מחיפה ועד באר שבע: ארבעה שווקים ששווה לבקר בחג

מעדנייה מסורתית שעוברת בין דורות, דוכן תבלינים הודיים עם ממתקים, תבשיל טריפוליטאי בין בסטות נוסטלגיות וחנות דגים שמגישה סביצ'ה מובחר • מחיפה ועד באר שבע: יצאנו לחפש את הפינות הכי שוות בשוק, שמקבלות מבקרים גם בחג

שוק תלפיות / צילום: אפרת רענן
שוק תלפיות / צילום: אפרת רענן

עזבו אתכם מקניונים ראוותניים וסעו בחול המועד לשוטט בשוק. מרבית השווקים בישראל עברו בשנים האחרונות תהליך של ג'נטריפיקציה והפכו להיות טרנדים לוהטים. בתי אוכל, דוכנים, גלריות ומקומות חדשים צצו בין הבסטות הוותיקות, מה שמפיח בסמטאות רוח חיים רעננה, אבל גם גורם למתח בין הדור הוותיק של הסוחרים לבין הצעירים. אספנו בשבילכם המלצות לארבעה טיולי שווקים, שמשלבים בין קניות, קולינריה ותרבות.

חגית אברון תופרת יום | בית הקפה המפתיע במושבה הכי אסקפיסטית בישראל
חגית אברון תופרת יום | נתח קצבים עם וודקה תותים: ארוחת השף בגליל שתעבירו בה שעות

המגוון | שוק תלפיות

בשנת 2017 פתחה ורד פרן, שפית חיפאית, את הסטודיו הראשון לבישול ואירוח בשוק תלפיות שבשכונת הדר בחיפה. היא ושכנה השף אילן פרון, שפתח שנתיים לפני כן את מסעדת תלפיות, היו מהראשונים שהאמינו בפוטנציאל של השוק. אני זוכרת את עצמי יושבת אצל אילן, טועמת את האוכל המופלא שלו ועוברת לסטודיו של פרן לסיור קולינרי מחתרתי.

שוק תלפיות בחיפה / צילום: ורד פארן
 שוק תלפיות בחיפה / צילום: ורד פארן

כבר אז היה קסם מתעתע בשוק תלפיות - מחד עזובה אורבנית הזועקת פוטנציאל לא ממומש, ומאידך אווירת שוק צוהלת ללא יד מכוונת. מאז התפתח השוק והפך למה שמכונה כיום מתחם. הבסטות אמנם נותרו על כנן - תמהיל מנצח של סוחרים ערבים, יהודים ויוצאי ברה"מ - אך לכל אלה התווספו צעירים, אמניות, והיפסטרים שהוסיפו גלריות, בתי אוכל, בתי קפה מהגל השלישי וסיורים קולינריים.

איזו בסטה: הרחוב הראשי של שוק תלפיות הוא סירקין, שם פזורות מרבית הבסטות, עם זליגה של מסעדות חדשות וחנויות ותיקות לרחובות המקבילים. מבנה השוק המקורה נותר כפי שהוא, מבולגן ועתיר בסטות. אחת המיוחדות שבהן היא דוכן פינתי בכניסה שמוכר שום מוחמץ, עלי גפן , זיתים מתפקעים ושמן זית בתולי וזהוב. הוא שייך לצמד צעירים שירשו אותו מאביהם, וכיום הם מכניסים בו את טביעת ידם. בצדו השני של רחוב סירקין ישנו מבנה המכונה סירקין 21, שרק בין קומותיו אפשר להסתחרר במשך כמה שעות.

רק בתלפיות: פרן מציינת שזו עונתם של הירוקים - עלים ירוקים, שום ישראלי ירוק, שקדים, פול ואפונה שמלקטים הסוחרים שמגיעים מכפרי הגליל.

משהו לאכול: בשל ההטרוגניות הדמוגרפית הייחודית של חיפה רבות מהמסעדות ובתי האוכל שבתלפיות יהיו פתוחים בחול המועד פסח: החמארה של אילן פרון, חומוס ברדיצ'ב ועוד. פרן ממליצה על זית זייתון, מסעדת שף של אוכל גלילי עם מגשי אירוח של טעימות לארוחות בוקר וצהריים.

המקורה| שוק רמלה

כמו שוק תלפיות החיפאי גם שוק רמלה מרתק בזכות פסיפס של דוכנים, טעמים ומסעדות המשקפים את המרקם העדתי המגוון של העיר. את צפונותיו של השוק, גיליתי בזכות מורת הנבוכים הקולינריים רויטל ארנון. "הבייבי שלי הוא שוק רמלה", היא מספרת ומדגישה שיופיו בעונה הזאת של השנה הוא בזכות הררי שום ירוק, עלי גפן טריים ותרמילי פול ירוק.

השוק בן 100 השנה עבר לפני כמה שנים תהליך שיפוץ יפהפה ששמר על צביונו המיוחד אך גם היטיב עם חוויית הקנייה התוססת שבקרבו. בינות דוכני הפירות והירקות ודוכני המיצים והמטוגנים חבויים אוצרות גסטרונומיים שופעים שאורבים בכל פינה ושעל.

איזו בסטה: מרביתו של השוק מקורה, רחב ידיים ומסודר. עם זאת, חובה לרדת מ"הכביש הראשי" וללכת לאיבוד בין הסמטאות, החנויות והדוכנים שבשיפוליו. ארנון ממליצה על הבסטה הקטנה של אלי, עם השושקות המתוקות ועגבניות השרי מסוג תמר, שהן סוכריות של ממש. ממול ישנה הבסטה של אילן עם הירק הכי טרי וירוק שיש.

שוק רמלה / צילום: רויטל ארנון
 שוק רמלה / צילום: רויטל ארנון

רק ברמלה: ארנון ממליצה על מאמא אינדיה, חנות תבלינים הודיים קדומה, שיש בה ממתקים, חטיפים מקמח חומוס וגולת הכותרת - התבלינים, שכל קהילת העובדים ההודים מגיעה אליה כדי להרגיש קצת בית. בחנות הצמודה מבשלת גרייס, אשתו של ג'וני מהחנות, אוכל מסורתי נהדר.

משהו לאכול: הפסיפס העדתי המרתק של השוק כולל קובות עיראקיות, סנדוויצ'ים טוניסאים וחומוס מקומי. בחול המועד חלק ניכר מבתי האוכל יהיו סגורים, כולל החומוס של סלים, מתוך כבוד לשכנים. הנה כמה שיהיו פתוחים: מעדניית מוצרלה - שם מפלטים דגים כבושים נהדרים ומייצרים גבינת לאבנה נפלאה עם תוספת עוקצנית; המאפייה הצמודה מוכרת לחמים טובים לפסח, ואפשר להרכיב מהשלל יופי של כריך; מחוץ לגבולות השוק פתוחות מסעדות סמיר וחליל הוותיקות וממתקי שאהין.

הנוסטלגי | שוק נתניה

מכל שוקי ארצנו זה של נתניה אהוב עליי במיוחד, דווקא בשל התשתיות הרעועות והיחס המאיים לפרקים של הסוחרים. הוא נוסך בי געגוע לחמי, דוד ברזילי ז"ל, טריפוליטאי גאה, שהרגיש בו הכי בבית. זה אחד השווקים הבודדים בארץ שטרם נכבש במלואו בידי תהליך הג'נטריפקציה, וזהו גם סוד קסמו. הוא מכונה הבית של הטריפוליטאים והטוניסאים, בשל מוצאם של הסוחרים, מסעדות הפועלים הוותיקות והדוכנים שמגישים בוריק, מפרום ועסבן (מעין תבשיל טריפוליטאי קשוח של מעי פרה).

שוק נתניה / צילום: חגית אברון
 שוק נתניה / צילום: חגית אברון

כיוון שמדובר בשוק שמרבית סוחריו ולקוחותיו שומרי מסורת, המסעדות, המאפיות ודוכני המזון יהיו מרביתם סגורים. ולמרות זאת כיף לשוטט בין הסמטאות הצרות, לקנות ירקות ופירות במחירים שפויים וליהנות משרידיו של עולם הולך ונעלם. הבסטה המוסיקלית של נתן היא ללא ספק מקום אליו עולים לרגל בזכות אוסף המנדלינות התלויות, כל סוגי הירוקים ומיץ גת.

איזו בסטה: השוק של נתניה מחולק לרחבה מרכזית, שם מרוכזות הבסטות היותר יוקרתיות שמציגות לראווה סחורה יפה, לעיתים במחירים מפולפלים. בשתי הסמטאות היוצאות מהרחבה המרכזית יש המון בסטות, חנויות קטנות ודוכנים שמומלץ להתעכב עליהם. מחירי הירקות והפירות שם נמוכים מאלה שברחבה המרכזית, אבל האיכות משתנה.

רק בנתניה: תבליני דור זוארץ, היא ה-חנות שבה כל טריפוליטאי מתחיל חייב לבקר. בין אם מדובר בתבלין הסודי למפרום של הטריפוליטאים או ב"בכור" - תבלין סודי לכישוף ונגד עין רעה. "המקום הוא לא רק חנות, אלא מפעל חיים של סבא", מספר הנכד בגעגוע על סבו, ממוס זוארץ, שבמשך שנים מכר תבלינים. כיום מתופעלת החנות על ידי נכדיו, ששומרים על הגחלת אבל מוסיפים את התבלין שלהם.

משהו לאכול: בימי חולין רק צריך לבחור בין בוריק, פריקסה, שקשוקה או טבחה ירוקה. בחול המועד מאתגר כאמור לאכול בשוק, ולכן המלצתי היא או לזרום עם מה שבכל זאת פתוח או לצבור תיאבון ממראה הדגים והירקות של השוק.

המחודש | שוק באר שבע

השוק הישן של באר שבע הוקם בסוף שנות השישים ומפורסם בזכות השוק הבדואי. פעם היו כאן גמלים, נשים בדואיות עם גלביות מתנפנפות וקהל שהגיע מכל רחבי הארץ לרכוש סחורות. כיום עובר השוק התחדשות עירונית מבורכת שתימשך עוד כמה שנים. ההתחדשות, כך לדברי פרנסי השוק, שומרת על אופיו אך מעודדת כניסה של כוחות צעירים ותוססים. יש בו הכול מהכול - סוחרים מהפזורה לצד סוחרים ותיקים יהודים, סטודנטים שפתחו מקומות בילוי ועוד.

איזו בסטה: השוק מחולק לארבעה רביעים ולכל חנות מספר. רביע א' וב' ברובם בעלי חנויות של יהודים, רביע ג' הוא העתיק, ורביע ד' הוא האחרון שנבנה בשוק, ובו התגלתה תוך כדי תהליך הבנייה כנסייה ביזנטית. בין הרביעים הרבה דוכני ירקות ופירות, מעדניות וחנויות מיוחדות, כמו זו של סלאח אבו עלא, המתמחה בשלל כלי בית, תבלינים וצמחי מרפא.

מעדניית הזיתים של באסם בשוק באר שבע / צילום: באדיבות יעדים
 מעדניית הזיתים של באסם בשוק באר שבע / צילום: באדיבות יעדים

רק בבאר שבע: בין דוכני המזון, הירקות והחנויות, נחבאים בשוק כמה חנויות של בעלי צורפים ובעלי מלאכות עתיקות, כאלה שהולכות ונעלמות מהעולם. אל תפספסו ביקור אצל גנאדי הרצען, חנות קטנה ברובע ג' בו מחדש גנאדי מוצרי עור, משחיז סכינים ואפילו מתקן נרתיקי נשק. בקרו גם בתכשיטי חביב - מקום ותיק שהתפרסם בזכות ניסים חביב ז"ל, צורף ואומן ששמו יצא למרחקים בטוניס בתחום התכשיטים, עלה לעיר הדרומית והקים את חנות התכשיטים שהפכה לשם דבר.

משהו לאכול: מעדניית הזיתים של באסם מציעה מגוון של מעדנים, עלי גפן, שמן זית נהדר וגבינות טובות (חנות מספר 305, רביע ב'), ואילו חנות הדגים של ציון אלקיים מכינה מגשי סביצ'ה של דגים טריים בהזמנה מראש (חנות מספר 296 ברביע ב').