1הקאמבק המדהים של וול סטריט, והמניות שכדאי לעקוב אחריהן
המניות הדואליות חוזרות לתל אביב בצל סגירה ירוקה בוול סטריט. אחת הבולטות היא מניית נייס , שמגיעה עם פער חיובי של לא פחות מ-4.5%, דווקא לאחר שביום המסחר האחרון בתל אביב איבדה 7.5% מערכה, על רקע פרסום דוחותיה. הירידה החדה התרחשה למרות שנייס השאירה את תחזית ההכנסות השנתית ללא שינוי, ואף העלתה את תחזית הרווח. בניגוד לנייס ולמגמה הכללית, מניות השבבים נובה , קמטק וטאואר חוזרות עם פערים שליליים של עד 3%.
● מניות או אג"ח? איפה כדאי להשקיע - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים
● ההשקעה הסודית וזו שנעלמה: השינויים שבאפט עשה בתיק
ברקע המסחר בתל אביב, יעמדו עוד שני אירועים חיצוניים: מדד המחירים שהפתיע לרעה, עם עלייה של 1.1%, מרביתה בשל מחירי הטיסות והסיטואציה הגיאופוליטית - היערכות צה"ל לאפשרות של הרחבת הלחימה בעזה, והמשך העימות עם החות'ים והתקיפה הישראלית הרחבה ביום שישי.
האירועים הגיאופוליטיים פוגשים את תל אביב בשיא, והחודשים האחרונים לימדו אותנו שההשפעה, אם תהיה, בכל מקרה מוגבלת וקצרת־טווח.
וול סטריט סיכמה שבוע חיובי, כאשר במהלך השבוע, מדד S&P 500 זינק ב-5.3%, והדאו עלה ב-3.4%. זה היה שבוע חזק גם למניות הטכנולוגיה: מניית אנבידיה עלתה בכ-16%, בעוד מטא עלתה ב-8%; מניית אפל עלתה ב-6%, ומיקרוסופט עלתה ב-3%.
עוד בלטו לטובה: סופר מיקרו קמפיוטר , שעלתה בסיכום שבועי ב-44%, ומציגה תשואה חיובית של מעל 50% מתחילת השנה. גם נטפליקס , שהוסיפה ביום שישי 1.2% לערכה במומנטום חיובי, והיא נסחרת בשיא כל הזמנים. חברת ביטוח הבריאות הפרטית יונייטד הלת' עלתה ביותר מ-6% בשישי, זאת אחרי שאיבדה בשבועות האחרונים מעל 50% מערכה.
מי שבלטה לשלילה היא יצרנית זריקות ההרזיה נובו נורדיסק , שאיבדה 2.7%, לאחר הודעת המנכ"ל שלה על התפטרות. מאז תחילת השנה, איבדה המניה קרוב ל-27%, על רקע התחרות הגבוהה בשוק וכישלונות בניסויים בתרופות חדשות לירידה במשקל.
השבוע האחרון הוא חלק מהקאמבק המדהים של השווקים, מאז התברר כי מלחמת הסחר עליה הכריז טראמפ הייתה בעיקר הכרזה על פתיחה במשא ומתן, וכן לאור המסרים המפוייסים שזרמו בשבוע האחרון מהממשל הסיני והאמריקאי. עד כמה מדובר בקאמבק מדהים? מדד S&P 500 עלה בלא פחות מ-23% מהשפל התוך-יומי שרשם בצל אירוע המכסים.
2מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ארה"ב
למרות העליות, השבוע הסתיים בתחושה קצת פחות אופטימית. ביום שישי, לאחר סגירת המסחר בוול סטריט, הודיעה חברת הדירוג מודי'ס על הפחתת הדירוג של ארה"ב ל-Aa1. זו הפעם הראשונה שמודי'ס עושה כן מאז הקמתה ב-1919, ובכך היא מיישרת קו עם שתי החברות הגדולות האחרות פיץ' ו-S&P. המשמעות: אף חברה כבר לא מעניקה לכלכלה הגדולה בעולם דירוג טריפל A "מושלם".
הסיבה: עלייה עקבית בשיעור הגירעון ובהיקף תשלומי הריבית שהממשל נדרש לשלם בכל שנה. החוב האמריקאי עומד על סכום אסטרונומי של 36 טריליון דולר. לפי מודי'ס, הגירעונות הפדרליים צפויים להגיע ל-9% מהתמ"ג עד 2035, עלייה מ-6.4% ב-2024, בעוד שיחס החוב-תוצר צפוי לעלות ל-134% בטווח זמן זה. תשלומי הריבית עשויים לתפוס עד 30% מההכנסות הפדרליות עד לאותה שנה, פי שלושה מהרמה ב-2021.
בבית הלבן תקפו חזיתית את ההחלטה. סטיבן צ'אנג, דובר של הנשיא דונלד טראמפ, האשים את האנליסט של חברת הדירוג בהיותו מבקר ותיק של מדיניות הממשל. "אף אחד לא מתייחס ברצינות ל'ניתוח' שלו. הוא הוכח כטועה שוב ושוב", אמר.
למרות המהלך, במודי'ס הדגישו את כוחה של הכלכלה האמריקאית: "לארה"ב נשארים יתרונות אשראי יוצאי־דופן כמו הגודל, החוסן והדינמיות של הכלכלה שלה, והתפקיד של הדולר האמריקאי כמטבע רזרבה עולמי".
איך צעד זה ישפיע על השווקים? קשה להעריך בשלב זה, אם כי נראה שהוא מתומחר במידה רבה. כשחברת S&P נקטה צעד דומה בשנת 2011, התגובה הייתה ירידה חדה במדדים בוול סטריט. כשפיץ' עשתה כן ב-2023, S&P ירד בקצת יותר מאחוז. במסחר המאוחר ביום שישי, הקרנות העוקבות אחר המדד ירדו בכחצי אחוז בלבד. את התשובה נקבל בפתיחת שבוע המסחר בוול סטריט, ביום שני.
בכל מקרה, ההחלטה מגיעה בזמן שהבורסה האמריקאית נמצאת במומנטום מצוין, עם עליות של 5% במדד הדגל S&P 500 רק בשבוע האחרון. נאסד"ק השלים באותו הזמן עלייה של 7%. בכך, עברו לראשונה מתחילת השנה לטריטוריה חיובית. בשוק האג"ח הממשלתיות לעומת זאת, המגמה פחות חיובית, והתשואות הארוכות עדיין נחשבות גבוהות. התשואה על האיגרת לעשר שנים עומדת על 4.44%.
3מדד המחירים לצרכן בישראל הפתיע לרעה
אירוע נוסף, שכאמור, יעמוד במוקד תשומת הלב, הוא מדד המחירים לצרכן בישראל, שפורסם ביום חמישי, והפתיע לרעה בצורה משמעותית, עם עלייה חודשית של 1.1%. קצב האינפלציה השנתי עמד על 3.6%. מדובר בפער של כחצי אחוז יותר, בהשוואה לתחזיות המוקדמות. בעקבות הנתונים שהפתיעו לרעה, השוק מתמחר את הסיכויים להפחתת ריבית באוגוסט בהסתברות נמוכה של 16%. מתי הצפי שזה יקרה? השוק מתמחר בהסתברות של 85% הפחתה באוקטובר. בנוסף, השוק מתמחר רמת ריבית של כ-4.25% בסוף 2025, וריבית של כ-4% בעוד כשנה.
נקודה שלילית נוספת היא הפער בין ישראל לעולם. בעוד שברוב המדינות המפותחות, זולת יפן, נרשמת ירידה עקבית של האינפלציה, בישראל היא נותרת ברמות הגבוהות בצורה עיקשת כבר תקופה ארוכה. האינפלציה הגבוהה משפיעה על שלל גורמים במשק - לרבות נוטלי המשכנתאות, שצמודות למדד המחירים לצרכן.
מי שעשויים להרוויח מעליית האינפלציה הם הבנקים, בין היתר, בזכות ההלוואות שצמודות למדד. בשבוע שעבר, החלו הבנקים הגדולים בישראל לפרסם את התוצאות שלהן לרבעון הראשון, כאשר הבינלאומי היה הראשון. הבאים בתור הם הפועלים ודיסקונט, שצפויים לפרסם ביום שני. למחרת, יציג לאומי את דוחותיו לרבעון הראשון, וביום רביעי יגיע תורו של מזרחי-טפחות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.