בדרך להסתבכות נוספת של בעלי קרן וולת'סטון? קבוצה של יהודים מצרפת, אשר חלקם עלו בשנים האחרונות לישראל, הגישו בחודש שעבר תביעה על כך שחברות הקשורות לבעלי השליטה בקרן הנדל"ן טרם מסרו לידיהם דירות שרכשו כבר לפני שמונה שנים בפרויקט בבת ים, ולא שילמו את הפיצוי המגיע להם כתוצאה מהעיכוב הדרמטי.
● בכ־80 מיליון דולר: חברת התוכנה הישראלית רכשה שתי חברות בשבוע
● זה הסכום שקיבל איש העסקים ממכירת חלקו בפרויקט היוקרתי בחיפה
● מדריך | מיחזורי המשכנתא בשיא. כך תדעו אם זה מתאים גם לכם
מהתביעה עולות טענות לכאורה לתרמית ולשימוש בכספי הרוכשים שלא לצורך הפרויקט נגד חלק מבעלי וולת'סטון. אלה כוללים את איש שוק ההון ירון פיטארו ואת אחד ממייסדי סוכנות נטו פיננסים, אילן בן ישי. נתבע מרכזי נוסף הוא איש הנדל"ן מאור שמגר ואקנין, אשר לפי התביעה מחזיק בשרשור בחלק מהחברות הנתבעות.
לפי התביעה, קיים "חשש ממשי כי נושאי משרה (בחברות הנתבעות - ע.ג) עושים ועשו שימוש אסור בכספי התובעים ובכספים, אשר ניתנו כהלוואה למימון אשר מיועדים היו לביצוע והשלמת העבודות בפרויקט".
עוד נטען, כי פיטארו, בן ישי וואקנין "נהגו בערבוב" בין נכסי החברות לבין נכסיהם האישיים, "כשחלקם מצויים בניגוד אינטרסים עם הגורם המממן" - קרי, קרן וולת'סטון.
התביעה: הדירות לא נמסרו מאז 2019
התביעה מגוללת את סיפורם של שמונה אזרחי צרפת שרכשו שש דירות בבניין שעבר התחדשות עירונית במתכונת של תמ"א 38 (חיזוק) ברחוב הלפר בבת ים. העסקה התבצעה ב־2017 תמורת מחיר ממוצע של 2.3 מיליון שקל לדירה, והרוכשים אמורים היו לקבל לידיהם את הדירות ב־2019. העסקה בוצעה מול אשדן יזמות, וזו נמכרה בהמשך לחברת גשם בוטיק של ואקנין, אשר ניהלה בפועל את הפרויקט.
אלא, שהדירות לא נמסרו עד היום, ולדברי התובעים, לא ברור מתי יימסרו. נוסף לכך, חלק מהרוכשים קיבלו תשלומים על חשבון פיצויים בגין העיכוב במסירה, אך תשלומים אלה לא כללו לכאורה את הפיצוי הנדרש לפי חוק המכר (דירות) ופסקו כליל ב־2022. התביעה הוגשה אפוא על סכום של כ־2 מיליון שקל.
בתביעה מתואר כיצד הרוכשים מצרפת הופתעו לגלות במהלך ביקור בארץ כי באתר לא מתבצעת בנייה, ו"חמור מכך - שהוא נטוש וללא פועלים". עוד נטען כי "התברר שהפרויקט מנוהל באופן קלוקל ולא מקצועי, וחל עיכוב ניכר בביצוע העבודות".
החברות שהתנהלו מול הרוכשים סיפקו, לפי התביעה, תירוצים כגון בעיות בהתנהלות הקבלנים וקשיי מימון, אך הקפידה להרגיע את הרוכשים כי "העבודות מתקדמות ומצויות בישורת האחרונה". המציאות התגלתה לכאורה כשונה, והרוכשים "מצאו עצמם תלויים באוויר בחוסר ודאות תקופה ארוכה, והיד עוד נטויה".
בלב התביעה מתואר מבנה תאגידי סבוך של היזמים שמאחורי הפרויקט. השחקניות המרכזיות במבנה הזה הן חברות הנדל"ן אשדן יזמות ואלד פסגות (לשעבר גשם בוטיק), ולצידן חלק מבעליה של קרן וולת'סטון. "מדובר באחת מאותן הפרשיות המועטות במסגרתן הנתבעים כולם יחד חברו במטרה ליצור מכניקה מורכבת של 'קבוצת חברות' סרק, מתוך תקווה שווא שבבוא היום, מסך ההתאגדות יגן עליהם ממעשים הנפסדים והפסולים שביצעו באמצעות אותן החברות", כך לשון התביעה, שהוגשה על־ידי עורכי הדין אילון עישר ואמיל דגאייב ממשרד עישר סימון דסקל.
לפי הרוכשים, התאגידים המחזיקים באשדן יזמות ובאלד פסגות - אלד החדשה השבחה וניהול ואלד יזמות - גייסו מימון מקרנות וולת'סטון לביצוע פרויקטים, ובהם ככל הנראה הפרויקט בבת ים, ורשמו לא פחות מ־17 שיעבודים לטובת וולת'סטון. ההלוואות היקרות, כך נטען, הובילו לקשיי נזילות שפגעו בביצוע הפרויקט.
חקירה נגד הקרן בחשד להטעיית משקיעים
רשות ניירות ערך פתחה בינואר 2024 בחקירה נגד קרן וולת'סטון ובעלי השליטה בה - פיטארו, בן ישי ועידן כץ - בחשד שגייסו 800 מיליון שקל ללא תשקיף ותוך הטעיית משקיעים. הקרן, המתמחה בהשקעות אלטרנטיביות, הסתבכה בעקבות הכישלון שנחלו מספר פרויקטי נדל"ן, והפסדיה נאמדים בכ־350 מיליון שקל.
וולת'סטון גייסה כ־2,000 משקיעים והעניקה הלוואות משלימות להון עצמי (מזנין) לקבלנים, בעיקר בתחום ההתחדשות העירונית ומחיר למשתכן. רבים מהמשקיעים גויסו באמצעות סוכני נטו פיננסים, שבראשה עמדו בן ישי וכץ, ואשר פעילותה נמכרה באחרונה לסוכנות ארבע עונות של בית ההשקעות IBI.
תביעת הרוכשים מצרפת מכוונת גם אישית כלפי פיטארו ובן ישי מקרן וולת'סטון, המשמשים כדירקטורים בחלק מהחברות הנתבעות, כמו גם נגד ואקנין ודירקטור נוסף. בן ישי אף משמש כנושא משרה באשדן.
"הם היו אלה שהתוו את המדיניות של הנתבעות, ולמעשה היו הרוח החיה שפעלה בשמה ומעצם תפקידם, היו בעלי נגישות למוקדי הכוח והשפעה אצל הנתבעת, והשפיעו על הנעשה בה", נכתב בתביעה.
מכתב התביעה עולה כי החברות והעומדים בראשן יצרו לכאורה "ערבוביה מלאכותית בין הנתבעים השונים על־מנת להסוות את מעשיהם ו/או מחדליהם כלפי התובעים, ובפרט באופן ביצוע הפרויקט והסתרת מצבן הפיננסי והעובדה שהוא נעשה על־ידם באמצעות מימון של חברות הקשורות לחלק מן הנתבעים".
טרם הוגש כתב הגנה.
תגובות: "וולת'סטון אינה צד לתביעה"
מקרן וולת'סטון נמסר בתגובה: "וולת'סטון אינה צד לתביעה המדוברת, והניסיון לשרבב את שמה להליך הוא פסול מיסודו ונועד כדי לתפוס כותרות בתקשורת. אין שחר לדברים שנמסר לנו שמועלים בכתב התביעה ביחס לוולת'סטון ו/או למנהלי הקרן.
"וולת'סטון העמידה מימון לפרויקט לאחר קבלת מלוא האישורים הנדרשים והמצאת ביטחונות וערבויות, כמקובל. ההחלטות להעמיד את המימון התקבלו ללא כל מעורבות של פיטארו ובן ישי. וולת'סטון פעלה ותמשיך לפעול בנחישות כדי להשיא את ההחזרים והתשואות למשקיעיה, כולל ביחס לפרויקט המדובר".
מאשדן יזמות ובנייה נמסר: "כתב התביעה התקבל, והחברה בוחנת את תוכנו. העיכובים בפרויקט נגרמו, בין היתר, בשל דיירים סרבנים שמונעים את השלמת העבודות. החברה פועלת באחריות ותמשיך לעשות כל שביכולתה כדי להשלים את הפרויקט במהרה ולספק לדיירים מוצר איכותי וראוי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.