הנשיא טראמפ בדרך למדינות המפרץ, ובינתיים הבוקר (ב') נרשמה התקדמות בזירה כלכלית שמעסיקה הרבה יותר את הבורסות ברחבי העולם. בסוף השבוע החלו דיווחים על התקדמות במגעים בין ארה"ב לסין שהובילו להתפתחות משמעותית מהשעות האחרונות. ארצות הברית וסין הודיעו הבוקר (ב'), שעות לפני פתיחת המסחר בוול סטריט, על השהיית רוב המכסים ההדדיים בין שתי המדינות לתקופה של 90 יום.
● שאלות ותשובות | מה כוללת עסקת הסחר של ארה"ב עם בריטניה ומה חסר בה?
● ראיון | מנכ"ל הבנק שבטוח: "ארה"ב הולכת לכאוס וזה לאו דווקא רע לכלכלה"
נראה כי מדובר בצעד שנועד להפחית את המתיחות העצומה סביב מלחמה הסחר שבה פתח הנשיא טרמפ ב-2 באפריל (כשהעלה בהדרגה את המכסים על סין לרמות תלת-ספרתיות בתחילה). לפי ההצהרה המשותפת שפורסמה, המכסים האמריקאיים, העומדים היום על כ-145%, יופחתו ל-30% עד 14 במאי, כולל המכס על תרופת פנטניל, שהפכה לסם נרקוטי ממכר לאמריקאים וזכתה ל"טיפול מיוחד" מצד ממשל טראמפ. במקביל, סין הודיעה כי תפחית את מכסיה מ-125% ל-10%. הצדדים גם הצהירו כי אינם שואפים לניתוק כלכלי, ויקימו מנגנון להמשך שיחות בנושא סחר.
בתגובה להודעה, החוזים העתידיים על וול סטריט עולים בין כ-3% (S&P 500) ומעל 3% למדד הנאסד"ק. חדשות והודעות נוספות על השקעות אפשריות בארה"ב, כחלק מביקור טראמפ באזור, מצד חלק ממדינות המפרץ, עשויות גם הן להפיח בוול סטריט רוח חיובית.
עובדים היום לפי "שעון טראמפ"
רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של אי.בי.אי: "אין פה עדיין משהו מוחלט, אבל יש איזושהי התקדמות. נראה שנוצר כאן מנגנון בין הצדדים להתקדמות, וזה עדיף על מצב שבו יש מלחמת סחר שגוררת בהדרגה את העולם למיתון. כך שהתרחיש שנראה (לכלכלה) יותר טוב ממה שהיינו בו".
גוזלן מעריך כי ככל שמדובר בהמשך בהסכם סופי בין שתי המדינות, "אנחנו בוודאי לא נרד לביטול המכסים. וראינו גם בהסכם עם בריטניה שהוא לא לגמרי סגור, וכנראה מוביל לרמת מכסים גבוה מ-10%. כך שכנראה שבסין נגיע לעשרות אחוזי מכסים, עם זאת, זה ממש לא ברור. ועדיין, זה עדיף על מצב של אין הסכם, שבו שיעור המכסים היה גבוה".
מה להערכתך המשמעות של ההתקדמות לקראת הסכם בין ארה"ב לסין?
איתי ליפקוביץ', מנכ"ל הורייזן שוקי הון: "הכיוון של הסכם סחר בין ארה"ב לסין הוא חיובי. עם זאת, ייתכן שזה רק סיכום ביניים בדרך להסכם סופי וזו תקופת מעבר להמשך משא ומתן. קשה להאמין שנחזור לרמת המכסים שהייתה לפני הטלת המכסים החדשה של טראמפ. זה עוד מוקדם לדעת. הסיכוי שהמכסים יחזרו לרמות נמוכות הוא לא גבוה, כנראה ישארו מכסים כאלו ואחרים. המכסים ששתי המדינות הציבו עוצרים את המסחר לחלוטין וכנראה שכעת עוברים למכסי ביניים".
עד כמה ה"שוט" של הסכם המכסים פגע בסינים?
גוזלן: "ראינו מנתוני הייצור הסיני האחרונים שהם כנראה עוקפים את המכסים דרך (ייצוא לארה"ב) מדינות אחרות. אז למרות שיעור המכסים הגבוה ו'המופרע', כנראה שיש להם דרך לעקוף את זה. בכל מקרה, השפעת המכסים נעה בציר שבין אינפלציה לבין פגיעה בצמיחה או התדרדרות למיתון. כרגע המצב הנוכחי שם אותנו יותר בציר האינפלציוני, שהוא פחות גרוע מבין השניים. זה אומר שנראה יותר אינפלציה בארה"ב, ולכן גם פחות הורדות הריבית".
לפני המהלך של המכסים נסחרה אגרת חוב של ממשלת ארה"ב לעשר שנים בתשואה לפדיון של כ-4.37%. לאחר המהלך היתה נהירה קצרה אל האג"ח האמריקניות והתשואה נפלה לרגע למתחת ל-4%. אבל במהרה זינקה ל-4.49%, עליה שמשקפת עליה בפרמיית הסיכון של ארה"ב (תשואה גבוה - אגרת חוב מסוכנת יותר). במה שהוביל לדעת רבים את טראמפ להחליט על הקפאת המכסים ל-90 יום. מאז היא מתנדנדת בעצבניות והבוקר סביב 4.4%. מוקדם להעריך מה תהיה התגובה באג"ח של ממשלת ארה"ב, אך לפי שעה עדיין לא מדובר בנהירה גלובלית לרכישתן.
מה צפוי בהמשך בשווקים?
גוזלן: "אנחנו מחכים עד המהלך הבא של טראמפ. צריך לזכור שכולנו עובדים היום לפי 'שעון טראמפ'. במהלך האחרון (העלאת המכסים ב-2 באפריל) נרשמה עליה בפרמיית הסיכון של נכסים אמריקאים וזה בלט במיוחד בשער הדולר (המטבע האמריקני נחלש מול מטבעות מובילים בעולם). במידה מסוימות זה התבטא גם במניות ובאג"ח. אנחנו נראה להערכתי, ירידה בפרמיית הסיכון בעקבות הדבר הזה, אבל לא ירידה מלאה. משום שתישאר החשדנות כלפי טראמפ, שעלול פתאום לחזור בו".
איך אתה מתרשם מהמהלך האמריקאי?
גוזלן: "כשמסתכלים על איך שהתנהלו השיחות. נראה שארה"ב "חטפה" יותר. משום שלמרות שהיא זו שיזמה את המהלך, היתה תחושה שהם ניסו לרדת מהעץ. הם הבינו שהנזק גדול מהתועלת. כמו כן, בגלל שיש לטראמפ יש כח לעשות כל כך הרבה דברים, אז מן הסתם השווקים לא ישכחו זאת. נראה כנראה מהלך של אופטימיות בשווקים אבל הוא מוגבל, כי זוכרים שטראמפ יכול לנקוט בפעולות חדות בהמשך".
ליפקוביץ' מסכים כי הסכם מכסים, עשוי בעיקר להשפיע על הנושא האינפלציוני. ככל שיגובש זהו לדבריו, "צעד חשוב לשוק ההון. כל הנושא של מלחמת הסחר גרם לחששות אינפלציוניים, שגרמו לנגיד האמריקאי לדחות את הורדות הריבית שהיו צפויות עקב החשש מאינפלציה גוברת שתגיע עקב המכסים. כעת, הוודאות עקב ההסכם תאפשר לנגיד להוריד את הריבית, ייתכן כבר בחודש הבא וזה יכול לתת עוד דחיפה לשוקי ההון"
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.