בתחילת חודש מאי יתבצע עדכון המדדים בבורסה בתל אביב, אך המניות שיכנסו וייצאו מהם נקבעו כבר היום (ה') בתום יום המסחר, לאחר 10 ימים קובעים. גלובס מסמן את השינויים הצפויים, על פי סמארטבול, תוכנה המספקת חיזוי שינויי מדדים בזמן אמת.
מעבר לשיקולי יוקרה וכבוד, לכניסה למדדים יש משמעות גדולה למניות מבחינת סחירות ונזילות. 70% מהמסחר בבורסה מתנהל במניות מדד ת"א 35, ועוד 22% ממנו מתנהל במניות מדד ת"א 90. ובנוסף, קרנות סל פסיביות עוקבות אחרי המדדים וקונות או מוכרות מניות בהתאם לשינויים שקורים בו פעמיים בשנה.
● הזינוק היומי הגדול אי-פעם: מומחים מנתחים את הכאוס בשווקים
● היועץ מלאומי שמתריע: אל תתפתו לעשות את הטעות הזאת בתיק שלכם
שלוש המניות החזקות ביותר ששיפרו את מקומותיהן מאז עדכון המדדים הקודם ויצטרפו למדד ת"א 35 הן חברת הביטוח מנורה מבטחים , חברת חיפושי הנפט נאוויטס וחברת הביטוח כלל . מאחר שמנורה ונאוויטס הפכו לשתיים מתוך ה-30 הגדולות בבורסה בת"א (מנורה 20 ונאוויטס 26 בממוצע בעשרת הימים הקובעים) הן נכנסות אוטומטית למדד הדגל ודוחקות החוצה את החברות בעלות השווי הנמוך ביותר. מנורה היא המצטרפת הראשונה עם שווי שוק של 11.3 מיליארד שקל. השניה היא נאוויטס שנכנסת עם שווי שוק של 8.2 מיליארד שקל.
המצטרפת השלישית היא כלל ביטוח שנכנסת מהמקום ה-35 הממוצע. הסיבה שהיא עולה היא ששלוש חברות אחרות - חברת הנדל"ן המניב איירפורט סיטי וכן חברת האנרגיה המתחדשת אנרג'יקס וחברת התוכנה סאפיינס ירדו אל מקום 40 ומטה ולכן נפלטות אוטומטית מהמדד ויורדות למדד השני בחשיבותו, ת"א 90 (בפועל - איירפורט סיטי 41, אנרג'יקס 47 וסאפיינס 49). בשלב השני בוחנים מי החברה עם השווי הגבוה ביותר שעדיין לא בפנים וכלל זכתה בכך.
המרוויחה והמאוכזבות
מי שיכולה לנשום לרווחה היא חברת הבנייה למגורים דמרי של יגאל דמרי שצפויה להישאר במדד ת"א 35 וזאת מאחר שהיא במקום ה-39 לדירוג וניצלה בעור שיניה. את הפרחים צריכה דמרי לשלוח לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ שמלחמת הסחר בה פתח הפילה את מניות חברות הביטוח ובעיקר את מגדל ביטוח וזו תיאלץ שוב לראות את מדד הדגל מלמטה אך לא תיכנס אליו. גם ננקסט ויז'ן ופיבי שהתמודדו על מקום נפגעו מטראמפ ולא הצליחו להעפיל לת"א 35.
הדרמה במדד ת"א 90
כאמור, איירפורט סיטי , אנרג'יקס וסאפיינס , יורדות למדד ת"א 90. בנוסף אליהן יצטרפו למדד גם בית ההשקעות מיטב , ובית ההשקעות אי.בי.אי שעולות וששווי השוק שלהן זינק בשנה האחרונה יחד עם שאר חברות הפיננסים בישראל והיו הראשונות להבטיח את מקומן במדד.
אליהן יצטרפו גם חברת המזון נטו מלינדה , בי-קום (החברה-האם של בזק), מקס סטוק וכן הסינדרלה של הבורסה - ארית תעשיות , חברת המרעומים לפגזים משדרות, כשהיא נישאת על גלי ההתחמשות העולמית הגלובלית בעקבות מלחמת רוסיה-אוקראינה ומלחמת "חרבות ברזל".
מאחר שאותן שש חברות נכנסות למדד, 6 חברות אחרות ייפלטו ממנו. גם זינוק היום בבורסה של כמעט 8% לחברת הפרסום הדיגיטלי פריון נטוורק ו-11% לאלקטריאון, לחברת החלום בתחום הטענת כלי רכב חשמליים על גבי כביש, לא הספיק לסייע להן להישאר במדד. הן ייצאו ממנו יחד עם חברת הנדל"ן הכשרת היישוב, חברת המתכות והצינורות סקופ, חברת התיירות איסתא ומניבים ריט .
המרוויחות בדו קרב הצמוד על כרטיסי ההישארות במדד הן חברת ה- IT מלם תים , חברת מימון הרכב מימון ישיר וחברת השבבים טלסיס .
במקרה שלאלקטריאון מדובר בהתרסקות מפוארת במניה של 60% רק בחודש האחרון, וזאת עקב השקת ההטענה המהירה של חברת הרכבים החשמליים BYD הסינית וכן פספוס גדול מאוד של תחזיות החברה שצפתה הכנסה דו-שנתית של 102 מיליון שקל אך הכניסה בפועל רק כמחצית מכך.
אצל פריון נטוורק מדובר בהתרסקות דומה, אך כזו שרובה התרחשה כבר לפני כמעט שנה, כאשר מיקרוסופט, השותפה העיקרית שלה, שינתה את המדיניות וגרמה לחברה לאובדן הכנסות משמעותי. כך, פריון הכניסה בשנת 2024 פחות מחצי מיליארד דולר, נפילה של 33% לעומת השנה שלפניה, וזאת כאשר רק לפני שנים ספורות העריכה החברה שתגיע להכנסות של יותר ממיליארד דולר בשנת 2025. גם במקרה שלה זו אכזבה קשה מבחינת המשקיעים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.