120% כולל מינוף) ואינם מכילים מרכיב משמעותי של אג"ח או נכסים לא סחירים. כך, בחודש אוגוסט האחרון, לדוגמה, 4 חברות ביטוח (כלל, מגדל, הראל והפניקס) היו הראשונות בטבלת התשואות וכך גם באוקטובר (הפניקס, מנורה מבטחים, כלל ומגדל). גם בשאר החודשים במחצית השנייה של 2024 נצפתה המגמה, אם כי בצורה פחות מובהקת.
מנגד, בחלק התחתון של הטבלה מתמקמים מאז חודש יולי בעיקר בתי ההשקעות. בינואר 2025 היו אלה אלטשולר שחם, מיטב, ילין לפידות ואינפיניטי היו האחרונות. צריך לציין כי בניגוד למגמה בינואר, את המקום הראשון והשלישי במסלול המנייתי תפסו שני בתי השקעות - אנליסט ומור, בהתאמה. בממוצע, הציגו בתי ההשקעות בחודש שעבר תשואה ממוצעת של 2.7% לעומת 2.9% לחברות הביטוח.

חצי השנה ששינתה את התמונה
כאשר מסתכלים על ממוצע הביצועים ניתן לראות כיצד במחצית הראשונה של 2024 בתי השקעות השיגו בממוצע תשואה עודפת של כמעט 3% על חברות הביטוח, (11.7% לבתי ההשקעות, לעומת 8.9% אצל חברות הביטוח) ואלו בסיכום השנה החולפת הפער בין שני סוגי המנהלים נמחק ברובו ועמד על 0.8% בלבד לטובת בתי ההשקעות (22.1% בממוצע).
במילים אחרות, אחרי מחצית ראשונה חלשה של מנהלי הביטוח, הם סגרו את רוב הפער במחצית השנייה, ולכן בסיכום שנתי לא היה הבדל גדול בביצועים. אם ננטרל את בית ההשקעות אנליסט, שהתנהג בצורה שונה מרוב בתי ההשקעות, נגלה שההבדל בביצועים מצטמצם לחצי אחוז בלבד.
מה אם כן הסיבה להבדלים הגדולים בביצועים בין התקופות? גורמים שונים בשוק מציינים מילה אחת: ישראל. על פי רוב, חברות הביטוח חשופות בשיעור גבוה יותר למניות בשוק המקומי מאשר בתי ההשקעות. האחרונים נמצאים בחשיפה גבוהה יותר לשוק האמריקאי (למעט אנליסט, ששמר על חשיפה גבוהה יחסית לישראל).
במחצית השנה הראשונה של 2024, וול סטריט סיפקה ביצועי יתר משמעותיים על השוק הישראלי אך התמונה התהפכה במחצית השניה של השנה. בפרט, הדבר נכון בשלושת החודשים האחרונים של השנה, מאז מתקפת הביפרים על חיזבאללה וחיסולם של חסן נסראללה ויחיא סינוואר, מה שסימל את הניצחון הצבאי של ישראל על ארגוני הטרור.
כפועל יוצא המדדים בת"א זינקו בחודשים אוקטובר-דצמבר: מדד ת"א-35 ב־13% ומדד ת"א-90 ב־20%. מנגד, מדד ה־S&P 500 הוסיף לערכו 2.1% ומדד הנאסד"ק ב-6.1%.
גורם בשוק מגדיר את הדברים כך: "השפל בביצועים של השוק בישראל ביחס לעולם, או ה-S&P 500, כולל נקודת השפל של מניות הבנקים המקומיים, היה בחצי הראשון של 2024. באותו הזמן גם הייתה הקפיצה הגדולה של מניות הטכנולוגיה בארה"ב. אבל במחצית השנייה זה התהפך, עם ביצועי יתר של ישראל, שסיימה את השנה מעל השוק האמריקאי, ובוודאי של מניות הבנקים. מי שהגדיל החזקות או לפחות שמר על חשיפה לישראל נהנה במחצית השנייה".
היתרון של בתי ההשקעות בטווח הארוך
מתחילת 2025 נוסף נדבך נוסף להבדיל בין מנהלי הגמל וקרנות ההשתלמות. כאמור, רוב חברות הביטוח המשיכו לבלוט מול רוב בתי ההשקעות. ההסבר הוא עדיין תשואת החסר של השוק האמריקאי, גם ביחס לשוק הישראלי, אך בעיקר מול שוק המניות האירופה. חברות הביטוח מקפידות על חשיפה למדד המניות העולמי (MSCI All Country) שהוא מדד מניות רחב יותר מאשר השוק האמריקאי (אם כי עדיין השוק האמריקאי מהווה כ-70% ממנו).
בחודש ינואר מי שבלטו לטובה במיוחד היו שוקי המניות באירופה, בהובלת הדאקס הגרמני שזינק ביותר מ-9% בחודש אחד. בתי ההשקעות אנליסט ומור הגדילו חשיפה לשוק הזה ונהנו מכך, וכאמור גם חברות הביטוח. במקביל גם החשיפה לישראל סייעה שכן מדד ת"א 90 שמייצג יותר את הכלכלה המקומית קפץ ב-5.7%. בארה"ב מדד ה-S&P 500 עלה ב-3.2% והנאסד"ק ב-1.9% "בלבד".
עם זאת, צריך לציין כי ההימור של בתי ההשקעות על וול סטריט השתלם באופן כללי לבתי ההשקעות. בראייה לשלוש שנים פער התשואה שלהם מעל חברות הביטוח עומד על 4% (27.6% לבתי ההשקעות בממוצע) ובחמש השנים האחרונות הפער עומד על יותר מ-11% לטובת בתי ההשקעות, שסיפקו תשואה ממוצעת של 70.2%.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.