הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" • העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות • אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta
דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום בבית הלבן על עסקת סחר עם הממלכה המאוחדת, הראשונה שהושגה מאז שהכריז על "יום השחרור", שבו הטיל מכסים על יבוא כמעט מכל מדינה בעולם. טראמפ פתח את האירוע כשהעלה על הקו את ראש הממשלה הבריטי קיר סטארמר, שבירך על העסקה והודה אישית לטראמפ על מעורבותו. שני המנהיגים דיברו על "יום היסטורי", בעוד סטארמר הצהיר כי החשיבות העיקרית היא בהיות העסקה "שלב ראשון".

הצוללת | "ארה"ב מצפה מישראל להימנע משיתופי פעולה עם סין. נצטרך להלך בין הטיפות"
טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים שקבע ממשל ביידן

למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף, כמו זה שבריטניה רצתה לגבש עם ארה"ב אחרי פרישתה מהאיחוד האירופי. טראמפ הבטיח עוד בכהונתו הראשונה, בפגישה עם ראש הממשלה לשעבר בוריס ג'ונסון, כי הסכם כזה - משאת נפשה של כל ממשלה בריטית - יכול להתקבל "במהירות רבה" אם בריטניה תעזוב את האיחוד. שנים לאחר מכן, העסקה שפורסמה היום היא צנועה בהרבה ומקיפה סחר בשווי מיליארדי דולרים בלבד, מתוך סחר הדדי בשווי 150 מיליארד דולר בשנה.

בריטניה היא השוק הרביעי בגודלו בעבור ארה"ב, ולפי הצד האמריקאי, ההסכם כולל יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות. הדבר יסייע בעיקר לחקלאים ולתעשיית החקלאות האמריקאית, ולפי שר המסחר האמריקאי היא תפתח שוק בשווי ארבעה מיליארד דולר בעבור יצואנים אמריקאים. בתמורה, ארה"ב הסכימה להפחית את המסים על 100 אלף כלי רכב בריטיים בשנה שנכנסים לארה"ב מ-25% ל-10% בלבד. לפי כלי התקשורת בבריטניה, זו בערך כמות כלי הרכב המיוצאת בשנה לארה"ב. בארה"ב, לשם השוואה, מיוצרים 1.6 מיליון כלי רכב בשנה. כמו כן, ארה"ב הבטיחה להחריג את יצוא המנועים של רולס רויס לבואינג, ונציג הממשל אמר כי בריטניה תזמין מטוסים בשווי עשרה מיליארד דולר בתמורה. על יתר היצוא הבריטי לארה"ב יוטל מכס אחיד של 10%.

נציגי הממשל האמריקאי שיבחו את טראמפ ואמרו כי המהלך שיזם ב"יום השחרור" "שינה את התמונה" ו"גרם לנו להגיע ב-45 יום לעסקה שהיה לוקח שלוש שנים, אם בכלל".

שגריר בריטניה בארה"ב בירך גם הוא על העסקה, ואמר כי חשיבותה היא בהתקדמות עתידית "להסרת חסמי סחר נוספים". הוא הודה לטראמפ על כך שיישם את הבטחתו לחתום על עסקת הסחר הראשונה עם בריטניה. הצד האמריקאי גם הדגיש כי המטרה הבריטית היתה לשמור על משרות, ולכן ראש הממשלה הסכים לפתוח ליצואנים אמריקאים שווקים שבהם יש מדינות אחרות שמייצאות סחורה לבריטניה.