עלי אקספרס הוא עדיין אתר הקניות הכי חזק בישראל, אבל קצת פחות

האתר הסיני המצליח רשם בחודש אפריל ירידה של 15% לעומת החודש הקודם, בעוד המתחרים שיין וטמו רשמו התחזקות של כ-10% • דירוג האתרים המקומיים כולל ארבע קמעונאיות מזון ועוד שני מיזמי סופרמרקטים מוזלים • המדד החודשי של רכישות הישראלים באתרי האונליין

אפליקציית עלי אקספרס / צילום: Shutterstock, BigTunaOnline
אפליקציית עלי אקספרס / צילום: Shutterstock, BigTunaOnline

בחודש אפריל 2025 חלה ירדה מצרפית של כ-7% ברכישות מאתרי האונליין בהשוואה למרץ, כאשר מרבית הירידה מיוחסת לאתרים הבינלאומיים - שם נרשמה ירידה בשיעור של 9%, בעוד שבישראלים נרשמה ירידה של 2%.

הישראלים מזמינים פחות חופשות מאשר ב-2024, אבל משלמים יותר
ירידה חדה ברכישות ברשתות השיווק: "הגענו לגבול היכולת להוציא על קניות"

לצד הירידות הללו, העובדה שבאפריל צוין חג הפסח סייעה לגידול במספר ההזמנות באתרים מסוימים - כמו למשל פלטפורמת המתנות BUYME, שרשמה עלייה ניכרת של כ-60% במספר ההזמנות לעומת החודש הקודם.

עלייה בהזמנות תיירות

מרבית הירידה באתרים הבינלאומיים מיוחסת לאתר הסיני עלי אקספרס, שהוא עדיין החזק ביותר בישראל - אבל קצת פחות. החודש נרשמה ירידה של כ-15% במספר ההזמנות באתר, ויהיה מעניין לבחון כיצד תשפיע עליו מדיניות המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.

לדברי נתי יעקובי, מנכ"ל שופ אנליטיקס, "המהלך של טראמפ עלול להוביל את השחקנים הסיניים לאובדן נתחי שוק משמעותיים בארה"ב. השאלה המרכזית כעת היא כיצד הם יגיבו למציאות החדשה, ומה תהיה השפעת המהלכים שלהם על הסחר העולמי, ובפרט על השוק הישראלי, שמחבב מאוד את האתרים הסיניים".

הסקר שמראה: כשצרכן אוהב מותג, הוא מוכן לשלם עליו יותר

אחד החששות הגדולים של מותגים לפני העלאת מחירים הוא נטישת צרכנים, שתוביל לירידה במכירות. ואולם, לאחרונה התפרסם סקר מקיף של חברת UserTesting האמריקאית (4,000 משתתפים מארה"ב, מאוסטרליה ומבריטניה), שמלמד על אופי הנאמנות הצרכנית. 

הנתון הבולט ביותר בסקר הוא ששני שלישים מהצרכנים מוכנים לשלם בממוצע 25% יותר על מותגים שהם אוהבים בעקבות העלאות מחירים. זאת משום שהם כבר בוטחים בהם ורואים ברכישתם השקעה בסיכון נמוך - גם אם כאמור הם עולים להם יותר.

ארבעה אלמנטים שמשפיעים על הנאמנות למותג ב-2025 הם נוסטלגיה, איכות עקבית, שימוש לטווח ארוך וחוויית לקוח אישית, אמינה ומתגמלת.

עוד עלה מהסקר כי 4 מתוך 5 צרכנים אמריקאים העידו כי הם נאמנים לפחות למותג אחד, כאשר בממוצע, צרכנים נאמנים לששה מותגים - בעיקר מתחומי המזון, האופנה, הסלולר ומוצרי החשמל. יותר ממחצית המשיבים בשלוש המדינות (בארה"ב: 66%) ישמחו לרכוש שוב מוצרים שמותגים כבר הפסיקו לייצר, כמו אייפוד של אפל או קונסולות של סגה. 

ככלל, שלושת האתרים הסיניים הבולטים - עלי אקספרס, שיין וטמו - מרכזים כ-74% מסך ההזמנות בקרב האתרים הבינלאומיים המובילים, נתח משמעותי בהשוואה למתחרים מארה"ב ובריטניה.

בניגוד למגמת הירידה של עלי אקספרס, אתר האופנה שיין (מקום שני בטבלה) רושם עלייה של כ-10% במספר ההזמנות בחודש האחרון, וטמו (מקום רביעי) רושם עלייה של 7% במספר ההזמנות.

שני האתרים מסתמכים בישראל על שיתופי-פעולה עם משפיעניות ברשתות החברתיות. כך, למשל, שיין הפעילה בארץ באפריל כ-15 משפיעניות, שהציגו את מוצרי האתר באינסטגרם ובטיקטוק.

גם אתרי התיירות בלטו באפריל, כאשר במקום השלישי בדירוג מתמקם אתר בוקינג עם עלייה של כ-15% במספר ההזמנות בהשוואה לחודש הקודם. במקומות התשיעי והעשירי נמצאים אתר הלינות Airbnb (שבו הוזמנו דירות בעיקר בארץ, ופחות בחו"ל), ואתר חברת הלואו קוסט Wizzair.

בדירוג האתרים הישראלים מתברגות חברות התעופה אל על (מקום 7) וישראייר (מקום 19), ונראה כי חוסר הוודאות של תקופת המלחמה לא מונע מהישראלים להזמין חופשות מעבר לים.

החוזק של ענף המזון

במקום הראשון בדירוג האתרים הישראלים נמצא גם החודש אתר שופרסל, אך הוא רושם ירידה במספר ההזמנות לעומת החודש הקודם - מגמה שנרשמה גם אצל המתחרים. לצד זאת, למרות שיש פחות הזמנות, ממוצע ההזמנה היה גבוה מהרגיל - בעקבות הצריכה המוגברת בחג הפסח.

בטבלת 20 האתרים הישראלים המובילים ניתן למצוא עוד שלושה אתרים של קמעונאיות מזון. רמי לוי נמצא במקום החמישי, כאשר הרוב המוחלט של ההזמנות מתבצעות דרך האתר הישיר. ויקטורי נמצא במקום ה-17, אולם צריך לציין שלצד ההזמנות הישירות מאתר הרשת, ישנן גם הזמנות רבות דרך וולט. הדבר נכון גם לגבי אתר טיב טעם שבמקום ה-20.

בדירוג נמצאים גם שני מיזמי סופרמרקטים שהוקמו במטרה לסייע לישראלים להתמודד עם יוקר המחיה. במקום ה-10 נמצא אתר הסופר החברתי, שמציע לחברי ההסתדרות מוצרי מזון ופארם סגורים במחירים משתלמים. לשם המחשה, ממרח שוקולד השחר 500 גרם שנמכר בשופרסל ב-14.90 שקל, נמכר בסופר החברתי ב-5.90 שקלים. ג'ל כביסה פרסיל 2.5 ליטר נמכר בשופרסל ב-39.90 שקל (בימים אלה במבצע של 29.90 שקל), בעוד שבסופר החברתי הוא נמכר ב-14.90 שקל.

המיזם השני הוא אתר "החישוק", שסיסמתו היא "קונים בזול - מוכרים בזול". האתר נמצא במקום ה-13, עלייה של שלושה מקומות בהשוואה לחודש הקודם.

במקומות השני והשלישי בדירוג הישראלי, עם שיעור הזמנות זהה, נמצאים אתרים דומים במהותם: סופר-פארם אונליין, שמציע מוצרי טיפוח ויופי לצד מוצרי מרקטפלייס הנמכרים דרך מוכרים חיצוניים; ו-KSP, ששליש מההזמנות בו כוללות מוצר טיפוח או תוסף תזונה, קטגוריה שמתגלה כחזקה יותר מקטגוריות מוצרי החשמל, המחשבים והסלולר, שעמן מזוהה האתר.

במקום ה-15 עולה מעל הרדאר אתר allu, שבבעלות טיאוקס גרופ. מדובר באתר שהוקם ב-2021 ומתמחה ביבוא ומכירת מוצרים איכותיים מרחבי העולם במחירים אטרקטיביים, הודות לרכישה ישירה מהיצרנים. בין המוצרים שהאתר מוכר: ריהוט ופרטי אחסון, מוצרי ספורט וקמפינג, ומעט מוצרי קפה. טיאוקס מציעה את מרכולתה גם במסגרת המרקפלייס של סופר-פארם, ודרך מועדוני הצרכנות שמהווים מעין "מקרטפלייס שקוף".

כך נאספו הנתונים

חברת שופ אנליטיקס, בראשות נתי יעקובי, היא חברת מחקר טכנולוגי המפעילה ומתחזקת פאנל המונה 3,200 צרכנים בני 15 ומעלה הרוכשים בדיגיטל. הצרכנים נחלקים ביחס שווה בין נשים וגברים, ומייצגים שכבות גיל, קבוצות אוכלוסייה ופריסה גאוגרפית על-פי אזורי מגורים משתנים.

החברים במאגר מאפשרים לחברת שופ אנליטיקס גישה לתיבת המייל שלהם לטובת ניתוח הזמנות האונליין שהם מבצעים, כך שכאשר מתקבל אישור להזמנה או חשבונית קנייה, החברה מקבלת את המידע במקביל - לרבות תוכן ההזמנה וסכום הרכישה. צרכני המאגר מתוגמלים על כך. באופן הזה החברה מנטרת את הזמנות הישראלים באונליין, הן מאתרים מקומיים והן מאתרים בינלאומיים.