אופציות לעובדים | בדיקת גלובס

מה קרה לאופציות של עובדי ההייטק, ואיזו שיטת תגמול חדשה סוחפת את השוק?

מימושי האופציות של עובדי ההייטק כמעט הוכפלו בשנת 2024 לסכום של 1.4 מיליארד דולר - שיא של 3 שנים • עם זאת, מתחילת השנה ההייטקיסטים רואים את שווי האופציות שלהם נחתך בחדות - חוץ משתי חברות בולטות • וגם: החברות כבר לא נותנות הרבה אופציות לעובדים. מה הם מקבלים במקום?

הקאמבק של האופציות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
הקאמבק של האופציות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בימים שוול סטריט רועדת, לא רק המשקיעים עוצרים את נשימתם, אלא גם העובדים בעשרות חברות הייטק ישראליות שרואים את שווי האופציות שלהן נופל. אחרי שנה פנומנלית ב־2024, שבה מדד נאסד"ק זינק בכמעט 29% ומניות טכנולוגיה ישראליות טסו בשיעורים דו־ספרתיים ואף תלת־ספרתיים, שנת 2025 טרפה את הקלפים.

שיא ברילוקיישן של הייטקיסטים: האם המגמה תימשך, ואיך אפשר לבלום אותה?
הזינוק היומי הגדול אי־פעם: מומחים מנתחים את הכאוס בשווקים
עומדות במבחן? מה עשו מניות דפנסיביות במפולת של השבוע האחרון בוול סטריט

זו לא הפעם הראשונה שהאופציות של עובדי ההייטק בטלטלה בעקבות שוק ההון. למעשה, ב־5 השנים האחרונות שווי ההטבה הגלומה באופציות הללו נראה כמו רכבת הרים של ממש. בשנת 2020, אחרי ירידות חדות בשווקים עם פרוץ מגפת הקורונה, השוק התאושש במהירות והחל במגמת עלייה משמעותית שנמשכה גם ב־2021, שהייתה שנת שיא למניות הטכנולוגיה. אבל ב־2022 התמונה התהפכה. האינפלציה זינקה, הריביות התחילו לטפס ווול סטריט נכנסה לשנה של שוק דובי (ירידה של 20% ויותר מהשיא). אלא שאז הגיעה 2023, והירידות הפכו לעליות. במחצית השנייה של השנה הבורסה האמריקאית כבר הייתה בשוק שורי (עלייה של 20% מהשפל), והוא נמשך יותר משנתיים. עד סוף 2024 המדדים המובילים כמו S&P 500 רשמו תשואה של כ־60%.

אז, כמובן הגיעה שנת 2025 ושוב התמונה התהפכה. רפורמת המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מזעזעת את השווקים. חלק מהמדדים המובילים כבר נכנסו לשוק דובי בשבוע האחרון, ואז יצאו ממנו בבת אחת ביום רביעי, באחד הימים הכי טובים שראתה הבורסה האמריקאית אי־פעם.

איך הטלטלות הללו השפיעו על האופציות של עובדי החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט? רוב החברות הן מתחומי הטכנולוגיה השונים, ובהן העובדים נהנים במקרים רבים גם מתגמול הוני - מניות חסומות ואופציות. אופציה היא למעשה נייר ערך שמקנה למחזיק בו זכות לקנות בעתיד מניה, במחיר שנקבע מראש. לדוגמה, אם במועד שבו האופציה הבשילה וניתן לממש אותה, מחיר המניה הוא 100 דולר ומחיר המימוש (המחיר שבו המחזיק יכול לרכוש את המניה) הוא 70 דולר, ההטבה (הרווח) מבחינתו הוא 30 דולר. עם זאת, אם מחיר המניה הוא 50 דולר, האופציה נמצאת "מחוץ לכסף", כלומר לא משתלם לשלם את מחיר המימוש כי הוא גבוה ממחיר המניה. אז למעשה לא מממשים ואין תמורה.

החברות הנסחרות בוול סטריט נדרשות לפרט בדוח השנתי המורחב שלהן על המימושים וההחזקות באופציות. מבדיקת גלובס עולה שב־50 חברות ישראליות (ובעלות זיקה לישראל) שפרסמו את הנתונים האלה, העובדים מימשו במהלך 2024 אופציות בהטבה (רווח) בהיקף מצטבר של כ־1.38 מיליארד דולר. מדובר בסכום הגבוה כמעט פי שניים מזה שנרשם ב־2023, אז עובדים ב־48 חברות מימשו אופציות בהטבה של 824 מיליון דולר. ועדיין מדובר בהיקפים רחוקים מהסחרור של שנת השיא 2021, אז הסכום הגיע ל־2.65 מיליארד דולר (נתוני 49 חברות). נציין שהנתונים אינם ספציפיים לעובדים ישראלים, אלא לכל עובדי החברות ולכולן יש גם עובדים במדינות נוספות. בנוסף במקרים רבים התגמול ההוני כולל לא רק אופציות אלא גם מניות חסומות, שלא נכללו בבדיקה שערכנו; לנושא התגמול ההוני יש גם היבטי מיסוי; וגם התגמול ההוני כמובן לא מחולק באופן שווה בין כלל העובדים בחברות - לפי מומחים, האופציות בחברות ציבוריות מוקצות בעיקר לדרג הניהולי (ראו הרחבה בתיבה).

כאמור, המגמה בשווקים השתנתה בשבועות האחרונים, מה שמשפיע כמובן על שווי ההטבה באופציות שהעובדים מחזיקים כיום. בלא מעט חברות, מחירי המימוש של האופציות שהבשילו ונמצאות בידי העובדים גבוהים ממחיר המניה בבורסה, כלומר האופציות הן "מחוץ לכסף". דוגמה לכך היא חברת הגיימינג פלייטיקה: בסוף 2024 עובדי החברה החזיקו בכמיליון אופציות שניתנות למימוש, אך מחיר המימוש הממוצע שלהן היה כ־18.5 דולר - רחוק ב־73% מהמחיר הנוכחי בנאסד"ק, שהוא 4.94 דולר. דוגמה בולטת נוספת היא זו של סולאראדג'. עובדי חברת האנרגיה הסולארית מחזיקים בכ־282 אלף אופציות שמחיר המימוש שלהן הוא 58.07 דולר, בעוד שהמניה נסחרת ב־14.35 דולר - פער של 75% לרעת העובדים.

חברות ההייטק החליפו את האופציות בתגמול חדש

האופציות הן הגביע הקדוש של עובדי ההייטק. אבל בשנים האחרונות, נראה שהן הולכות ויוצאות מהאופנה, לפחות עבור רוב העובדים. אסף גלס, מנכ"ל IBI CAPITAL Equity Plans, המספקת לשורה ארוכה של חברות שירותי ניהול תוכניות הטבה, והעובדת עם החברות הישראליות הגדולות ביותר בוול סטריט, אומר כי לרוב, "מרגע שהחברות הופכות לציבוריות הן מפסיקות לתת אופציות, למעט לחברי הנהלה, ועוברות להקצות לעובדים מניות חסומות (RSU).

זה דומה במהותו לאופציה, אבל ביום ההבשלה העובד מקבל מניה, ובשונה מאופציה אין את הנושא של 'מחוץ לכסף' ו'בתוך הכסף'. זו מגמה עולמית שכבר לא מעט שנים נהוגה בישראל. למנהלים נותנים אופציות כי להם יש יותר השפעה על מחיר המניה".

כשמדובר באופציות, העובד יקבל את ההטבה רק אם מחיר המניה עלה בהשוואה ליום בו הוא קיבל את האופציה. אם שווי המניה ירד, העובד לא יקבל כלום. לעומת זאת, במניות חסומות, העובד יקבל הטבה כלשהי בכל מקרה. אם נניח מחיר המניה היה 30 שקלים, ונחתך בחצי. העובד עדיין יקבל מניה ששווה 15 שקל. לכן, בדר"כ מניות חסומות ניתנות בהיקפים קטנים יותר, וליותר עובדים.

רונן סולומון, מייסד ומנכ"ל חברת הפינטק altshare שפיתחה פלטפורמה לניהול אקוויטי עבור חברות, משקיעים ויזמים, מזהה גם הוא את אותה מגמה. לדבריו, "בתקופות של טלטלות בשוק כמו שראינו לאחרונה, יש יתרון למניות חסומות. באופציות זה 1 או 0 - אם בסוף התקופה האופציה 'מחוץ לכסף' אז זה 0. לעומת זאת, גם כשהמניה יורדת למניות החסומות יש ערך, גם אם נמוך יותר. אבל אין ספק שאם הירידות יימשכו זה ישפיע על ירידה בהיקף הנכסים של העובדים ועל כמויות המימושים".

רונן סולומון, מייסד ומנכ''ל altshare / צילום: altshare
 רונן סולומון, מייסד ומנכ''ל altshare / צילום: altshare

אבל יש אפשרות נוספת - תוכנית ESPP) Employee Stock Purchase Plan). לדברי גלס מדובר בסוג של תוכנית חיסכון, שפתוחה לרוב לכל העובדים. העובד צובר אחוז מסוים מהשכר לצורך התוכנית (1%־15% מהברוטו) ואחרי חצי שנה לוקחים את הכסף שנצבר וקונים לו מניות של החברה "בדיסקאונט משוגע. בדרך כלל לוקחים את מחיר המניה בתחילת התוכנית ובסיומה (חצי שנה) ועל הנמוך מביניהם נותנים 15% הנחה. אם לדוגמה המחיר בתחילת התוכנית היה 10 דולר ועלה ל־20 דולר, העובד מקבל מניה בהנחה ומשלם 8.5 דולר. מהצד השני, אם המניה התרסקה מ־20 דולר ל־10 דולר, הוא עדיין משלם לפי המחיר הנמוך -עשה 15% סולידי בתוך חצי שנה. אין דברים כאלה בשוק. כשהמניה מתחילה לעלות מרגישים אווירה במסדרונות החברה, כי זה משפיע על כולם", אומר גלס.

אסף גלס, מנכ''ל IBI CAPITAL Equity Plans / צילום: אילן בשור
 אסף גלס, מנכ''ל IBI CAPITAL Equity Plans / צילום: אילן בשור

גם סולומון וגם גלס מציינים שב־2024 היו יותר מימושים משנים קודמות על רקע העלייה במחירי המניות בשוק. לדברי גלס "באופציות בחברות ציבוריות יש קורלציה לשוק - אם המחיר עולה יותר אופציות נכנסות לכסף ורואים יותר מימושים. במניות חסומות ו־ESPP יש פחות קורלציה לשוק".

כשבוחנים רק את החברות שבהן האופציות שניתנות למימוש נמצאות "בתוך הכסף" (35 חברות), מגלים שנכון להיום עובדי החברות האלה מחזיקים באופציות המגלמות הטבה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר. זוהי כמובן הטבה "על הנייר" כל עוד הם לא מממשים את האופציה, וכל תנודה במחירי המניות משנה את גובה ההטבה. הזינוקים בוול סטריט ביום רביעי אחרי הקפאת רוב המכסים הגדילו משמעותית את ההטבה המצרפית, אחרי שהיא התכווצה מאוד בירידות האחרונות.

השינויים האלה באים לידי ביטוי משמעותי עם ירידת מחירי המניות של חלק גדול מהמניות מתחילת השנה. עובדי חברת האינטרנט Wix למשל, החזיקו בסוף 2024 בכ־2.9 מיליון אופציות שניתנות למימוש ומחיר המימוש הממוצע שלהן הוא 105.47 דולר. בסוף 2024 מחיר מניית Wix היה כ־215 דולר והוא ירד מאז לכ־165 דולר. בהתאם, ההטבה המגולמת באופציות ירדה בכ־145 מיליון דולר - מכ־320 מיליון דולר בסוף השנה ל־175 מיליון דולר כיום (על הנייר). גם עובדי חברת הפינטק גלובל־אי ספגו ירידה בשווי ההטבה של האופציות שהם מחזיקים, מכ־324 מיליון דולר בסוף 2024 לכ־209 מיליון דולר כעת. יש עוד חברות שבהן שווי ההטבה ירד מתחילת 2025, ביניהן סנטינל וואן וסלברייט.

מהכיוון השני יש גם יחידות סגולה שלמרות הכל בלטו בעליות מתחילת השנה, והעובדים שלהן יכולים להיות מרוצים בהחלט משווי ההטבה של האופציות שהם מחזיקים. מדובר בחברה הביטחונית אלביט מערכות ובחברת אבטחת הסייבר צ'ק פוינט. באלביט, מחיר המימוש הממוצע של האופציות שהחזיקו העובדים בסוף השנה היה 186.9 דולר. בסוף 2024 מחיר המניה היה כ־258 דולר וההטבה שגולמה באופציות עמדה על כ־204 מיליון דולר; מאז, המניה זינקה לכ־390 דולר, כך שכיום ההטבה מגיעה ל־580 מיליון דולר - גידול של 376 מיליון דולר. בצ'ק פוינט ההטבה גדלה מכ־318 מיליון דולר בסוף 2024 לכ־468 מיליון דולר כעת - גידול של 150 מיליון דולר. כל הנתונים נכונים למחירי הנעילה של המניות ב־9 באפריל.

מאנדיי: רווח של למעלה ממיליארד דולר ב־4 שנים

במהלך שנת 2024 עלתה מניית מאנדיי ב־26.8%, מעט פחות מהעלייה במדד נאסד"ק. עובדי החברה מימשו במשך השנה אופציות ברווח של 265 מיליון דולר - גבוה משמעותית מהמימוש ב־2023 שהיה ברווח של כ־113 מיליון דולר, אך נמוך מהמימושים בשנים 2021־2022. במצטבר, עובדי החברה מימשו ב־2021־2024 אופציות ברווח של למעלה ממיליארד דולר.

מאנדיי פיתחה מערכת הפעלה ארגונית לעובדים, והיא מנוהלת על ידי המייסדים המשותפים ערן זינמן ורועי מן. החברה הונפקה בנאסד"ק בשנת השיא 2021 לפי שווי של 6.8 מיליארד דולר, והיום שוויה הוא 11.2 מיליארד דולר.

נכון לסוף 2024, עובדי מאנדיי החזיקו בכ־1.4 מיליון אופציות שניתנות למימוש ונמצאות "בתוך הכסף": מחיר המימוש הממוצע הוא 53.66 דולר בעוד שמחיר המניה גבוה משמעותית, 252 דולר. ההטבה המגולמת באופציות היא כ־278 מיליון דולר.

הנפקת מאנדיי בנאסד''ק ביוני 2021 / צילום: נאסד''ק
 הנפקת מאנדיי בנאסד''ק ביוני 2021 / צילום: נאסד''ק

סנטינל וואן: העובדים מחקו מאות מיליונים על הנייר

בדומה למאנדיי, גם חברת אבטחת הסייבר סנטינל וואן הונפקה בוול סטריט ב־2021. החברה, שהוקמה ומנוהלת על־ידי תומר וינגרטן, נסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי של 6.2 מיליארד דולר, נמוך משוויה בהנפקה שהיה 9 מיליארד דולר. בניגוד למגמה בשוק, מניית סנטינל וואן דווקא נחלשה ב־2024 ורשמה תשואה שלילית של כ־19% כשהמגמה השלילית המשיכה גם מתחילת 2025, הפעם בהתאם למגמה הכללית בשוק, עם ירידה של עוד כ־15% במחיר המניה.

עובדי סנטינל וואן (ש־11% מהם מועסקים בישראל, כלומר מעל 300) מימשו בשנת הכספים האחרונה, שהסתיימה בסוף ינואר 2025, אופציות בערך פנימי של כ־147 מיליון דולר. מדובר על ירידה לעומת השנתיים הקודמות בהן הערך היה סביב 170 מיליון דולר, ובוודאי לעומת 2021 שבה הוא הגיע ל־334 מיליון דולר. במצטבר, ב־4 השנים האחרונות מימשו עובדי החברה אופציות בערך פנימי של 824 מיליון דולר.

נכון לסוף שנת הכספים האחרונה של סנטינל וואן, עובדיה החזיקו בכ־10.3 מיליון אופציות במחיר המגלמות הטבה של 138 מיליון דולר (הטבה ששוויה ירד על הנייר בכ־35 מיליון דולר מתחילת 2025).

Wix: המימושים קפצו פי 5 בשנה

כאמור, עובדי Wix ספגו ירידה חדה על הנייר בשווי ההטבה של האופציות שנמצאות בידיהם וניתנות למימוש. מניית Wix איבדה מתחילת 2025 כ־23% מערכה, ואף שמחיר המימוש הממוצע של האופציות עדיין בתוך הכסף, הפער בינו לבין מחיר המניה התכווץ וכיווץ את שווי ההטבה בכ־145 מיליון דולר ל־175 מיליון דולר. חברת האינטרנט, בניהולו של המייסד אבישי אברהמי, נסחרת בנאסד"ק לפי שווי שוק של 9.2 מיליארד דולר.

במהלך שנת 2024, מניית Wix עלתה ב־74% ועובדי החברה נהנו ממימושי אופציות בערך פנימי של כ־102 מיליון דולר, עלייה משמעותית לעומת השנתיים הקודמות בהן הערך היה 11.8־19.5 מיליון דולר. בסך הכול בשנים 2021־2024 מימשו עובדי החברה אופציות בערך פנימי של כ־248 מיליון דולר.

הנפקת וויקס (wix) במסחר הנאסד''ק / צילום: נאסד''ק OMX
 הנפקת וויקס (wix) במסחר הנאסד''ק / צילום: נאסד''ק OMX

סלברייט: מחירי מימוש נמוכים דרמטית

חברת הטכנולוגיה לתחום החקירות הדיגיטליות סלברייט לא בלטה בשנים הקודמות בסכומי האופציות שלה, אך בשנת 2024 זינוק של 154% במחיר המניה הוביל לגידול משמעותי גם בערך הפנימי של האופציות שמימשו עובדי החברה. במהלך השנה, עובדי סלברייט מימשו קרוב ל־6 מיליון אופציות שהיו להם, במחיר מימוש ממוצע של 2.91 דולר בלבד, בעוד שמחיר המניה בנאסד"ק הגיע במהלך השנה ליותר מ־20 דולר. ככל הנראה מדובר באופציות שניתנו לעובדים לפני ההנפקה, מאז המניה עלתה מאוד, ולכן מחירי המימוש נמוכים ביחס למחיר בבורסה. הערך הפנימי של האופציות שמומשו הגיע ל־72.6 מיליון דולר, בהשוואה ל־33.2 מיליון דולר ב־2023.

מתחילת השנה הנוכחית מניית סלברייט נחלשה ב־13.8% (לא חר שהגיעה לשיא של כל הזמנים), ונכון להיום עובדי החברה מחזיקים באופציות שניתנות למימוש שההטבה המגולמת בהן מגיעה לכ־118 מיליון דולר - ירידה של כ־24 מיליון דולר לעומת שווי ההטבה בסוף 2024.