ירושלים | בלעדי

החשב הכללי מתריע במכתב חריף: המשטרה פוגעת בפרויקט לאומי

העימות בין משרד האוצר למשטרת ישראל ממשיך, על רק העבודות לפיתוח הרכבת הקלה בירושלים • לאחר שמשטרת ירושלים עצרה היום את מהנדס הפרויקט, כתב רוטנברג לשר לביטחון פנים: "אין באפשרותנו לעמוד מנגד למול הצעדים אותם נוקט מפקד המחוז, שמייצרים פגיעה אישית בעובדים שכל חטאם הוא קידום פרויקט לאומי"

הרכבת הקלה בירושלים / צילום: Shutterstock
הרכבת הקלה בירושלים / צילום: Shutterstock

החשכ"ל נגד משטרת ירושלים בעקבות מעצר מהנדס פרויקט הרכבת הקלה: "המשטרה פועלת ללא הצדקה ללא סמכות ובניצול כוחה לרעה", כתב החשכ"ל לשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ולמפכ"ל המשטרה רנ"צ דני לוי. לצידו של החשכ"ל, יהלי רוטנברג, חתום גם מנכ"ל משרד התחבורה משה בן זקן.

הסטת הרכבות להילולה במירון: בג"ץ דחה את העתירה נגד משרד התחבורה
השיטה והמחירונים נחשפים: כמה תשלמו בנתיבים המהירים החדשים

השניים הדגישו כי לצורך התקדמות פרויקטי הרכבת הקלה, נדרשת השבתה של מספר חודשים במקטע המרכזי של הקו האדום בירושלים - זאת על מנת לחברו לקו הירוק. לאחר שבתחילת אפריל מפקד מחוז ירושלים ניצב אמיר ארזני אישר את ביצוע העבודות, הוא חזר בו והחליט על פי הנטען במכתב לנסות ולעכב את העבודות "עד כדי כך שהיום נעצר לחקירה מהנדס הפרויקט, הפועל לקידום העבודות עבור פרויקט לאומי שמקודם בידי מדינת ישראל עצמה ועוכב בתחנת המשטרה ללא הצדקה, ללא סמכות ובניצול כוחה של המשטרה לרעה. מפקד המחוז החליט לנקוט באמצעים פסולים ואסורים בכל קנה מידה", נכתב במכתב.

הפעולות של משטרת ירושלים לסיכול העבודות בקו הם חלק ממאבק בין המשטרה למשרד האוצר על תקנים ובונוסים לשוטרים. במכתב הוזכר כי "אין חולק כי מחוז ירושלים סובל מתת איוש של תקנים והוא נדרש לחיזוק ואיוש כוח אדם. אולם בחודשים האחרונים ולמרות נסיונות לשתף פעולה ולקדם פתרונות למצוקות מחוז ירושלים, מתנהל המחוז באופן שאיננו ענייני ומייצר נזק עצום לתושבי ירושלים, למדינת ישראל ולקידום פרויקטי תשתית לאומיים, בתקופה שגם כך מתקשה המדינה מאוד לשמר את פעילות הקבלנים ושל קבלנים זרים בפרט בפרויקטים".

כן הודגשו במכתב מאמציו של החשכ"ל לסייע למשטרה וכי נסיונות להגעה להסכם עומדים על הפרק, כפי שפורסם אתמול בגלובס, אף שמרבית החוסרים לא קשורים לעבודות הרכבת הקלה.

"אין באפשרותנו לעמוד מנגד למול הצעדים אותם נוקט מפקד המחוז, שמייצרים פגיעה אישית בעובדים שכל חטאם הוא קידום פרויקט לאומי", כתבו החשכ"ל ומנכ"ל משרד התחבורה והוסיפו כי "בלתי נתפס בעינינו שבעיצומה של מלחמה ובתוך הקושי העצום של המשך קידום פרויקטי תשתית לאומי במצב הנוכחי, בוחרת המשטרה להתנהל באופן לא ענייני, ולפגוע גם באופן אישי במהנדס הפרויקט שסיים רק לאחרונה מאות ימי מילואים בשירות קרבי וגם באופן כללי בציבור כולו".

זעזוע בעיריית ירושלים: עלול להביא לעיכוב של שנים

גם בעיריית ירושלים הזדעזעו מהמקרים האחרונים בבירה כשהנהלת העירייה ומנכ"ל צוות תוכנית אב לתחבורה כתבו לצמרת המשטרה כי "אתמול בשעות הצהריים הופסקו ע"י משטרת ישראל עבודות חשובות וקריטיות שהינן חלק אינטגרלי מתוכנית כוללת להקמת רשת רכבות קלות בעיר, העבודות הופסקו באופן חד צדדי על ידי משטרת ישראל לכאורה וללא סמכות ומשיקולים שאינם ענייניים. לתדהמתנו במהלך עצירת העבודות עוכב אחד המהנדסים האזרחיים מטעם היזם לחקירה ללא כל עילה ומתוך רצון להטיל מורא ופחד", והזהירו כי התנהלות המשטרה עלולה להביא להתרחקות של חברות ישראליות ובפרט חברות זרות מהפרויקטים בירושלים ולהביא לעיכובים של שנים.

זה זמן מה שגורמים בענף מתארים את מאבק המשטרה לתוספת תקנים ושכר ככזה שחצה גבול, כאשר לדבריהם הפרויקטים להקמת הרכבת הקלה בעיר, שמובילים משרד התחבורה, עיריית ירושלים ומשרד האוצר בעשרות מיליארדי שקלים, הפכו למעשה לבני ערובה. "זה אירוע מוטרף והתנהגות מאפיוזית, גם אם אכן המשטרה במצוקת כוח־אדם", אמר לגלובס גורם ב ענף .

בכנס תשתית לעתיד של גלובס שנערך בפברואר השנה, אושרת דוד, סגנית החשכ"ל, מתחה ביקורת על כך שמיליוני שקלים "הושלכו לפח" כיוון שהמשטרה לא מקצה כוח־אדם לאבטחת פרויקטים. "בעבודות הרכבת הקלה בצומת בר־אילן בעיר נזרקו לפח 300 מיליון שקל, כי אין שוטרים שיחצצו בין העובדים למפגינים". בכך התכוונה להפגנות החרדים נגד העבודות בצומת.

"פרויקטי התשתיות בישראל הפכו לגורם לסחיטה", האשימה. "העובדים חזרו ורוצים לעבוד פה, אבל המשטרה מעכבת. אנחנו לא מצליחים להתחיל את הקו הכחול של הרכבת הקלה בירושלים, כי למשטרה אין כוח־אדם להעמיד שוטרים בצמתים, ולכן העבודות לא מתבצעות, למרות שיש עובדים ומימון".

התקנים החסרים למשטרה

אתמול נחשפו בגלובס המגעים להגעה להסכם בין המשטרה למשרד האוצר ועל התנהלות המשטרה במסגרת המשא ומתן, לרבות עיכוב ומעצר של מהנדסים בשטח. בתגובה לכך מסרו במשטרה לידיעה המקורית כי "דרישות תוכנית האב לתחבורה בירושלים נבחנו לעומק על־ידי משטרת מחוז ירושלים, בשיתוף־פעולה מלא עם הגורמים הרלוונטיים. בהתאם ועל־פי הצרכים המבצעיים שעלו, נדרשים כ-250 תקני שוטרים לטובת ליווי עבודות הרכבת הקלה - הן בהיבטים תעבורתיים (הכוונת תנועה, פיקוח על עבודות, ריכוז והיתרי עבודות, ובחינות תנועה) והן בהיבטי סדר ציבורי (כוחות יס"מ, סיור, בילוש, חקירות ועוד).

"ברור כי מטרת־העל המשותפת היא לאפשר את ביצוע העבודות ללא הפרעות, תוך שמירה על ביטחונם של תושבי העיר. לאור פערי איוש מתמשכים במחוז ירושלים והקשיים בגיוס שוטרים חדשים, הוצע על־ידי המחוז לצמצם חלק גדול מהתקנים - זאת בתמורה להעלאת שכר לחלק מהשוטרים במחוז, לצורך שימור כוח־אדם קיים ועידוד גיוס עתידי למחוז ירושלים. ההצעה הנ"ל נועדה לאפשר את קידום עבודות הרכבת הקלה - גם במחיר של שחיקת השוטרים הקיימים - אשר נושאים כיום בעומס רב בשל רצף אירועים המוניים, ממלכתיים, מחאות, סד"צ ועוד.

"יודגש כי בעוד משרד האוצר נכון להשקיע מאות מיליונים בכיסוי עלויות העיכובים בביצוע העבודות, שנובעים מאי־העברת חומרי התכנון והביצוע לאישור משטרת ישראל, אין הוא מוכן לממן את הדרישה המינימלית של תגבור שוטרים - דרישה שהופחתה מראש על־ידי משטרת ירושלים מתוך אחריות ורצון לקדם את הפרויקט. זאת ועוד, בכדי להעמיד דברים על דיוקם ובניגוד מוחלט לנטען, משטרת ישראל אינה מעכבת את התקדמות העבודות וממשיכה לגלות גמישות מירבית לקידומן.

"יחד עם זאת, נבהיר כי לא ניתן להטיל על משטרת ישראל משימות נוספות מבלי לספק את המשאבים המתאימים. משטרת ישראל תמשיך לעשות ככל שביכולתה למען הציבור ולמען הצלחת הפרויקט, אך לא תוכל להבטיח מענה מבצעי ללא הכלים והכוחות המתאימים לכך".