מנכ"ל אינטל החדש הודיע על פריצת דרך בייצור - ושחרר פרטים חדשים על המפעל בקרית גת

ליפ-בו טאן, מנכ"ל אינטל החדש, הכריז על התקדמות משמעותית בייצור השבב החדש של החברה, 18A, המתחרה בשבב ה-2 ננומטר של TSMC • לפי מנהל פעילות הפאונדרי של אינטל, בקרית גת מיוצרים שבבים בטכנולוגיות מיושנות, אך המפעל שם מוביל בביצועים • מאז נכנס לתפקיד המנכ"ל, עושה טאן מאמצים לשנות את התרבות הארגונית בחברה ולהשיל מעליה משקל רב של הוצאות

מנכ''ל אינטל, ליפ–בו טאן, הערב / צילום: אינטל
מנכ''ל אינטל, ליפ–בו טאן, הערב / צילום: אינטל

מנכ"ל אינטל מזה חמישה שבועות, ליפ-בו טאן, הודיע הערב (ג') כי החברה השיגה פריצת דרך משמעותית בייצור השבב המתקדם החדש של החברה, 18A, או 1.8 ננומטר, המתחרה בשבב ה-2 ננומטר של TSMC. מדובר בייצור ראשוני מוצלח, לדבריו, של פרוסת סיליקון במפעל "פאב 52" באריזונה, מיקום אסטרטגי בתוכנית הייצור האמריקאית החדשה של אינטל בעידן טראמפ, שלדבריו "משמש כאבן דרך קריטית שמוכיחה את היתכנות הטכנולוגיה ומסמנת את המעבר ליצור מקומי ומתקדם בארה"ב".

בכ-80 מיליון דולר: חברת התוכנה הישראלית רכשה שתי חברות בשבוע
גיוס של 70 מיליון דולר לסטארט-אפ הישראלי שמתקן באגים בזמן אמת

אם תוכיח אינטל שהשבב ניתן לייצור המוני, היא תוכל לגייס בקלות רבה יותר לקוחות מפתח שבשלב זה מייצרים במפעלי המתחרה TSMC, מה שצפוי לראשונה מזה יותר מעשור להעמיד תחרות למפעלים בטייוואן. עם זאת, ההכרזה לא הרשימה את המשקיעים: מניית אינטל עלתה רק ב-0.3% מאז תחילת המסחר.

אינטל מוציאה מדי כמה שבועות עדכון על ההתקדמות בתהליכי הייצור של ה-A18, מה שמקהה מעט את חושיהם של המשקיעים בנושא, ומסרבת לחשוף מיהם לקוחותיה והאם הצליחה לצרף לקוחות מפתח חדשים. מאחורי הקלעים מנסה אינטל להשיג התחייבות של ענקיות כמו אפל ואנבידיה לייצר במפעליה, ולהבטיח להם אמינות, מהימנות ועקביות - מרכיבים שקשה היה לה לספק באופן אמין בשנים האחרונות.

לדבריו של טאן, הייצור הראשוני מהווה שלב מכריע לפני מעבר לייצור המוני שצפוי להתחיל עוד השנה. באינטל לא מציינים מה רמת איכות הייצור ומהי התפוקה המקסימלית (yield) שהושגה עבור פרוסת סיליקון שכזו - נתון שקובע את בשלות הייצור - והסתפקה בדיווח על "קצב התקדמות מרשים באיכות הייצור", בעוד שמנהל פעילות הפאונדרי של אינטל, ד"ר נאגה צ'נדראסקראן, הראה כי החברה הראתה שיפור של 90%-95% ביעדים שהיא השיגה לעצמה לייצור מעבדי 18A.

מבחינת טאן, השקת 18A הוא כבר עובדה מוגמרת, ובכנס Direct Connect, הכנס השנתי של חטיבת הייצור של אינטל (Foundry) בסן חוזה, הציג כבר את הדור הבא, 14A, או 1.4 ננומטר, שכבר ייוצר על ידי מכונות הליתוגרפיה המתקדמים של ASML ההולנדית בטכנולוגיה אולטרה סגולית. על פי טאן, כלי הפיתוח הראשונים (PDK) לשבבי 14A, הועברו ללקוחות מפתח ולקוחות ראשונים החלו לבחון פיתוח שבבי בדיקה בטכנולוגיה החדשה. באינטל טוענים כי שבב ה-A14, שנמצא בתהליכי בדיקה במפעל הייצור באורגון, מציג שיפור של 15%-20% בביצועים ביחס לצריכת החשמל, חסכון של עד 35% בצריכת החשמל וצפיפות טרנזיסטורים גדולה יותר של 30%. מכונת הליתוגרפיה החדשה של ASML הותקנה לראשונה בעולם במפעל של אורגון במיוחד לצורך בדיקות ראשוניות של ה-A14.

המפעל בקרית גת מוביל בביצועים, אך משתמש בטכנולוגיה מיושנת

נאגה, מנהל פעילות הפאונדרי של אינטל, חלק שבחים למפעל הישראלי בקרית גת: "המפעל משפר את התפוקה שלו עם הזמן ולמרות האתגרים שיש בישראל, לא פספס את היעדים אפילו פעם אחת - הישג מרשים ביותר". עוד חשף נאגה כי המפעל בקרית גת מוביל באינטל העולמית במדד של ביצוע לפי תכנון, כלומר הוא משיג את התפוקה בקצב והנפח שהתבקש, וכי המפעל הישראלי מלמד את שאר המפעלים בתאגיד כיצד להשיג ביצועים דומים. עוד מוביל המפעל בקרית גת באימוץ תהליכי בינה מלאכותית בייצור ובהטמעתם בכלל מפעלי אינטל בכל העולם.

יחד עם זאת, התמונה שעלתה ביחס למפעלי אינטל אחרים, איננה מחמיאה: ישראל מייצרת שבבים בטכנולוגיות מיושנות יחסית של 7 ו-10 ננומטר - האחרונה היא טכנולוגיה שבה נתקלת אינטל באתגרים, כך לפי נאגה. לשם השוואה, במפעל באירלנד מייצרת אינטל את מעבדי "אינטל 3" ו"אינטל 4", כלומר של 5 ו-3 ננומטר, ובמפעל באריזונה מתכונן כעת ייצור השבבים המתקדמים ובראשם 18A. נאגה הבטיח כי כל הדורות החדשים של שבבי אינטל, בהם 18A ,14A ונגזריהם ייוצרו בארה"ב.

עוד חשף נאגה נתון לגבי האופן שבו ניתן להרחיב כל אחד מהמפעלים. כך, המפעלים בישראל ובאורגון לא מתוכננים כעת לגדול, בעוד שאלה של אירלנד, אריזונה וניו מקסיקו צפויים לגדול בעד 150% בתפוקה.

עוד הציגה אינטל יכולות אריזה חדשות, מתוך כוונה לספק את כל שלבי הייצור של השבב - החל מייצור פרוסת הסיליקון, אריזה ובדיקות - בארה"ב, וכדוגמה לכך סיפקה את משרד הביטחון בארה"ב שיהנה משרשרת הערך הזו. באינטל הדגישו ברוח ממשל טראמפ החדש כיצד ייצור בארה"ב נמצא בראש, אך הסבירו כי שרשרת ערך עולמית מבוזרת היא דרישה חשובה מצד הלקוחות. טאן הודה כי כל עוד אינטל לא תשפר את יכולת השירות שלה - האמינות, יציבות היצור והפתיחות - היא לא תוכל להשתנות. "לאינטל יש עבר מפואר, היא מפעילה היום את רוב המחשבים האישיים ומרכזי הנתונים בעולם, אבל הישגי העבר לא מבטיחים הצלחה בעתיד", אמר טאן. "והעבודה שלנו היא לרתום את החוזקות לצרכי השוק. עבור כל לקוח ייצור נצטרך להקל את השימוש בכלים שלנו - מפיתוח קניין רוחני ועד מעבר לייצור".

פיטורים נרחבים

את הדברים אמר מנכ"ל אינטל החדש, לפי-בו טאן, שמונה רק לפני קרוב לחודשיים לתפקיד, וזו עבורו ההופעה הציבורית השנייה בתפקיד.

מאז נכנס לתפקיד, הפשיל טאן שרוולים כדי לבצע שינויים שאף מנכ"ל לא השכיל לבצע לפניו - כולל מאמץ לשנות את התרבות הארגונית בחברה ולהשיל מעליה משקל רב של הוצאות, כוח עבודה ובירוקרטיה. הסיבה לכך היא מצב המאתגר אליו נקלעה החברה שבעבר הייתה יצרנית השבבים הגדולה בעולם, וכיום שוויה איננו עולה על 100 מיליארד דולר, לאחר שתפקידה במהפכת הבינה המלאכותית והמובייל נהיה שולי לחלוטין.

טאן, אחד מהדמויות הבכירות בעולם בענף השבבים ולשעבר דירקטור בחברה, לא היה מתמנה לתפקיד לולא היה מקבל את החופש לבצע מהלכים קיצוניים כדי לשקם את החברה. הקיצוני שבהם הינו מהלך של פיטורי 20% מעובדי החברה, לפי דיווחים בתקשורת האמריקאית שלא אומתו על ידי החברה.

טאן ציין כי יפעל לקצץ משמעותית את דרגי הנהלת הביניים בחברה ולחתוך בגופים שמקשים על גמישות בפיתוח ובייצור, במטרה להחזיר את החברה ל"תרבות של מהנדסים", אך לא ציין מספר בדוחות החברה שפורסמו ביום חמישי שעבר. בכירים בחברה אף ציינו כי הפיטורים ככל הנראה לא יכללו 20% מהעובדים, לאחר שהיא כבר פיטרה 15% מכוח העבודה רק לפני חצי שנה.

יחד עם זאת, סבב הפיטורים החדש צפוי להיות קשוח יותר כיוון שהחברה לא תפנה להליך הפרישה מרצון שנעשה עד כה כדי לרכך את תהליך הפיטורים, אך עלה לחברה הון עתק בחלוקת עד 19 משכורות לפרישה של עובד.

לא רק פיטורים: שינוי נהלי העבודה

מלבד פיטורים, עורך טאן חריש עמוק בתרבות הארגונית של החברה, כשהוא קורא לדילול במספר הישיבות, בפישוט תהליכי עבודה וחיסול הבירוקרטיה בארגון הגדול. גם כיום, לאחר הקיצוצים של סוף שנת 2024, אינטל עדיין מונה כמעט כפול ממספר עובדי המתחרה TSMC, ששווה פי 7 ממנה במסחר בשוק ההון.

המאבק האמיתי של אינטל כיום איננו נמצא דווקא בלהגדיל את עסקי שבבי המחשבים, שבהם אינטל קטנה מדי שנה, או להשיק שבב חדש של בינה מלאכותית לשוק - קרב אבוד עבורה. הוא נמצא בשיקום יכולות הייצור של אינטל וביכולתה להשתוות ביכולת הטכנולוגית של המתחרה מטייוואן TSMC בייצור שבבים מתקדמים, כלומר מעבדים בעלי גאומטריית טרנזיסטורים הנמוכה מ- 3 ננומטר.

באינטל משליכים את כל יהבם על שבב של 1.8 ננומטר, בו בזמן ש-TSMC כבר שולטת היטב בתהליכי ייצור של שבבי 3 ננומטר ומתכוננת לדור הבא שיכלול שבבים בעלי גאומטריה של 2 ננומטר. השליטה הבלעדית של TSMC בתהליכי ייצור מתקדמים הפכה אותה למפעל הייצור היחיד של שבבי אנבידיה, אמזון, אפל, קוואלקום, ברודקום ומארוול.

הוכחת התכנות מצד אינטל לייצר את השבבים החדשים עשויה להוות נקודת מפנה בחייה, וגם בחיי התעשייה האמריקאית, בעצם העובדה שקיימת חברה מערבית המסוגלת לייצר בעצמה שבבים מתקדמים.

אינטל טוענת כי תתחיל לייצר את השבבים החדשים כבר במחצית השנייה של השנה, אך טרם נודע איזה לקוח ישכור את פסי הייצור של אינטל לשם כך. מיקרוסופט שחררה הצהרה כללית לפני שנה על נכונות לייצר במפעלי אינטל, אך טרם נודע אילו שבבים היא מייצרת שם והאם מדובר בשבבים מתקדמים. יכולת לגייס לקוח חדש, מהשורה הראשונה של חברות עיצוב השבבים תוכל להחזיר במשהו את התקווה לאינטל, שמייצרת בעצמה את השבבים המתקדמים שלה, כולל מעבדי ה-AI, אצל המתחרה.

ניפצה את תחזיות האנליסטים

ביום חמישי האחרון חשפה אינטל כי מכירותיה ברבעון הראשון של השנה היו זהות לאלה של הרבעון המקביל אשתקד - בכך היא ניפצה את תחזיות האנליסטים שחזו ירידה בהכנסות - אך הציגה בעצמה תחזית חלשה לרבעון הנוכחי, בין השאר בשל התעצמות מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין שבאה לידי ביטוי גם בהגבלת חברות השבבים האמריקאיות.

הכנסות החברה עמדו על 12.7 מיליארד דולר ברבעון, ואילו הרווח הרבעוני הלא-מתואם הצטמצם בשנה האחרונה מ-800 מיליון דולר ל-600 מיליון ברבעון הראשון. אינטל רשמה ירידה של 15% בהוצאות על מחקר ופיתוח, כלליות והנהלה, די בדומה לשיעור הקיצוץ בכוח אדם, ובתחומים החשובים - כמו מכירות שבבי AI ושרתים ופעילות המפעל - דווקא עלתה בצורה מרשימה ביחס לרבעון הקודם. מפעל הייצור שלה שנפתח בשנה שעברה לחברות אחרות אחרי 50 שנה של ייצור עצמי, הניבו 4.7 מיליארד דולר, שיפור של 7% ביחס לרבעון המקביל.

***גילוי מלא: הכתב הינו אורח אינטל בסן חוזה