נחשפו טכנולוגיות בינה מלאכותית חדשות של מיקרוסופט שפותחו בישראל

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: המגע הישראלי בליבת הפיתוח של מיקרוסופט, עוד כסף זורם לסייבר – גיוס ענק לחברת הסייבר הישראלית שכמעט מכפיל את שוויה, אנבידיה מקימה מרכז מחקר ופיתוח בסין בצל סאגת מגבלות הייצוא האמריקאיות ואחרי התרסקות דרמטית - חברת הבדיקות הגנטיות 23andMe נמכרת בסכום סימלי, והרוכש? מיליארדר יהודי • חדשות ההייטק

חדשות ההייטק / עיצוב: נטלי פורטי, צילומים: אוהד קאב, איל יצהר, שאטרסטוק
חדשות ההייטק / עיצוב: נטלי פורטי, צילומים: אוהד קאב, איל יצהר, שאטרסטוק

החברות המסקרנות בתחום, המהלכים החשאיים והטכנולוגיות שמעצבות את העתיד: המדור שמציג בגלובס מדי שבוע את החדשות המרכזיות מהשבוע החולף בענף ההייטק.

חדשות ההייטק | מי הציע לחסל את פעילות אינטל בישראל, ואיך הגיב המנכ"ל החדש?
ניתוח | מה עומד מאחורי הרכישה הגדולה ביותר של ענקית הבינה המלאכותית

1 הבכירה הישראלית במיקרוסופט שחשפה בטעות מסמכים רגישים בשידור חי

נטע חייבי, ישראלית המשמשת כראש תחום אבטחת הבינה המלאכותית בחברה, חשפה בטעות מידע פנימי על תוכניות של רשת הקמעונאות האמריקאית וולמארט , זאת לאחר ששיתפה מסך לא נכון במהלך הרצאה בשידור חי. המקרה אירע לאחר ששני מפגינים, עובדים לשעבר במיקרוסופט, קטעו את ההרצאה במחאה על קשרי החברה עם משרד הביטחון הישראלי. לאחר שהוצאו מהאולם, המשיכה ההרצאה, אך בשלב זה לחצה חייבי בטעות על שיתוף מסך של מיקרוסופט Teams, שבו נראו הודעות פנימיות של אנשי צוות שדנו בפרויקט משותף עם וולמארט. מההודעות עלה כי וולמארט מתכננת להשתמש בשירותי Entra ו-AI Gateway של מיקרוסופט כחלק מהרחבת פעילותה בתחום הבינה המלאכותית. באחת ההודעות שהוצגו כתבה: "וולמארט מוכנה לצאת לדרך עם Entra Web ו-AI Gateway", ובהודעה אחרת צוטט מהנדס מטעם וולמארט כאומר: "מיקרוסופט הרבה לפני גוגל באבטחת AI".

חייבי הופיעה באירוע לצד שרה בירד, האחראית על תחום ה-AI האחראי במיקרוסופט. המפגינים, חוסאם נאצר ו-ווניה אגרוואל, הם פעילים בקבוצה בשם "No Azure for Apartheid", המתנגדת לשיתוף פעולה טכנולוגי עם ממשלת ישראל. נאצר קרא מעל הבמה: "אתם מלבינים את פשעי מיקרוסופט בפלסטין", תוך שהוא תוקף את הנוכחות של החברה בשוק הביטחוני. מיקרוסופט לא הגיבה עד למועד פרסום הידיעה. רק בשבוע שעבר פרסמה החברה הודעה לפיה סיימה בדיקה פנימית לגבי השימוש בטכנולוגיה שלה בלחימה בעזה, וציינה כי לא נמצאה חריגה מהתנאים המסחריים או מקוד ההתנהגות של החברה בתחום הבינה המלאכותית, כך בין היתר לפי דה ורג'.

2 חברת הביוטק של המיליארדר היהודי קונה את ענקית הבדיקות הגנטיות שקרסה

חברת הבדיקות הגנטיות 23andMe, שהבטיחה לגלות לכל דורש את שורשיו בעזרת רוק במבחנה, נמכרת לענקית הביוטק Regeneron, השייכת למיליארדר היהודי־אמריקאי ד"ר לאונרד שלייפר, זאת במסגרת הליך חדלות פירעון. סכום הרכישה- 256 מיליון דולר בלבד, ירידה של יותר מ־95% מהשווי בשיא של 23andMe, אז היה 6 מיליארד דולר, ורק לפני שלוש שנים.

23andMe, שהוקמה על ידי אן ווז'יצקי (גרושתו של מייסד גוגל, סרגיי ברין), הפכה בשיאה לשם נרדף לבדיקה גנטית מהירה וזולה - עם ערכות ב־99 דולר וסיפורים מרגשים על אנשים שמצאו אחים אבודים או גילו את המוצא האמיתי שלהם. אבל מאחורי ההייפ, החברה התקשתה לבנות עסק אמיתי. כך, רכישת חברת הטכנולוגיות הרפואיות למונאייד הלת' ב־400 מיליון דולר לא הצליחה להמריא, וגם שיתוף פעולה עם GSK הבריטית בתחום פיתוח התרופות נגמר בהפסדים כבדים ושריפת מזומנים. כעת, Regeneron מתכננת להשתמש במאגר של כ־15 מיליון דגימות DNA שצברה החברה לאורך השנים כדי להאיץ פיתוח של תרופות חדשות. עם זאת, ההתחייבות היא לשמור על מדיניות הפרטיות של המשתמשים, זאת תחת פיקוח של נאמן מטעם בית המשפט. לאחר ההודעה על הרכישה זינקה מניית החברה, אך היא עדיין רחוקה מאוד מהשיא ונמוכה ב־99% ממחיר ההנפקה ב2021.

3 כמעט הכפילה את השווי: חברת הסייבר הישראלית שגייסה חצי מיליארד דולר

חברת הסייבר הישראלית סיירה (Cyera) סוגרת סבב גיוס של 500 מיליון דולר, זאת לפי שווי של 6 מיליארד דולר, כך בין היתר לפי בלומברג. מדובר על קפיצה משמעותית מהערכת השווי הקודמת של החברה, שעמדה על 3.4 מיליארד דולר בסוף 2023. את הגיוס הנוכחי מובילות הקרנות האמריקאיות לייטספיד, Greenoaks וג'ורג'יאן.

סיירה הוקמה ב-2021 על ידי יותם שגב ותמר בר אילן, יוצאי 8200, והיא מציעה פתרונות לניהול ואבטחת מידע רגיש בארגונים, עם התמחות בזיהוי מידע קריטי והערכת סיכונים סביב הגישה והשימוש בו, בעיקר בתשתיות ענן מורכבות. בין לקוחותיה נמנות חברות דוגמת AT&T וחברות שירותים פיננסיים בארצות הברית. המטה של סיירה פועל מניו יורק, בעוד מרכז הפיתוח נשאר בתל אביב.

מאז הקמתה גייסה החברה מעל 800 מיליון דולר. הגיוס הנוכחי מתבצע על רקע מגמה מתמשכת של השקעות בטכנולוגיות אבטחת מידע, בראשן רכישת חברת וויז הישראלית על ידי ענקית החיפוש גוגל, בעסקה שהוערכה ב-32 מיליארד דולר.

4 המגע הישראלי בליבת הפיתוח של מיקרוסופט

בכנס המפתחים Build של מיקרוסופט , שנערך השבוע בסיאטל, נחשפו טכנולוגיות חדשות בתחום הבינה המלאכותית, כאשר חלק משמעותי מהן פותח בישראל. מהנדסי מרכז הפיתוח של מיקרוסופט בהרצליה הובילו את פיתוח Acumen, מערכת סוכני AI לניתוח מידע רפואי, שמסייעת לקצר את זמני העבודה של רופאים בכמה מבתי החולים המובילים בארה״ב, בהם אוניברסיטת סטנפורד, ג'ון הופקינס ואוניברסיטת וויסקונסין.

לצד הפיתוח הרפואי הוצגה גם Spotlight, מערכת אבטחה של זיהוי מתקפות טקסט נסתרות נגד מודלים של בינה מלאכותית, תופעה הולכת וגדלה בשירותי AI פתוחים. גם כאן הפיתוח הובל בישראל, עם מנגנון שמזהה הוראות עוינות שמוטמעות במסמכים או בתוכן אינטרנטי.

פיתוח ישראלי נוסף שהושק בכנס הוא Edge RAG - טכנולוגיה שמאפשרת לארגונים להריץ מודלים של בינה מלאכותית על מידע רגיש בתוך התשתית המקומית שלהם, בלי לשלוח את הנתונים לענן, וכך לשמור על פרטיות מבלי לוותר על יכולות מתקדמות. מיקרוסופט אף ציינה כי המרכז הישראלי הוא אחד מגורמי המפתח באסטרטגיית הפיתוח הגלובלית שלה, במיוחד בתחום סוכני AI - תחום שמכונה בחברה "האינטרנט האג'נטי הפתוח", ובו סוכנים אוטונומיים מבצעים פעולות מורכבות עבור משתמשים וארגונים.

5 ניסיון לפייס את סין? אנבידיה מודיעה על הקמת מרכז מו״פ חדש בשנגחאי

אנבידיה מתכננת להקים מרכז מחקר ופיתוח חדש בשנגחאי, כך בין היתר לפי הפיננשל טיימס. עוד לפי הדיווח, החברה כבר החלה בשכירת משרדים בעיר, ומנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, אף נפגש לאחרונה עם ראש העיר לדיון בנושא. באנבידיה מדגישים כי המרכז לא יעסוק בתכנון ליבת השבבים, אלא יתמקד בדרישות טכניות של הלקוחות הסינים, התאמה רגולטורית, ואופטימיזציה של מוצרים קיימים. כמו כן, הוא ישתלב בפרויקטים גלובליים בתחומים כמו למשל רכב אוטונומי. המהלך מגיע זמן קצר לאחר שהממשל האמריקאי החריף את המגבלות על שבבי ה-H20 של אנבידיה, שנועדו מראש לעמוד בדרישות הרגולציה בהקשר להגבלות הייצוא לסין. בתגובה, החברה מציעה כעת ללקוחות הסינים שבב ״משונמך״ עוד יותר בשם L20.

הצעד מעמיד את לקוחות הענק הסיניות דוגמת עליבאבא, טנסנט ו-ByteDance (החברה מאחורי טיקטוק) בפני דילמה - להישאר עם שבבים מוגבלים אך מבוססי CUDA של אנבידיה, או לעבור לפתרונות מקומיים שדורשים החלפה כוללת של תשתיות. על פי הדיווח, למרות שסין אחראית לכ-14% בלבד מהכנסותיה של ענקית השבבים, אנבידיה רואה פוטנציאל לצמיחה מהירה באזור וממשיכה לחפש דרכים לשמר בו נוכחות.

6 אוניברסיטת תל אביב משיקה תוכנית שמציעה לעזור לרופאים ומהנדסים להפוך למנהלים בהייטק

בינואר 2026, תשיק אוניברסיטת תל אביב תוכנית MBA ראשונה מסוגה בעולם בניהול דיפטק. המטרה היא לבנות התמחות חדשה במנהל עסקים המיועדת למהנדסים, חוקרים ורופאים בעלי ניסיון, המעוניינים לעבור לתפקידי ניהול בחברות טכנולוגיה מתקדמת. התוכנית תתמקד בניהול של תחומים כמו קוונטום, ביוטכנולוגיה, נוירו-טכנולוגיה וחומרים חכמים, טכנולוגיות עם פיתוח ארוך טווח ויישומים תעשייתיים מורכבים. הלימודים יתקיימו במתכונת היברידית, עם שישה שבועות בקמפוס וישלבו בו קורסים בנושאים כמו יזמות, מימון, אסטרטגיה, ניהול חדשנות ושימוש בפטנטים, לצד חיבור מעשי לאקוסיסטם: ביקורים בחברות, סדנאות, נטוורקינג עם משקיעים ותעשייה.

מושג השבוע: Identity-as-a-Service) IDaaS ) זהות כשירות 

IDaaS הוא מודל אספקת שירותי ניהול זהויות דרך הענן, המאפשר לארגונים לנהל את מערכות האבטחה והזיהוי של המשתמשים שלהם מבלי להתקין ולתחזק שרתים וציוד מחשוב במשרדים שלהם. השירות מאפשר כניסה אחת לכל המערכות (במקום סיסמאות נפרדות לכל אתר), אבטחה מוגברת באמצעות אימות דו-שלבי (כמו קוד SMS בנוסף לסיסמה), וניהול מרכזי של כל המשתמשים והרשאותיהם. על ידי העברת האחריות לספק מומחה חיצוני, הארגון חוסך בעלויות של צוות IT ותחזוקה, משפר את רמת האבטחה ואמור להקל על המשתמשים.