בשלהי שנת 2023 יאיר שני המליץ כאן במדור להסתער על הבורסה בתל אביב ואמר ש"זה הזמן לקנות". הימים היו זמן קצר אחרי מתקפת חמאס ב־7 באוקטובר. הוא הסביר כי "כשהמחירים זולים ויש הזדמנות, צריך לקנות. לא משנה מה הסיבות שהובילו לירידות".
הוא צדק. השוק המקומי פתח מבערים וזינק בכמעט 30%, כשהוא משאיר אבק לבורסות האחרות. גם ההמלצה שלו על הבנקים, הנדל"ן ומניות הגז והנפט התבררו כנכונות, והמדדים הענפיים הללו זינקו בעד 43%.
● הדולר בשפל של 3 שנים, והאג"ח בירידה. לאן עוברים המשקיעים?
● המיליארדר שטוען: "אני מודאג ממשהו חמור בהרבה ממיתון"
באותו הזמן שני, מנכ"ל בית ההשקעות סיגמא קלאריטי, שמנהל כ-10 מיליארד שקל, גם המליץ להוציא את הכסף מהקרנות הכספיות ולנצל הזדמנויות בשווקים. כעת הוא נשמע אחרת ומקצה כ־20% להזדמנויות חדשות שהוא בטוח שעוד יצוצו בשנה הקרובה: "אנחנו בתקופה משוגעת מכל הכיוונים", הוא אומר על רקע הסחרור של וול סטריט.
מאז הכרזת המכסים של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ, לפני כמעט שבועיים, השווקים הגלובליים ברכבת הרים חסרת תקדים. אחרי ההודעה של טראמפ מדד S&P 500 צלל ביותר מ־10% ורשם את מחיקת השווי הגדולה שלו ביומיים אי פעם. שבוע לאחר מכן, שעות בודדות אחרי שהמכסים הדרמטיים שהטיל כמעט על כל שותפת סחר של ארה"ב נכנסו לתוקף, טראמפ הודיע על דחייה של 90 יום עבור רוב מוחלט של המכסים. כך, ביום רביעי האחרון וול סטריט רשמה את אחד הימים הכי טובים שלה בהיסטוריה, כשהמדדים המובילים עלו בכ־10%.
"המצב נשמע מורכב, אבל די פשוט"
"מה שעברנו בחודש האחרון זו תקופה לא נורמלית", אומר שני. "אבל זו המציאות וצריך להתרגל אליה. ברוכים הבאים לעולם החדש. המצב נשמע מורכב אבל זה די פשוט. מילת המפתח היא תנודתיות, בעוצמה שלא מוכרת מהעבר. אני מעריך שהתנודתיות והעצבנות האלה יימשכו. אפשר לראות את זה גם בשוק האג"ח הממשלתיות בארה"ב. היינו בתשואה של 5%, ירדנו ל־3.9% וחזרנו ל־4.4%. מהלך כזה אמור לקרות תוך כמה חודשים ולא תוך כמה ימים. לא צריך לפחד מזה, אבל כן להבין את המגמות, לבנות תיק נכון ולהיות בסקטורים הנכונים, וגם להשאיר כסף בצד לימים קשים.
"אי אפשר היום להיות בשוק ההון בלי להבין שזו תקופה שחייבים להיות בה באמת משקיעים לטווח ארוך. הדבר הכי חשוב כעת למשקיע זה לשאול את עצמו האם הוא מסוגל לסבול את התנודתיות הזו. משקיע שמוכר אחרי ירידה של 10% מלכתחילה לא היה צריך להיות בשוק, ובטח שלא עכשיו".
"אפשר לעשות הרבה כסף בירידות"
אבל שני מסביר כי למרות הכאוס בשווקים, יש גם הזדמנויות. "המחירים היו יקרים ועברנו מהלך יפה של מימושים. נקודת הכניסה היום לשוק המניות לא רעה. אחרי מימוש כזה, המחירים בארה"ב לא זולים, אבל הם סבירים וזה שוק לגיטימי להשקעה, כאמור בכפוף לתנודתיות.
"אנחנו יודעים שלאורך זמן כשקונים בירידות חריפות אפשר לעשות הרבה כסף, אבל לא צריך להסתכל לטווח של חודש־חודשיים וגם לא שנה. קרן כספית, זה אחלה מוצר שנותן תשואה של 4.1%־4.5% ומשקיע חייב לנצל את ההחזקה שלו בקרנות הכספיות כדי לנצל את ההזדמנויות ולקנות כשהן מגיעות - כמו אחרי ירידות חדות. משקיע שיקנה אחרי עוד ירידות זה מעולה, אבל זה מיועד לאנשים שמסוגלים לקנות בירידות. צריך סבלנות וסביר שבהמשך השנה יהיו עוד הזדמנויות. זה מה שהמלצנו כעת ללקוחות, לנצל את הירידות כדי להגדיל חשיפה לשוק האמריקאי".
"אין סיבה להשקיע באג"ח ממשלתי"
כשאנחנו מבקשים לבנות תיק השקעות מתאים לתקופה הנוכחית, שני ממליץ למשקיע סולידי לבנות תיק שמורכב מ־10% מניות בארץ, 10% מניות בחו"ל, 60% אג"ח קונצרניות (מח"מ 3.5־4 עם חשיפה מאוזנת בין שקלי וצמוד מדד) ועוד 20% בקרנות כספיות לניצול הזדמנויות.
למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ על 40% מניות בארץ, 40% מניות בחו"ל (מתוכן כ־70% בארה"ב, רבע באירופה וחשיפה קלה ליפן), ו־20% בקרן כספית.

הוא מסביר את ההקצאה הגבוהה לישראל, בדומה לשנה שעברה, בכך ש"השוק הישראלי אמנם עלה, אבל הוא עדיין זול כי באנו ממקום מאוד נמוך. השוק עדיין במחירים סבירים, החברות מתנהלות טוב והרווחיות תמשיך לצמוח, כשבעולם היא תהיה יותר נמוכה".
למשקיע פרטי שני לא ממליץ להחזיק כלל אג"ח ממשלתי ומסביר כי "זה נחמד וזה עוגן למשקיע מוסדי, אבל לא רואה למה משקיע פרטי צריך להיות שם כשאין סיכון לפגיעה בהחזר החובות של החברות וגם לא לעליית ריבית". באג"ח קונצרני בתמהיל ממוצע בדירוג A מינוס אפשר לקבל היום ריבית של 5.5%־6%.
בנוסף, שני סבור שהריבית תרד השנה גם בארה"ב וגם בארץ, פעם או פעמיים מה שייתן מעט רווחי הון. "באירופה הריבית כבר ירדה דרמטית ולא בריא לארה"ב וגם לישראל לשמור על פער ריביות מול העולם, ולכן גם הפד וגם בנק ישראל ירצו להוריד ריבית, אבל כשהם ירגישו רגועים עם האינפלציה. מה גם שאני מעריך שהמכסים יובילו להאטה בצמיחה בארה"ב ובישראל".
כשאנחנו שואלים אלו סקטורים יבלטו בשנה הקרובה שני מעריך שסקטור התעשיות הביטחוניות בארץ ובעולם ימשיך לרוץ: "הולכות להיות השקעות עצומות בתחום. אירופה מבינה שהיא צריכה להיות תלויה בעצמה וגם מדינות אחרות מבינות שאינן יכולות לסמוך רק על ארה"ב. זה לא אירוע חד־פעמי, אלא הולך ללוות אותנו לשנים ארוכות מאוד. חלק מזה מתומחר כמובן, אבל חלק יהיה מתומחר רק בהמשך". שני מציין שניתן להיחשף לסקטור דרך קרן סל עם סימול XAR.
סקטורים מומלצים באר"ץ ובחו"ל
(בסוגריים, תעודות סל מומלצות)
פיננסים, בארץ גם ביטוח
תעשיות ביטחוניות (XAR)
שבבים (SOXX)
פארמה (XLV)
עוד הוא ממליץ על סקטור הפיננסים בארץ ובחו"ל, כשבארץ הוא מוסיף גם את חברות הביטוח. "הסביבה (הריבית, נ"א) תמשיך להיות טובה לבנקים, שימשיכו לייצר תשואה דו־ספרתית על ההון". הוא ממליץ על תעודת סל בסימול XLF. בנוסף, הוא ממליץ על הסקטור הרפואי בארה"ב שם "מחשבי העל בעזרת ה־AI יאפשרו להאיץ את פיתוח התרופות ואת הדיוק (סימול XLV לקרן סל)". לבסוף הוא מציין שכדאי להיחשף גם לסקטור ייצור החשמל והשבבים. בעיקר בגלל תעשיית ה-AI, אבל גם מסיבות נוספות.
*** האמור אינו מהווה ייעוץ השקעות ואינו תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.